Deși nu știu dacă mai au nevoie de reclamă, uneori am impresia că majoritatea oamenilor nu pun preț atât de mult pe citit pe cât ar trebui. Astfel, simt nevoia să transmit un mesaj și cum poți trasmite un mesaj mai bine decât de pe un site al unor mari iubitori de cărți și dezvoltare personală.
Povestioara este despre un prieten și cum m-a impresionat și m-a făcut să realizez adevărata putere a cărților, a cititului.
5 ani înainte de a descoperi cărțile, cititul
Am un prieten care în urmă cu ceva ani nu părea chiar cel mai strălucit om din sală, însă am simțit în el un potențial uriaș și nu m-am simțit bine să văd un om inteligent cu obiceiuri proaste. Pentru că degeaba ai un potențial uriaș dacă nu îl exploatezi la maximum, nu?
Cum spunea și Mark Twain, nu este nici o diferență între o persoană care nu poate să citeascăși una care poate, dar nu o face. Mi-a dat de gândit acest citat, pentru că la vremea aceea nu mă atrăgea foarte tare cititul și starea de calm pe care ți-o oferă doar stând relaxat cu o carte în mână. Nu înțelegeam exact, nu priveam cititul ca pe o formă de meditație .
Să revenim la povestioara mea.
Acest prieten inteligent nu descoperise încă puterea cititului. Drumurile noastre s-au separat după liceu și de atunci nu mai vorbit așa de mult,.
Însă acum în urmă cu 2 ani am discutat cu el, pentru că trecuse prin ceva destul de urât și am încercat să îl calmez, să discut cu el. Viața lui era destul de messed up, era depresiv, se gândea la toate problemele ce îl înconjurau, la fosta iubită care îl părăsise, la banii pe care îi pierduse și pe care avea să îi piardă în continuare și simtea că nu mai este nici o soluție, nici o scăpare.
Din momentul acela, eu am avut foarte multă treabă, el a început să lucreze la viața lui, a început să se ridice și să stea în picioare. Apoi peste un an și jumătate am primit un telefon. Mi-a propus să ne întâlnim și să vorbim.
Schimbarea. îți poate schimba cititul viața?
Mi-a povestit cum s-a angajat, într-un job de noapte și.. cum a început să citească.
Mi-a povestit cum citește toată noaptea și uneori chiar pe nerăsuflate termină o carte. În scurt timp am ajuns la concluzia că a citit mai multe cărți în trei luni decât am citit eu într-un an.
Viziunea lui asupra multor lucruri s-a schimbat. Acum nu mai era supărat pe tot ceea ce se întâmpla în jurul lui, ci accepta și mergea mai departe. Acum nu mai era frustrat în legătură cu femeile și nu i se părea așa de complicat să cunoască o femeie frumoasă și să se bucure împreună.
Chiar a început să îmi propună cărți. Să îmi recomande ce să citesc. Nivelul discuției noastre s-a dublat comparativ cu acum 2-3 ani. I-am propus chiar să scrie un articol despre acest subiect pentru blog-ul meu, însă nu a avut timp (sau a folosit asta ca o scuză, pentru că îi este frică să fie judecat) să îl scrie până acum, așa că m-am gândit eu să împărtășesc povestea lui cu voi.
Acum, eu îl văd ca pe un om schimbat.
Discuțiile dintre noi doi au trecut de la ce scor a avut meciul x, la ai văzut ce frumos spune Cioran. Ai văzut cât de interesant abordează subiectul autorul respectiv. Ai citit cartea aia? Nu, cum nu ai citit-o? Eu nu am putut să dorm până nu am terminat-o. Trebuie să o citești neapărat!
A început să își ia viața mai în serios, însă mai are de lucrat asupra multor aspecte. Doar că direcția în care se întreaptă dacă va continua să faca asta, să citească în fiecare seară, 10, douăzeci, chiar 50 de pagini, este una bună.
În cinci ani de acum, el o să citească sute de cărți. Sute de informații și tipologii de gândire o să treacă prin mintea sa.
Gândirea i se va modela după marii autori, după marile minți care au muncit ani de zile să creeze opera respectivă. Apoi, împreună cu un editor, autorul s-a chinuit încă 4-5 luni, poate chiar un an, pentru a aduce opera respectivă la forma inițială. Să o livreze sub cea mai bună formă posibilă pentru noi, cititorii entuziasmați și însetați de cunoaștere.
Mesajul meu: să apreciem mai mult cărțile. Puterea lor este una incredibilă!
Știu că-i la modă să faci liste, punctulețe, pentru că majoritatea persoanelor care citesc articole foarte multe nu prea citesc cărți și nu mai au răbdare să citească un articol de 1000 poate chiar 2000 de cuvinte, vor rețeta rapid, vor lecția în puncte, cifre, totul sumar și la obiect. Să nu pierdem cumva timpul pe care îl folosim pentru a ne uita la pozele prietenilor de pe Facebook.
