1 Carte pe Saptamana

Carti bune si dezvoltare personala

INTRĂ ÎN COMUNITATEA PASIONAŢILOR DE CĂRŢI

Şi vei primi GRATUIT pe email recomandări de cărţi bune şi sfaturi despre cum să devii mai deştept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Carti bune
  • Top Carti
  • Comunitate
  • Carti online

10 lucruri pe care le-as face daca as fi din nou in liceu

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

  • Facebook
  • Gmail

Indiferent de cum o trăiești, perioada pe care o petreci în liceu poate contribui foarte mult la maturitatea ta personală și chiar și profesională.

Am scris articolul ăsta cu gândul la un Gabi care abia a intrat în clasa a 9-a. 

Expresia de “mixed feelings” descrie foarte bine ceea ce am simțit eu în liceu.

A fost însă o perioadă care m-a definit și care mi-a dat multe obiceiuri, pe care încerc acum să le fac mai productive.

Dacă aș fi știut anumite lucruri mai devreme, aș fi început să lucrez la ele din liceu.

Aș fi făcut mult mai multe începând cu clasa a 9-a, pentru că am avut multe luni în care pur și simplu mi-am pierdut timpul de pomană.

licean

10 lucruri pe care le-as face daca as fi din nou in liceu

1. Mi-aș face 2 bloguri

Mi-aș face un blog despre dezvoltare personală și unul despre ce aș vrea să fac din punct de vedere profesional.

Mi le-aș face inițial pe niște servicii gratuite de tip wordpress.com/blogspot.com.

După ce aș acumula minim 3000 de vizitatori/lună pe fiecare dintre ele, mi-aș cumpăra domenii.ro pentru fiecare dintre ele. Din acest punct, aș vedea ambele bloguri ca pe niște afaceri, chiar dacă nu produc niciun ban. Le-aș vedea ca pe niște active în care trebuie să investesc resurse (de obicei timp și entuziasm) și aș vrea să scot bani.

Blogul pe care te străduiești să îl crești te responsabilizează, pentru că e public și te face să te gândești diferit la ceea ce spui într-un spațiu public despre tine.

Asta înseamnă că o să încerci să scrii chestii cât mai interesante, iar dacă vrei să scrii chestii interesante trebuie să te documentezi și să înveți cu ce se mănâncă diverse activități.

Aș fi scris 2 articole pe săptămână pe fiecare dintre ele și m-aș fi băgat în seamă cu bloggerii de pe anumite nișe sau care m-ar putea ajuta să mă promovez/scriu mai bine.

Avantajul de a fi puștan și de a avea blog e că nimeni nu se așteaptă la prea multe chestii WOW de la tine. Astfel, cu puțină seriozitate poți să îi dai pe mulți pe spate.

2. Aș citi minim 2 cărți pe lună

În liceu nu am citit aproape deloc, deși constant reușeam să mă descurc și să iau nota 10 la română.

Eram mai șmecher, reușeam să comentez la lucrări din ce am auzit de pe la colegii mei. Era mișto sentimentul că “fentam” sistemul, însă am pierdut foarte mult la capitolul vocabular, imaginație și încredere de sine.

Cărțile te dezvoltă foarte mult și sunt convins că m-ar fi ridicat foarte mult în ochii tuturor în liceu. M-a ajutat foarte mult cititul cât timp am fost în facultate, eram privit cu alți ochi și mi-a dat multă încredere și a contribuit decisiv la stima mea de sine.

3. Aș munci pe timpul verii

Niciodată nu mi-a plăcut munca fizică, iar în liceu nu aveam nici prea multe cunoștințe de natură tehnică. Mi-ar fi prins bine însă să fi muncit pe timpul verii, mai făceam un ban de buzunar și nu eram nevoit să  le cer bani alor mei și ajungeam să îmi cumpăr ce vroiam eu sau ce aveam nevoie.

Ideea de independență financiară îți dă foarte multă încredere, mai ales dacă ești puștan.

Am muncit într-o vară, dar totuși mult prea târziu, în vara dintre a 11-a și a 12-a. Am lucrat doar 2 luni și sincer mi-a plăcut să am proprii bănuți.

4. M-aș risca mai mult

În liceu cel mai grav lucru care cred că ți se poate întâmpla este să fii exmatriculat. Un alt lucru grav ar fi să rămâi repetent. Cum la învățătură stăteam binișor, luând des mențiune sau premiul III, aș fi încercat să trăiesc mai intens viața.

În liceu am fost mai retras, cel puțin în afara clasei mele. Eram mai precaut și nu vroiam să ies prea mult în evidență în liceu. Îmi era frică să nu fiu judecat. Ei bine, oamenii te judecă oricum, fie că îți dai seama de asta sau nu, așa că nu prea are rost să te gândești la treaba asta.

