Ţi-ai dorit vreodată să știi mai multe despre ce motivează un om, despre ce îl face să se comporte într-un anume fel, despre cum poţi deveni o persoană mai convingătoare sau cum să iei decizii mai bune?

Categoric că da. Oricine își dorește să cunoască mai multe despre psihologia umană și oricine își dorește să folosească acele cunoștinţe pentru a-și face viaţa mai bună.

Datorită acestei motivaţii, m-am decis să creez următoarea listă cu recomandări de carti de psihologie, cărţi care să te ajute să îi înţelegi mai bine pe cei din jur, să îţi creezi relaţii mai bune și să îţi pui la punct viaţa, bazându-te pe cunoștinţe demonstrate știinţific.

Aceste cărţi te vor ajuta să creezi punţi între diverse idei și gânduri pe care le ai și te vor ajuta să transformi simple cunoștinţe în strategii care să te ajute să perseverezi.

10 Carti despre psihologie pe care ar trebui sa le citesti

1. Gândire rapidă, gândire lentă

Fără niciun dubiu, una dintre cele mai bune cărţi despre psihologie scrise vreodată.

Desigur, când ești un laureat Nobel cum este dl. Daniel Kahneman, scrierea unei astfel de cărţi e ca și cum ai ţi-ai lua notiţele personale și le-ai da spre consum public.

Este o carte pe care trebuie să o citești cu pixul în mână și cu un set de coli de cerere lângă, pentru că îţi vei face o grămadă de notiţe.

Nu este o carte ieftină, dar este categoric o carte care face toţi banii.

Utilă pentru oricine practică o meserie care are de-a face cu psihologia: profesori, doctori, terapeuţi, marketeri, manageri, avocaţi etc.

2. Drive

Este o carte foarte ușor de digerat despre ce îi motivează de fapt pe oamenii, la muncă.

Drive-ul este de fapt un concept format din 3 elemente: autonomie, măiestrie și scop.

Conform autorului cărţii, Daniel Pink, pentru ca un angajat să fie performant (să aibă “drive”) acesta are nevoie de toate cele 3 elemente.

Daniel Pink explică frumos cum anumite companii oferă cele 3 elemente ale Drive-ului și cum acestea înregistrează performanţe de invidiat.

Este o carte mai degrabă despre motivaţie în câmpul muncii, dar te învaţă câteva chestii utile despre ce anume motivează și ce anume demotivează un om la locul de muncă.

3. A da și a lua

Această carte scrisă de Adam Grant, un reputat tânăr profesor universitar american, vorbește despre o abordare a succesului, ceva mai neconvenţională și care ar fi îndelung sprijinită de noile cercetări din domeniile psihologiei, economiei comportamentale și sociologiei.

Adam Grant argumentează că oamenii se împart în 3 categorii: profitorii, negustorii și donatorii. Profitorii caută să maximizeze orice relaţie umană ca totul să le fie bine, negustorii au un comportament de tip “eu dau tu îmi dai ceva care să echivaleze favorul pe care ţi l-am făcut”, iar donatorii sunt persoanele (super)altruiste care îi pun pe alţii pe primul plan și le rezolvă problemele, înainte de a-și rezolva propriile probleme.

Cartea lui este practic un ghid destinat donatorilor, care cu ajutorul cercetărilor făcute de acesta și de către alţi cercetători, își pot “manage-ui” mai bine relaţiile, astfel încât să se ferească de profitori, să se înţeleagă bine cu negustorii și să nu sufere de pe urma actelor lor de altruism.

O carte bună, destul de stufoasă ca nr. de pagini, dar care se citește ușor.

Mi-am făcut ceva notiţe de pe urma ei.

4. Adevărul cinstit despre necinste

Dan Ariely este unul dintre autorii mei preferaţi și îl consider un erou. Nu glumesc, chiar îl consider un erou.

Munca pe care el o depune este extraordinară, iar creativitatea lui, care îl ajută de fiecare dată să vină cu idei de cercetări care să studieze comportamentul oamenilor în diverse situaţii, este surprinzătoare.

Un “behavioral scientist” extraordinar, Dan Ariely, oferă lumii moduri noi de a vedea actele iraţionale și de a le înţelege.

Sincer o spun, nu știu de ce Dan Ariely încă nu a luat un Nobel pentru contribuţiile lui aduse în psihologie și economie (Daniel Kahneman a primit Nobelul în economie, deși el făcea cercetări în psihologie).

“Adevărul cinstit despre necinste” analizează factorul vrăjeală (tradus din englezescul the fudge factor), care reprezintă un comportament pe care oamenii îl afișează atunci când încearcă să se distanţeze de o minciună sau de o faptă negativă pe care aceștia au făcut-o.

Un exemplu încadrat în context:

oamenii fură consumabile de la compania pentru care lucrează. Un gest care este greșit dpdv moral, furtul e furt, dar care este justificat prin faptul că respectiva companie are destule resurse, toţi ceilalţi angajaţi o fac sau angajatul a furat câteva pixuri.

