Poate 30 de cărți celebre de citit într-o viață sunt puține. Ai putea să întrebi cu o sprânceană ridicată: ”Doar 30?” și să îți dăm dreptate. Am putea vorbi despre sute, poate mii.
Atât de multe povești, atât de multe personaje care ne-au marcat, autori pe care nu îi vom uita. Vom vorbi despre acele cărți care ne-au marcat adolescența și studenția, acele carti pe care le-ai citit și recitit de multe ori.
În acest articol vei găsi cărți de sufet, cărți care ți-au furat multe nopți, cărți care îți amintesc de persoane dragi sau locuri de poveste. Dar, s-ar putea să descoperi cu uimire și alte cărti pe care le vei savura cu aceeași plăcere.
30 de carti celebre de citit intr-o viata recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
MAITREYI de Mircea Eliade
”Maitreyi” este o carte deosebită, o carte frumoasă a cărei lectură te transportă pe tărâmurile indepărtate ale Indiei, într-un ținut plin de tradiție și obiceiuri.
Romanul s-a bucurat de un real succes atât din partea cititorilor, cât și din partea criticilor din acele timpuri. A fost publicat în 1933, atunci când Mircea Eliade avea 26 ani.
După câţiva ani de la publicarea romanului în mai multe limbi, adevărata Maitreyi Devi, devenită o poetă cunoscută, adresează o carte-răspuns, vrând să îşi spele reputaţia – Dragostea nu moare- în care dezminte alegaţiie intime dintre ea şi Eliade.
O MIE NOUĂ SUTE OPTZECI ȘI PATRU de George Orwell
Anul 1984 este conturat de Orwell în Londra, într-o lume aflată sub impactul lozincilor ”Război este pace”, ”Libertatea este sclavie”, ”Ignoranța este putere”.
Chiar dacă a fost tipărită prima oară în 1954, cartea descrie cu detalii șocante mecanisme de control în masă aplicate cu perseverență chiar și astăzi.
Romanul ”O mie nouă sute optzeci și patru” a inspirat o celebră ecranizare, în anul 1984, avându-i în distribuție pe John Hurt, Richard Burton și Suzanna Hamilton.
BĂTRÂNUL ȘI MAREA de Ernest Hemingway
…sau un om poate fi distrus, dar niciodată învins. Indiferent de vijelii sau piedici, oricât de încercat de soartă este, bătrân sau singur, omul trebuie să creadă în ceva ca să reuşească.
În octombrie 1954, Ernest Hemingway a primit premiul Nobel pentru literatură. Motivația Juriului: pentru măreția artei narative, foarte recent demonstrată în ,,Bătrânul şi marea” şi pentru influenţa pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan. Același roman i-a adus autorului și premiul Pulitzer în 1953.
„Scriitorul adevărat este un om singur. Și, pe măsură ce crește în ochii celorlalți, se cufundă tot mai mult în singurătate. Iar dacă este suficient de bun, în fiecare zi e nevoit să se confrunte cu eternitatea sau cu absența ei…” (Ernest Hemingway)
PORTRETUL LUI DORIAN GRAY de Oscar Wilde
Cum ar fi să îți vezi sufletul? Cum ar fi să vezi cum arată el cu adevărat, atent învelit într-un corp de care avem mare grijă, în fiecare zi? Te-ai schimba? Chiar dacă se citește ușor, cartea este plină de semnificații și considerații filozofice.
”Portretul lui Dorian Gray” este singurul roman terminat de Oscar Wilde și a fost publicat prima oară în 1890. A stârnit multe scandaluri și controverse încă de la început dar a reușit să își asigure un loc în top cărti celebre de citit într-o viață.
Romanul a fost ecranizat în 2009 cu multe modificări ale poveștii, lucru care a făcut cartea și mai citită. Ecranizarea din 1945 respectă firul narativ al cărții.
