Înainte ca tipografiile mecanice să devină eficiente, una dintre metodele uzuale de multiplicare a cărților era chiar copierea lor de mână.
În anii 1400, Johannes Gutenberg schimba modul în care cărțile erau tipărite prin crearea unui proces care îi permitea să tipărească mai rapid cărțile trecute prin tipografia sa.
Ce a urmat după Johannes Gutenberg au fost îmbunătățiri și inovații mai mult sau mai puțin incrementale ale acestui proces de tipărire, până în punctul în care am ajuns să experimentăm cartea în forma fizică pe care o cunoaștem astăzi.
Apoi, a venit revoluția Internetului și a dispozitivelor conectate permanent la el, gadget-urile care ne permit să luăm după noi toată bogăția noastră multimedia pe care am trudit să o acumulăm: cărți, videouri, muzică, jocuri.
În 2006, Amazon a lansat un produs menit să îmbine noul cu vechiul, atuurile tehnologiilor digitale și experiența plăcută a suprafeței pe care ți-o propune o foaie de hârtie. Kindle-ul a creat pentru Amazon și pentru competitorii săi un nou segment de piață valoros, cel al ebook readerelor, iar pentru cititori o piață de cărți de unde pot cumpăra cărți de oriunde, oricând și de obicei la un preț ceva mai bun.
Chiar dacă Kindle-ul nu a fost primul ebook reader care s-a inventat, acesta a fost primul care a fost cu adevărat acceptat de piața de larg consum, poate pentru că atunci când a fost lansat, ebook-urile dădeau semne că vor deveni un competitor puternic pentru cărțile fizice.
Grosso modo, cam aceasta a fost tranziția de la cărți copiate de mână la ebook readere, evident cu multe lacune între cele 2, voi trata istoria evoluției cărții într-un alt articol.
Dacă e să privim în ansamblu cartea a evoluat în așa fel încât să fie disponibilă oricând, oricui, oriunde, la un preț rezonabil.
Dacă o carte a evoluat, de ce actul de a citi nu ar evolua și el în paralel cu cartea?
Deși sunt un mare fan al cărților fizice, îmi dau seama pe zi ce trece că ebook readerul meu Kindle Paperwhite pe care îl dețin este probabil device-ul la care țin cel mai mult, pentru că știu că îmi oferă acces la cele mai interesante lucruri scrise de oameni mult mai deștepți decât mine. Din punct de vedere tehnic este mult mai limitat decât un telefon mobil, o tabletă sau un laptop, dar cumva face în așa fel încât să fie obiectul față de care sunt cel mai atașat.
Totuși, beneficiul suprem pe care îl am de pe urma acestui dispozitivi este că citesc mai mult și învăț mai mult.
Beneficiul acesta pe care îl resimt mă determină să scriu acest articol în care încerc să te conving și pe tine să îți achiziționezi un ebook reader. Nu trebuie să fie un Kindle neapărat, aici trebuie să ții cont de bugetul tău, dar vreau să îți explic de ce ebook readerele sunt o alegere bună.
De ce ar trebui să îți cumperi un ebook reader
Dacă te aștepți la niște motive superficiale, s-ar putea să rămâi dezamăgit de ceea ce urmează, pentru că nu am de gând să repet ceea ce au zis ceilalți, o listă cu benefii generice și cu specificații tehnice poți găsi foarte rapid cu o simplă căutare pe Google.
Pe mine mă interesează să îți arăt consecințele mai profunde, nu pe cele despre care poate scrie oricine.
Dacă ești dispus să citești o analiză mai rațională și completă, te invit să continui.
1. Ebook readerul nu pune în pericol cartea fizică
Ea nu va dispărea prea curând, pentru că dacă e să recitești un pic scurta istorisire a mea de la început, forma cărții a evoluat extrem de încet și automat nu este un obiect care să se schimbe prea repede, dacă e să o comparăm cu evoluția telefonului mobil, alt bun de larg consum. Cum se schimbă și cartea se va schimba și cititorul, pentru că el în continuarea va dori să consume conținut. Automat dacă preferințele de consum nu se schimbă, nici produsul care să le satisfacă nu se va schimba.
Așadar, cartea fizică nu va dispărea prea curând, pentru că în general lucrurile evoluează greu și incremental.
Ceea ce pune în pericol ebook readerul cu adevărat sunt profiturile editurilor și într-adevăr asta ar trebui să îi pună pe gânduri pe publisheri.
Motivul este simplu: să produci un ebook este foarte ieftin, ridicol am putea spune, costurile de distrubuție sunt infime, iar profiturile de pe urma vânzării unei cărți ajung mai ușor în buzunarele autorilor originali. Practic lanțul care era între un autor și publicul țintă se scurtează. De la autor – editură – librării – cititor, ajungem la autor – cititor.
Oricum, cât timp un dispozitiv te încurajează să citești mai mult, cartea fizică o va duce la fel de bine sau mai bine în anumite cazuri.