Încearcă tot felul de chestii, fă greșeli, cum altcumva poți să îți formezi o experiență care să te ajute în viitor? Evident, nu o lua pe arătură (nu da curs tentațiilor reprezentate de vicii), dar făcând-o pe prudentul în liceu, nu cred că rezolvi mare lucru. Ieși în lume, distrează-te, simte că trăiești.

5. Aș face voluntariat

În afară de 2-3 acțiuni caritabile la care am participat și am donat niște lucruri de care nu mai aveam nevoie, nu am făcut nimic pe partea asta de voluntariat/caritate.

În facultate să zicem că am deschis cât de cât ochii, dar puteam să fac asta începând din liceu.

Voluntariatul te ajută să cunoști oameni noi, să legi prietenii de lungă durată și să îți faci ceva relații care să te ajute după ce o termini cu voluntariatul.

fitness

6. Aș face mai mult sport

Poate ar fi fost OK să fac sală sau să practic 2 spoturi cu regularitate sporită (de 2-3/săpt).

În clasa a 9-a eram foarte apt dpdv fizic și chiar reușisem să câștig titlul de “Cel mai tehnic jucător de fotbal” din liceu. A fost un moment foarte special. Eram un puștan care primea recunoaște la nivel de liceu. Eram mândru de mine.

Participasem pe la niște campionate de fotbal și dădeam destul de des goluri, deși pot să zic că nu aveam o echipă de fotbal extraordinară. În liceu jucam des fotbal și îmi doream să ajung jucător de freestyle football.

Totuși dorință de a face sport s-a stins deodată cu momentul în care am dat de Internet.

Sportul te face mai sănătos și mai deștept (este foarte bine cunoscută influența sportului asupra inteligenței), iar fără sănătate ajungi să fii extrem de limitat dpdv al oportunităților (prea puține slujbe pentru oameni care sunt bolnavi).

7. M-aș îndrăgosti de mai multe fete

Aaa, fetele astea.

În liceul meu erau foarte multe fete. Am flirtat cu câteva, dar nu am avut multe prietene.

Asta probabil pentru că eram prea ocupat să fiu precaut. Când auzeam că mă place o fată, nu dădeam prea mare importanță, pentru că sincer nici nu știam cum să reacționez. Am fost genul care a riscat puțin. Mi-ar fi plăcut să mă fac de râs de câteva ori, cred că asta m-ar fi ajutat să trec peste atitudinea asta de “play it safe”.

Până să intru la facultate habar nu aveam ce este aia o relație.

Mi-ar fi prins bine niște greșeli în liceu.

În viață ți se dau mai multe ocazii prin care să o iei de la 0: școala generală, liceu, facultate, prima relație, prima relație serioasă, primul loc de muncă, primul copil, prima afacere și sunt convins că mai sunt câteva, dar doar acestea îmi vin în minte.

8. Aș merge la conferințe/evenimente

Una dintre cele mai faine metode de a da peste oameni deosebiți este să participi la conferințe sau evenimente.

La conferințe și evenimente care implică un public diversificat (preferabil din mai multe zone ale lumii), vei descoperi o grămadă de oameni mai deștepți decât tine.

Te dă serios peste cap să vezi cât de “prost” ești față de alții, dar te face mai bun.

Niciodată nu o să cunoști nivelul la care te afli, dacă mereu te raportezi la ceea ce faci tu și numai tu.

Într-adevăr, singura persoană pe care trebuie să o depășești ești tu. Totuși de la alții întotdeauna vei putea fura câte o strategie sau un truc care te poate ajuta să te auto-depășești.

9. Mi-aș găsi un mentor

Mentorul acesta ar trebui să fie cineva pe care să-l(să o) admir și cineva de la care pot învăța foarte multe.

M-ar fi ajutat foarte mult să am pe cineva care constant să mă fii provocat cu întrebări, să mă întrebe unde vreau să ajung și dacă fac ceea ce trebuie ca să ajung acolo.

Mentorii sunt foarte importanți în viață, pentru că îți deschid uși despre care tu nu știai că există și îți oferă acea părere obiectivă care te deschide ca și perspective.

O scurtă precizare: cel mai bun mentor este acela care te învață să gândești, nu îți impune un mod (sau propriul mod) de a gândi.

10. Aș învăța programare (update)

Dacă ar fi să pun bazele unei cariere încă din clasa a 9-a, aș fi început să învăț programare pe cont propriu. Deși am făcut parte dintr-o clasă de mate-info, am fost pe lângă cu programarea. 

Ar fi fost util totuși să fac rost de niște cărți de introducere în programare, începând cu programarea web și apoi migrând înspre dezvoltare de aplicații complexe.

Nimic nu mi se pare mai impresionant decât să deschizi un editor de text și să scrii un program care face ceva util. Mi se pare mult mai ușor să scrii pentru 1 milion de oameni, decât să creezi un program folosit de 1 milion de oameni.

