Care sunt primele lucruri care îți vin în minte atunci când auzi cuvântul “psihopat”?
Violență, crime, genialul și canibalul personaj Hannibal Lecter din “Tăcerea mieilor” ?
Până să citesc cartea “Înțelepciunea psihopaților” de Kevin Dutton și zeci de articole despre psihopatie, acestea erau cuvintele pe care eu le asociam în mod automat cu “psihopat”.
Totuși, ca în multe alte ocazii, atunci când sunt curios caut să citesc (cât mai multe) cărți și articole scrise de surse reputabile, cu gândul de a-mi clarifica orice cunoștințe, concepții sau informații pe care le dețin despre un subiect interesant.
Curiozitatea mea despre psihopați a fost generată de următoarea dilemă morală găsită pe Internet, despre care se spune că este de fapt un test pentru identificarea psihopaților:
În timpul funeraliilor mamei sale, o femeie cunoaște un bărbat pe care nu îl văzuse niciodată și se simte atrasă de el în mod misterios.
A crezut că e sufletul ei pereche și s-a îndrăgostit de el pe loc.
Însă când s-au încheiat funeraliile a uitat să îi ceară numărul de telefon și nu a mai fost chip să îi dea de urmă.
Câteva zile mai târziu, femeia și-a ucis sora.”
De ce și-a ucis această femeie propria soră? Gândește-te un pic înainte să oferi un răspuns.
Primul lucru la care eu m-am gândit a fost gelozie, poate a prins-o pe sora sa în pat cu acest bărbat sau poate sora sa a început să umble cu acest bărbat.
Sau poate se lupta pentru averea lăsată de mama lor și a decis să o scoată din schemă pe soră-sa.
Tu te-ai gândit la vreun alt motiv?
Ei bine rezolvarea dilemei de mai sus este următoarea: femeia și-a ucis propria soră sperând ca bărbatul de care s-a îndrăgostit, să participe la funeraliile acesteia.
Dacă aceasta a fost varianta la care te-ai gândit, stai liniștit(ă), nu suferi de psihopatie. Dilema de mai sus nu este un test real care identifică psihopații, ci mai degrabă o dilemă care stârnește extrem de bine curiozitatea.
Această dilemă a fost preluată și prezentată de Kevin Dutton unor psihopați violenți (criminali, violatori, jefuitori, pedofili), dar niciunul dintre aceștia nu a reușit să ghicească “soluția” dilemei, ba chiar, unul dintre aceștia a adăugat:
“Poate că sunt eu nebun, dar cu siguranță nu sunt prost!”
Dacă un psihopat, un om care nu are mustrări de conștiință, nu distinge între moral și imoral, nu are niciun fel de etică, nu reușește să găsească soluția la această dilemă, mi-am dat seama că psihopatia e ceva mai complexă decât o “tulburare pe care o găsești doar la invidizi violenți sau predispuși să facă diverse crime și infracțiuni”.
Așadar, m-am pus pe treabă, am citit mult de tot și în acest articol îți dezvăluiesc câteva dintre lucrurile pe care le-am învățat despre psihopați.
Ce este un psihopat?
Un psihopat este o persoană care nu prezintă empatie, mustrări de conștiință, are un comportament lipsit de inhibiții, este deseori carismatică, narcisistă și va face orice ca să își ducă la îndeplinire un plan.
După cum vezi, am refuzat să includ în definiția de mai sus vreo referință la violență, pentru că numeroase cercetări au descoperit psihopați fără niciun fel de istorie de violență, dar care prezentau profilul de mai sus, al unei persoane lipsite de orice scrupule.
Această tulburare de personalitate (așa este clasificată în prezent, dar unii psihologi o consideră mai degrabă un alt tip de personalitate), este foarte evidentă atunci când arunci o privire peste cum arată creierul unui psihopat față de o persoană care nu suferă de această tulburare.
