Antreprenoriatul poate fi cheia pentru creștere și dezvoltare a societății, în acest context de declin economic și social în care ne aflăm.
Totuși, omul de rând nu este prea încrezător să dezvolte o afacere sau să înceapă una de la 0, datorită lipsei de informații sau mai degrabă, lipsa structurii din abundența de informații care există.
Soluția pe care aceștia o au la îndemână este educarea în acest sens și dezvoltarea cunoștințelor antreprenoriale, mai întâi din experiențele de afaceri ale altora și apoi din propriile experiențe.
De aceea, am pregătit pentru tine, antreprenor sau viitor antreprenor, o listă de carti despre antreprenoriat care te pot ajuta în dezvoltarea acestor cunoștințe:
1. Cum să devii antreprenor. Dezvoltă-ți propria afacere!
Antreprenoriatul este cea mai sigură cale de a prospera într-o lume nesigură, în continuă schimbare. Reducerea numărului locurilor de muncă este doar una dintre consecințele crizelor economice și, adesea, oameni care nu planificaseră niciodată să ajungă antreprenori aleg această soluție pentru a depăși situația de criză.
2. Secretele minții de milionar. Stăpânirea jocului interior al bogăției
„Dați-mi 5 minute și… vă pot prezice viitorul financiar pentru tot restul vieții!“ Iată ce ne spune T. Harv Eker în cartea de față. Un om remarcabil, care a lansat multe afaceri și a dat faliment de nenumărate ori — până când a înțeles că trebuie să-și schimbe gândirea. Odaă ce a realizat acest lucru, în câțiva ani, a devenit milionar.
3. Cum să faci avere. Primele 90 de zile pe drumul spre prosperitate
Cărțile Școlii de Business Donald Trump sunt abecedare practice și simple despre elementele de bază ale afacerilor în stilul Trump – de succes. Fiecare carte este scrisă de experți renumiți în domeniu și include și sfaturile lui Trump.
4. Antreprenoriatul – Michael E. Gordon
Michael E. Gordon predă antreprenoriat corporatist la universități din întreaga lume și este fondatorul a șase companii de succes. Este președinte al www.AngelDeals.com (o afacere online care ajută antreprenorii să găsească fonduri pentru firmele lor) și al Center for Competitive Success (www.CompetitiveSuccess.com), care activează în domeniul consultanței managementului.
5. Ghid practic pentru antreprenori
Ghidul Practic pentru Antreprenori este prima carte despre antreprenoriat scrisă colectiv de oameni de afaceri din România, membri ai comunității Romanian Business Leaders. Ghidul este un instrument de lucru pentru antreprenorii aspiranți, o colecție de sfaturi antreprenoriale menite să încurajeze și să inspire oamenii cu idei să treacă la acțiune și să le concretizeze.
6. De la idee la bani – Napoleon Hill
De la idee la bani a învățat în fiecare an milioane de oameni, pașii simpli pentru realizări înalte și independență financiară. Mai mult decât o lucrare motivațională, cartea este o referință biografică și istorică, relatând viața, mediul și filozofia de succes ale lui Napoleon Hill. Cea mai mare valoare a acestei cărți nu constă numai în succesul financiar. Poate ajuta pe ORICINE să primească ceea ce își dorește de la viață.
7. Tânăr și bogat – Robert T. Kiyosaki
Această carte se referă la felul în care am pornit noi la drum, neavând nimic, și ne-am retras din activitate eliberați de griji financiare, în mai puțin de zece ani. Aflați cum puteți face același lucru.
8. Testarea unei idei de afaceri – John W. Mullins
Aveți o idee pentru o afacere nouă?Testați-o mai întâi,pentru a vă asigura că aceasta într-adevăr va funcționa,înainte de a investi în ea prea mult timp și bani.Cartea lui Mullins te va ajuta să eviți greșelile ”evidente” și îi va da ideii tale o șansă să prindă aripi,sau…te va convinge să o abandonezi înainte de a-ți rupe gâtul!