DON QUIJOTE DE LA MANCHA de Miguel de Cervantes
”El ingenioso hidalgo Don Quijote de La Mancha”, publicat în 1605 și ”El ingenioso caballero Don Quijote de La Mancha”, publicat în 1615 reprezintă o satiră la adresa romanelor cavalerești, populare în Spania în acea perioadă, dar și la adresa societății spaniole a acelor vremuri.
Povestea acestui celebru roman vine din intenția autorului de a opri popularitatea acestui gen de povești neverosimile și ”pline de insanități”, cum le numea chiar el. Printre iubitorii genului criticat de Cervantes se număra și soția lui, Dona Catalina.
Romanul este considerat o capodoperă a literaturii universale, fiind tradus în aproximativ 50 de limbi. Astfel, ar fi nedrept să rezumi cartea și povestea ei doar la ”te lupți cu morile de vânt”.
FERMA ANIMALELOR de George Orwell
Dacă ai cunoștințe istorice despre Lenin, Stalin, Trotki vei înțelege mai bine ce a vrut să spună Orwell și vei recunoaște că este o capodoperă. Plus, cartea a fost scrisă în perioada în care Rusia era aliată Marii Britanii.
”Toate animalele sunt egale dar unele animale sunt mai egale decât altele” este una dintre ideile care îți rămân în minte, cu un zâmbet trist pe buze. „Ferma animalelor” este o fabulă politică plină de înțelepciune, de compasiune și de învățăminte pentru vremurile pe care le trăim.” (The New York Times)
Și dacă te întrebai când este timpul perfect să o recitești, răspunsul este „Acum”.
DE CE IUBIM FEMEILE? de Mircea Cărtărescu
În ciuda primului gând pe care îl ai atunci când auzi titlul acestei cărți ”De ce iubim femeile?”, nu este o care pentru bărbați. Nu se adresează lor în ideea de a se trezi la realitate. Cartea este un omagiu adus femeilor care se adresează femeilor.
“E limpede că și adulții au nevoie de povești; numai că zânele lor și-au scurtat rochiile, și-au tăiat părul care le ajungea cândva la călcâie și au învățat să fie femei, ceea ce e mult mai complicat și mai periculos decât meseria de zână”. – Mircea Cartarescu
Pe elefant.ro o găsești în varianta ebook.
LOLITA de Vladimir Nabokov
Pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiță de doisprezece ani este un subiect extrem de șocant.
Capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rând, carte interzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX. ”Lolita” a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia după apariția sa în Franța.
Însă, ”Lolita” este, în primul rând, un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresive.
FEMEIA LA 30 DE ANI de Honore de Balzac
Balzac scrie despre viață și despre oameni, așa cum numai el o poate face, așa cum toate scrierile lui sunt. Nu este un scriitor ușor. Este un roman care merită citit și a doua oară, chiar și a treia.
Inițial, povestea Juliei a fost scrisă sub formă de 6 nuvele, publicate pe rând. În noiembrie 1835, Balzac face un efort în unificarea textului și transformarea acestor nuvele în romanul ”Femeia la 30 de ani”. Subiectul cărții este inspirat din viața doamnei Laure de Berny care a fost amanta lui Balzac.
”Durerile adevărate stau aparent atât de liniștite în patul adânc pe care și l-au facut, în care ele par că dorm, dar de unde continuă să distrugă sufletul, ca acel înfricoșător acid care perforează cristalul!” – citat din carte.
DRAGOSTEA ÎN VREMEA HOLEREI de Gabriel Garcia Marquez
Gabriel Garcia Marquez este reprezentantul de seamă al ”realismului magic” al literaturii hispanoamericane și opera lui a fost distinsă în 1982 cu Premiul Nobel pentru Literatură.
“Dragostea în vremea holerei” este o poveste frumoasă și tragică de dragoste și a fost ecranizată în 2008, adaptarea pentru cinema a romanului fiind făcută de scenaristul Ron Harwood, câștigător al premiului Oscar și al Globului de Aur.
