Eu am recomandat cateva sute de carti in vreo 9 luni de cand exista acest blog. Asadar, mi se pare normal ca din cand in cand si cititorii sa contribuie cu sugestii catre ceilalti cititori :D.
Sunt convins ca multe dintre cartile de mai jos le stii sau ai auzit macar de ele. Totusi sunt convins ca mai putin de 10% din cei care citesc acest blog au citit cel putin jumatate din lista aceasta.
Asadar oricum ar fi, ai ce prelua din aceasta serie de recomandari. Dupa ce ai trecut prin lista, daca nu ai gasit ceva ce merita recomandat, o sa te rog sa contribui si tu cu o sugestie de carte. Contez pe tine.
- Toata seria Dune – Frank Herbert
- Castelul palarierului – A.J. Cronin
- Sa nu ma parasesti – Kazuo Ishiguro
- Eseuri de îndrăgostit – Alain de Botton
- Cum să-ți faci prieteni și să deveniți influent – Dale Carnegie
- Jurnalul unui om dezamăgit – W.N.P. Barbellion
- Lasă grijile, începe să trăiești – Dale Carnegie
- Gargui – Andrew Davidson
- Femei – Charles Bukowski
- Trei Camarazi – Erich Maria Remargue
- Orice de John Grisham
- Ultima prelegere – Randy Pausch
- Orice scris de Tom Clancy
- Despărțirile noastre – David Foenkinos
- Orice scris de Umberto Eco
- Pera Novacovici – Personalitate Alfa
- Orice de Octavian Paler
- Anthony Robbins – Putere nemărginită
- Orice scris de Paulo Coehlo
- Fifty Shades of Grey – E. James
- Shogun – James Clavell (cred ca se mai gaseste doar pe la anticariat)
- 1984 – George Orwell
- Mintea e un mit – U. G. Krishnamurti
- Viața nu este croită după calapod – Aurora Liiceanu
- [nu uita sa sugerezi si tu o carte ce merita citita]
Asadar, tu ce carte i-ai recomanda celui mai bun prieten al tau? Dar celei mai bune prietene?
Dragoş Andrei Gaftoneanu says
Eu as recomanda cartea "Anomalii", de Joey Goebel.
Gabriela Marcu says
Orice scris de Pascal Bruckner, Anais Ninn, M.V.Llosa, G.G.MARQUEZ, Isabel Allende si Almudena Grandes.
Horia Bocanete says
"Beat Crita" de rex Pickett….si toate cartile lui Dan Brown
http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-de-divertisment/thriller-mystery/beat-crita-153806.html
Petre Mihai-Ionuţ says
recomand: "Colectionarul" de John Fowels, "Cimitirul Animalelor"/"Pet Sematary" de Stephen King, "Rusoaica" de Gib I. Mihaiescu, "Pe culmile disperarii" de Emil Cioran, "Nunta in cer" de Mircea Eliade, orice de Sven Hassel (pentru cei carora le place literatura de razboi), "Peripetiile bravului soldat Svejk" de Jaroslav Hasek.
Simona Gheorghe says
"Al cincilea munte" – de Paulo Coelho.
"Shogun" poate fi citit si la biblioteca 🙂
Bogdan Grigore says
Voi incepe foarte neprotocolar, fara nici o introducere (si fara sa scriu nicio 🙂 )
Pe langa Shogun, eu as recomanda toate cartile scrise de el in ordinea lor cronologica relationandu-ne la poveste (este aevarat Shogun are cel mai putin legatura cu celelalte): Shogun, Tai-pan, Gai-jin, Chiangi (un fel de side story despre un lagar de concentrare japonez din Al Doilea Razboi Mondial) Nobila Casa si Vartejul. Toate sunt niste carti exceptionale si povestea creata de el merita savurata.
In plus recomand Trilogia Zorii Noptii (Night's Dawn Trilogy, e mai buna pe Engleza) de Peter F. Hamilton o lectura superba. O combinatie intre geniul SF a lui Asimov si pasiunea pentru detalii a lui Tolkien. Cu peste 4000 de pagini scrise in 3 parti impartite in multe volume, Hamilton a creat o lume exceptionala, o viziune indedita a viitorului rasei umane atat social cat si politic, economic si ideologic. Un univers care merita explorat, garantez ca va va tine cu sufletul la gura.