Practic, creierul unui psihopat este diferit, zonele asociate cu empatia, mustrările de conștiință, moralitate și alte concepte asemănătoare nu sunt activate de către neurotransmițători (dopamină, serotonină și alții).
7 Lucruri pe care nu le știai despre psihopați
Există o mulțime de preconcepții și de credințe populare despre psihopați, din acest motiv îți recomand să citești cu atenția următoarea listă, pentru că vei afla o grămadă de lucruri noi.
1. Nu toți psihopații sunt violenți și nu toți oamenii violenți sunt psihopați
Psihopatia este o afecțiune care încă induce destul de multă lume în eroare, chiar și pe psihologi și specialiști.
Majoritatea studiilor care au avut legătură cu psihopatia au fost desfășurate la început pe persoane violente, o parte dintre ele prezentând și semne că ar suferi de psihopatie.
Totuși, corelația nu reprezintă cauzalitate. Mai degrabă o istorie de violență sau de abuz reprezintă o cauză pentru care mulți oameni, inclusiv persoane psihopate, pot săvârși acte de violențe mai tâziu în viață.
Un lucru interesant este că oamenii care au fost condamnați ani grei pentru diverse fapte și infracțiuni, sunt mai degrabă oameni care suferă de ASPD (antisocial personality disorder) decât de psihopatie.
2. Slujba ideală pe care tu ți-o dorești, s-ar putea să fie deja ocupată de un psihopat
Prin slujba ideală să presupunem că îți dorești ca la un moment dat să fii CEO-ul unei companii foarte mari.
Un studiu efectuat pe 203 directori de companii a arătat că 8 dintre toți cei care au participat la acest studiu, prezintă semne puternice de psihopatie.
Deși procentajul este destul de mic, aproape 4%, acest procentaj este îndeajuns de mare încât să ne pună pe gânduri când ne gândim la ideea de a fi psihopat, care deseori se poate evidenția printr-o productivitatea ieșită din comun, carismă extraordinară și declarații pompoase. 🙂
Un pic mai jos în articol, avem și o listă cu top 10 meserii în care probabilitatea de a întâlni un psihopat este foarte mare.
3. Specialiștii în psihologie și cei care studiază psihopatia nu prea cad de acord naturii tulburării
Deși există un consens asupra psihopaților violenți, care sunt de obicei evaluați cu testul conceput de Robert Hare, conceput mai întâi în anii ’80 (Psychopathy Checklist – PCL) și apoi revizuit și îmbunătățit în anii ’90 (Psychopathy Checklist Revised – PCL – R), specialiștii nu reușesc să cadă de acord când vorbesc despre alte grupuri de oameni care suferă de psihopatie și aici vorbim de oamenii obișnuiți.
Așadar, de aici un pic tendința de a clasifica orice psihopat în categoria oamenilor violenți; totuși există și oameni de știință, din cadrul neuroștiinței chiar, care au descoperit că au creierul unui psihopat și totuși care duc o viață lipsită de evenimente violente, contribuind la progresul umanității, deși are o personalitate lipsită de scrupule. 🙂
4. Un psihopat distinge între bine și rău, dar nu îi pasă de această distincție
Deși nu își pierde timpul cu probleme de etică, un psihopat poate distinge cu ușurință între bine și rău, pentru că este de obicei un individ integrat cu succes în societate.
Acest lucru înseamnă că el pricepe ce implică să încalci anumite norme sociale sau să le respecți în egală măsură, dar totuși nu îi pasă de distincția dintre cele 2, acesta fiind mai degrabă interesat să își ducă la îndeplinire planul, decât să țină cont de distincția dintre bine și rău.
5. Linia dintre psihopatie și sociopatie este extrem de subțire, dar există
Deși au fost deseori folosiți ca termeni interșanjabili, cele 2 “patii” nu reprezintă același lucru.
