Acest articol este scris de Vlad Doroican, un entuziast al meditației.
Cu toții suntem într-o continuă căutare a echilibrului interior și a fericirii, iar una dintre cele mai eficiente căi despre care mulți învățători vorbesc că le putem utiliza este meditația.
Meditația aduce înțelepciune, lipsa meditației lasă ignoranță, cunoaște bine ce te împinge în față și ce te ține în spate.- Buddha
Numele meu este Vlad și sunt interesat de practica meditației de mai bine de 3 ani.
După ce am observat beneficiile meditației, m-am hotărât să practic constant și să studiez cât mai mult pentru a înțelege în ce constă acest proces de transformare interioară.
Practica meditației și a contemplației (observarea de sine vigilentă) pare la primul contact, pentru mulți dintre noi, un proces pasiv.
Suntem atât de obișnuiți cu ritmul alert și cotidian axat pe rezultate, încât ni se pare absurd să ne oprim chiar și pentru câteva minute doar pentru a respira și a nu face “nimic”. Avem impresia că suntem productivi doar îmbrățișând verbul “a face” și ne ferim de verbul “a fi”.
în ultima vreme poate avem din ce în ce mai mulți prieteni vorbind despre meditație sau citim cărți de dezvoltare personală și spirituală… poate avem chiar prieteni care au început o practică, poate avem prieteni care au plecat prin alte țări cum ar India, Nepal, Thailanda etc.. să descopere o spiritualitate autentică.
Avem desigur prieteni care nu au plecat și au rămas în țară, să caute aici resursele necesare. Este clar, interesul privind meditația crește în rândul oamenilor și nu poate fi decât un semn îmbucurător.
Dar oare câte persoane din rândul curioșilor înțeleg despre ce este vorba, oare câți ating o disciplină și o corectitudine în privința practicii meditative?
De unde să începi, cum să înveți să meditezi corect, de la cine poți învăța?
Întrebări care ne vin în minte când auzim despre meditație
Este meditația un tratament sau un proces de vindecare?
Cum ne ajută meditația în viața de zi cu zi?
Poate meditația fi un fel de “pastilă minune” pentru stres, anxietate?
Poate deveni meditația un stil de viață și o cale constantă de păstrare a echilibrului?
Are meditația un efect cumulativ sau trebuie să continui să o practici ca să îi culegi roadele?
Cum putem ști daca medităm corect?
Cum să aplicăm meditația pentru a scăpa de negativități și a deveni mai pozitivi?
și multe altele…
în acest articol voi încerca să răspund pe scurt la aceste întrebări, din prisma experienței personale, a cărților citite și a învățăturilor primite de-a lungul ultimilor ani.
Ce este meditația
Practica meditației pentru mine este:
- o metodă eficientă de a cunoaște modul de funcționare a minții, care îmi oferă niște repere pentru a conștientiza cauzele gândurilor pozitive și negative;
- un instrument util pentru a învăța să trăiesc în prezent și a mă bucura de clipă fără prea multe gânduri în trecut și viitor (griji);
- un antrenament constant al minții pentru a îmi dezvolta concentrarea, atenția, memoria, cât și alte calități precum compasiunea, răbdarea și înțelepciunea;
- o pauză conștientă de la agitația cotidiană și de la activitățile exterioare care par că nu se termină niciodată;
- întoarcerea la interior, unde pot găsi pace lăuntrică, echilibru și fericire, dincolo de alte cauze exterioare;
- o metodă care mă ajută să învăț să respir conștient și să am un mai mare control asupra corpului și agitației interne;
- o practică intimă și personală pentru a mă cunoaște mai bine și înțelege corect care este rolul meu în societate, printre oameni, familie, prieteni, colegi de serviciu, șamd.
- o practică ce mă ajută să dețin un control mai mare asupra minții și să realizez calmul mai ușor, indiferent de provocările și stresul cotidian;
Majoritatea dintre noi nu realizăm că mintea noastră gândește în permanență și ne îndepărtează de realitatea prezentă. Practica meditației înseamnă și efortul de a dezvolta în mod conștient capacitatea noastră de a fi în momentul prezent.
Conform cercetătorilor de la Universitatea Harvard (SUA), mintea este “plecată” minim 47% din timpul cât suntem treji, excepție făcând perioadele când facem sex.
