Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc pe email sună cam așa: “Gabi, tu ce cărți de dezvoltare personală recomanzi?”.
Am citit multe cărți de dezvoltare personală, care m-au ajutat să îmi fac un plan de dezvoltare, însă le cam pot număra pe degete pe cele care mi-au rămas în minte și care într-adevăr mi s-au părut utile.
Atunci când vrei să te dezvolți, eu intuiesc 2 categorii de acțiuni pe care le poți face:
- dezvoltare personală la nivel strategic: de ce vrei să te dezvolți personal și unde vrei să ajungi
- dezvoltare personală la nivel tactic: ce faci efectiv în fiecare zi ca să te duci la somn mai deștept decât te-ai trezit și care este nivelul calitativ la care execuți exercițiile de dezvoltare personală pe care ți le-ai planificat
De ce cele 2 abordări combinate?
Ca în orice proiect, este util să ai un obiectiv, un scop, o viziune, un țel, cum vrei tu să îi spui. Apoi trebuie să înțelegi care sunt motivele pentru care faci asta și apoi trebuie să știi clar ce și cum să faci.
Mergând pe același fir, îți recomand 8 cărți care pe mine m-au impresionat și mi-au rămas încă în minte, la mulți ani după ce am intrat în contact cu conceptul de dezvoltare personală.
Conținutul acestor cărți devine mai valoros dacă le citești de câteva ori, la interval de câțiva ani. Așadar, dacă ai citit o parte dintre titluri, nu ar strica să mai treci o dată prin ele, pentru că sunt convins că vrei descoperi noi idei care îți vor fi utile.
Majoritatea titlurilor din acest articol se găsesc și pe lista mea cu cărți care te pot face mai deștept, deci nu ar fi rău arunci o privire și peste acel articol, cine știe ce mai descoperi :).
1. Inteligență emoțională de Daniel Goleman
Nu te poți numi un om care investește în dezvoltarea lui personală dacă nu ești și o persoană care învață să își folosească emoțiile în avantajul lui și al celor din jur.
Cartea aceasta mi-a oferit foarte mult control, mai ales după ce am citit-o a doua oară, după ce am traversat o perioadă mai abruptă din punct de vedere emoțional. Imediat mă pregătesc să o citesc pentru a treia oară :P.
În mediul în care eu m-am dezvoltat, am avut ocazia să aplic multe dintre conceptele învățate în cartea scrisă de Daniel Goleman (el fiind cel care a sintetizat teoriile despre inteligență emoțională și a explorat-o în detaliu, nu este și cel care a descoperit-o), fiind obligat să mă adaptez rapid pentru că trebuia să coordonez mai mulți oameni care erau doar motivați intrinsec (de dezvoltare personală și de scop), nu aveam nicio pârghie materială de care să mă folosesc (oamenii erau voluntari).
În ziua de azi, nu poți fi un lider eficace dacă nu înveți și să îți controlezi emoțiile. Prin controlul emoțiilor, nu mă refer să înveți să rămâi calm în orice situație. Uneori va fi nevoie chiar să îți exagerezi supărarea, pentru că oamenii să fie cu adevărat influențați și să facă ceea ce e bine pentru ei.
2. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen R. Covey
Este una dintre cele mai celebre cărți de self-help și a fost cumpărată în milioane de exemplare.
În urma unui studiu extensiv a 200 de ani de literatură americană de succes, Stephen Covey a formulat 7 principii ale oamenilor eficienți:
- Fiti proactivi
- Începeți cu gândul la final
- Dați prioritate priorităților
- Gândiți câștigi/câștig
- Căutați mai întâi să înțelegeți și apoi să fiți înțeleși
- Acțiunea sinergică
- Ascuțiți fierăstrăul
Cartea vorbește de mai multe lucruri, nu doar de eficiență și reprezintă probabil lectură obligatorie pentru toți conducătorii de echipe.
Este o carte care vorbea despre dezvoltare personală înainte ca subiectul să fie la modă.
3. Exceptionalii de Malcolm Gladwell
Această carte nu este neapărat cel mai practic titlu din sectorul ăsta de self-help. Eu recomand această carte foarte mult pentru înțelegerea contextului dezvoltării personale.
Te poți dezvolta foarte greu personal, dacă ai în jur persoane care te limitează și te constrâng. Te poți dezvolta foarte mult și foarte repede dacă persoanele din jurul tău sunt și ele persoane care au ca și strategie de explorare a potențialului propriu, dezvoltare personală.
Pe scurt, caută să faci parte dintr-un grup cu ambiții asemănătoare și care vor să fie constant cei mai buni. Este exact în aceeași notă de idei cu antreprenorii care îți recomandă să stai prin preajma altor antreprenori.
