Dacă vrei să știi mai multe despre cum funcționează creierul tău îți recomand The Brain That Changes Itself, o carte despre abilitatea extraordinară a creierului de a se reorganiza fizic și funcțional, numită neuroplasticitate.
- Ai ~ 86 de miliarde de neuroni. Deteriorarea creierului se accentueză odată cu atingerea vârstei de 40 de ani.
- De fiecare dată când se formează o memorie, creezi noi conexiuni neuronale. Așadar, învățatul te face mai deștept :).
- Creierul adult consumă în jur de 20% dintre resursele de oxigen și de sânge. Când ești mai mic, acest consum este mai ridicat, până la 50%.
- Creierul este format în proporție de 60% din grăsime, făcându-l cel mai “gras” organ. Creierul iubește alimentele bogate în grăsimi Omega 3. De asemenea suplimentele cu Omega 3 pot fi de folos pentru sănătatea creierului.
- Un creier mai mare nu te face mai deștept. Ce te face mai deștept este cât de mult și cât de bine îl antrenezi.
- Puterea schimbă capacitatea creierului tau de a procesa empatia și scade capacitatea creierului de a o simți. Așadar, atunci când ai parte de putere, crește probabilitatea ca tu să iei decizii lipsite de empatie și să acționezi ca un tiran :).
- Creierul tău este mai activ când dormi decât atunci când ești treaz. Pe lânga activitatea de recuperare fizică, în timpul somnului se formează și memoria de lungă durată și se solidifică alte conexiuni neuronale. Îți recomand acest video despre motivele pentru care dormim.
- Mirosul de ciocolată stimulează Undele Theta ale creierului și generează un răspuns de relaxare. Încă un motiv să mănânci ciocolată.
- Nu există oameni de emisferă stângă sau de emisferă dreaptă. E un mit. Cele 2 își împart rolurile și colaborează întotdeauna ca să te ajute în viața de zi cu zi.
- Îți folosești 100% din creier. Ideea că ne folosim doar până în 10% din creier este un mit. Adevărul este că îți activezi, la nevoie, anumite zone din creier în funcție de activitățile pe care le execuți, așadar unele activități îți solicită creierul mai mult, altele mai puțin.
Alte cărți despre creier pe care ar trebui să le citești:
Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează creierul tău, îți recomand următoarele cărți despre neuroștiințe și psihologie:
- You are not so smart – conexiuni între psihologie și acțiunile pe care le facem, precum și influența unor anumiți neurotransmițători asupra deciziilor pe care le luăm
- Gândire rapidă, gândire lentă – cum luăm decizii, cum anume ne sunt afectate deciziile
- Codul talentului – cum se dezvoltă abilitățile și ce se întâmplă în creierul nostru în timp ce exersăm
- The Spark – Efectul efortului fizic asupra creierului și cum acesta devine mai eficient
- Cum să îți păstrezi sănătatea creierului – o carte foarte bună despre creier și îmbunătățirea activității acestuia prin suplimente și alimentație
- The power of Habit – cum se formează obiceiurile, psihologie + legături din neuroștiințe
- Superficialii – despre cum internetul a schimbat structura fizică a creierului
- Brain Rules – cum să îți îmbunătățești memoria și sănătatea per total a creierului, cu legături din neuroștiințe
- This will make you smarter – Antologie cu metode de cum să devii mai deștept, cei care scriu eseurile sunt oameni extrem de deștepți, lideri, laureați Nobel sau oameni de știință