Multă lume nu concepe că o carte, care costă 15 lei, poate valora în jur de 50 de milioane, uneori chiar mai mult. Satisfacția primită de pe urma unei cărți bune și lecțiile importante învățate, depășesc cu mult prețul pe care îl plătim pentru a deține cartea repectivă. Dacă se pricepe cineva la economie, aș spune așa: surplusul consumatorul este uriaș. Utilitatea marginală resimțită este aproape de nivelul maxim. Bunăstarea resimtiță.. ok mă opresc, ai înțeles ideea. :))
Mesajul meu pentru tine și prietenii tăi:
Citiți oameni buni, este poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face cu viața voastră. Este modul în care vă schimbați gândirea, în care vă reinventați în permanență!
Se spune că organismul nostru se modifică într-un mod constant. Celulele mor și altele noi ne nasc în fiecare zi. Ceea ce erai ieri, nu mai ești astăzi, “medical vorbind”. Așa și cu cititul. Există viață înainte de o carte bună și viață mai bună după ce ai citit o carte bună.
Eu mă simt un om nou după ce termin o carte. Chiar săptămânile trecute am citit o carte de 800-900 de pagini pe nerăsuflate. Nu am putut să mai dorm, să mănânc, să respir!! Materialul era prea valoros pentru a mai face altceva.
Până și un drum spre toaletă mi se părea o pierdere de timp. Am stat cu ochii în carte și am citit, am citit și iar am citit. M-am oprit atunci când am terminat. Am pierdut noțiunea timpului. Mi-am ignorat familia, prietenii, fetele drăguțe din viața mea, cititorii mei, facultatea, tot. Timpul s-a oprit în loc pentru mine. Totuși trebuia să fac asta.
Fiecare carte îți oferă o perspectivă nouă asupra vieții, o lecție nouă, o idee la care nu te-ai mai gândit până acum, o întrebare, o problemă pe care o aveai și în același timp un moment de relaxare, de prezență, de meditație.
Cărțile sunt printre puținele lucruri pe care le mai avem care sunt mult mai valoroase decât par. Precum paradoxul diamant apă, aș spune paradoxul diamant – cărți.
Până data viitoare, spor la citit și îți mulțumesc dacă ai ajuns până la finalul acestui articol.
Vreau să facem ceva împreună, înainte să încheiem acest articol: vreau să spui într-un comentariu titlul cărții pe care o citești acum, poate așa descoperim cărți pe care nu le-am citit până acum.
Cu drag,
Cristi Ștefan
Roxana Elena Teodorescu says
Memoriile unei gheise – Arthur Golden
Andreea Nechifor says
Cantarea asasinului- M.G. Vassanji
Anca Stancu says
Ducesa de Winsdor – Greg King
Laura Dancos says
Maria Duenas, "Iubirile croitoresei"
Ovidiu Tudoran says
Am invatat (de la Andy Szekely) ca o persoana de nivel mediu citeste maxim 2 carti pe an,iar daca aloci lecturii de specialitate o jumatate de ora pe zi poti parcurge 40-50 de carti/an,ceea ce te poate propulsa intre primii experti in domeniul tau!Daca scopul vietii tale nu e acela de a-ti "da pe spate concurenta",poti opta sa citesti orice altceva, dar fa-o de 10-20 ori mai mult decat media.Poate ca asta n-o sa te faca de 10-20 de ori mai performant , dar diferenta se va simti!Am incercat asta si desi nu mi-am propus sa ajung vreun mare erudit,dar am (re)descoperit fascinatia cititului si mi-am amintit de noptile copilariei cand reuseam sa eludez vigilenta parintilor cu o carte si o lanterna dosite sub plapuma!Acum citesc numai ceea ce VREAU si lucrez intens la viitorul proiect:sa ajung suficient de independent ca sa pot citi doar ceea ce-mi PLACE in locul care imi PLACE!
Mihaela Costache says
eleganta ariciului- muriel barbery
Cristea Răzvan says
"Cum să-l faci pe Cupidon animalul tău de companie" – Pera Novacovici
Mihaela Ciolan says
Dansul Dragonilor – George R.R. Martin
Dana Pheebs says
"Lasa grijile, incepe sa traiesti" – Dale Carnegie.
Ramona Văsii says
Inteligenta Emotionala – Daniel Goleman
Cristina Andreescu says
"Pamantul de sub talpile ei" de Salman Rushdie
Barat Ciprian says
inghite platon,nu prozac
Barat Ciprian says
inghite platon,nu prozac-lou marinoff
Elena Caldarariu says
Memoriile unei gheise – Arthur Golden
Valentina Roșca says
Invitatie la vals de Mihail Drumes
Marius Cristian Pop says
Influence, Robert Cialdini
Marius Cristian Pop says
"chiar săptămânile trecute am citit o carte de 800-900 de pagini pe nerăsuflate. Nu am putut să mai dorm, să mănânc, să respir!! Materialul era prea valoros pentru a mai face altceva."
Woow, care cartea tia oprit respiratia Cristi Stefan? 😉
Silvia Mihaela Raicu says
"cincuenta sombras de Grey "-E.L. James.
