Ultima redactare: 14.06.2016.
Tuturor ne-ar plăcea să citim mai mult. Știm concret că cititul este o modalitate excelentă de a acumula inteligență, de a acumula vocabular mai bun și de a obține informații care ne vor face mai încrezători în propriile forțe și mai sexy :).
Totuși, nu prea poți obliga pe nimeni să citească dacă nu îi place. În spatele dezinteresului față de citit de obicei se ascunde multă condiționare negativă. Când un om este obligat să facă un lucru pe care nu vrea să îl facă, în timp el va dezvolta o repulsie față de acel lucru. Deși cititul este nobil, psihicul uman nu ține cont de nobilitate (cel puțin în cazul acesta). Ce este perceput negativ de mai multe ori, la un moment dat, va fi inclus pe lista de lucrui indezirabile și va fi evitat cu orice cost. O spun din experiență proprie, pentru că am luat o pauză de vreo 10 ani de la citit, din generală – facultate.
Există totuși metode prin care poți determina pe cineva să citească și/sau să citească mai mult. Unele ceva mai agresive și mai evidente, altele mai subtile.
Încă o dată, simt nevoia să mă repet înainte de a-ți oferi sfaturile mele:
Persoana care citește din obligație, nu va îndrăgi niciodată prea mult cititul, pentru că îl va asocia întotdeauna cu ceva pe care a trebuit să îl facă forțat de cei din jur.
Am însă niște câteva idei care s-ar putea să te ajute în aventura ta de a-ți face prietenii mai deștepți și/sau de a determina amici, frați, surori, părinți, elevi, profesori, cunoscuți, să se educe singuri prin citit.
9 Idei de cum poți convinge o persoană să citească (mai mult)
1. Recomandă-i cărți care pot fi citite de către oricine
Eu le numesc cărți sigure și sunt de obicei cărțile cele mai populare (bestsellers) și care au un conținut care poate fi pe placul tuturor.
Exemple:
- Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent de Dale Carnegie
- Cele 7 trepte ale eficienței de Stephen R. Covey
- Confesiunile unui om de publicitate de David Ogilvy
- Gândește fix pe dos de Paul Arden
Sunt cărți foarte entertaining și care pot fi “degustate” de către oricine.
2. Fă-i o recomandare personalizată/care îi rezolvă problemele
Dacă știi că persoana întâmpină anumite dificultăți într-un domeniu sau are nevoie de niște cunoștințe specifice, poți să îi recomanzi o carte care îi rezolvă problemele.
Partea faină este că recomandarea îi vine ca o mănușă, prietenul îți poate rămâne recunoscător pentru ajutorul oferit și de aici poți să construiești încredere în educarea prin cărți.
3. Fii un exemplu pozitiv
Am cunoscut o serie de persoane care spuneau că erau mari consumatori de cărți, dar deveneau extrem de îngâmfați din acest motiv.
Am văzut însă exemple pozitive de oameni care citeau mult și se comportau ca și cum ar fi fost ceva natural (cu modestie aș spune), nu forțau recomandările de cărți, nu deveneau agasanți.
Important este să nu fii un “show-off”, pentru că unii nu pot avea mijloacele financiare să își cumpere des cărți sau nu au timpul necesar să citească.
Împrumută cărți, fă recomandări naturale (care vor avea sens pentru el), nu forța niciodată pe cineva să citească. Fă-l să înțeleagă că cititul este o cale spre a acumula inteligență.
4. Recomandă cărți care entuziasmează
Așa crești și șansa ca recomandările pe care tu le faci, să fie și citite.
Dacă recomanzi cărți care sunt extrem de greu de citit sau care au un conținut plictisitor, atunci cu siguranță prietenului tău nu o să îi placă să citească.
Recomandă-i cărți pline cu informații utile, cu conținut interesant și cu informații care să-l entuziasmeze.
Exemple:
5. Recomandă-i cărți scurte, dar foarte bune
Cititul este ca un sport sau ca un obicei nou. Dacă îl practici la început în sesiuni scurte și entuziasmante, s-ar putea să se prindă de tine.