Cartea lui Gladwell este foarte inspirată ca și studii de caz, unele pasaje sunt cam aiurite și sunt scrise doar ca Gladwell să își expună un pic din abordarea lui de jurnalist, dar per total este o carte șablon. Cel mai important lucru de reținut din această carte este probabil regula de 10.000 de ore, care spune că trebuie să practici timp de 10.000 de ore ca să ajungi un maestru în domeniul tău și exemplifică cum Bill Gates, Mozart și mulți alții au făcut asta.
4. Secretele succesului. Cum sa-ti faci prieteni si sa devii influent de Dale Carnegie
Este probabil cea mai bună carte-manual despre relații interumane. Spun asta pentru că a rezistat testului timpului, din 1936 când a fost publicată pentru prima dată a fost constant în topurile de bestseller-uri și pe listele de recomandări ale oamenilor influenți.
Dale Carnegie a scris o carte care nu va fi niciodată învechită deoarece a surprins adevăruri esențiale despre oameni și chiar acesta recunoaște că ideile prezentate în cărți nu sunt idei inventate de el, ci adunate de la Iisus, Buddha, președinți americani și celebrități deosebite.
O bună parte dintre cărțile de self-help din ziua de astăzi, încearcă să repete sub o formă sau alta ceea de Dale Carnegie a reușit să facă acum zeci de ani, să scrie o carte despre cum să devenim influenți, fără să forțăm și să fim apreciați pentru asta.
Cartea este un manual de îmbunătățire a relațiilor interumane și sunt de părere că ar trebui să constituie material pentru o materie de tip “Interacțiuni umane”, care să fie predată în școlile de pretutindeni.
Pe baza ideilor din carte, am dezvoltat un articol separat, pe care îl recomand să îl citești.
5. Totul despre psihologia persuasiunii de Robert Cialdini
Probabil ai intuit că nu este o carte de dezvoltare personală cu adevărat, ci mai degrabă un manual de psihologie care poate avea beneficii uriașe pentru dezvoltarea ta personală.
Dacă aveai nevoie de o carte care să te învețe cum să devii mai influent în orice domeniu, cartea lui Robert Cialdini e ideală pentru tine.
Cartea prezintă 6 principii foarte puternice și dă foarte multe exemple de cum le poți folosi și de cum te poți proteja atunci când aceste principii sunt exercitate asupra ta:
- Regula reciprocității – suntem dispuși să facem favoruri chiar și persoanelor pe care nu le simpatizăm, doar pentru că la un moment dat aceștia ne-au făcut un favor sau ne-au ajutat. De asemenea, ne folosim de această regulă să îi influențăm pe alții la rândul nostru
- Angajament și consecvență – atunci când ai făcut un angajament, vei căuta să îl duci la capăt, chiar dacă este în defavoarea ta și a celor din jur
- Dovadă socială – avem mai multă încredere în alegerile comune făcute de mulți alți oameni
- Simpatia – suntem predispuși să lucrăm sau să ascultăm de persoane pe care le simpatizăm (fizic sau sentimental), chiar dacă acești nu sunt cei mai potriviți oameni cu care ar trebui să lucrăm
- Autoritatea – persoanele care au autoritate sunt percepute ca fiind mai deștepte, deși ceea ce spun ei s-ar putea sau nu să îți fie de folos
- Raritatea – lucrurile care sunt rare sau care sunt limitate, sunt percepute ca fiind mai valoroase, chiar și atunci când nu este adevărat
Evident, trebuie să interpretezi informația din carte, dar faptul că o citești (recomand de cel puțin 2 ori) îți va oferi un avantaj asupra oamenilor pe care vrei să-i influențezi.
6. Psiho-Cibernetica. Corectarea imaginii de sine, de Maxwell Maltz
Subconștientul este un fel de troll care te poate inhiba sau îți poate îngreuna viața.
Imaginea noi o proiectăm despre noi, ne poate determina caracterul și reușita în viață.
Cartea scrisă de domnul Maltz, este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care poți pune mâna. Sincer nu prea am văzut multe persoane să o recomande, în ciuda faptului că este una dintre cele mai apreciate cărți de self-help dincolo de Atlantic.
Unii o consideră o carte de NLP, nu caut să compar, dar cert este că aduce foarte clar în discuție ideea de modelare a comportamentului uman și influențarea lui. Este clar o carte de self-help, pentru că exercițiile în marea lor majoritatea se referă doar la persoana care citește cartea.
Consider că lectura acestei cărți poate fi mai valoroasă decât citirea a altora zeci de cărți care scriu despre influență gândirii pozitive și cărțile care fac referire la vizualizarea obiectivului și a experienței.