Practic acest factor vrăjeală reprezintă narativul(povestea) pe care oamenii și-l creează pentru a-și justifica faptele iraţionale.

Cumpără cartea, e o lectură delicioasă.

5. Superficialii: efectele internetului asupra creierului

Superficialii este una dintre puţinele cărţi care mi-au insuflat dorinţa să scriu și eu o carte.

De ce spun asta. Autorul, Nicholas Carr, pe care eu îl consider un artist, a reușit să creeze o enciclopedie a schimbărilor pe care internetul le-a produs asupra creierului uman și asupra comportamentului social pe care oamenii îl au atunci când sunt “connected”.

Este una dintre cărţile care m-au “forţat” să îmi iau foarte multe notiţe și cred că am recomandat-o la cel puţin 20 de prieteni.

Totodată, esta cartea care m-a făcut să realizez, că înainte de a-ţi da cu părerea despre psihologia oamenilor, ar fi ok să citești 2-3 cărţi de psihologie, ca să ai niște argumente știinţifice.

Am făcut o recenzie acestei cărţi, dacă ești interesat de ea, citește aici recenzia.

6. Blink

 

Am spus-o în repetate rânduri, sunt un mare fan al lui Malcolm Gladwell, care este probabil unul dintre cei mai buni “storytellers” de pe glob. Nu exagerez, Gladwell este un maestru.

Dacă Gladwell ar scrie un articol despre de ce iarba din parcuri este verde, lumea ar citi-o pentru că acesta are o abilitate extraordinară de a expune lucrurile banale și evidente într-un mod cu totul revelator.

Un om preocupat de detalii și de subtilităţi, Gladwell prin Blink vorbește despre cultivarea unei judecăţi extrem de rapide și de eficiente și se folosește de mai multe studii ca să își construiască argumentul.

Principala problemă cu cărţile lui Gladwell, o chestie pe care eu o simt, este că deși prezintă într-un mod uimitor faptele, de nu poţi să lași cartea din mână, aceasta nu oferă niște teorii unificate, niște sfaturi concrete care să te ajute să îţi cultivi abilităţile despre care el povestește.

Cred că asta are o legătură cu faptul că e jurnalist foarte bun la The New Yorker, iar jurnaliștii buni relatează, nu aleg tabere. Eu cred totuși că un autor trebuie să aleagă o tabără, pentru că adaugă credibilitate cărţii.

7. This will make you smarter

Nu știu dacă ai auzit despre The Edge.

Imaginează-ţi urmatoarea situaţie:

împreună cu tine, am reușit să adunăm în aceeași sală cele mai ilustre câteva sute de creiere din lume. Oameni foarte deștepţi, tu împreună cu mine, suntem probabil cei mai “proști” oameni din această sală. Motivul pentru care i-am adunat pe acești oameni în această sală, este ca să le punem întrebări care pot schimba vieţi.

Una dintre aceste întrebări este “Cum pot deveni mai deștept?”. La care și eu am răspuns și eu cu o listă de recomandări de 25 de cărți care te pot ajuta să devii mai deștept.

Ei bine, editorul site-ului TheEdge, John Brockman, a pus această întrebare unora dintre cei mai deștepţi oameni din lume, iar răspunsul acestora a fost sintetizat în cartea “This will make you smarter”, care este o lectură foarte interesantă.

O parte dintre autorii pe care i-am recomandat în acest articol, se regăsesc și în cartea lui John Brockman.

Așadar, cumpără cartea, că vei avea ce învăţa.

8. Totul despre psihologia persuasiunii

O carte pe care am recomandat-o în mai multe articole pe care le-am scris.

Este probabil cartea care a influenţat cei mai mulţi marketeri, iar mii, poate chiar zeci de mii de afaceri își bazează strategia de marketing pe cunoștinţe căpătate de pe urma acestei cărţi.

“Totul despre psihologia persuasiunii”, scrisă de Robert Cialdini, este o carte care te va face mai convingător și care te va ajuta să te bucuri de mai multe reușite.

Dacă aveai nevoie de o carte care să te înveţe cum să devii mai influent în orice domeniu, cartea lui Robert Cialdini e ideală pentru tine. Dacă o vei citi de 2 ori, vei înţelege și mai bine cartea.

9. Capcanele inteligentei

Cartea scrisă de David McRainey este una dintre surprizele plăcute peste care am dat în ultimii 2 ani.

Am pus mâna pe multe cărţi, dar puţine au fost cele care au reușit să mă distreze atât de tare, pe cât a reușit să o facă “You are not so smart”.

O colecţie de “cognitive biases“, dar expuse într-un mod ușor de digerat chiar și de către cei care nu au nicio treabă cu psihologia, cartea lui McRainey este o reușită absolută.