Tu ca cititor nu ar trebui să fii îngrijorat, pentru că tu întotdeauna doar vei avea de beneficiat pentru că vei primi un produs mai bun și mai ieftin. Așa funcționează treburile :).
2. Experiența de citire pe un ebook reader este superioară
Deși poți lua notițe pe o carte fizică, poți marca pasaje interesante sau plasa semne de carte pentru a reține paginile care au un conținut mai deosebit, toate acestea sunt duse la un cu totul alt nivel pe un ebook reader, pentru că nu mai ești limitat de spațiul limitat pe care ți-l propune o pagină de hârtie.
Astfel, experiența de citire devine superioară, pentru că e mai ușor să faci toate lucrurile de mai sus, în plus poți conecta ebook reader-ul tău cu diverse servicii care îți permit să partajezi pe rețelele sociale ceea ce tu marchezi pe carte.
Un feature care pe mine mă ajută incredibil de mult pe Kindle-ul meu este “Popular Hightlights” care îmi arată ce pasaje au fost marcate de foarte multe persoane. În 99% dintre cazuri, acele pasaje conțin cele mai importante informații de care am nevoie din acea carte.
Toate cele de mai sus combinate cu faptul că poți personaliza luminozitatea ecranului (în cazul unui Paperwhite ca al meu), tipul și mărimea scrisului, duc la o experiență superioară de citire.
Da, nu miroase a foaie, nu se simte ca o foaie când răsfoiești un ebook reader, dar se apropie al naibii de bine de asta și cine știe poate pe viitor se vor introduce în acest ebook readere diverse facilități care să imite la perfecțiune foaia de hârtie.
Ca să mai adaug la argumentul acesta de experiență superioară, prefer oricând un ebook reader care este mai ușor de 250 de grame, în detrimentul celor câteva kilograme pe care ar trebui să le car după mine, ținând cont că citesc întotdeauna câteva cărți în paralel.
3. Ai acces aproape la orice titlu de calitate de oriunde, oricând
Evident, cu condiția de a avea acces la Internet și să îți poți transfera titlurile achiziționate pe ebook reader. Dacă ai un ebook reader care are și wi-fi, totul se simplifică pentru că de obicei marketplace-ul este accesibil din dispozitivul tău.
Putem spune că accesibilitatea aceasta pe care ți-o oferă un ebook reader afectează și librăriile fizice, pentru că nu te poți duce la 22:00 într-o librărie și să cauți potențiale cărți pe care le-ai putea citi. De asemenea, informația care te poate ajuta să achiziționezi cartea (recenziile), nu sunt la îndemână într-un spațiu fizic cum este o librărie. Într-un ebook reader de obicei ai totul la îndemână și chiar este ușor să vezi și ce titluri au mai cumpărat alți oameni, lucru ce te apropie și mai mult de o carte bună.
Dacă vrei să faci alegeri mai inteligente atunci când cumperi o carte, îți recomand următorul articol: Cum îmi aleg cartea pe care vreau să o cumpăr.
***
Ar mai fi multe alte motive, dar le consider pe acestea ca fiind cele mai importante.
Dacă ți-a fost lene să citești articolul întreg sau ai scanat articolul în speranța de a citi doar concluziile, uite un rezumat de ce ar trebui să îți cumperi un ebook reader:
- Nu pune în pericol cartea fizică – cartea fizică nu va dispărea prea curând (va dispărea atunci când nu vom mai avea nevoie hârtie) pentru că ebook readerul este un dispozitiv care mută banii de la publisheri direct în buzunarul autorilor care vor fi automat încurajați să creeze mai mult și la un preț mai bun pentru cititori. De asemenea orice dispozitiv care te determină să citești mai mult te va stimula să cumperi în continuare cărți fizice, măcar de dragul nostalgiei.
- Experiența de citire de pe un ebook reader este superioară cărții fizice – nu mai ai limitele foii care să te oprească să faci notițe câte vrei, să marchezi câte chestii vrei și ai în plus avantajul transportului facil, datorită greutății mici pe care o are un ebook reader + ai opțiuni care te pot conecta cu alți cititori ca tine (sharing pe rețele sociale sau Popular Highlights).
- Ai acces aproape la orice titlu de calitate oriunde, oricând – evident ești condiționat de o conexiune la internet, dar și așa poți să bagi în ebook readerul tău atâtea titluri, încât să nu ai nici timp să le citești. Poți cumpăra cărți mai bune, care sunt mai potrivite pentru ceea ce îți dorești să înveți, de asemenea ai posibilitatea să descoperi mai ușor titluri peste care nu ai fi putut da niciodată sau titluri pe care poate un librar nu ar fi putut să ți le recomande.
În general nu îmi place să fac recomandări de produse, dar dacă ai buget, îți recomand un Kindle Paperwhite, pentru mine s-a dovedit a fi o alegere potrivită și chiar m-a determinat să caut proprietari noi pentru o bună parte dintre cărțile fizice pe care le dețin biblioteca personală.
În concluzie, un ebook reader doar te va face un cititor mai eficient, pentru că îți oferă mai multe posibilități de a interacționa activ cu cartea pe care o citești.