De asemenea, nimic nu mi se pare mai important decât să stai la baza inovației, să fii unul dintre cei care creează tehnologie pentru alții să o folosească.

Probabil în liceu tindem să îi blamăm pe cei mai ciudați, pe băieții care le au cu calculatoarele, dar acești vor ajunge să domine piața muncii și să ofere joburi.

Concluzii

Dacă ești în liceu și ai reușit să citești acest articol până la capăt îți recomand să pui în practică cel puțin 5 sfaturi de pe această listă. Dacă le poți aplica pe toate 10, ar fi super.

Dacă nu, începe cu unul mai lejer și perseverează până ajungi să faci tot ce e pe această listă.

Îți recomand să nu vezi liceul (doar) ca pe o perioadă de dezmăț, ci mai degrabă să o vezi ca pe o perioadă de explorare și experimentare.

Ai ocazia să pui bazele unei vieți extraordinare, pentru că în liceu singura pretenție probabil pe care o au ai tăi de la tine este să mergi la școală și să te întorci acasă cu note OK.

Ar trebui, de asemenea, să cauți să pui temeliile unui adult desăvârșit și complet, nu unei perioade în care “ți-ai făcut de cap”.

  • Facebook
  • Gmail

Te-ar putea interesa si:

  • Top carti din prima jumatate a anului 2020
  • Cele mai bune cărți scrise de femei: o selecție a celor mai bune cărți scrise de femei, cu accent pe lucrări semnificative pentru literatură si…
  • Carti care te vor ajuta sa iti intelegi copilul mai bine
  • Istoria cărților interzise: o privire asupra cărților care au fost cenzurate de-a lungul timpului și a motivelor din spatele cenzurii.
  • Carti de Citit in Casa: Ce am citit noi
  • Brandon Sanderson si cartile lui

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Comments

  1. Andrei Ion says

    3rd January 2012 at 4:58 pm

    Eu cred ca as urma doar pct-ul 4. In liceu esti infailibil: esti minor si ai un safety net (parintii) asa ca orice ai incerca (legal sau ilegal) in cel mai rau caz nu se intampla nimic, iar in cel mai bun caz poti avea succes. As face cat de multi bani se poate si m-as documenta inainte sa-i cheltui/investesc astfel incat sa o fac intelept. In liceu esti mai naiv si ai mai mult curaj sa te arunci see you capul inainte… dupa e mai greu.
    Cand eram noi in liceu nu (prea) era nici un eveniment/o conferinta in Brasov… singurul era intalnirea see you forumistii Mr. X 🙂 Nici prin Bucuresti nu prea erau cand eram in clasa a IX-a. Parca in 2006 a fost Revolutia Blogurilor si ulterior a inceput mania conferintelor si evenimentelor. Acum sunt multe si daca as fi fost in liceu chiar ar merita sa merg.

  2. Gabriel Nechita says

    3rd January 2012 at 5:21 pm

    E adevărat, altele sunt oportunităţile acum. Prin clasa a 10-a când o ardeam noi vara pe forumuri, începuse să prindă blog-urile pe dincolo. Poate timpul ăla pe care îl petreceam noi atunci, era folosit mai bine dacă învăţam serios ceva grafică, coding sau alt skill din-ăsta tehnic.

    Mai ţii minte planurile noastre cu mioritic.net? :))

  3. Andrei Ion says

    3rd January 2012 at 5:55 pm

    Nechita Gabriel Da :)) Nu era idee rea. Pe de alta parte atunci exista un curent cu web design-ul si programarea web ce acum nu mai exista (sau nu stiu daca mai exista). Erau forumuri active precum Web Design Box sau sectiunea Web Corner de pe Softpedia. Cred ca atunci geeksii reprezentau un procent mai mare din cei ce aveau conexiune la net si de asta erau atatea comunitati de genul asta. Acum daca vrei sa-ti faci site nu mai trebuie sa stii nimic nimic… atunci nu era asa simplu (cu toate ca blogger exista).
    Oricum cantitatea de informatii a crescut exponential in ultimii ani. Acum daca vrei sa inveti ceva e mai usor ca niciodata cu site-uri gen CodeAcademy. E si mai usor sa castigi un venit din treburile astea tinand cont ca acum avem si noi acces PayPal plus tot felul de appstore-uri si marketuri.
    Cred ca ceva similar revolutiei web din acea perioada e acum cu revolutia smartphone-urilor, dar nu prea sunt la curent cu domeniul.
    E pacat sa pierzi acel mult timp liber ce-l ai la dispozitie in liceu mai ales acum cand sunt atatea oportunitati si atatea resurse.

