De aproximativ 5 ani de zile, de când am intrat în contact cu dezvoltarea personală, am devenit foarte pasionat de descoperirea tiparelor în maximizarea potențialului uman.

Din acest motiv am început să citesc foarte multe cărți, nu doar de dezvoltare personală, ci și de neuroștiințe, psihologie, self-experimentation, biografii ale unor oameni celebri, genetică și nu numai.

Sunt atâtea dimensiuni ale dezvoltării personale, încât nu ai cum să nu fii curios să cercetezi subiectul din cât mai multe perspective: de la cele mai subiective, la cele mai pragmatice cercetări științifice privind maximizarea potențialului uman.

Din acest motiv, în timp, am încercat să privesc și să analizez dezvoltarea personală prin abordări diferite: gândire negativă, abordare de tip “trial and error”, concentrare pe dezvoltarea măiestriei în mai multe domenii în același timp; acestea ar fi câteva dintre abordările pe care le-am încercat din dorința de a mă înțelege mai bine pe mine.

abilitati

În timp am ajuns să îmi schimb părerea, pe măsură ce am fost expus la mai multe cercetări și dovezi, să sar din teorie în teorie, din abordare în abordare, cu un ultim scop: de a descoperi și stabili care este SETUL de abilități pe care un om ar trebui să le dezvolte ca să devină un om de calitate.

Am scris un articol extensiv despre ceea ce apreciez eu că este un om WOW și care sunt atributele acestuia. Dacă știi articolul, poți să sari peste lecturarea următoarele 17 atribute, dacă nu te încurajez să citești articolul, ca mai apoi să revii din nou la acesta.

Atributele unui om WOW, redate pe scurt:

 • Obiceiul #1: Sunt orientați către rezultate.
 • Obiceiul #2: Sunt proactivi.
 • Obiceiul #3: Sunt productivi.
 • Obiceiul #4: Fac lucrurile cu plăcere și/sau din pasiune.
 • Obiceiul #5: Se educă în mod continuu.
 • Obiceiul #6: Sunt generoși.
 • Obiceiul #7: Sunt atenți la detaliile care contează.
 • Obiceiul #8: Își extind în mod frecvent zona de confort.
 • Obiceiul #9: Se exploreazează pe ei înșiși.
 • Obiceiul #10: Simplifică în mod continuu ceea ce fac/ceea ce facem noi.
 • Obiceiul #11: Sunt strategici.
 • Obiceiul #12: Se autoevaluează și automotivează.
 • Obiceiul #13: Își creează un anturaj de valoare.
 • Obiceiul #14: Sunt în căutarea permanentă a echilibrului.
 • Obiceiul #15: Renunță la a mai face lucruri la care știu că nu vor fi niciodată foarte buni
 • Obiceiul #16: Au o muză (sau chiar mai multe muze).
 • Obiceiul #17: Lucrează din greu.

Dacă ți se par un pic vagi, repet, citește articolul pe care ți l-am recomandat mai sus, o să ți se mai clarifice din întrebări.

Lista obiceiurilor este destul de cuprinzătoare, dar îmi dau seama că îi lipsește o dimensiune foarte importantă: abilitățile (skill-urile). O piesă din puzzle pe care am pus mult prea puțin accent.

Obiceiul, pentru a fi un obicei productiv și care să genereze beneficii, trebuie practicat cu o anumită prestanță, la un anumit nivel.

Din acest considerent, cred că e necesar să explorăm și ce fel de abilități ar trebui să își oamenii WOW ca să fie WOW.

Chiar sunt de părere că obiceiurile stau la baza succesului, pentru că generează/crează consecvență, consistență și prestanță în viața unui om și a celor din jurul lui; dar ca să ajungi să creezi valoarea aia trebuie să știi ce naiba e de făcut :)).

