Când să citești carti de Agatha Christie? Când vrei suspans, acțiune, mister. De fiecare dată când vrei să citești o carte pe care nu o poți lăsa din mână până nu o termini. Atunci când vrei să cunoști personaje memorabile precum Hercule Poirot sau Miss Marple.
Agatha Christie a cucerit întreaga lume cu cărțile sale polițiste, care au fost vândute în miliarde de exemplare și au avut ecranizări de succes. A publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
În fiecare roman pe care l-a scris reușeste să te surprindă prin personajele ei pline de mister și poveștile interesante. Te invităm să le descoperi cu suspans!
6 carti de Agatha Christie recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
ZECE NEGRI MITITEI (AND THEN THERE WERE NONE) – 1939
Cartea ”Zece Negri mititei” este considerată cea mai citită și cea mai vândută carte a scriitoarei. Din motive rasiale, ediția din Statele Unite a fost publicată abia în decembrie 1939, titlul fiind schimbat în ”And then there were none” (Și n-a mai rămas niciunul).
Zece oameni sunt ademeniți să vină pe o insulă sub diferite pretexte. Fiecare dintre ei a fost făptaș al unei crime, dar fie a scăpat de justiție, fie a comis un act care nu poate fi sancționat legal. Încă din prima seară sunt informați că au fost aduși pe insulă să plătească pentru ce au făcut.
”Scrisesem cartea -Zece negri mititei- pentru că subiectul părea atât de complicat, încât m-a fascinat de la bun început. Zece oameni trebuiau să moară fără ca povestea să devină ridicolă, iar făptașul, evident. M-am apucat de scris după o planificare îndelungată și elaborată, iar rezultatul a fost satisfăcător.” Agatha Christie – Autobiografie
CRIMA DIN ORIENT EXPRESS (Murder on the Orient Express) – 1934
Romanul a fost scris în 1934, dar dovada că romanele Agathei Christie dărâmă barierele timpului este ecranizarea acestei cărți în 2017 cu Johnny Depp și Michelle Pfeiffer, printre alții. Plus, încă o ecranizare ți 2 adaptări de-a lungul timpului.
Celebrul tren Orient Express se împotmolește pe șine din cauza unei furtuni de zăpadă. A doua zi, un afacerist american este găsit mort, înjunghiat de douăsprezece ori, în compartimentul său încuiat pe dinăuntru. Hercule Poirot este acolo să dezlege misterul.
Agatha Christie a călătorit mult împreună cu soțul, mai ales în Orientul Mijlociu. ”Crima din Orient Express” a fost scrisă în Hotelul Pera Palace din Istanbul, camera sa fiind apoi păstrată ca un memorial dedicat scriitoarei.
CEI CINCI PURCELUȘI ( Five little pigs) – 1942
Și în acest roman ni se demonstrează calitățile detectivului Hercule Poirot, un om inteligent care se leagă de orice amănunt și cu ajutorul căruia se dezleagă o crimă care pare imposibilă. Acum, provocarea lui este și mai mare.
O tânără îi cere ajutorul faimosului detectiv Hercule Poirot, pentru a afla ce s-a întâmplat în ziua când tatăl ei a fost asasinat în urmă cu 16 ani, mama ei fiind acuzată de către uciderea acestuia. Tânăra este convinsă că nu ea este responsabilă pentru crimă și îi dă detectivului sarcina de a investiga crima.
Stilul inconfundabil al detectivului Poirot este bine descris, el jonglează cu informațiile foarte bine și știe să citească oamneii pe care îi chestionează. Deci s-a sinucis Amyas Crale sau a fost otrăvit de unul dintre suspecții purceluși ai lui Poirot?
RĂUL DE SUB SOARE (Evil under the sun) -1941
Și de această dată, Hercule Poirot este în centrul atenției. Încă o dată trebuie să își dovedească abilitățile extraordinare de detectiv și reușește.
”Elementele jocului se aranjează metodic – se sortează culorile – iar apoi, poate că o piesă care ar trebui să se asorteze cu, să spunem, covorul alb de blană, de fapt se potrivește la coada unei pisici negre” – fragment din carte.
Vei descoperi multe personaje, așa cum Agatha Christie ne-a obișnuit în toate poveștile sale. Personajele sunt bine descrise, personalități puternice, inspirante, însă capabile de crimă. Chiar și într-un loc perfect pentru vacanță: o plajă liniștită și frumoasă. Dar până la urmă acesta este farmecul. Să analizezi și tu suspecții și poate chiar să devii un ”Poirot”.
Pe elefant.ro o găsești în varianta ebook.
PETRECEREA DE HALLOWEEN (HALLOWEEN PARTY) – 1969
Suspans și un final neașteptat. Asta vei găsi în toate romanele reginei crimei. Dar vei găsi și o bună analiză comportamentală pe care o face tututor personajelor sale. Plus, indicii și mărturisiri care, puse cap la cap, aduc finalul neașteptat, totuși bine pregătit și logic.
”Nimic nu e mai plăcut decât un suc de mere englezesc… Dar aici erau mere amestecate cu cozi de mătură, vrăjitoare, folclor și un copil ucis.” – fragment din carte.
”Petrecerea de Halloween” face parte din acele carti de Agatha Christie pe care le savurezi fără încetare, unde Hercule Poirot își demonstrează încă o dată talentul de detectiv. De data aceasta o ajută pe prietena sa, Ariadne Oliver, care este autoare de romane polițiste, să deslușească misterele unei duble crime la o petrecere de adolescenți cu ocazia Halloween-ului.
Pe libris.ro o găsești în limba engleză.
ÎNTÂLNIRE CU MOARTEA (APPOINTMENT WITH DEATH) – 1938
Pregătește-te să cunoști familia Boyton! Doamna Boyton, de exemplu, este cea mai detestabilă ființă pe care Poirot a întâlnit-o vreodată. După ce vei citi cartea vei vedea că este mai mult decât atât. Într-una din zile este găsită moartă, o moarte naturală s-ar fi putut spune. Însă…
” Pe fundalul măreţelor stânci roşii de la Petra, asemenea unui Buddha dizgraţios, stă trupul lipsit de viaţă al doamnei Boynton. Hercule Poirot nu se întreabă cine a comis crima, ci oare cine NU ar fi avut motive să dorească?” – fragment din carte.
Romanul a fost scris în perioada în care Agatha Christie călătorea des în Orientul Mijlociu, în aceeași perioadă în care a scris și ”Crima din Orientul Express” și când l-a cunoscut pe cel de-al doilea soț – Max Mallowman.
Pe elefant.ro o găsești în varianta ebook.
Bineînțeles că nu am uitat nici de ”Moarte pe Nil”, ”O crimă anunțată”, ”Elefanții nu uită niciodată”. Plus multe altele.
Intriga, misterul, indiciile care te induc în eroare și șarmul lui Hercule Poirot sunt ingrediente suficiente pentru a face din aceste carti de Agatha Christie o lectură plăcută și interesantă.