  4. Gabriel Nechita says

    3rd January 2012 at 5:58 pm

    Andrei Ion yeap, cam ăsta e scopul articolului ăstuia. Acum sunt alte vremuri şi atunci nu puteam face anumite treburi. Acum sunt atâtea chestii mişto pe care poţi să le faci, atâtea lucruri pe care le poţi învăţa, trebuie să ai o conexiune la internet şi voinţă.

    Mersi pentru comentariu, este un comentariu foarte descriptiv a lucrurilor care erau atunci şi a lucrurilor care sunt acum.

  5. Daniel Urda says

    4th January 2012 at 12:30 pm

    http://danielurda.ro/diverse/daca-as-fi-din-nou-in-clasa-a-9-a%E2%80%A6/

  6. Mădălin C. Blidaru says

    4th January 2012 at 4:11 pm

    Voluntariatul trebuie cultivat de la o varsta mai mica… Parere personala ( undeva, prin ciclul gimnazial ). Iti ofera extraordinat de multe beneficii.

  7. Gabriel Nechita says

    4th January 2012 at 5:12 pm

    Ai dreptate, mai ales soft skills-urile merg promovate mai devreme… eventual şi nişte treburi de inteligenţă emoţională.

  8. Gabriel Nechita says

    4th January 2012 at 5:38 pm

    Mulţumesc frumos de răspuns Daniel.

  9. Andrei Ardeleanu says

    4th January 2012 at 9:47 pm

    am raspuns si eu la leapsa 🙂 http://ardeblog.ro/sfaturi-pentru-liceeni/

  10. Gabriel Nechita says

    5th January 2012 at 7:16 am

    Am văzut, mersi de răspuns :).

  11. Ioan Ivaşcu says

    6th January 2012 at 8:34 am

    Am comis si eu un articol aici: http://ioanivascu.ro/blog/cum-ar-fi-asta-sa-fiu-din-nou-in-clasa-9-a. Multumim pentru idee.

  12. Paul-Sorin Tița says

    6th January 2012 at 1:15 pm

    Am scris şi eu cât m-a dus capul :)) http://www.tita.ro/2012/01/leapsa-cand-aveam-vreo-15-ani

  13. Gabriel Nechita says

    6th January 2012 at 6:49 pm

    Mulţumesc frumos de răspuns. A ieşit bine, nu ştiu de ce ai spus că nu o să îţi iasă :P.

  14. Gabriel Nechita says

    6th January 2012 at 6:49 pm

    Mulţumesc frumos de răspuns, mă bucur că a prins ideea :).

  15. Paul-Sorin Tița says

    6th January 2012 at 8:03 pm

    Nechita Gabriel E şi asta o strategie narativă :))

  16. Gabriel Nechita says

    6th January 2012 at 8:14 pm

    Paul-Sorin Tiţa înţeleg, ai coborât aşteptările ca să nu fie lumea dezamăgită? 😛

  17. Paul-Sorin Tița says

    6th January 2012 at 8:17 pm

    Nechita Gabriel Taci! Nu mai spune nimănui, că data viitoare nu mai ţine 🙁 😀

  18. Gabriel Nechita says

    6th January 2012 at 8:18 pm

    Paul-Sorin Tiţa Gata, am tras fermoarul, este secretul nostru :D.

  19. Cristian Voiculescu says

    9th January 2012 at 6:25 pm

    Am raspuns si eu la leapsa pornita de tine: http://chestiuni.info/2012/01/09/clasa-a-noua-2-0/

  20. Gabriel Nechita says

    10th January 2012 at 11:42 am

    Mulţumesc frumos pentru răspuns Cristian… subscriu la ideea cu mentorii, cred că dacă am avea fiecare câte un mentor sau persoane pe care să acceptăm ca şi coach-i am putea să accelerăm dezvoltarea noastră personală.

  21. Calina Matei says

    22nd April 2012 at 8:17 pm

    Si eu am raspuns 🙂 http://mavrodaphne.wordpress.com/2012/04/22/inapoi-in-timp-ce-sfaturi-mi-as-fi-dat-in-liceu/

Carti care merita citite

Dacă îţi place să citeşti în fiecare săptămână și ai nevoie de idei de cărţi bune, îți recomandăm să navighezi prin topurile de mai jos.

  • Cărți pentru oameni deștepți
  • Carti de dezvoltare personală
  • Cărți de afaceri
  • Cărți despre antreprenoriat
  • Cărți de marketing
  • Lista celor 100 de cărți citite
  • Cărți despre lifestyle design
  • Cărți despre motivarea oamenilor
  • Cărți despre relatii interpersonale
  • Cărți despre despre Steve Jobs

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Si vei primi GRATUIT pe email recomandari de carti bune si sfaturi despre cum sa devii mai destept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Despre Noi
  • Politica de confidentialitate, Cookie-uri şi Protectia Datelor
  • Contact
  • Recenzii Carti