Dacă înveți să citești emoțiile de pe fața (în special microexpresiile) celor din jur, vei înțelege foarte multe despre ceea ce aceștia simt și vei avea ocazia să vezi lumea diferit, reușind să accesezi informații pe care unii nu vor fi niciodată confortabili să ți le ofere.

Au fost mai mulți cercetători și oameni de știință care au studiat expresiile faciale, printre care și Charles Darwin care declara că expresiile generate de către emoții sunt universale.

Un cercetător, Paul Ekman, din domeniul psihologiei a luat această afirmație a lui Darwin și a făcut-o misiunea vieții lui, mergând până în “pânzele albe” să studieze aceste expresii universale, reușind să adune la un loc un munte de informații despre microexpresii (un set particular de expresii faciale).

Ce este o microexpresie?

O microexpresie este o reacție involuntară a mușchilor feței care are loc atunci când experimentăm diferite emoții. Practic, lucrurile pe care le simțim sunt “afișate” cu ajutorul mușchii feței și “trădează” emoțiile pe care le experimentăm.

Durata unei microexpresii este extrem de scurtă: între 1/25 – 1/15 dintr-o secundă.

Microexpresiile au fost descoperite în 1966 de către 2 cercetători pe nume Haggard și Isaacs (în mod ciudat nu găsesc pe nicăieri prenumele acestora), care au urmărit ore întregi de înregistrări video cu ședințe de psihoterapie, ca să detecteze limbajul corpului involuntar dintre terapeuți și pacienți.

Despre Paul Ekman

Paul Ekman este unul dintre cei mai influenți oameni din domeniul psihologiei, autor a 15 cărți despre emoții și a mai mult de 170 de articole în jurnale sau capitole în cărțile altora.

Munca lui Paul Ekman a inspirat și serialul “Lie to me“, un serial care explora domeniul fascinant al microexpresiilor și cum protagonistul reușea să dea în vileag sau să rezolve tot felul de cazuri pentru clienții săi folosindu-se de cunoștințele sale despre microexpresii și despre psihologie.

Deși Paul Ekman a servit drept consultant științific pentru serial, personajul principal Cal Lightman, jucat de Tim Roth, nu reprezenta un personaj inspirat de către Paul Ekman, cei doi doar semănau prin faptul că aveau în comun microexpresiile ca domeniu de expertiză.

Paul Ekman doar s-a asigurat că serialul este bine realizat din punct de vedere științific.Cal Lightman - Lie to me

Bun, acum că te-am făcut curios în legătură cu microexpresiile și că ți-am oferit și o sugestie faină de serial la care trebuie să te uiți, să ne “uităm” la cele 7 emoții fundamentale.

Îți recomand ca înainte să înveți despre emoțiile fundamentale, să vezi cât de bine recunoști microexpresiile asociate acestora jucându-te cu testul nostru (clic aici pentru a face testul).

test-microexpresii

Cele 7 Emoții Fundamentale și cum le recunoștii pe fața oricui

Cele 7 emoții fundamentale (numite și emoții de bază) sunt: mânia, frica, bucuria, uimirea, dezgustul, disprețul și tristețea.

Aceste emoții sunt fundamentale pentru că sunt universale și pot recunoscute la orice persoană.

Dintre cele 7, cea mai “contestată” emoție universală este disprețul.

Mulți oameni de știință și experți în expresiile faciale, consideră că disprețul este mai degrabă o expresie care se exprimă în funcție de cultura fiecărui popor, dar Paul Ekman a realizat o serie de studii menite să clarifice universalitatea “disprețului” reușind să o includă până la urmă în rândul emoțiilor fundamentale.

1. Frica

Microexpresia specifică fricii se manifestă prin:

 • sprâncene ridicate și apropiatefrica
 • pleoapele superioare ridicate
 • pleoapele inferioare încordate
 • buzele ușor încordate și întinse orizontal către urechi

2. Bucuria (Fericirea)

Microexpresia specifică bucuriei se manifestă prin:bucuria

3. Tristețea

tristetea

Microexpresia specifică tristeții se manifestă prin:

 • pleoape inferioare care simulează “căderea”
 • privire care nu este concentrată pe un punct fix
 • colțurile buzelor se duc în jos

4. Mânia (Furia)

Microexpresia specifică furiei se manifestă prin:

mania

 • sprâncene apropiate puternic
 • privire extrem de fixă
 • încordarea și apropierea buzelor

5. Disprețul

dispret

Microexpresia specifică disprețului se manifestă prin:

 • colțul buzelor încordat și ridicat doar pe o parte a feței

Dintre toate microexpresiile pe care le-am studiat, disprețul mi se pare cea mai subtilă microexpresie pentru că afișarea ei nu implică o “echipă” întreagă de mușchi și uneori poate fi confundată cu un zâmbet ironic.

6. Dezgustul

dezgust

Microexpresia specifică dezgustului se manifestă prin:

 • nas încordat și ridicat, mișcare care îi provoacă riduri nasului
 • buza superioară ridicată

Această expresie arată ca și cum ai fi descoperit ceva urât mirositor. 🙂

7. Uimirea

uimirea

Microexpresia specifică umirii se manifestă prin:

 • sprâncenele ridicate
 • ochii larg deschiși
 • gura deschisă

Probabil aceasta e cea mai evidentă microexpresie și din experiența mea și cel mai ușor de observat, pentru că are o durată mai lungă.

5 cărți despre microexpresii

Vrei să afli mai multe despre despre microexpresiile fundamentale și despre multe alte microexpresii care mai există pe lumea asta :)?

Atunci îți recomand să pui mâna pe  (măcar una dintre) următoarele cărți:

 1. Emoțiile date pe față – Paul Ekman
 2. Minciunile Adulților – indicii ale înșelătoriei în căsnicie, afaceri și politică
 3. De ce mint copiii – Paul Ekman
 4. Manualul de gesturi – Judi James
 5. Iar pentru cei cu adevărat interesați de microexpresii recomand: What the face reveals – Paul Ekman

***

Ţinând cont că aceste 7 emoții sunt universale și sunt atât de des întâlnite în viața de zi cu zi, îți recomand să înveți neapărat să le recunoști peste tot în jur, pentru că îți va fi mai ușor să te descurci în relația cu colegii tăi de muncă, cu șeful tău, cu echipa ta, cu prietenii tăi sau cu oameni pe care de-abia i-ai cunoscut.

Dacă nu ai făcut deja testul de microexpresii, îți recomand să îl faci acum să vezi cum te descurci.

Dacă ți-a plăcut acest articol sau l-ai găsit util, te rog să îl dai mai departe.

sursă poze expresii faciale.