Indiferent de cum o trăiești, perioada pe care o petreci în liceu poate contribui foarte mult la maturitatea ta personală și chiar și profesională.

Am scris articolul ăsta cu gândul la un Gabi care abia a intrat în clasa a 9-a. 

Expresia de “mixed feelings” descrie foarte bine ceea ce am simțit eu în liceu.

A fost însă o perioadă care m-a definit și care mi-a dat multe obiceiuri, pe care încerc acum să le fac mai productive.

Dacă aș fi știut anumite lucruri mai devreme, aș fi început să lucrez la ele din liceu.

Aș fi făcut mult mai multe începând cu clasa a 9-a, pentru că am avut multe luni în care pur și simplu mi-am pierdut timpul de pomană.

licean

10 lucruri pe care le-as face daca as fi din nou in liceu

1. Mi-aș face 2 bloguri

Mi-aș face un blog despre dezvoltare personală și unul despre ce aș vrea să fac din punct de vedere profesional.

Mi le-aș face inițial pe niște servicii gratuite de tip wordpress.com/blogspot.com.

După ce aș acumula minim 3000 de vizitatori/lună pe fiecare dintre ele, mi-aș cumpăra domenii.ro pentru fiecare dintre ele. Din acest punct, aș vedea ambele bloguri ca pe niște afaceri, chiar dacă nu produc niciun ban. Le-aș vedea ca pe niște active în care trebuie să investesc resurse (de obicei timp și entuziasm) și aș vrea să scot bani.

Blogul pe care te străduiești să îl crești te responsabilizează, pentru că e public și te face să te gândești diferit la ceea ce spui într-un spațiu public despre tine.

Asta înseamnă că o să încerci să scrii chestii cât mai interesante, iar dacă vrei să scrii chestii interesante trebuie să te documentezi și să înveți cu ce se mănâncă diverse activități.

Aș fi scris 2 articole pe săptămână pe fiecare dintre ele și m-aș fi băgat în seamă cu bloggerii de pe anumite nișe sau care m-ar putea ajuta să mă promovez/scriu mai bine.

Avantajul de a fi puștan și de a avea blog e că nimeni nu se așteaptă la prea multe chestii WOW de la tine. Astfel, cu puțină seriozitate poți să îi dai pe mulți pe spate.

2. Aș citi minim 2 cărți pe lună

În liceu nu am citit aproape deloc, deși constant reușeam să mă descurc și să iau nota 10 la română.

Eram mai șmecher, reușeam să comentez la lucrări din ce am auzit de pe la colegii mei. Era mișto sentimentul că “fentam” sistemul, însă am pierdut foarte mult la capitolul vocabular, imaginație și încredere de sine.

Cărțile te dezvoltă foarte mult și sunt convins că m-ar fi ridicat foarte mult în ochii tuturor în liceu. M-a ajutat foarte mult cititul cât timp am fost în facultate, eram privit cu alți ochi și mi-a dat multă încredere și a contribuit decisiv la stima mea de sine.

3. Aș munci pe timpul verii

Niciodată nu mi-a plăcut munca fizică, iar în liceu nu aveam nici prea multe cunoștințe de natură tehnică. Mi-ar fi prins bine însă să fi muncit pe timpul verii, mai făceam un ban de buzunar și nu eram nevoit să  le cer bani alor mei și ajungeam să îmi cumpăr ce vroiam eu sau ce aveam nevoie.

Ideea de independență financiară îți dă foarte multă încredere, mai ales dacă ești puștan.

Am muncit într-o vară, dar totuși mult prea târziu, în vara dintre a 11-a și a 12-a. Am lucrat doar 2 luni și sincer mi-a plăcut să am proprii bănuți.

4. M-aș risca mai mult

În liceu cel mai grav lucru care cred că ți se poate întâmpla este să fii exmatriculat. Un alt lucru grav ar fi să rămâi repetent. Cum la învățătură stăteam binișor, luând des mențiune sau premiul III, aș fi încercat să trăiesc mai intens viața.

În liceu am fost mai retras, cel puțin în afara clasei mele. Eram mai precaut și nu vroiam să ies prea mult în evidență în liceu. Îmi era frică să nu fiu judecat. Ei bine, oamenii te judecă oricum, fie că îți dai seama de asta sau nu, așa că nu prea are rost să te gândești la treaba asta.

Încearcă tot felul de chestii, fă greșeli, cum altcumva poți să îți formezi o experiență care să te ajute în viitor? Evident, nu o lua pe arătură (nu da curs tentațiilor reprezentate de vicii), dar făcând-o pe prudentul în liceu, nu cred că rezolvi mare lucru. Ieși în lume, distrează-te, simte că trăiești.

5. Aș face voluntariat

În afară de 2-3 acțiuni caritabile la care am participat și am donat niște lucruri de care nu mai aveam nevoie, nu am făcut nimic pe partea asta de voluntariat/caritate.

În facultate să zicem că am deschis cât de cât ochii, dar puteam să fac asta începând din liceu.

Voluntariatul te ajută să cunoști oameni noi, să legi prietenii de lungă durată și să îți faci ceva relații care să te ajute după ce o termini cu voluntariatul.

fitness

6. Aș face mai mult sport

Poate ar fi fost OK să fac sală sau să practic 2 spoturi cu regularitate sporită (de 2-3/săpt).