Dacă te forțezi din prima până la epuizare, s-ar putea să nu mai încerci niciodată.
Dacă ai dat de o persoană care nu a citit niciodată prea mult sau este extrem de încăpățânată, câteva cărți scurte (sub 100 de pagini), dar foarte bune, îi pot fi mai de folos, decât o carte genială de vreo 300 de pagini.
Mai întâi, e important să creezi un obicei.
Exemple:
- Triburi de Seth Godin
- The Dip de Seth Godin
- Brand you 50 de Tom Peters
- Cum să-ți comunici eficient punctul de vedere în 30 de secunde sau mai puțin Frank Milo
6. Fă din citit o provocare
Sunt persoane care sunt motivate de provocări/competiții mai mult decât răsplata în sine pe care o oferă cititul.
Provocarea în funcție de cum este administrată poate să reușească sau nu.
Dacă vrei să convingi persoana să citească mai mult, îți recomand o provocare precum aceasta.
Scopul provocării în sine este să genereze acțiune, nu să o inhibe, asta este cel mai important de reținut.
7. Convinge persoana că are numai de pierdut
Sunt persoane motivate de “pierderea a ceva valoros”. Sunt genul de persoane motivate de ceea ce nu au sau nu pot să dețină.
Sunt mai mulți factori interesanți aici, nu vreau să intru-n teorie.
Ce este important însă, este să demonstrezi sincer că prietenul tău are numai de pierdut dacă nu citește cartea respectivă.
Oferă mici tentații care să determine prietenul tău să încerce cartea. Dacă ceea ce tu ai recomandat este o carte foarte bună, atunci cartea își va juca și ea, rolul de catalizator.
Ai grijă să recomanzi cărți excelente, care merită citite de către oricine.
8. Garantează lectura pe care o propui
Acesta este un truc pentru cei mai abili. Garantarea are rolul de a crește încrederea în cartea pe care o propui.
Un exemplu de garantare ar fi: “Uite dacă nu e asta cea mai mișto carte despre marketing pe care ai citit-o, îți cumpăr eu o carte la alegere!”. Acesta ar fi un exemplu.
Aici să ai grijă la recomandări, mai ales la recomandări de cărți de marketing, dacă ai de gând să folosești exemplul meu :P.
Secretul constă în a alege potențiala recompensă, propune ceva care este important și pe care și tu poți livra.
Tu practic faci o promisiune.
9. Oferă-i alternative
Dacă amicului tău nu-i place să citească, atunci îți recomand să-i oferi un audiobook sau recomandă-i filmul bazat pe carte.
Cunosc destule exemple în care persoanele în cauză au devenit pasionate de cărți pentru că au auzit un audiobook bun sau un film i-a făcut îndeajuns de curioși încât să citească și cartea.
În concluzie, eu cred că se poate să dai un elan cuiva care are nevoie de mai mult citit pentru a se descurca în viață sau la locul de muncă.
Dacă ai nevoie de exemple de cărți pe care poți să le recomanzi poți începe aici:
***
Sper că ți-am oferit câteva idei care să te ajute să îi direcționezi pe apropiații tăi pe calea cea bună.
O lume în care omul nu mai citește, va fi o lume în care explorarea personală și profesională o să dispară și sunt convins că asta va duce într-un final la un ritm mai lent al inovațiilor și al dezvoltării bunăstării omului în general.
Nu cunosc oameni cu adevărat inteligenți si buni, care să nu citească.
“Sometimes, you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinced that the shattered world will never be put back together unless and until all living humans read the book.”
― John Green, Sub Aceeași Stea
Lorena Carlan says
De aproape 2 ani incerc sa determin pe cineva sa puna mana pe-o carte. Am incercat tot felul de tactici care insa nu prea au dat rezultate. Voi pune in aplicare si ideile tale cu speranta ca rezultatele nu vor intarzia sa apara 🙂
Gabriel Nechita says
Mult succes.
Alin Fatu says
bun
Le Livre de 30 Pages says
http://www.amazon.com/dp/B00CQGNAUS/
Aurica Munteanu says
Multumesc pentru sfaturi,incerc sa le aplic !