La începutul anului 2015, cei de la NY Times au publicat un eseu care a devenit viral, adunând milioane de vizionări în mai puțin de o lună. Acest eseu avea ca temă ideea că te poți îndrăgosti de oricine, cu ajutorul unor întrebări special gândite ca să creeze o legătură din ce în ce mai puternică între 2 oameni, autoarea eseului descriind experiența ei cu cele 36 de întrebări.
Curios fiind de această premisă, am căutat întrebările. Întrebările la prima vedere mi s-au părut extrem de banale, dar după ce am citit studiul am înțeles că ele “ascund” în spate o psihologie extrem de înțeleaptă a științei îndrăgostirii.
Ca te simți mai apropiat de cineva trebuie să cunoști o parte dintre lucrurile care îl fac vulnerabil și să creezi o legătură empatică pe baza căreia să dezvolți o relație.
Noi credem că aproape toate relațiile pe care le avem, indiferent că sunt de amiciție, colegiale sau romantice, sunt lucruri care se întâmplă de la sine, dar de multe ori ele sunt relații provocate de noi sau de către cei cu care avem o relație.
Ne împrietenim cu cei cu care lucrăm pentru că ne este ușor să empatizăm cu ei, îi chemăm apoi să facem câteva activități împreună, apoi îi invităm la o zi de naștere etc. Acestea sunt micro-decizii mai deloc accidentale, fiind provocate de dorința noastră de a cunoaște oameni noi și de a ne împrieteni cu ei.
Diferența dintre ce facem noi în mod “natural” și ceea ce ar face setul de întrebări de mai jos este că noi dăm decidem când să escalăm legătura în intensitate. Practic, noi decidem când trecem la etapa următoare și încercăm să intuim prin diverse acțiuni, dacă legătură dintre noi și persoana față de care vrem să fim apropiați, poate fi mai puternică.
Studiul în care au fost dezvoltate cele 36 de întrebări consideră ideea de legătură emoțională o acțiune, un rezultat al unor pași pe care noi îi întreprindem cu scopul de a crea o legătură emoțională mai puternică și mai stabilă.
Oare același lucru ar putea fi aplicat și iubirii?
Tindem să credem că iubirea vine de la sine, pentru că poate ni se pare nouă mai romantică această idee, dar adevărul e că ne-am luptat pentru a impresiona și pentru a cuceri persoana care ne iubește. A fost o acțiune deliberată, cu rezultat fericit.
2 participanți din cadrul studiul de mai sus s-au îndrăgostit în timpul studiului și s-au căsătorit după 6 luni
Ca să te îndrăgostești de cineva trebuie să te lași descoperit și să te faci vulnerabil. Va trebui să vorbești despre lucrurile care îți plac, lucrurile care nu-ți plac și despre lucrurile, oamenii și evenimentele care te-au marcat.
Pe măsură ce te destăinui, vei avea multe momente în care te întrebi dacă ești judecat, dar aceste frici îți sunt alungate atunci când ți se răspunde înapoi cu aceeași monedă (adică cu același grad de vulnerabilitate).
Ţinând cont că în SUA 1 din 4 cupluri, este un cuplu care a făcut cunoștință unul cu celălalt prin intermediul Internetului, ideea că dragostea se întâmplă de la sine, este din ce în ce mai puțin actuală.
Într-adevăr, e mai romantic să te îndrăgostești de la prima vedere. Totuși, mi se pare mai romantic să rămâi îndrăgostit și apropiat de persoana iubită toată viața, indiferent de cum a început toată relația.
Studiul pe lângă cele cele 36 de întrebări, mai are o componentă extrem de importantă, dar pe care am pus-o la sfârșitul articolului :P. Așadar, dacă vrei să o afli, îți recomand să treci mai întâi prin întrebări și apoi să finalizezi tot experimentul cu ultima parte.
36 de întrebări care te pot face să te îndrăgostești
Întrebările sunt împărțite în 3 seturi, primele întrebări fiind mai puțin intime, ultimele cele mai intime.
Setul I
- Dacă ai putea să iei cina alături de oricare persoană din lume, pe cine ai alege?
- Ţi-ar place să fii faimos? Prin ce te-ai remarca?
- Înainte de a suna pe cineva, îți repeți vreodată ceea ce vei spune? De ce?
- Cum ar arăta o zi perfectă pentru tine?
- Când ai cântat ultima oară singur? Dar pentru altcineva?
- Dacă ar fi să ai 90 de ani și ar fi să alegi între mintea sau corpul unui om de 30 de ani pentru a trăi restul de 60 de ani, pe care ai alege-o?
- Ai vreo bănuială despre circumstanțele în care vei muri?
- Enumeră trei lucruri pe care tu și partenerul tău (de conversație) le-ați putea avea în comun.
- Pentru care lucru din viața ta te simți cel mai recunoscător?
- Dacă ar fi să schimbi ceva la modul în care ai fost crescut, ce ai schimba?
- Spune-i partenerului tău povestea vieții tale în 4 minute folosind cât mai multe detalii.
- Dacă ar fi să te trezești mâine cu o calitate sau abilitate pe care nu o ai acum, care ar fi aceasta?