De multe ori atenția noastră este la altceva decât la activitatea pe care o întreprindem, deși de cele mai multe ori nici măcar nu realizam acest lucru.
Aceiași cercetători, Matthew A. Killingsworth and Daniel T. Gilbert, afirmă într-un studiu publicat în prestigioasa revista Science că această lipsă de concentrare pe activitățile pe care le întreprindem reprezintă și una dintre sursele principale ale nefericirii pe care mulți dintre noi o simțim adeseori:
“Mintea umana are obiceiul să rătăcească și aceasta minte rătăcitoare este nefericită,” au spus Killingsworth and Gilbert.
Ce nu este meditația
Pentru mine, meditația nu este o practică de relaxare sau un exercițiu spiritual “New Age” la modă pentru a deveni mai interesant și mai special în rândul prietenilor.
Meditația nu este nici o practică religioasă abstractă sau sectantă, care să presupună o abordare secretă, meditația este accesibilă oricui.
Vă mai întrebați poate care este scopul practicării ei?
Mulți oameni practică meditația și unele persoane o fac, fără îndoială, în mod corect. Dar nu puțini sunt aceia care cred că meditează, însă nu fac altceva decât doar să-și destindă mintea.
Repet, meditația nu este doar o “relaxare”.
Ea e mult mai mult decât atât, este un efort si o disciplinare a minții.
Practica meditației corecte, atunci când suntem perseverenți, este cel mai bun mijloc care va face să ni se dezvolte calități precum compasiunea, înțelepciunea, claritatea minții. Dacă însă facem greșeli, ea este doar un alt mod de a ne pierde vremea.
De aceea, pentru a practica meditația avem nevoie de un îndrumător calificat. Sfaturile unui astfel de îndrumător sunt indispensabile dacă dorim să medităm corect.
Odată ales un profesor competent, atitudinea pe care ar trebui să o avem față de acesta și față de învățătura primită este foarte importantă. In buddhism rolul ghidului spiritual este considerat foarte asemănător cu cel al unui medic.
Cărți recomandate despre meditație
Prima carte pe care am citit-o despre meditație a fost “Comorile Dharmei“, apărută la editura Herald, scrisă de Geshe Rabten, un maestru tibetan de meditație realizat, un pionier al buddhismului tibetan în Europa. Cartea m-a inspirat puternic și de aceea m-am decis să ofer o mai mare atenție practicii.
“Suntem, în prezent, ființe umane dotate cu toate facultățile necesare acestor achiziții spirituale (…) Acum, prin urmare, trebuie să începem practicarea meditației și în special a calmului mental și a viziunii superioare, căci mai târziu, în viitor, ne va fi greu să mai întâlnim toate aceste condiții favorabile care cer producerea cauzelor necesare. Pe de altă parte, nu avem timp de pierdut amânând pe mai târziu practica, deoarece nu avem nici cea mai mică certitudine că vom mai rămâne mult timp în această viață.”(Geshe Rabten, Comorile Dharmei, Herald, 2003)
Pentru debutanți, recomand însă cartea “Meditația și viața cotidiană” apărută tot la Editura Herald, un volum care conține instrucțiuni indispensabile tuturor celor care doresc să se dedice în mod serios practicii meditației.
Autorul ne oferă explicații logice cu privire la modul în care suntem zi de zi atrași în jocul minții nestăpânite și oferă explicații valoroase cu privire la practica meditației și – poate cel mai important – ne ajută să ne motivăm în disciplina meditației.
Cred în puterea cărților de a ne transforma mintea și a deveni oameni mai buni. Cu cât citim mai mult devenim mai educați. Avem această posibilitate minunată de a învăța. Pe baza a ceea ce învățăm ne trăim viața.
Mai mult decât atât, pentru mine cel mai important este să punem în practică cele citite și să găsim întotdeauna autori care duc o viață exemplară, autori care la rândul lor pun în practică cele scrise.
Din păcate, în zilele noastre sunt foarte multe cărți scrise într-un limbaj frumos și credibil, însă în spatele acestor pagini stau oameni care poate își “bat soția sau copilul acasă”, dar care sunt buni sfătuitori.
