Trebuie să recunosc, îmi place să fiu plăcut.

Nu sunt eu cel mai simpatic om de pe Pământ, însă mă străduiesc să mă înțeleg bine cu oamenii cu care împart aceleași interese și cu care simt că am ceva mai multe în comun decât simple hobby-uri.

Totuși, ca să devii o persoană agreabilă nu este așa de ușor. Trebuie să ai o “strategie”.

Nu toți suntem naturali când vine vorba de relațiile cu ceilalți din jur. Nu toți suntem foarte confortabili cu ideea că vom cunoaște persoane noi și știm că ne este util să ne apropiem de ele.

De aceea, am extras din cartea lui Dale Carnegie – Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent (clic pentru detalii despre carte), 5 idei simple prin care poți să faci pe oricine să te placă mai mult.

placut

Cum sa-i faci pe altii sa te placa mai mult

1. Capata un interes sincer in pasiunile celorlati

E simplu.

Cineva o să te accepte mai ușor ca prieten, dacă te interesezi sincer de pasiunile lui.

Ştiu, poate părea puțin forțat, dar nu e chiar așa. Tot ce trebuie este să devii curios și să fii dispus să înveți lucruri noi.

Deci nu este deloc fals acest interes. Te interesează sincer să înveți lucruri noi, te interesează sincer să faci lucruri care să te apropie de o persoană.

Această metodă capătă sens în funcție de sinceritatea cu care o tratezi. Dacă vezi în oameni doar persoane de la care vrei să obții chestii, la un moment dat te vei arde cu această abordare.

Dacă vezi în oameni oportunități de relație și învățare, atunci ei te vor accepta ca prieten, pentru că una dintre cele mai mari plăceri este să îl înveți pe altul ceea ce îți place ție.

2. Zambeste sincer

Sunt 2 feluri de zâmbete: zâmbetul social și zâmbetul sincer.

Cel social este foarte ușor de recunoscut. Îl simți ca fiind fals și îl observi cu ajutorul microexpresiilor, pentru că nu se formează mici riduri în lateralul ochilor.

Nefiind interesat în mod natural de o persoană, e normal ca să afișezi un zâmbet fals, pentru că nu există o conexiune reală, bazată pe curiozitate și joacă.

Când ești curios ești entuziasmat, când ești entuziasmat eșți într-o stare de joacă, iar când ești într-o stare de joacă, pur și simplu îți vine să zâmbești.

3. Retine numele persoanei si repeta-l ori de cate ori ai ocazia.

Este sfatul meu preferat, însă cu care am problemele cele mai mari.

Eu am o problemă în reținutul prenumelor. Sunt catastrofal când vine vorba de nume mici.

Mi se întâmplă des să mă întâlnesc cu persoane cu care am mai conversat în trecut și să nu știu numele lor și cred că știi și tu cât de ciudat este să întrebi, scuze, dar am uitat cum te cheamă.

Oricât de sincer ai fi și de înțelegătoare ar fi persoana respectivă, tot creează niște fricțiune între voi 2.

Am încercat acest sfat cu mai multe persoane și simt diferența în discurs și în interacțiune.

Am încercat și cu persoane pe care nu le știam, de exemplu persoane care vând la Fast Food și au ecuson cu nume.

Le salut și le includ și numele și în majoritatea cazurilor generez zâmbete și parcă și discursul devine instantaneu mai amabil.

Da, poate pentru tine poate părea ceva mai inconfortabil, cel puțin la început, dar sunt de aceeași părere cu Dale Carnegie care a zis că sunetul produs de spunerea numelui propriu reprezintă cea mai frumoasă muzică din lume.

4. Asculta activ povestea celui de langa tine.

Ca să fii un bun ascultător nu trebuie doar să asculți.

Trebuie să fii activ implicat în procesul de ascultare. Ceea ce ți se povestește trebuie să devină pentru tine o întreagă experiență auditivă. Trebuie să te gândești că tu de fapt asiști la un spectacol și vrei să știi cât mai multe despre actori, despre poveste, despre deznodământ.

Pune întrebări curioase și vei respecta intuitiv și prima metodă din acest articol.

Când asculți ca și cum îți pasă, vei vedea că unele persoane te vor considera ca fiind cel mai interesant om cu care au discutat vreodată, chiar dacă tu ai vorbit 20% din timp.

5. Vorbeste despre ce le pasa lor.

Sper că te-am lămurit că oamenilor le place foarte mult să vorbească despre ce le pasă lor.

Mi se pare și normal, în contextul alții vorbesc fără voia noastră și aproape obsesiv despre orice, chiar dacă nu este interesant.

Vrem să ne simțim apreciați, iar ceea ce facem noi zi de zi, pasiuni, hobby-uri, muncă, merită apreciat și povestit.

Până la urmă peste jumătate din zi le petrecem într-un fel care contează pentru noi, iar dacă există cineva care să ne asculte poveștile, vom adormi liniștiți de fiecare dată.

Atunci când vorbim despre ce le place altora, îi facem să se simtă importanți. Şi sunt importanți, pentru că pasiunile lor contează și pentru noi.

Ganduri de final

Nu este nici greu, dar nici ușor să faci o persoană să te placă mai mult. Totuși merită, mai ales dacă știi că persoana respectivă îți poate face viața mai plăcută și mai deosebită.

Poate că îți este frică să încerci pașii de mai sus. Nu-i nicio problemă, știu cum e. Începe însă cu pași de bebeluș.

Aplică metodele de mai sus pe prietenii care îi ai deja sau pe familia ta. După aceea aplică metodele pe un coleg de muncă. Vezi cum anume se schimbă calitatea interacțiunii.

Sunt convins că te vei descurca minunat.