„Constatarea că, în sfârșit, moartea intervenise în favoarea lui i-a insuflat curajul de care avea nevoie ca să-i repete Ferminei Daza, în prima ei noapte de văduvie, legământul de fidelitate eternă și de iubire pururi vie.” – citat din carte.
MICUL PRINȚ de Antoine de Saint-Exupery
”Micul Prinț” a fost votată cea mai bună carte a secolului XX în Franța. Este tradusă în mai mult de 250 de limbi și dialecte, vânzându-se aproape două milioane de exemplare anual. În 1998 serviciile poștale franceze au emis o serie de cinci mărci poștale dedicate Micului Prinț. Fiecare marcă poștală din această serie are valoarea nominală de 3 franci.
“Micul Prinţ” a fost inspirată de un accident aviatic suferit de Antoine de Saint-Exupery pe ruta Paris -Saigon în încercarea de a doborî un record de aviaţie ce i-ar fi adus 150.000 de franci.
Povestea micului prinț a stat la baza multor spectacole de dans și de teatru. Multe citate din carte au rămas adânc în mintea cititorilor.
PUTEREA PREZENTULUI de Eckhart Tolle
Puterea prezentului este o provocare pentru fiecare dintre noi. Cartea ”Puterea prezentului” te ajută să ai o imagine a realității care reflectă adevărul despre noi înșine. Pentru că mintea poate fi un instrument extraordinar, dar în acelaşi timp este și principala sursă a anxietăţii noastre.
Trecutul ar putea să ne omoare într-o bună zi dacă nu învățăm să trăim și să acceptăm prezentul. Eckhart Tolle explică în cuvinte simple că ne putem elibera de suferință și anxietate atunci când vom înțelege rolul pe care îl jucăm în generarea propriei dureri.
”Puterea prezentului” este un bestseller internațional, fiind tradusă în 33 de limbi.
INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ de Daniel Goleman
Copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, însă poate fi îmbunătățită inclusiv la vârsta adultă.
Inteligența emoțională (EQ) presupune în primul rând conștientizare de sine, autodisciplină și empatie. Atunci când ne înțelegem sentimentele, situația devine mai limpede.
Astăzi inteligența emoțională se predă în școli și universități. Competențele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carieră, a devenit un punct de plecare în analiza și prevenirea îmbolnăvirilor sau criminalității.
Toate acestea au început în urmă cu zece ani, de la formidabila carte a lui Daniel Goleman, ”Inteligența emoțională”.
IDIOTUL de F.M. Dostoievski
Ce înseamnă să fii idiot? Probabil fiecare dintre noi are o definiție diferită, mai ales că folosim acest cuvânt și în semn de admirație. Dacă nu ai citit această carte până acum, trebuie! Și dacă ai citit-o, recitește-o.
Descoperirea sau redescoperirea personajului Mîșkin va avea o mare influență asupra ta, a modului în care categorisești oamenii, indiferent de câte ori ai citit cartea.
Un om cu suflet nobil, de o simplitate naivă, plin de compasiune şi de dragoste pentru oameni, inteligent şi liniştit poate fi ușor de catalogat ca fiind idiot. ”Dar ce fel de idiot este acela care își dă prea bine seama că lumea îl consideră idiot?”
PE CULMILE DISPERĂRII de Emil Cioran
”Pe culmile disperării” este prima carte scrisă de Cioran. A fost scrisă când avea 22 ani, după luni de deprimare și insomnie și a apărut în 1934. Este o carte care îți aduce o (altă) perspectivă asupra existenței cotidiene.
Cioran nu a fost, așa cum și-l imaginează mulți, acel scriitor depresiv, în permanentă căutare a unei bogății interioare infinite. A fost un om plin de viață, ale cărui cărți au fost bazate pe gânduri și trăiri interioare sfâșietoare, însă care nu l-au îndepărtat de viața de zi cu zi pe cât ne-am aștepta și nici nu l-au închis între patru pereți albi.