Scormonindu-mi creierul de potențiale abilități pe care un om WOW ar trebui să le dețină, ca să fie capabil să mențină atât de multe obiceiuri la un nivel cât mai sus, mi-am amintit de un articol citit undeva acum vreo 3-4 ani despre abilități de bază. După 30 de minute de căutări, pentru că nu îmi mai aminteam nici autorul, nici titlul articolului, am găsit lista.

Josh Kaufman, autorul Bestseller-ului Internațional “The Personal MBA”, a listat 12 abilități cu care eu rezonez 100%.

Sincer sunt gelos că nu m-am gândit eu primul la ele.

Voi detalia fiecare abilitate din punctul meu de vedere, adăugând și câte 3 recomandări de cărți pentru dezvoltarea fiecăreia dintre aceste 12 abilități.

abilitati de baza

12 Abilități pe care trebuie să le ai ca să devii un Om WOW + 37 de cărți care să te ajute să le dezvolți:

1. Retenția informației.

Învață cum să găsești informația mai potrivită, să reții esențialul și să știi să o folosești în avantajul tău sau a echipei tale. Construirea sau dobândirea oricărei abilități, începe cu o informație de calitate.

Nu știi ce să înveți sau înveți chestia greșită, abilitatea se duce de râpă din prima.

3 cărți pe care ți le recomand:

2. Cum să scrii

Învață cum să comunici eficient prin scris, să fii mai convingător sau să scrii astfel încât să impresionezi.

Nu poți fugi de scris, pentru că el este din ce în ce mai prezent în viața ta: statusuri pe facebook, emailuri, mesaje text, scrisori de intenție etc.

În loc să fugi de scris sau să îți bagi în cap ideea că nu te vei pricepe niciodată să te exprimi în scris, mai bine pui mâna și citești următoarele 3 cărți și exersează-ți scrisul imediat după ce le-ai citit:

3. Cum să vorbești

Este esențial să știi să comunici cu orice om, să convingi un om de abilitățile și expertiza ta, să îți faci cunoscut mesajul sau misiunea.

Comunicarea e aria în care avem cel mai mult de lucrat, pentru că pe măsură ce Internetul ne acaparează viața, mi se pare că devenim din ce în ce mai superficiali în comunicare, deși abudența de resurse așteaptă să fie consumată.

Informația despre cum să comunic eficient este acolo, dar o ignorăm de dragul lejerității.

3 cărți pe care ți le recomand:

4. Matematica 

Matematica dacă mai ții minte eseul meu cu doamna dirigintă, a fost călăul meu în liceu. Deși nu îmi mai este pe plac, matematica se regăsește in orice activitate pe care o întreprindem.

Numerele nu mint, așa că va trebui să înțelegi diverse concepte din aritmetică, algebră, geometrie, analiză matematică și mai ales statistică.

Dacă nu știi să interpretezi cifrele, riști să fii indus în eroare de ele.

3 Cărți pe care ți le recomand:

5. Luarea deciziilor

Învață să identifici oportunități, probleme, învață cum să îți concentrezi atenția pe ce e mai important, să eviți greșelile altora și să devii mai confortabil cu incertitudinea.

Mi se pare, de asemenea, foarte important să știi să zici stop analizelor și să iei o decizie, pentru că mult prea mulți își pierd timpul în starea de analiză și procrastinează momentul luării deciziei.

3 Cărți pe care ți le recomand:

6. Raportare la cei din jur

Învață cum să interacționezi cu cei din jur astfel încât să te respecte, să țină la tine și să își dorească să te ajute. Ești un nimeni fără oameni valoroși în jurul tău.

Dacă stabilești raportul potrivit cu oamenii din jur, vei avea parte de multe beneficii și vei avea acces la mai multe oportunități.

3 cărți care cred că o să îți fie de ajutor:

7. Rezolvarea conflictelor

Învață cum să anticipezi problemele dinainte să apară, cum să îmbunătățești comunicarea în echipă.

Studiază cum se conving să lucreze în aceeași echipă oameni cu orgolii, personalități diferite sau cu un grad ridicat de individualism sau cum să stabilești un raport de încredere încă de la începutul unui parteneriat.

