40% din români sunt semianalfabeți sau complet analfabeți.
12% dintre români cică nu ar avea nicio carte în casă. Cei care au minim o carte în casă, sunt foarte mari șansele ca acea să fie Biblia.
Consumul de carte ar fi cică de o carte pe cap de locuitor.
Cei mai populari autori din România sunt Paulo Coelho și Mihaela Rădulescu.
Ne plac cărțile motivaționale, cărțile de bucate, lecturile obligatorii, că na, sunt obligatorii și asta ne învață sistemul educațional, să citim din obligație.
Cam acesta este statusul național când vine vorba de lectură și o parte din educație.
Din aceste statistici îmi dau seama de 3 lucruri mari și late:
- avem nevoie de motivație ca să ne educăm sau să facem ceea ce trebuie.
- citim prea puțin din diverse scuze.
- ar trebui să citim cărți din domenii mai diverse și din plăcere.
Ce nu au înțeles câțiva dintre cei care citesc acest blog este că eu nu îndemn consumul excesiv de cărți. Nu recomand să citești o carte pe săptămână de dragul de citi si de a te da rotund în fața oamenilor pe care îi cunoști.
Prin acea carte pe săptămână îți pui pe primul loc educația proprie. Te determini să înveți.
Asta înseamnă că timp de câteva ore pe săptămână (4-5 ore din 168 de ore) ziceai: “bă e cazul să mă mai educ puțin”.
Pentru că e confortabil să faci orice altceva decât să te înveți ceva nou, ne găsim scuze, scuze precum:
- nu am timp. Dacă nu ai timp citește te rog articolele astea 3: Cum să-ți faci timp de citit, Cărți de time management și unelte de productivitate.
- nu-mi place să citesc. Dacă nu îți place ție să citești sau prietenului tău, citește te rog acest articol: Cum convingi o persoană să citească.
- nu am bani. Dacă nu ai bani, nu-i nicio problemă, am creat special pentru tine (și nu glumesc) o resursă de cărți de citit online și gratuite. Până la sfârșitului lui aprilie sper să trecem de 200 de titluri, momentan sunt peste 100.
- nu știu ce să citesc. Chiar nu știi? Uite aici, aici, aici și aici, câteva idei de ce ai putea să citești anul acesta. Dacă nici așa nu știi ce vrei să citești, te rog cere-mi ajutorul și te voi ajuta.
- cititul nu e pentru mine. De ce să nu fie pentru tine? Dacă știi să citești și vrei să te dezvolți, ești cea mai potrivită persoană pentru a citi.
- nu am idei de cum să aplic lucrurile pe care le-am învățat. Contactează-mă personal pe facebook și o să găsim împreună niște idei.
Acestea sunt principalele scuze pe care și eu le-am folosit și am reușit să scap de ele, pentru că îmi făceau rău mie.
Te rog din suflet, nu-ți mai căuta scuze. Îți faci rău singur. E ca și cum ți-ar fi foame, deschizi frigiderul și e plin și spui că nu ai ce să mănânci. Te minți și îți faci rău singur.
Dacă nu ești printre cei care își găsesc scuze, bravo. Felicitări.
Însă sunt convins că ai un prieten care nu e la fel de motivat ca tine și mi-ar plăcea nespus să îl ajutăm amândoi dându-i articol pe care tocmai l-ai citit.
Te rog dă acest articol mai departe prin Facebook și Twitter, astfel încât să ajutăm cât mai multe persoane să capete drag de carte.
Mulțumesc frumos în avans oricui dă mai departe acest articol. Ai tot respectul și recunoștința mea.
Stefan Coman says
So true!!
Gabriel Nechita says
toate scuzele sunt adevărate?
Răzvan Petre says
o mai poți adăuga și pe a 7-a: cititul este plictisitor…nu este un caz singular faptul că am auzit ”prefer să vad filmul / să vad un film decât să citesc o carte…”
Gabriel Nechita says
în unele cazuri cititul cărţii pe care e bazat un film, e mai plictisitor decât filmul propriu-zis. Am zis-o şi eu… dacă te plictiseşti înseamnă că nu citeşti cartea care trebuie sau nu citeşti când ai starea potrivită.