Pe măsură ce citesc mai multe despre talent și despre dezvoltarea abilităților ajung la concluzia că aproape orice talent poate fi antrenat și dezvoltat, depinde doar de metodă și de când te apuci.
O serie de cărți foarte bune, mai mult sau mai puțin științifice, propun explicații extrem de relevante privind felul cum talentul se naște, iar mai apoi cum poate fi acesta dezvoltat și rafinat.
Din acest motiv am decis să pornesc o serie despre “Metode de dezvoltare a talentului” (MDT).
În acest articol voi vorbi despre prima metodă: Observă orice mișcare a persoanei care vrei să devii.
Una dintre cărțile cele mai bune peste care am dat în căutarea mea de a înțelege mai bine natura și dezvoltarea talentului, este Codul Talentului de Daniel Coyle.
Acesta a vizitat o serie de, pepiniere de talent (ceea ce el numește “talent hotbets”), care au oferit o grămadă de sportivi de performanță, celebrități din industria de muzică sau o mulțime de talente de top în domeniul lor de activitate.
De asemenea, pe lângă faptul că a vizitat aceste pepiniere de talent, Daniel Coyle a și explorat ce zice lumea științifică despre dezvoltare talentului și cum anume se împacă acest lucru cu credințele populare despre talent, reușind să scrie o carte care dărâmă multe mituri populare despre talent.
MDT #1: Observă orice mișcare a persoanei care vrei să devii
Unul dintre lucrurile pe care Daniel Coyle le întâlnea des în pepinierele de talent era tendința generală a celor tineri să urmărească obsesiv orice mișcare a celor mai buni.
Printr-o tehnică avansată de “holbare” ei procesau elemente de postură, atitudine și motivație ale celor pe care aceștia îi observau.
Să zicem că ești un jucător de tenis și îl ai ca model în acest sport pe Roger Federer, din dorința de a deveni mai bun vei căuta să analizezi postura acestuia când servește, cum se mișcă în teren, cum își plasează atacurile la fileu, cum caută acesta să își revină după ce pierde mai multe game-uri.
Această tehnică este extrem de folositoare, pentru că rareori sportivii de top se mișcă aleatoriu pe teren. Aceștia își cultivă un stil propriu de a juca, care reprezintă strategia lor de abordare a acelui joc.
Așadar, dacă ai un atlet sau o personalitate pe care o admiri și vrei să ajungi la același nivel într-o zi, observă orice mișcare a persoanei care vrei să devii.
În general avem această tendință de modelare a comportamentului persoanelor pe care le admirăm, din acest motiv vom vedea oameni îmbrăcați la fel, persoane care se comportă la fel, echipe de fotbal care joacă la fel, cred că ai înțeles ideea. 🙂
Puterea fantastică a autosugestiei
Uneori, nici nu este nevoie să cunoaștem sau să observăm acea persoană, trebuie doar să credem că avem un lucru în comun cu aceasta. Da, ai citit bine, trebuie doar să credem că avem un lucru în comun.
Dacă știi pe cineva care vrea să ajungă o personalitate de top dintr-un anumit domeniu, caută conexiuni între el și o celebritate din acel domeniu.
Încearcă acest experiment timp de 30 de zile, adaptându-l la persoana pe care vrei să o ajuți:
Într-un studiu, subiecților li s-a zis că împart ziua de naștere cu o celebritate din domeniul matematicii. Efortul pe care aceștia l-au depus în rezolvarea problemelor de matematică a crescut cu 62%.
Observând persoanele pe care le admiri, îți crești motivația subconștientă și în mintea ta se conturează o imagine a “viitorului tu” din ce în ce mai clară; vei crede din ce în ce mai puternic că și tu vei ajunge într-o zi la fel de mare ca persoana pe care o admiri.
Dacă mai ai nevoie de un exemplu, la momentul scrierii acestui articol, Simona Halep este în Top 5 WTA.
Sunt convins că o serie de părinți sau fete care au mai dat cu paleta de tenis în minge au aglomerat profesorii/instructorii de tenis :), doar pentru că au acum o persoană la care să se raporteze.
Proiecțiile pe care ni le producem în minte cu persoanele pe care le admirăm, creează pe lângă modele comportamentale și modele de motivație.
Personalitățile de top, aceste modele în viață îți pot trezi în suflet și în minte dorința de a încerca și de asemenea te fac să îți spui: “Dacă a putut ea, de ce nu aș putea și eu?!“.
***
Nu mă crezi?
Până când jucătoarea de golf Se Ri Pak nu a câștigat un turneu organizat de LPGA (Asociația Jucătoarelor Profesioniste de Golf), nu existau jucătoare profesioniste care să provină din Coreea de Sud.
Asta era în 1998.
În prezent 1/3 dintre evenimentele de top sunt câștigate de jucătoare de golf din Coreea de Sud.
Sunt convins că nu și-au dat seama coreencele dintr-o dată că sunt bune la golf.
Totuși sunt convins că acestea și-au dat seama că pot și ele, la fel cum a putut și Se Ri Pak. 🙂