Colaborarea este noul trend și pe bună dreptate; cred că din colaborare se nasc mai multe idei bune decât din conflict, astfel gestionarea unui conflict, de orice natură, este o abilitate esențială.

3 Cărți care îți pot fi de folos în rezolvarea conflictelor:

8. Previzionare 

Simularea de scenarii ipotetice, pregătirea pentru diverse situații de criză, anticiparea zonelor cu probleme, intuiție.

9. Planificare

Învață cum să împarți munci titanice în pași mici, ușor de urmat, într-o secvențiere potrivită.

Învață cum să aloci resursele astfel încât lucrurile să se întâmple la timp și la o viteză de implementare superioară.

3 Cărți care cred eu că o să te ajute foarte mult:

10. Self-Awareness

Știi să cum să îți pui în valoare puterea interioară?

Îți știi punctele forte, să îți ameliori defectele, să le ascunzi sau chiar să le folosești în avantajul tău?

Știi cum să îți controlezi emoțiile, să le pui în valoare și să profiți de orice resursă mentală de care dispui?

Dacă răspunsul tău este nu la oricare dintre cele 3 întrebări de mai sus, cred că ai nevoie să cunoști cum anume te poți pune tu pe tine în valoare.

3 Cărți care te pot pune în valoare:

11. Relații interpersonale

Dacă înțelegi oamenii și recunoști care sunt persoanele cu care trebuie să închei prietenii, practic să faci networking în mod strategic, poți obține multe beneficii.

Nu spun să îți faci prieteni doar cu scopul de a-ți atinge obiectivele, ci mai degrabă să dezvolți prietenii care sunt benefice pentru toată lumea, în care obții la fel de mult pe cât oferi și toată lumea beneficiază de valoare.

Cărțile pe care ți le recomand o să îți aducă prieteni, relații valoroase și o să te ajute să îți creezi un anturaj de nota 10.

4 Cărți foarte bune pentru tine:

12. Dobândirea abilităților

Deconstrucția conceptelor complicate, însușirea de abilități noi foarte rapid, procesarea informațiilor într-un ritm rapid, avansarea de la un nivel la altul de 2 ori mai repede ca alții. Sună bine? Normal că da.

Să nu uităm că trăim în vremurile în care viteza cu care acumulăm și aplicăm abilitățile noastre contează, pentru că poate însemna diferența dintre da sau nu, dintre succes și eșec, dintre un client nou sau 0 clienți.

Nu te lăsa păcălit de numele următoarelor cărți, ele sunt cărți care oferă idei foarte valoroase despre acumularea abilităților în cel mai scurt timp.

Dacă încă mai ești cu mine, vreau să te felicit și să îți mulțumesc, articolul acesta este foarte lung și destul de pompos, așa că apreciez faptul că îți aloci probabil 30 de minute ca să citești tot textul.

Aș aprecia de asemenea dacă dai articolul mai departe pe Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+.

Ce cred universitățile americane de top că sunt abilitățile de bază ale unui om WOW?

Josh Kaufman nu este un mare fan al educației formale (nici eu de altfel), pentru că e dezamăgit de cât de mult costă accesul la o educație de top.

Totuși nu putem nega și influența universităților de top în formarea oamenilor de valoare, principiile care se respectă în aceste instituții pot deveni principii pe care studenții lor le pot aplica în viața de zi cu zi.

Din acest motiv, doresc să enumăr și ce consideră 3 universități americane de top, ca fiind abilități de bază ale unor oameni WOW (oameni educați după standardele universităților).

