Dacă ești interesat de programare, îți recomand pagina de Facebook: Programează Sau Vei Fi Programat.

Să știi să programezi este echivalentul învățării unei limbi străine, este provocator și necesită un efort destul de consistent, dar odată ce ai înțeles cum merge treaba, vei învăța distrându-te.

Să știi să programezi este una dintre cele mai la căutare abilități în rândul angajatorilor, iar cel mai bun moment în care să te apuci să înveți programare a fost ieri :P.

În timpul research-ului meu pentru lista de cursuri online gratuite, am reușit să dau și peste o mulțime de site-uri și resurse gratuite care te pot ajuta să înveți diferite limbaje de programare.programare

Lista este împărțită după limbajele de programare, astfel încât să îți fie ușor să găsești ce ai nevoie.

Dacă nu știi ce vrei să înveți, poate ar fi util să vezi ce tehnologii sunt în spatele celor mai populare aplicații și website-uri din lume, poate acest lucru o să te inspire.

70+ Resurse Gratuite Unde Poti Invata Gratuit Programare

Limbaj/Subiect Cursuri Online Ghiduri/Cărți Gratuite
JavaScript Code Academy, Learn Street, Khan Academy,Code Combat, Code Avengers Eloquent JavaScript, JavaScript Guide, Speaking JavaScript, JS The Right Way, Oh My JS
HTML & CSS Code Academy, Don’t Fear The Internet,Tutsplus, Learn Layout,Dash, Web Accessibility Mozilla, Dive into HTML5, 20 Things I Learned, HTML Dog,HTML & CSS, HTML5 for Designers, DOM Enlightenment
jQuery Code Academy,Tutsplus, Code School jQuery Fundamentals, Learn jQuery
Python Code Academy, Google,Learn Street, Python Tutor, IHeartPY Python for You and Me, Dive into Python, Learn Python the Hard Way, Think Python, Python for Fun,Tango with Django, Django
Ruby Code Academy,TryRubyCode Learn,Railscasts, Rubymonk,Learn Street Why’s (Poignant) Guide to Ruby,Learn Ruby the Hard Way, Learn to Program
PHP Code Academy PHP Programming, Practical PHP
Google Apps Script Getting Started, Office Hours, Google Scripts Examples, Learning Apps Script
WordPress Treehouse, WordPress TV
Linux & Shell Scripting Stanford.edu, Explain Shell Conquer the Command Line
Node.js Nodetuts, Node School The Node Beginner Book, Mixu’s Node book, Node Up and Running,Mastering Node.js
Git (version control) Code School, Git Immersion, GitHub Training Pro Git, Learn Git
Objective-C (iOS & Mac) Code School, Stanford, iTunesU, Swift
Chrome Dev Tools Code School, Dev Tools Secret, Chrome Dev Tools Tutorial
Go Golang.org Programming in Go, Go by Example,Learning Go
Java Learn Java, Coding Bat Programming in Java, O’Reilly Learning Java, Think Java, Java & CS, Java for Python Devs
Android Coursera, The New Boston, Google University, App Development Essentials
D3 (data visualization) Data Visualization for the Web, Dashing D3, D3 Tips & Tricks
Bonus: Site-uri cu cursuri plătite Udacity, edX.org, Coursera, Udemy$, Lynda$, Pluralsight$,Treehouse$, Open Consortium

Listă de website-uri și de cărți preluată de pe Labnol.org

Îți este mai ușor să înveți din cărți?

Ai aici linkuri directe către secțiunile de cărți de programare și IT ale celor mai importante librării online din România:

Ce limbaj de programare ar trebui să învăț?

Una dintre cele mai presante întrebări pe care un programator începător și-o adresează este “Ce limbaj de programare ar trebui să învăț?”

Dat fiind faptul că tehnologia avansează foarte repede, iar standardele din sectorul IT se schimbă destul de des, cel mai bine ar fi să vorbești cu un profesionist pe care tu îl admiri.