Adelina Gheorghe says
Amintiri din casa mortii- Dostoievski
Mirela Ionita says
Interviu cu un vampir-Anne Rice
Acostachioaie Eva says
f.frumos ma bucur ca v am gasit in sfirsit(stii viata te duce )carti faine ;ptr cine are copii mici(Totul se intimpla inainte de 6 ani ANA SAVIN),Mizerabilii de VICTOR HUGO si In cautarea sensului vietii V.FRANKL faina tare ,spor la citit dragii mei.
Alexandrina Cheptănaru says
Cel mai iubit dintre pamanteni-Marin Preda
Pentru Barbati says
Eu in momementul asta citesc "The 100$ Start Up" o carte foarte intereseaza si care contine exemple nenumarate ..si care te fac sa zici "wow" …
Imprumut Carti says
Secretele mintii de milionar – T. Harv Eker
Daniela Cosma says
"D-zeu nu este mare.Cum otraveste religia totul"-Christopher Hitchens
Alexa Petre says
"Jurnalul unei fete greu de multumit" – Jeni Acterian
Simone Stühler says
"Omul generos – a-i ajuta pe alții e cel mai sexy lucru pe care-l poți face" – Tor Norretranders. O recomand tuturor celor care se bucură de abordările inedite ale unor subiecte de discuție interminabile, ce țin de comportamentul uman 🙂
Ramona Ion says
"Exercitii de echilibru" – Tudor Chirila
Eduard Valentin says
Greatest salesman in the world by OG Mandino
Tokes Robert says
Fight Club
Lavinia Marin says
Fructele maniei – John Steinbeck
Daniela Placintaru says
Marketingul ca razboi – Ries & Trout
Claudia Chloe says
Mic tratat de ortografie- Alexandru Graur
Ana Maria Istrate says
Balciul Desertaciunilor – William Makepeace Thackeray
Alexandru Vanghelii says
Harta Succesului – JOHN C. MAXWELL
Ruxandra Mănescu says
Don Quijote de La Mancha – Cervantes
Catalin Fuior says
revelatie pe amazon- Petru Popescu
Ratza Ratzoi says
Moarta pentru toti-Charlaine Harris
Alina Nicolaescu says
Business Stripped Bare – Richard Branson
Veronica MB says
Carlos Ruiz Zafon-Marina
Alina Mihai says
Demonii- Dostoievski
Raluca Marchis says
Mostenirea Matildei Turpin de Alvaro Pombo
Ana Silva says
Eugene O' Neill – Teatru
Cristina Chiriac says
Cartea Neagra – Orhan Pamuk.
Carmen Ficut says
The secret meaning of money ( How to prevent financial problems from destroying our most intimate relationships) – Cloe Madanes with Claudio Madanes
Sirbu Roxana says
shogun
Andrei George Niţică says
Foarte motivant articolul, felicitari!!!
Secretele mintii de milionar – Harv Eker
Raluca Miclaus says
Viata lui Pi -Yann Martel
Elena Monica says
Stieg Larsson Fata care s-a jucat cu focul
Ana-Maria Roca says
Minunata lume noua. Reintoarcere in mununata lume noua- Aldous Huxley
Bogdan Emi Gombosanu says
Dumitru Constantin-Dulcan- Inteligența materiei, Bertrand Russell- In cautarea fericirii!
Hulea Denisa says
Razboi si pace-Lev Tolstoi
Refec Ionut says
Juan David Morgan – Tacerea lui Gaudi
Loredana Marcu says
INCERCATI O CARTE FANTASTICA PENTRU CEI/ CELE CARE INCA MAI IUBESC CARTEA SI LECTURA:
ATINGEREA de Claudiu Neacsu
Dana Tarnu says
Castelul palarierului – A.J. Cronin
Andreea Daniela says
Nunta in cer de Mircea Eliade
PT ST Cristian says
A avea sau a fi? de Erich Fromm
Florentina Andronescu says
Am mai multe carti incepute, dar in rolul principal este Limbajul lui Dumnezeu – Francis S. Collins . Nu sunt totusi de acord sa uiti de toate citind. E frumos sa intri complet in lumea cartii, intr-adevar este o forma de meditatie si atunci cand poti sa o faci, te ajuta enorm, dar nici sa nu ne comportam ca niste fanatici, sa uitam de facultate si cei apropiati, ca dam in altele, nu credeti?
Ana Rebeca says
PSIIHOCIBERNETICA de Dr. MAXWELL MALTZ
Olaru Marius says
Paul coelho – Alchimistul
Alexandra Ioniță says
A doua şansă – Constantin Virgil Gheorghiu.
Crina Ionela says
Octavian Paler – viata pe un peron
Dina Sturza says
Succesul in viata – Traci Brian
Anca Elle says
Portretul unei doamne – Henry James
Adriana Alexandra says
Destin, libertate si suflet – Osho
Georgi Mzc says
100 de cai spre fericire – Timothy J. Sharp
Cojucovschi Ion says
50 Shades of Gray
Liviu Tzu says
Lupta mea – Hitler