Robert Hare, unul dintre cei mai importanți oameni în studiul psihopatiei, a argumentat că termenii au fost folosiți deseori în funcție de context, unde se consideră că tulburarea de personalitate era cauzată de anturaj și de societate s0-a folosit sociopatie, iar psihopatia avea cauze de natură psihologică.
Din păcate consensul privind cele 2 este încă destul de neclar.
În timp ce sunt văzute ca 2 tulburări distincte de mulți specialiști în psihopatie, datorită lipsei unor studii extensive asupra celor 2, ele au fost încadrate în aceeași grupă cu celelalte tulburări de personalitate cu comportament antisocial și ajung să fie confundate cu ASPD.
Mulți specialiști, printre care și Robert Hare, consideră psihopații ca fiind invidizi fără busolă morală, narcisiști, extrem de carismatici și care se integrează destul de eficient în societate.
Despre sociopați consideră că nu prea sunt interesați de norme sociale, dar simt empatie și înțeleg conceptul de moralitate într-o oarecare măsură, dar cu o percepție diferită față de oamenii obișnuiți, de aici probabilitatea ca persoanele sociopate să afișeze mai des un comportament antisocial.
6. Top 10 Meserii în care probabilitatea de a întâlni psihopați este foarte mare
Cumva, topul mi se pare destul de previzibil:
- Directori executivi (CEO)
- Avocați
- Oamenii de media (TV/Radio)
- Oameni de vânzări
- Chirurgi
- Jurnaliști
- Polițisti
- Clerici (preoți, pastori, etc)
- Bucători
- Funcționari publici
Opusul acestui top – Top 10 meserii în care este cel mai puțin probabil să întâlnești psihopați:
- Asistenți privați (din domeniul îngrijirii medicale)
- Asistenți medicali
- Terapeuți
- Meseriași artizanali
- Stiliști
- ONGiști care fac caritate
- Pedagogi
- Artiști
- Doctori
- Contabili
Listă compilată din Înțelepciunea Psihopaților.
Cele 2 liste ne arată că mulți psihopați ajung în poziții destul de importante, în care aceștia dobândesc foarte multă influență, având ocazia să facă și mult rău, dar și mult bine.
7. Psihopații au mai multe lucruri în comun cu persoanele spirituale decât te aștepți
O diagramă din carte mi-a dat peste cap părerea pe care o am despre personalitate în general.
Mi-am dat seama că personalitatea este o chestie cu 2 tăișuri și deviațiile de la normal pot avea semnificații total diferite, în funcție de persoana despre care vorbim și de obiectivele personale ale acesteia.
***
Tot ceea ce am aflat despre psihopați, îmi demonstrează din nou că personalitatea umană este una dintre marile enigme ale științei și că niciodată nu poți să citești suficient de multe lucruri, ca să spui că înțelegi de ce un om face ceea ce face.
Motivul pentru care am scris acest articol a fost să te fac un pic curios privind un concept cât de cât controversat și care este încă insuficient studiat de către oamenii de știință și de către psihologi.
Partea interesantă este că nu a trecut mult timp de când oamenii de știință erau 100% convinși că genele ne “decid” destinul. Dacă era încă să mergem pe această convingere, toți psihopații sunt violenți sau vor fi violenți la un moment dat.
Totuși, realitatea arată că există psihopați perfect integrați în societate, fără nicio istorie de violență și care chiar ajută alți oameni, în ciuda lipsei lor de busolă morală și a faptului că își vor urma planurile până la capăt, indiferent de ceea ce implică asta. 🙂
Ca de obicei, dacă ți-a plăcut acest articol, te rog să îl dai mai departe și dacă ai vreo informație interesantă despre psihopați, te rog să o împărtășești cu noi, printr-un comentariu.
Alexandru Munteanu says
empatie nu au
Alexandru Munteanu says
successful psychopaths http://www.theguardian.com/science/2011/sep/01/psychopath-workplace-jobs-study
Alexandru Munteanu says
http://youtu.be/y_bsMGsBjWc
Gabriel Nechita says
păi şi în articol ce scrie? că psihopaţii nu simt empatie, pe când studiile sugerează că sociopaţii simt empatie într-un anume grad.
