A venit perioada aceea din an în care îmi place să îmi fac o cană mare de ceai, să mă așez pe un fotoliu comod aproape de calorifer și să mă las purtată departe de o carte bună.
Toamna asta sunt la modă cărțile psihologice despre viață sau dezvoltare personală, așa că am decis să citesc si eu o parte din cărțile despre care am auzit atâtea lucruri bune. Din fericire, nu am fost dezamăgită deloc, așa că am decis să îți fac un articol cu cărți despre viață pe care să le citești toamna asta.
STRĂINUL DE LÂNGĂ MINE de Irina Binder
Străinul de lângă mine este omul căruia i-ai dăruit timp de mulți ani cele mai bune ganduri, visuri, sentimente și realizări ale tale; este vecinul sau colegul cu care te intersectezi uneori, cu care poate ca te și saluți și care îți trăiește viața la un perete distanță de tine; este necunoscutul pe care destinul ți-l aduce în cale într-o bună zi, preț de o conversație ce îți schimbă viața…
Întrebările din centrul cărții sunt: Cine esti Tu? Cine este Celalalt?
” M-am gandit la un moment dat să nu exagerez, dar o voi scrie așa cum simt, fără cenzuri… Sunt sigură că o să vă placă și că veți îndrăgi mult personajele. Povestea este inspirată din realitate. Sper să reușesc să vă transmit emoțiile personajelor, dar și mesajele pe care le oferă povestea.” – Irina Binder
POVESTEA MEA de Michelle Obama
Michelle Obama descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatându-și povestea așa cum a trăit-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte și ața cum dorește ea.
Plină de căldură, de înțelepciune și de revelații, Povestea mea este o însumare neobișnuit de intimă ce vine din partea unei femei inimoase și plină de caracter, care a sfidat necontenit așteptările, și a cărei poveste ne inspiră.
”Procesul de scriere al acestei cărți a fost pentru mine unul revelator și plin de însemnătate. În ăastimpul până la publicarea cărtii Becoming în toamna aceasta, sper că și voi vă veți gândi la propriile povești, și am încredere că asta v va ajuta să deveniti orice doriti. Poveștile voastre sunt cele pe care le aveți acum și pe care le veți avea mereu și sunt povestile pe care trebuie sa vi le asumați.” – Michele Obama
PE CUVÂNT DE ȘORICEL de James Patterson și Chris Grabenstein
Isaia este un șoricel albastru care poate vorbi, rde, citi și simți lucrurile foarte profund, la fel ca noi. Crescut într-un laborator unde se fac tot felul de experimente, Isaia este extrem de inteligent, dar încontinuu speriat de tot ce-l înconjoară.
Într-o bună zi, șoricelul albastru reușeste să evadeze din acest loc oribil, deși este nevoit să-și lase în urmă familia. Singur acum, Isaia trebuie să învee să supravieuiasca în libertate, cu dușmanii, cu prietenii, cu hrana oamenilor.
Cand o întalnește pe Hailey, la fel de neobișnuită, Isaia învață că, oricat de mic sau de speriat ai fi, ntotdeauna gaăsești o cale de a schimba lumea.
”Isaia chiar este un șoricel care se face auzit.” – Kirkus Reviews
ALEEA CU LICURICI de Kristin Hannah
În vara agitată a anului 1974, Kate Mularkey pare că s-a împăcat cu faptul că viața nu are să-i ofere nimic special. Dar, spre uimirea sa, “cea mai grozavă fată din lume” se mută pe strada ei și vrea să-i fie prietenă.
La prima vedere, cele două fete sunt cât se poate de diferite: Kate, condamnată să fie veșnic o ființă obișnuită, cu o familie iubitoare care o umilește în permanență; Tully, plină de strălucire și mister, dar cu un secret care o distruge. Ele fac un pact pentru a fi cele mai bune prietene pe vecie, iar pana la sfârșitul verii devin de nedespărțit.
Timp de treizeci de ani, Tully si Kate se sprijin una pe alta, trecanâd printr-o multime de evenimente si stări care le pun la încercare prietenia: gelozie, furie, durere, resentimente.
Si cred ca au supravietuit tuturor incercarilor vietii pana cnd un singur act de tradare le va desparăți… i le va supune curajul siș prietenia la testul final.
COPILUL INVIZIBIL de Gaspar Gyorgy
“Copilul invizibil” este o carte despre mine și despre tine, despre oameni și povesti de viață. Este despre copiii uitați din noi, care așteaptă de prea mult tim să fie văzuți, auziți și simțiți.
Cartea este o învitaie la descoperirea de sine cu ajutorul stării de mindfulness sau de prezența contientă scrisă pentru părinți si viitorii părinți, pentru toti cei care au avut o copilarie si care au uitat părți esențiale din istoria vieții sau care nu pot să se împace cu trecutul.
Realitatea ne arat că trauma călătorește în timp, nu se oprete la o singură generație, iar procesarea experientelor noastre negative este o dovadă de prețuire de sine și respect față de copiii, nepotii si stranepotii nostri.
”Am scris această carte sub farul îdrumător al experiențelor personale, dar și al dovezilor ș tiintifice. Cartea are un mesaj pentru fiecare cititor – acela de a ndraăzni s ne uităm la copilul interior, aa cum părinții noștri nu au știut sau nu au putut sa o facă, într-o manieră ghidată de curiozitate, compasiune și acceptare umană necondiționată.” – Gaspar Gyorgy
M-am gândit că aceste cărți ar fi mai bine dacă le-am citi toamna pentru că sunt pline de sentimente duioase, revigorante și povești cu lecții de viață din care avem ceva de învățat care se potrivesc perfect cu vremea de afară.