„Dacă aș putea, aș aduce întreaga lume în agonie, pentru a realiza o purificare din rădăcini a vieții; aș pune flăcări arzătoare și insinuante la aceste rădăcini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da altă sevă și altă căldură. Focul pe care l-aș pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmică, esențială.“ (CIORAN)
LA PARADISUL FEMEILOR de Emile Zola
Emile Zola a fost un romancier francez, cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste și a avut un impact semnificativ în procesul de liberalizare politică al Franței.
Celebrul ”J’accuse” îi aparține, iar în 1998, președintele Jacque Chirac a ținut un memorial în onoarea centenarului acestui manifest.
Referitor la titlul cărții, este unul foarte bine ales și Emile Zola nici că putea face o alegere mai bună pentru a examina natura femeii care se pare că este neschimbată de sute de ani.
O ecranizare foarte reușită a acestei cărți a fost realizată de BBC, care a făcut un serial cu 16 episoade, în anii 2012 – 2013.
TROPICUL CAPRICORNULUI de Henry Miller
Tropicul Capricornului a fost interzis în America vreme de treizeci de ani din cauza conținutului sexual explicit și a aluziilor misogine și rasiste, însă astăzi este considerat una dintre cărțile importante ale literaturii moderne.
Dominat de puternice influențe autobiografice, romanul descrie cu un umor savuros, experiențele profesionale ale autorului și experiențele sale sexuale scandaloase, unele duse la rang de experimente.
Dacă nu ești familiarizat cu stilul lui Miller, pregătește-te să fii socat!
STRĂINUL de Albert Camus
Atitudinea diferită față de regulile unei societăți care impune niște standarde de comportament te poate face să fii catalogat ca un străin.
”Să minți nu înseamnă numai să spui ceva ce nu este. Ci și, mai ales, să spui ce este și, în ce privește sufletul uman, să spui mai mult decât simți. E ceea ce facem cu toții, în fiecare zi, pentru a ne simplifica viața. (Albert Camus).
”Străinul” este primul roman al lui Albert Camus și a fost adaptat pentru marele ecran în 1967, de regizorul Luchino Visconti, într-o producție cu Marcello Mastroianni în rolul principal.
RĂTĂCIRILE FETEI NESĂBUITE de Mario Vargas Llosa
După ce citești această carte, ”nesăbuită” capată un alt sens. Poate romantic. Poate nostalgic.
Mario Vragas Llosa a scris această carte când avea 70 de ani, însă povestea de dragoste este scrisă cu dragoste tinerească. Pentru că este o poveste de dragoste, una dintre cele mai frumoase. Și nu o poți lăsa din mână până nu o termini.
Și cum orice poveste începe cu ”a fost odată”, povestea de dragoste a lui Ricardo începe la 10 ani, când se îndrăgostește de o domnișoară chiliană, pe nume Lily. Nu are de unde să știe că această dragoste îl vor costa 40 de ani din viață și îl va urmări pe 3 continente.
În 2010, Mario Vargas Llosa primește Premiul Nobel pentru Literatură.
PARFUMUL de Patrick Suskind
În nicio altă carte nu vei simți parfumul descrierilor așa cum simți în cartea lui Patrick Suskind. Să transmiți un miros particular prin comparații, asocieri și emoții este ceva extraordinar pe care îl vei simți pe tot parcursul cărții.
Vei descoperi că oamenii reacționează inconstient la stimuli olfactivi și că fiecare dintre noi avem un parfum propriu care stârnește adorație, frică, dezgust, nepăsare. Și fără să vrei te întrebi: eu oare cum miros?
Romanul ”Parfumul” a fost tradus în 47 de limbi, vândut în peste 16 milioane de exemplare și ecranizat în 2006 de Tom Twyker, cu Ben Whishaw și Dustin Hoffman în rolurile principale.