Alexandru Munteanu says
http://youtu.be/NQiU8XHyiwk
Leon Leon says
Articolu ăsta e scuk's.
Cobac Iulian says
Psihopatii reusesc si isi ating scopul daca ceilalti fie nu au timp sa descopere fisuri in masca purtata de aceste gunoaie fie din cauza prostiei si retardului mental de care dau dovada victimele lor cu toate ca acestea au destul timp la dispozitie sa discearna intre adevar si minciuna.
Ludmila Crasovschi says
nu am inteles de ce femeia si-a omorit sora
Gabriel Nechita says
am scris în articol: "femeia şi-a ucis propria soră sperând ca bărbatul de care s-a îndrăgostit, să participe la funeraliile acesteia."
Marinela Stoica says
Majoritatea romanilor sunt psihopati, din pacate!
Adelina Elena says
Mie una mi s-a parut interesant
Sidef Programmer says
Legat de psihopatie, vedeți și: https://www.youtube.com/watch?v=7sDj–QEbys
Traducere în română aici: http://lucruri-din-viata.blogspot.ro/2015/03/psihopatie.html
Mariana Niscoveanu says
Interesant
Ene Florin-valentin says
Cine decide normalitatea???Acum 500 de ani pentru multe din ideile si actiunile noastre de acum am fi fost executati….Normele sociale sunt cele corecte, daca da…cine si cum decide ce e corect???
Mihail-Radu Pantilimon says
https://curiosity.com/paths/psychopath-vs-sociopath-whats-the-difference-dnews/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=8am&utm_content=link&utm_campaign=20150706fbpsychopath#psychopath-vs-sociopath-whats-the-difference-dnews
Alin Stefan Hotu says
Gabriel Nechita te-ai gandit putin la o frustrare exacerbata ca motiv principal? la care bineinteles se adauga si altele. greu de patruns in mintea unui asemenea personaj, cat despre motivatii ce sa mai vorbim. cred ca daca asta ar fi motivul pentru care si-a ucis sora nu mai vorbim neaparat de psihopatie!
Paul Michis says
Nu e usor sa fi minoritar. Majoritatea va incerca sa te izoleze si sa te " vindece".
Ciobîcă Ovidiu says
Psihopații nu se consideră a fi deviați sau imorali, cum partea creierului responsabilă cu aceste funcții nu mai este activă la ei. Ei nu recurg la violențe sau crime dacă nu au nevoie să facă asta pt a-și atinge scopurile, dar nu le pasă dacă din cauza lor cineva este rănit sau își pierde viața. Handicapul lor nu îi trădează în viața socială, ci în mod paradoxal îi poate ajuta să treacă peste anumite bariere și să se integreze mai bine intr-un colectiv decât un om normal. Evident, ei nu dau atenție detaliilor, ci se focuzeaza integral pe țelul lor, ceea ce îi face un pericol social necunoscut pentru ceilalți, care pot avea chiar o impresie pozitivă despre ei. Vorba aceea: " Cine, vecinul nostru a făcut așa ceva? Ce băiat de treabă era, tot timpul ne saluta, ne și ajuta mereu ! ". E clar că psihopatul nu este antisocial, ci exact invers, chiar foarte extrovertit: ajută pentru a câștiga încrederea celorlalți, nu din empatie cum fac oamenii normali. Probabil văd empatia ca o slăbiciune, și chiar nu ezită să profite de acest atribut străin lor cerând compasiunea celorlalți. Ca idee, cred că în topul psihopaților se află politicienii, dar și jurnaliștii vânduți inter- adevăr. Articolul este bun, destul de bine documentat 🙂
Ciobîcă Ovidiu says
Într-adevăr *
Ciobîcă Ovidiu says
Ce zici de primarul Nechita de la Iași? Mie îmi pare un caz grav de psihopatie 🙂