Setul II
- Dacă un bol de cristal ți-ar spune adevărul despre tine, despre viața ta, viitorul tău sau orice altceva, ce ai vrea să afli?
- Te tot gândești să faci ceva de mult timp? De ce nu ai făcut-o încă?
- Care este cea mai mare realizare a vieții tale?
- Pe ce pui cea mai mare valoare într-o relație de prietenie?
- Care este cea mai de preț amintire a ta?
- Care este cea mai urâtă amintire?
- Ce ai schimba la modul în care-ți trăiești viața zilnci dacă ai afla că mai ai doar un an de trăit? De ce?
- Ce înseamnă prietenia pentru tine?
- Ce rol joacă dragostea și afecțiunea în viața ta?
- Împreună cu partenerul tău, enumerați câte 5 caracteristici pozitive ale celuilalt.
- Cât de aproape și de dragă îți este familia? Crezi că ai avut o copilărie mai fericită decât majoritatea oamenilor?
- Ce simți despre relația cu mama ta?
Setul III
- Alcătuiește 3 afirmații diferite folosind “noi”. Spre exemplu: “În camera asta noi simțim….”
- Completează fraza: “Îmi doresc să fi avut pe cineva cu care să pot împărtăși…
- Dacă ai fi devenit un prieten bun cu partenerul tău, care ar fi cele mai importante lucruri pe care el/ea ar trebui să le știe?
- Spune-i partenerului tău ce-ți place la el/ea. Fii onest și încearcă să-i spui lucururi pe care nu le-ai discuta cu cineva pe care tocmai l-ai cunoscut.
- Povestește-i partenerului tău un moment în care te-ai simțit rușinat.
- Când ai plâns în fața unei persoane ultima dată? Dar singur?
- Spune-i partenerului tău ceva ce deja îți place la el/ea.
- Dacă există un subiect pe care îl consideri prea serios pentru a face glume pe seama lui, care ar fi acela?
- Dacă ar fi să mori în această seară, fără șansa de a lăsa un mesaj cuiva, care ar fi lucrul pe care l-ai regreta cel mai mult pentru că nu l-ai spus altcuiva? De ce nu i-ai spus încă?
- Casa ta ia foc alături de tot ceea ce deții. După ce i-ai salvat pe cei dragi și animalele de companie îți mai rămâne timp să te mai întorci o singură dată pentru a salva un singur lucru. Care ar fi acela? De ce?
- Moartea cărei persoane din familia ta te-ar afecta cel mai tare? De ce?
- Împărtășește o problemă personală și cere-i sfaturi partenerului tău despre cum el/ea ar gestiona situația. Apoi roagă-ți partenerul să se gândească cum te simți tu despre problema pe care ai ales-o.
Cum ți s-au părut întrebările?
Ştiu, unele sunt banale sau chiar caraghioase, dar răspunsurile, dacă sunt oferite cu sincerite, cu siguranță nu sunt caraghioase.
De fapt, ce fac aceste întrebări este o creștere accelerată a intimității dintre 2 oameni, pentru că pe măsură ce își răspund la întrebări și devin mai vulnerabili, obțin și informații pe baza cărora să empatizeze și să se înțeleagă mai bine.
Dacă în articolul original, autoarea s-a folosit de studiu ca să se simtă mai apropiată de bărbatul cu care ieșise în oraș, eu îți recomand întrebările de mai sus și cu scopul de a reaprinde flacăra dintre tine și persoana iubită.
Deseori ne lăsăm conduși de rutina zilnică, agasați de trecut și speriați de ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor, încât nu ne mai alocăm timp să cunoaștem persoana de lângă noi.
***
Ţi-am mai promis încă o componentă a studiului. Ei bine, ultima componentă este un exercițiu simplu, dar nu ușor.
Va trebui să te uiți direct în ochii persoanei cu care faci acest “experiment” timp de 4 minute.
Probabil ți se va părea ciudat, probabil vei vrea să întrerupi contactul vizual, dar încearcă acest experiment măcar o dată.
Nu ai nevoie de cuvinte, pentru că ochii vor vorbi ei între ei.
Nu mă crezi? Uită-te la video-ul de mai jos și o să îmi dai dreptate.
În mod evident, oricând de interesante ar fi răspunsurile la întrebările de mai sus, nu te vei îndrăgosti garantat de persoana cu care vei face experimentul de mai sus. Totuși este un pas înainte și poate chiar mai util decât câteva zeci de minute de small talk în care te gândești ce naiba ai mai putea să întrebi și să nu deranjeze :). De asemenea, autorii studiului recomandă întrebările lor ca un punct de plecare în crearea propriilor întrebări și conversații pe baza întrebărilor.
Așadar, după tot ce ai citit și sper eu și ai și testat, când a fost ultima oară când te-ai reîndrăgostit de persoana iubită?
Dansul Norilor says
La mine problema e cum sa nu ma indragostesc, ca mi-e plin sufletul de dragoste si ura, nu stiu ce sa fac sa nu ma indragostesc, pentru ca e foarte usor in cazul meu sa o fac, nu stiu cum sa-mi pun stavila sufletului in calea amorului!