Vă recomand, înainte de a citi o carte, să vă interesați de autor și încercați să vă puneți întrebarea : “Este acest om un exemplu bun de urmat în societate, mă inspiră cu ceva?”.
Pentru a vedea rezultate în viața ta, pune în practică meditația și cartea care te inspiră.
în momentul în care îți este sete, să citești formula apei nu îți va potoli setea, ci doar o cană cu apă te va ajuta.
în momentul în care suferi de o boală, să citești cu voce tare și de mai multe ori rețeta prescrisă de doctor nu ajută, ci doar când începi să iei tratamentul vei observa rezultatele.
La fel este și cu practica meditației, tot ce am scris aici și tocmai ce ai citit nu aduce niciun rezultat în viața ta dacă nu te îndrepți serios către practică.
Oricum, eu sunt doar un melc acum, cu o cochilie plină de ignoranță, dar cu aspirația să merg mai departe, pentru că merită tot efortul să mă eliberez de ea și apoi să arăt și altora că se poate. D
De aceea, motivat de a pune în practică cele citite, de aproape 4 luni am trecut la aprofundarea înțelegerii lor, prin studii în afara țării. Acum drumul meu continuă în Austria, la Centrul de studii tibetane Tashi Rabten, unul dintre primele centre buddhiste deschise în Europa.
Mihai Zaharia says
Cand o sa simt nevoia sa meditez o sa iau o ghioaga de la un cioban. Si o sa-mi iau pozitia de meditatie cu barbia pe mainile impreunate sprijinind Pamantul "sa nu cada". Raspunsurile si intrebarile au fost, sunt si vor fi acolo unde te-ai nascut.
Nicole Copoiu says
Iti recomand "Biblia"… e cea ma reflexiva si cea mai educativa carte…si sigur ai sa gasesti pacea si linistea interioara.Restul e pierdere de timp…Parerea mea.
Ina Arabadjiu says
recomand meditatia))
Carmen Izabela Tanța says
personal sunt interesata ,dar..nu stiu cum sa incep,orcum am sa incerc cu sfaturile care le-ai prezentat,multumesc .Doamne ajuta!
George Balmuș says
Nu există meditație fără substrat religios hindus și a persevera sistematic în acest tip de meditații duce sigur la dezumanizare, răcire sufletească împreună cu tot cortegiul de neajunsuri care deja bântuie societatea umană din punct de vedere spiritual. Acestă proapagandă subtilă pro-meditație are un singur scop: diluarea până la dispariție a creștinismului si pregătirea terenului pentru antihristul biblic, asa cum este descris în cartea Apocalipsei lui Ioan. Atât și nimic mai mult .Puteți să nu credeți nimic din aceste rânduri, dar cercetați voi înșivă cu luare aminte și cu multă sinceritate și veți afla singuri.
Lorena Mos says
As introduce meditatia in gradinita! 🙂
Gabriel Nechita says
de acord cu tine :), plus că aş face-o materie zilnică.
Gabriel Nechita says
Servus Carmen, îmi cer scuze că îţi scriu doar acum. E destul de simplu:
te aşezi intr-o poziţie confortabilă, închizi ochii şi începi să te concentrezi pe respiraţie. (De fapt, nici nu trebuie să stai pe loc, poţi medita şi din mers, dar la început poate e mai bine pt tine să stai într-o poziţie confortabilă).
Inspiri şi expiri. Vei vedea că vei începe să te gândeşti la alte lucruri, nu te pedepsi, dar nici nu te felicita dacă e un gând fain, doar întoarce-ţi atenţia către respiraţie. Încearcă să faci asta 10 minute, apoi 11, apoi 12 şi tot aşa.
Nu încerca să îţi impui un scop: ex să scap de stres, să fiu mai atent, pentru că îţi vei impune limite. Pur şi simplu inspiră şi expiră.
Dacă simţi că ai nevoie de ghidaj, îţi recomand să cauţi pe net guided meditations for beginners, poate te ajută.
Meditaţia este un act de observare, non-ataşament şi de non-judecare.
Gabriel Nechita says
să-mi spui şi mie ce fumezi te rog.
Kore Cristian says
nu i adavara nu ne dezumanizam puri si simplu vezi adevarul explorezi minuni universul e infinit
Livia Anghel says
Bine punctat!