ALCHIMISTUL de Paulo Coelho
”Alchimistul”, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Cartea este uluitoare prin simplitatea și înțelepciunea ei.
Plină de culoare, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele și despre cât este de important să ne ascultăm inima.
De la apariție, ”Alchimistul” a fost tradus în 81 de limbi, a stabilit recorduri absolute de vânzări și a schimbat nenumărate vieți.
ADAM ȘI EVA de Liviu Rebreanu
Șapte povești, aceeași dragoste, același sfârșit. Alte situații, alte decoruri, același bărbat, aceeași femeie. Cartea te poartă în jurul lumii, prin diversitatea culturilor mitice şi actuale, de la Egipt și Mesopotamia în Italia și Franța.
”Adam și Eva” este pentru cei care cred că dacă dragoste nu e, nimic nu e, pentru cei care aleg să creadă în suflete pereche și în … reîncarnare.
”Un bărbat din milioanele de bărbaţi doreşte pe o singură femeie din milioanele de femei. Unul singur şi una singură! Adam şi Eva! Căutarea reciprocă, inconştientă şi irezistibilă, e însuşi rostul vieţii omului.”
LEAGĂNUL RESPIRAȚIEI de Herta Muller
< În 2009, Herta Muller primește premiul Nobel pentru literatură, după a treia nominalizare, fiind a douăsprezecea femeie care primește acest premiu. În același an a apărut cartea ”Leagănul respirației”. Hertei Müller i-au trebuit patru caiete pentru a scrie conversaţiile îndelungate cu poetul Oskar Pastior (1927-2006) şi alţi supravieţuitori ai lagărelor sovietice, caiete după care a apărut această carte. ”Leagănul respirației” este un dublu epitaf. Un epitaf pentru un prieten apropiat, Oskar Pastior, şi un epitaf pentru cei care au trecut prin lagăre, care au suferit pe nedrept şi care niciodată nu s-au mai întors din Gulag. [su_divider top="no" size="1" margin="5"]O CIUDĂȚENIE A MINȚII MELE de Orhan Pamuk
Romanul ”O ciudățenie a minții mele”, prima carte publicată de Orhan Pamuk după dobândirea Premiului Nobel pentru Literatură (2006), este o epopee modernă, desfășurată pe parcursul a mai bine de patru decenii (1969-2012), în centrul căreia se află unul dintre milioanele de „personaje secundare” ale Istanbulului.
Cartea lui Orhan Pamuk aduce în discuție problematica mariajelor într-o Turcie aflată în continuă schimbare, în care sistemele de valori ale bătrânilor, atât de bine înrădăcinate în mentalitatea populară, se ciocnesc de cele moderne, influențate de tendințele Occidentului.
”O ciudățenie a minții mele” este o vastă colecție de personaje, evenimente, case, mâncăruri, obiecte care, după cum își va da seama cititorul după ce va fi citit șase sute de pagini, pot fi cuprinse sub un singur nume: Istanbul. – The Guardian
AMINTIRI DIN PRIBEGIE de Neagu Djuvara
”Amintiri din Pribegie” este volumul de memorii, o suită de impresii, mai mult sau mai puțin subiective, scrise de Djuvara ca un observator fin al realităților din exilul românesc. Cartea descrie perioada activității sale în Franţa, ca membru activ în diaspora română.
Memoriile sale (1948 – 1990) adunate în cartea ”Amintiri din Pribegie” sunt în primul rând o suită de impresii, pe care tânărul, dar și adultul Neagu Djuvara le-a colecționat pe două continente: Europa și Africa.
Atenția la detalii, dar și maniera în care Neagu Djuvara a descris cele mai importante momente ale activității sale pe un continent atât de ostil, fac această lectură să fie interactivă, jovială, cu subtile nuanțe de umor.
ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI de Ken Kesey
Ken Kesey a fost un romancier american, care întotdeauna s-a autointitulat liantul dintre generația „beat” a anilor 50 și cea „hippies” a anilor 60. Poate din acest motiv (și nu numai) uimește prin noutatea metodei de abordare a luptei împotriva rigidului sistem american din perioada postbelică.