După multiple discuții cu diverși programatori activi și cu persoane care fac parte din sectorul tehnologiei, eu mi-am stabilit următorul plan de atac*:

  • HTML5
  • CSS3
  • JavaScript
  • jQuery
  • PHP, Python sau Ruby
  • apoi să înveți un framework de web development: Symfony, CodeIgniter sau Laravel(PHP), Ruby on Rails (Ruby), Django (Python). Important e să înveți un framework care e frecvent utilizat în comunitatea de programatori din care o să faci parte.

*repet, dacă tot nu ești convins ce ar trebui să înveți, cel mai util ar fi să vorbești cu un programator care lucrează deja de vreo 3-5 ani în sectorul IT și să te ajute să concepi un plan de studiu ținând cont de care sunt standardele din industrie.

Dacă te uiți la setul meu de recomandări, observi o predilecție către programarea web.

Dat fiind faptul că online-ul este integrat în aproape tot ceea ce facem, o bună parte dintre programele și soluțiile actuale vor fi portate pe web.

Eu unul sunt interesat de programarea web, așadar îmi este mai ușor să recomand ceea ce știu :P.

Dacă vrei să faci aplicații mobile, cel mai bine ar fi să înveți Java pt aplicații Android și Objective-C (mai nou Swift) dacă vrei să dezvolți pentru iOS.

Sfatul meu este să începi să înveți 2-3 limbaje de bază, iar apoi să te duci într-o direcție în care ți-ai dori să lucrezi cel puțin câțiva ani.

5 motive să înveți programare

1. Asigură-ți viitorul. Intră pe site-urile de recrutare. Ce observi? Extrem de multă competiție în zona joburilor dedicate celor care au terminate facultăți “mai ușoare” de genul: sociologie, științe economice etc. Uită-te la joburile care necesită un background tehnic, foarte puțină competiție. Nu zic că e ușor, dar dacă începi cât mai repede și te ții de treabă, cu siguranță cineva îți va da o șansă la un moment dat. 🙂

2. Pune-ți în practică propriile idei. Ai idei de o aplicație? De un website? De un serviciu care oferă o valoare clară? Dacă nu găsești pe cineva care știe deja programare, e cazul să te apuci de treabă:).

3. Lucrează de oriunde, oricând. Programarea este abilitatea care îți oferă o flexibilitate enormă.

4. Dacă ești bun, nu contează diplomele. Programarea este un sector pe care eu îl admir foarte mult pentru că se pune accentul în principal pe abilitate. Desigur, există companii care solicită ca CV-ul să cuprindă niște studii specifice, dar dacă înveți pe cont propriu și devii foarte bun, istoricul tău educațional va conta foarte puțin. De câte ori nu ai auzit întrebarea: “Ştii vreun programator bun?”. 🙂

5. Nu trebuie să fii as la matematică, dar trebuie să te îndrăgostești de logică. Ca să faci programare, nu trebuie să fii as la matematică. Asta este o preconcepție creată de faptul că în liceu cei care făceau programare erau foarte probabil elevi la mate-info. Programarea este în primul rând o abilitate logică și apoi matematică. Este adevărat, uneori ai nevoie de cunoștințe temeinice de matematică și de statistică, dar nu te speria de acest lucru, sectorul IT este atât de vast încât cu o logică peste medie (pe care o dobândești în timp), poți deveni un programator extrem de abil.

***

Sper că te-am convins cât de cât să pui mâna și să explorezi un pic domeniul acesta al programării.

Eu îți doresc mult succes!

Ajută-mă să fac această listă mai bună: dacă ești un programator experimentat și cunoști câteva resurse bune, te rog ajută-mă să fac această listă mai cuprinzătoare și să cuprindem chiar și alte limbaje de programare și tehnologii, pe lângă cele pe care eu le-am menționat.

Dacă ești interesat de programare, îți recomand pagina de Facebook: Programează Sau Vei Fi Programat.