O recomand tuturor celor care vor să înţeleagă anumite comportamente iraţionale ale oamenilor precum: de ce oamenii mai slab calificaţi au de obicei mai multă încredere în ei, de ce ai prea mulţi prieteni pe facebook, care este “efectul Benjamin Franklin”, de ce procrastinăm și multe alte descoperiri fascinante din domeniul psihologiei.

10. The power of habit

Deși am lăsat această carte pentru final, să nu crezi că nu este o carte excelentă.

De fapt, este probabil una dintre cele mai bune achiziţii pe care le poţi face vreodată.

Charles Duhigg, autorul cărţii, un jurnalist excelent din domeniul știinţelor, ia la rând cercetările cele mai influente și mai importante din domeniul creării obiceiurilor și creează un plan de acţiune destinat celor care doresc să renunţe la obiceiurile proaste și doresc să își creeze obiceiuri noi și bune.

Lectura este una ușoară și plină de momente revelatoare, care te vor ajuta să înţelegi de ce faci ceea ce faci.

Este o carte pe care eu recomand să o citești de 2 ori, mai ales capitolele cele mai importante și apoi să încerci să pui în practică. De obiceiurile proaste nu scapi așa ușor, că doar le-ai perfecţionat de-a lungul multor ani, dar pas cu pas, poţi deveni un alt om.

Dacă vrei să îţi stabilești noi obiceiuri și vrei să știi cum să faci asta într-un mod extrem de eficient, atunci îţi recomand să cumperi cartea “The Power of Habit”.

***

Aceste cărţi pot părea pentru mulţi, niște lecturi care inhibă, dată fiind reticenţa oamenilor de a se documenta, iar aceste cărţi sunt pline de citate din studii și de sinteze de cercetări.

Totuși, toate aceste cărţi pe care ţi le-am recomandat îţi garantez că sunt ușor de citit, foarte ușor de înţeles și extrem de practice după ce le parcurgi de-a-ntregul și înţelegi argumentele autorilor.

Câteva sunt în engleză, majoritatea sunt în română, deci să nu te prind că te folosești de scuza că nu sunt ușor de găsit. 😀

De asemenea, decât să cumperi 5 cărţi cu 10 lei, pe care să le parcurgi rapid, dar din care să nu obţii nimic, mai bine cumperi o carte ca una dintre cele pe care ţi le-am recomandat și îţi vor fi utile și peste 10 ani.

Marea problemă cu cărţile de natură motivaţională, care de obicei sunt și ieftine, este că adeseori, conţinutul este unul care se degradează în funcţie de moda timpurilor în care este scrisă, pe când o carte fundamentată știinţific se bazează pe cercetări care sunt “în vigoare” de foarte mult timp sau vor fi valide mulţi ani de acum încolo.

5 thoughts on “10 Cărţi despre psihologie pe care ar trebui să le citești

  1. Nutzu Tzunoi

    ,,Candva prin 2007, un sarpe de indoiala s-a strecurat taras in info-paradisul meu. Am inceput sa bag de seama ca internetul exercita asupra mea o influenta mult mai puternica si mai complexa decat o facuse vreodata vechiul meu PC. Nu era doar faptul ca stateam atat de mult timp cu ochii atintiti la un monitor. Nu era doar faptul ca atat de multe dintre obiceiurile si rutinele mele se schimbau pe masura ce deveneam tot mai deprins cu, si tot mai dependent de, site-urile si serviciile de pe net. Chiar felul in care functiona creierul meu parea sa se schimbe. Atunci a inceput sa ma preocupe incapacitatea mea de-a da atentie unui lucru mai mult de cateva minute. La inceput am socotit ca problema era un simptom de atrofiere a mintii la varsta mijlocie. Insa creierul meu, mi-am dat seama, nu doar o lua razna. Era flamand. Cerea sa fie hranit asa cum il hranea internetul – si cu cat inghitea mai multa hrana, cu atat foamea sporea. Chiar si atunci cand nu eram langa un computer, tanjeam sa-mi verific mailul, sa dau clic pe diverse linkuri, sa fac ceva googling. Voiam sa fiu conectat.“ – Nicholas Carr,,

  2. Gabriel Nechita

    excelentă carte 🙂

  3. Nick Grosan

    as adauga .. The Art of Thinking Clearly de Dobelli Rolf + Sensuri ale vietii de Roy Baumeister ,

    What You Can Change and What You Can't: The Complete Guide to Successful Self-Improvement
    Seligman, Martin E.P.

  4. Vlada Buhuță

    hghgg

  5. Florin Hossu

    Caut si eu o carte dar nu am reusit pana acum sa o gasesc se numeste ''The rape of the mind'' scrisa de A.M Meerloo , as dori sa fie tradusa in romana pentru ca in engleza am citito deja si sunt multe cuvinte ce nu le-am inteles, cineva ma poaste ajuta ??

Comments are closed.

Recommended Posts