Dincolo de povestea “nebunilor” din ospiciu şi chiar dincolo de realităţile americane ale momentului în care a apărut (1962), ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” este la fel de actuală şi astăzi, prin ideile pe care le punctează: înfruntarea sistemului, despre manipulare, despre maşinăria care controlează totul şi care creează monştri.
Cartea a fost ecranizată în 1975, cu Jack Nicholson în rolul principal și a câștigat 5 premii Oscar, la principalele categorii.
ZECE NEGRI MITITEI de Agatha Christie
Agatha Christie reușește de fiecare dată să ne surprindă cu câte o dezvăluire care dă peste cap tot ce credeam că știm despre crimă.
Cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi. Toate acestea i-au adus titlul de ”Regina Crimei”.
Așa cum însăși autoarea mărturisește, romanul ”Zece negri mititei” a fost cea mai grea carte de scris dar și cea mai apreciată, conform multor cititori și critici.
Din motive rasiale, ediția din Statele Unite a fost publicată în decembrie 1939, titlul fiind schimbat în” Și n-a mai rămas niciunul” (And Then There Were None).
SĂ UCIZI O PASĂRE CÎNTĂTOARE de Harper Lee
Romanul tratează tematici importante şi spinoase, precum educaţia, rasismul încrâncenat al societăţii interbelice americane şi incapacitatea justiţiei de a fi imparţială. Pornind de la aceste aspecte, Harper Lee explorează cu delicateţe problema moralităţii, căutând dezlegarea enigmei dacă omul este fundamental rău sau fundamental bun.
”Păsările cântătoare nu fac altceva decât să cânte, spre desfătoarea noastră. Ele nu strică grădinile oamenilor, nu-şi fac cuibul în lanurile de porumb, în schimb îşi pun tot sufletul cântând pentru noi. De asta e păcat să ucizi o pasăre cântătoare.” – fragment din carte.
În 2007, Harper Lee a fost decorată cu ordinul ”Medalia prezidențială a libertății a Statelor Unite ale Americii” pentru contribuția sa la literatură.
LIBERTATEA – CURAJUL DE A FI TU ÎNSUȚI de Osho
(Probabil știi deja că) Osho nu a scris propriu-zis nicio carte. Cărțile publicate sub numele său sunt transcrieri ale discursurilor sale, datorate discipolilor săi.
În timpul vieții sale, aceste transcrieri au fost făcute sub îndrumarea și atenta sa supraveghere. Discursurile lui Osho acoperă domenii foarte largi ale cunoașterii, de la psihologie la filosofie.
”Libertatea – Curajul de a fi tu însuți” face parte din seria ” Incursiune într−un nou mod de viață” și prezintă viziunea lui Osho privind cele mai importante probleme pe care și le pun oamenii interesați de știința transformării de sine și de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieții contemporane.
ARTA DE A AVEA ÎNTOTDEAUNA DREPTATE de ARTHUR SCHOPENHAUER
Fiecare avem ce învăţa din „Arta de a avea întodeauna dreptate”. Este un manual de retorică indispensabil, plin de echivoc, umor şi ironie. O exemplară scriere filozofică despre arta de a purta dispute din care să ieşim întotdeauna învingători.
“Poate că este corect doar în teorie, dar în practică nu se aplică – prin acest sofism, concedem că temeiul argumentului este corect, dar respingem consecinţele sale.” – fragment din carte
În domeniul filozofiei, Schopenhauer a exercitat o influență deosebită asupra gândirii lui Friedrich Nietzsche, Henri Bergson, Ludwig Wittgenstein sau Emil Cioran.
Ți-am stârnit amintiri frumoase? Poate melancolii? Sau chef de recitit cărți de suflet? Sperăm că răspunsul este ”da” toate întrebările.
Citește cu poftă de viață!