Am avut ocazia de-a lungul ultimilor ani să stau de vorbă cu o mulțime de antreprenori și am întâlnit un element comun la toți dintre aceștia: dorința de a învăța.

Mediul de afaceri este un mediu dinamic, în care trebuie să te adaptezi repede. Nu îți poți permite să pierzi timp, mai ales dacă concurența ta este acerbă.

Dacă alegi să te educi, o să ai numai de câștigat.

Dacă crezi ca educația este scumpă, atunci să vezi cât te va costa ignoranța ta.

Vreau să te ajut și să îți ofer o listă de cărți pe care ai putea să le citești și care te-ar ajuta să depășești majoritatea obstacolelor din drumul tău către succesul în afaceri.

Carti de afaceri care merita citite:

 

  • Săptămâna de lucru de 4 ore de Timothy Ferriss – este o carte care acoperă printre altele și afacerile și care transpune legea lui Pareto (regula de 80/20) în viață, afaceri și timpul liber, reprezintă un ghid al rebelilor.
  • Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace de Stephen R. Covey – este o carte care a impulsionat și influențat stilurile managerilor și team leaderilor din întreaga lume, reprezintă o biblie de schimbare a paradigmei din om reactiv în om proactiv.
  • Realitatea în afaceri de Guy Kawasakieste o carte extrem de interesantă despre felul în care afacerilor pornesc și cresc. Este un ghid pragmatic despre lucrurile care contează de obicei în afaceri.
  • The Dip de Seth Godin – o carte care mi-ar fi plăcut să fie tradusă în română, pentru că este o lectură extrem de utilă celor care sunt băgați în 50 de chestii, dar nu excelează în niciuna.
  • Mitul întreprinzătorului de Michael E. Gerber – este o carte ce poate ajuta antreprenorii care sunt prinși în afacerea lor, care nu poate funcționa fără ca ei să fie acolo.
  • Inovația ca soluție în afaceri de Clayton M. Christensen – reprezintă una dintre cele mai populare cărți scrise pe tema inovației și cum ajunge aceasta să fie creată în interiorul unei companii.
  • The Lean Startup de Eric Ries – este o carte foarte bună despre afaceri care se pot adapta și mișca foarte repede, în care inovația și rezultatul primează. În această carte am prins una dintre cele mai importante lecții în marketing: este necesar să ai o audiență înainte să lansezi produsul.
  • Manager la minut de Ken Blanchard – este o carte foarte simpatică, care te poate ajuta să îți rezolvi probleme punctuale de management al resurselor.
  • The Paradox of Choice de Barry Schwartz – este o carte foarte utilă celor care fac marketing sau dezvoltare de produse, pentru că poate oferi claritate în selecția lucrurilor ce ar trebui să fie oferite și cele care ar trebui sa fie ignorate.
  • The Personal MBA de Josh Kaufmaneste o carte menită să înlocuiască un MBA care după cum știm cu toții, este extrem de scump, practic reprezintă o sinteză a celor mai importante lucruri ce trebuie să le cunoască un viitor manager sau om de afaceri.
  • The Ultimate Sales Machine de Chet Holmes, Jay Conrad Levinson & Michael Gerber – este o carte scrisă de 3 maeștri ai marketingului, vânzărilor și afacerilor și are scopul de a-ți maximiza veniturile prin diverse strategii de marketing și vânzări.
  • Triburile de Seth Godin – o carte despre leadership și despre cum să îți construiești un trib de oameni care militează pentru aceeași cauză ca tine.
  • Anti-Strategic Management de Bogdan Băcanu – dl. Băcanu, fostul meu profesor de management strategic este o prezență excentrică, dar plină de informații despre management culese din cercetări proprii, colaborări sau studierea celor mai buni. Anti-Strategic Management are scopul anula gândirea de tip șablon preluată din cărțile de management americane și de a oferi idei și soluții ancorate la realitatea de afaceri românească.
  • Avuția și sărăcia națiunilor de David Landes – o lectură fascinantă despre influența istoriei, geografiei și diverși factori economici care conduc o țară pe drumul bogăției sau pe drumul către sărăcie. O lectură ideală pentru toți cei interesați de macroeconomie și economie globală.

Dacă crezi că ar trebui să includ și alte cărți de afaceri pe această listă, propune cărți noi și eu le voi include în listă pe cele mai potrivite.

Recommended Posts