Harvard University – 10 abilități de bază ale unui om educat:

universitatea harvard

 1. Abilitatea de a pune întrebările dificile care pun sub semnul îndoielii diferite presupuneri.
 2. Abilitatea de a discerne rapid informația utilă dintr-o masă de informație irelevantă.
 3. Abilitatea de a lucra într-o echipă fără a fi nevoie să fii coordonat.
 4. Abilitatea de a lucra eficient și eficace de unul singur.
 5. Abilitatea de a-i convinge pe alții că varianta ta este varianta pe care aceștia ar trebui să o urmeze.
 6. Abilitatea de a crea concepte și de a reorganiza informația astfel încât să rezulte noi idei și tipare.
 7. Abilitatea de a discuta idei cu scopul de a îmbunățăți ceea ce urmează a fi pus în practică.
 8. Abilitatea de a induce, deduce și a interpreta informațiile.
 9. Abilitatea de a vedea o provocare astfel încât să genereze noi puncte de vedere și insight-uri, abordarea unei problemei din perspectivă euristică.

Princenton University – 12 abilitați ale unui om educat :

princeton

 1. Abilitatea de a comunica, de a gândi și de a se exprima cu claritate.
 2. Abilitatea de a argumenta și a de a gândi sistematic.
 3. Abilitatea de a abstractiza și de a rezolva probleme.
 4. Abilitatea de a gândi pe cont propriu.
 5. Abilitatea de a lua inițiativa și de a lucra pe cont propriu.
 6. Abilitatea de a lucra în echipă și de a învăța din interacțiunile cu cei din jurul lui.
 7. Abilitatea de a judeca o problemă astfel încât să îi înțeleagă toate aspectele.
 8. Abilitatea de a face distincția între ce trivial, ce e de lungă durată și ce e trecător.
 9. Să fie familiarizat cu diverse tipologii de gândire: cantivativă, istorică, științifică, estetică.
 10. Expertiză înaltă într-un domeniu de activitate.
 11. Abilitatea de a vedea conexiuni între discipline, idei și culturi.
 12. Abilitatea de a învăța pe tot parcursul vieții.

George Wythe University – 8 Abilități de bază ale unui om educat:

george wythe university

 1. Abilitatea de a înțelege natura umană și de a acționa ca atare.
 2. Abilitatea de a identifica puncte forte și să le transforme în obiceiuri puternice.
 3. Abilitatea de a stabili, menține și îmbunățăți relații.
 4. Abilitatea de a își menține viața într-un echilibru.
 5. Abilitatea de a discerne între adevăr și informație eronată indiferent de sursa de unde își obține informația.
 6. Abilitatea de a discerne între adevăr și ce este corect.
 7. Abilitatea de a fi just.
 8. Abilitatea de a se auto-actualiza.

***

Concluzii

Tot ceea ce este scris în acest articol este realizabil.

Este adevărat, nu se rezolvă de pe azi pe mâine, dar totul e la îndemână. Resurse sunt (vezi cărțile pe care ți le-am recomandat), oportunități de dezvoltare sunt cu căruța, iar oameni care trebuie să se dezvolte sunt și mai mulți.

Observ un consens între ceea ce văd oamenii care cred foarte mult în dezvoltarea personală și oamenii care cred foarte mult în educație, abilitățile fiind în mare asemănătoare.

Poate că formularea diferă un pic, dar în esență toți se referă la dezvoltarea acelorași abilități:

 • creșterea capacităților cognitive
 • focus pe auto-actualizare
 • dezvoltarea relațiilor interumane
 • îmbunătățirea capacității de procesare a informațiilor și de analiză a acestora
 • comunicare eficientă
 • curiozitate + autodidacticism

Vreau să citesc care este perspectiva ta. Am câteva întrebări la care ai putea să îmi răspunzi:

Ce îți lipsește total sau parțial?

Ce ai de gând să îmbunătățești la tine anul acesta și mai important, cum vei face asta?

De unde îți iei informația de care te folosești ca să te dezvolți?

Ce cărți am mai putea include partea de recomandări?

Răspunde la 1 sau la toate întrebările, participă activ și nu uita să dai articolul mai departe pe Facebook, Twitter, LinkedIn și Google+.

Apreciez gestul.

Surse articol: (1), (2)