În clasa a 9-a eram foarte apt dpdv fizic și chiar reușisem să câștig titlul de “Cel mai tehnic jucător de fotbal” din liceu. A fost un moment foarte special. Eram un puștan care primea recunoaște la nivel de liceu. Eram mândru de mine.

Participasem pe la niște campionate de fotbal și dădeam destul de des goluri, deși pot să zic că nu aveam o echipă de fotbal extraordinară. În liceu jucam des fotbal și îmi doream să ajung jucător de freestyle football.

Totuși dorință de a face sport s-a stins deodată cu momentul în care am dat de Internet.

Sportul te face mai sănătos și mai deștept (este foarte bine cunoscută influența sportului asupra inteligenței), iar fără sănătate ajungi să fii extrem de limitat dpdv al oportunităților (prea puține slujbe pentru oameni care sunt bolnavi).

7. M-aș îndrăgosti de mai multe fete

Aaa, fetele astea.

În liceul meu erau foarte multe fete. Am flirtat cu câteva, dar nu am avut multe prietene.

Asta probabil pentru că eram prea ocupat să fiu precaut. Când auzeam că mă place o fată, nu dădeam prea mare importanță, pentru că sincer nici nu știam cum să reacționez. Am fost genul care a riscat puțin. Mi-ar fi plăcut să mă fac de râs de câteva ori, cred că asta m-ar fi ajutat să trec peste atitudinea asta de “play it safe”.

Până să intru la facultate habar nu aveam ce este aia o relație.

Mi-ar fi prins bine niște greșeli în liceu.

În viață ți se dau mai multe ocazii prin care să o iei de la 0: școala generală, liceu, facultate, prima relație, prima relație serioasă, primul loc de muncă, primul copil, prima afacere și sunt convins că mai sunt câteva, dar doar acestea îmi vin în minte.

8. Aș merge la conferințe/evenimente

Una dintre cele mai faine metode de a da peste oameni deosebiți este să participi la conferințe sau evenimente.

La conferințe și evenimente care implică un public diversificat (preferabil din mai multe zone ale lumii), vei descoperi o grămadă de oameni mai deștepți decât tine.

Te dă serios peste cap să vezi cât de “prost” ești față de alții, dar te face mai bun.

Niciodată nu o să cunoști nivelul la care te afli, dacă mereu te raportezi la ceea ce faci tu și numai tu.

Într-adevăr, singura persoană pe care trebuie să o depășești ești tu. Totuși de la alții întotdeauna vei putea fura câte o strategie sau un truc care te poate ajuta să te auto-depășești.

9. Mi-aș găsi un mentor

Mentorul acesta ar trebui să fie cineva pe care să-l(să o) admir și cineva de la care pot învăța foarte multe.

M-ar fi ajutat foarte mult să am pe cineva care constant să mă fii provocat cu întrebări, să mă întrebe unde vreau să ajung și dacă fac ceea ce trebuie ca să ajung acolo.

Mentorii sunt foarte importanți în viață, pentru că îți deschid uși despre care tu nu știai că există și îți oferă acea părere obiectivă care te deschide ca și perspective.

O scurtă precizare: cel mai bun mentor este acela care te învață să gândești, nu îți impune un mod (sau propriul mod) de a gândi.

10. Aș învăța programare (update)

Dacă ar fi să pun bazele unei cariere încă din clasa a 9-a, aș fi început să învăț programare pe cont propriu. Deși am făcut parte dintr-o clasă de mate-info, am fost pe lângă cu programarea. 

Ar fi fost util totuși să fac rost de niște cărți de introducere în programare, începând cu programarea web și apoi migrând înspre dezvoltare de aplicații complexe.

Nimic nu mi se pare mai impresionant decât să deschizi un editor de text și să scrii un program care face ceva util. Mi se pare mult mai ușor să scrii pentru 1 milion de oameni, decât să creezi un program folosit de 1 milion de oameni.

De asemenea, nimic nu mi se pare mai important decât să stai la baza inovației, să fii unul dintre cei care creează tehnologie pentru alții să o folosească.

Probabil în liceu tindem să îi blamăm pe cei mai ciudați, pe băieții care le au cu calculatoarele, dar acești vor ajunge să domine piața muncii și să ofere joburi.

Concluzii

Dacă ești în liceu și ai reușit să citești acest articol până la capăt îți recomand să pui în practică cel puțin 5 sfaturi de pe această listă. Dacă le poți aplica pe toate 10, ar fi super.

Dacă nu, începe cu unul mai lejer și perseverează până ajungi să faci tot ce e pe această listă.

Îți recomand să nu vezi liceul (doar) ca pe o perioadă de dezmăț, ci mai degrabă să o vezi ca pe o perioadă de explorare și experimentare.

Ai ocazia să pui bazele unei vieți extraordinare, pentru că în liceu singura pretenție probabil pe care o au ai tăi de la tine este să mergi la școală și să te întorci acasă cu note OK.

Ar trebui, de asemenea, să cauți să pui temeliile unui adult desăvârșit și complet, nu unei perioade în care “ți-ai făcut de cap”.

Recommended Posts