7. Drive: Ce anume motiveaza cu adevarat de Daniel H. Pink
Este o carte pe care o recomand tuturor celor care sunt pasionați de dezvoltarea resurselor umane.Este un manual care prezintă idei și strategii de cum poți să stimulezi dezvoltarea oamenilor prin intermediul a 3 factori importanți: autonomie, măiestrie și scop.
Cartea este foarte simpatică, rapid de citit și oferă idei practice de dezvoltare.
Cei 3 factori joacă un rol esențialul în fericirea unui angajat. Pentru o detaliere a ideilor din această carte îți recomand următorul articol: Ce ne motivează cu adevărat.
8. Săptămâna de lucru de 4 ore de Tim Ferriss
Deși Tim Ferriss este un personaj ceva mai controversat și a scos câteva cărți care nu s-au bucurat de credibilitatea celei pe care eu o recomand, Săptămâna de lucru de 4 ore este o carte care te va scoate total din zona de confort.
Este o carte care te învață să creezi tot felul de scurtături către viața pe care ți-o dorești și anume să trăieșți ca un milionar, având accees la cele mai deosebite experiențe, călătorind oriunde vrei și să faci bani chiar și atunci când dormi.
Ideea care m-a dat peste cap a fost felul cum ne raportăm la venitul pe care îl câștigăm. De obicei analizăm cât câștigăm lunar și dacă lună de lună o ducem mai bine, atunci suntem mulțumiți. Ferriss propune să îți măsori venitul la oră și să încerci să influențezi acel venit în așa fel, el să crească și atunci când dormi. Automat, pornește discuția și de venituri pasive, adică venituri care se generează chiar și atunci când tu nu muncești.
Am repetat și mai sus că este o carte care te cam scoate din zona de confort pentru că îți ia scaunul de sub fund atunci când ești prea confortabil cu ideea că ai un loc de muncă bine plătit și că merită să suporți toate prostiile din jur: informație în exces, concediu câteva săptămâni pe an, credite, limitarea influenței capitalului tău intelectual și multe altele.
Procesul de obținere a controlului asupra vieții pe care Ferriss îl propune este numit DEAL:
D- Definire,
E- Eliminare,
A- Automatizare,
L- Libertate.
Am fost întrebat dacă recomand toată cartea și răspunsul meu este că îți recomand toată cartea, dar să iei doar ce îți este util, pentru că multe idei ți se pot părea absurde (mai ales în capitolul de automatizare). Săptămâna de lucru de 4 ore este genul de carte din care îți sunt utile câteva capitole, dar acele capitole îți sunt atât de utile încât vei scoate banii pe carte înzeciți.
Lucruri importante pe care le-am mai luat din cartea aceasta sunt:
- dieta de informatii
- capitolul dedicat refuzului și întreruperilor
- ideea de outsourcing ca și concept de control asupra vieții
- ideea de muză – business pasiv cu scopul de a genera un cashflow și ale cărui componente pot externalizate sau automatizate complet prin intermediul uneltelor online.
Cam acestea sunt cărțile, sper că ți-am dat suficiente detalii astfel încât să te determin să le cumperi și să le citești.
Revin la ceea ce am zis în introducere și anume că este necesar să citești cărțile acestea de mai multe ori și preferabil lăsând o perioadă de 6-12 luni între lecturi.
Motivul este unul simplu: conținutul este unul extrem de profund sau de aprofundat, iar dacă tu nu îl lași un pic să “se sedimenteze” în mentalul tău, vei pierde din beneficiile pe care aceste cărți le au de oferit.
Totuși, cel mai important nu este neapărat să le citești de câteva ori, ci să le pui în practică. Majoritatea oamenilor sunt cititori mai mult sau mai puțin pasivi, caută mai degrabă ca informația din fața ochilor să “sune” bine, dar nu se implică activ în înțelegerea conținutului cărții, iar ca să înțelegi ceva pe deplin, trebuie neapărat să îl pui în practică, să îl pui la încercare.
Mult succes în dezvoltarea ta personală!
Victor Onofrei says
Goleman ftw
Gabriel Nechita says
e foarte interesantă cartea, poate un pic cam lungă… cred că putea să scurteze mult din ea 🙂
Victor Onofrei says
i wouldn't know, am citit putin din alta carte de Goleman – Inteligenta Emotionala in Leadership
Gabriel Nechita says
Victor Onofrei Aia e scurtuţă, cred că era mai bine să începi cu Inteligenţă Emoţională şi după aceea să te specializezi pe IE aplicată în leadership :p.
Victor Onofrei says
🙂 Stiu. Numai ca doar asta era la biblioteca judeteana din Braila la momentul ala
Gabriel Nechita says
Victor Onofrei Când ajungi prin Braşov să imi aminteşti să îţi împrumut Inteligenţă Emoţională 🙂
Victor Onofrei says
Ok