9. Școala de afaceri – Robert T. Kiyosaki
„Datorită faptului că nu mi-am câștigat averea din întemeierea unei afaceri de marketing în rețea, am avantajul de a fi puțin mai obiectiv în privința acestui subiect. Cartea de față descrie adevăratele valori ale unei afaceri de marketing în rețea — valori care depășesc simplul potențial al dobândirii de venituri uriașe.
10. De ce ai fi tu șeful? – Rob Goffee, Garerh Jones
Mult prea des, persoanele aflate în vârful unor organizatii nu sunt adevarati lideri, ci doar niste birocrati fara personalitate.
De ce este nevoie pentru a deveni un adevarat lider? La aceasta întrebare încearca sa raspunda cartea de fata, care se adreseaza managerilor de la orice nivel organizational, dar si tuturor acelora care vor sa-si îmbunatateasca abilitatile de lider.
11. Startup de 100$
De-a lungul călătoriilor și cercetărilor sale, Chris a descoperit 1.500 de indivizi asemenea lui care și-au construit afaceri cu venituri de peste 50.000$ anual pornind de la o investiție modestă (în multe cazuri 100$ sau mai puțin); din acest grup, a ales să se concentreze asupra celor mai surprinzătoare 50 de studii de caz. În aproape toate aceste exemple, oameni fără abilități speciale au descoperit că puteau valorifica anumite aspecte ale pasiunilor lor și au reușit să-și organizeze viețile astfel încât să se bucure de mai multă libertate și împlinire personală.
12. În stilul Virgin
Nu există o cale mai bună de a învăța cum să reușești în afaceri decât să înveți din greșeli – ale tale sau ale altora. Am văzut adesea studii de caz în care se analiza cum și de ce anumite companii au atins recorduri, și-au crescut bugetele și au reușit dincolo de orice închipuire. Astfel de studii își au utilitatea lor, desigur, dar poveștile despre firmele care nu au mers foarte bine mă interesează în mod special. Învăț mult mai multe din ele.
13. Dă lovitura!
Gary Vaynerchuck despre cartea sa:
“Poate că ai cumpărat cartea aceasta pentru a descoperi secretul succesului meu. Ei bine, secretul meu este că trăiesc după trei reguli foarte simple:
- Iubește-ți familia.
- Muncește pe brânci.
- Trăiește-ți pasiunea. ”
14. REWORK
Majoritatea cărților de afaceri îți dau aceleași sfaturi perimate: concepe un plan de afaceri, analizează concurența, caută investitori, bla-bla-bla. Dacă ai nevoie de o carte de genul acela, pune-o pe asta înapoi pe raft. REWORK dezvăluie o modalitate mai bună și mai ușoară de a reuși în afaceri. Citește-o și vei afla de ce planurile sunt dăunătoare, de fapt, de ce nu ai nevoie de investitori externi și de ce e mai bine să ignori concurența.
15. Steve Jobs – Ileadership
În iLeadership, Jay Elliot ne oferă pentru prima dată oportunitatea de a-l cunoaște pe Steve Jobs așa cum doar unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi a avut ocazia să o facă. De la ședințele cu privire la dezvoltarea produselor până în laboratoarele de design, trecând prin întâlnirile din cadrul consiliului de administrație și aparițiile sale în minunata lume din Silicon Valley, ne vom întâlni cu ADEVĂRATUL Steve Jobs și vom parcurge povestea autentică a acestui ,,Boy Genius” care a revoluționat tehnologia și lumea în care trăim – felul în care muncim, ne jucăm și comunicăm.
***
Cam acestea ar fi cărțile pe care ți le recomand. Fiecare e bună în felul ei și prezintă o poveste diferită despre afaceri și cum se fac ele.
Ce trebuie tu să înțelegi este că sunt mai multe feluri în care poți clădi și dezvolta o afacere și că nu existe rețete sigure, depinde de tine cum te organizezi.
Lista rămâne deschisă în continuare, dacă mai ai idei despre ce alte carti despre antreprenoriat ar mai trebui adăugate postează-le în comentariul tău!