Cum am vazut mai sus George Orwell 1984 de ce sa nu recomandam si una dintre cartile omului care pentru Orwell a fost o inspiratie, respectiv A brave new world de catre Aldous Huxley. O imagine distopica asupra viitorului rasei umane dar cam aici se incheie asemanarile intre distopiile create de cei doi mari autori. Cele doua carti sunt comlet in antiteza una fata de cealalta, desi stiul de a scrie este destul de asemanator. Va las sa aflati mai multe singuri.
Nu stiu daca a fost mentionat (probabil ca da) dar tot ce a scris Asimov in materie de SF se merita citit. Preferabil inceput cu seria Roboti, continuand cu seria Fundatiei. Alternativ mai este o carticica destul de mica scrisa tot de el numita Destinatie: Creier, este prima carte care am citit-o de la Asimov si de atunci nu am putut sa il las din mana pana nu am citit absolut tot.
Cum Petre Mihail Ionut de mai jos l-a mentionat pe Fowles, recomand si eu Magicianul tot de el. O carte exceptionala care m-a impresionat, Fowles are un stil inconfundabil de a scrie, creand povesti puternic psihlogice. De multe ori de abia la finalul romanului afli exact ce se intampla pe parcurs. I wouldn't have it any other way.
Ca sa mergem catre carti mai clasice din nou, recomand cu mare placere Prin foc si sabie scrisa de Henryk Sienkiewicz (nume greu de pronuntat stiu). Daca va place istoria o sa iubiti aceasta carte, Sienkiewicz reusind sa insufle foarte bine aerul acelei ere. Prin Foc si Sabie e de fapt prima parte dintr-o trilogie despre istoria Poloniei, Lituaniei si a Ucrainei. Va las sa aflati mai multe, eu inca nu am citit restul de 2 romane.
Mergand catre cartile cu si despre avocati, sunt un mare fan a lui John Grisham. Firma, Cazul Pelican, Campionul din Arkansas, …Si vreme e ca sa ucizi, Maestrul, Clientul, Omul care aduce ploaia, etc. Grisham are un stil inconfundabil de a scrie garantat cartile lui te vor tine in suspans si turnurrile de situatie te vor incanta.
Pe langa arhicunoscutul si "consumatul", Stephen King, il recomand in materie de carti horror/thriller pe John Saul. Omul este absolut genial, avand o predispozitie pentru carti cu copii si tehnologii ciudate. Va dau denumirile pe Engleza pentru ca eu asa am citit aceste carti si asa va voi recomanda si voua sa le cititi: God Project, Suffer the Children, Punish the Sinners, Cry for the Strangers, Nathaniel, Sleepwalk, Darkness. Astea sunt cele care le-am citit eu dar sunt de 2 ori mai multe per total, cred. Vi-l recomand cu drag. Este un scriitor exceptional.
Carti ar mai fi, dar acest post a intrat deja in categoria TLDR ca sa zic asa. Asa ca voi pune punct aici.
Sper ca nu v-am plictisit.
Oltean Nicoleta says
As recomanda prietenei mele-" Emotia " de Mirela Stanciulescu , " Casa spiritelor " de Isabel Allende si "Trei iubiri" de A.J.Cronin iar prietenului meu -" Maseurul orb "de Catalin Dorian Florescu, "Trei ceasuri in iad " de Antonie Plamadeala si "Umbra vantului " de Carlos Ruiz Zafon
Ionut Radu says
Eu recomand-;-"Inteligenta materiei"–Dumitru Constantin Dulcan."PARAPSIHOLOGIE PRACTICA"Pavel Corut.etc
Lucica Voicu says
Papillon de Henri Charrière si Vraciul, Profesorul Wilczur de Tadeusz Dolega-Mostowicz
Murgeanu Stefan says
astept articolul "Daca ai merge pe o insula pustie si ai putea lua o singura carte cu tine, care ar fi?" 😉 🙂
Marius Pisica-Caramelea says
Dan Simmons – Saga lui Ender: Vorbitor in Numele Mortilor
Amalia Gabor says
Recomand atat femeilor, cat si barbatilor: "Monologurile vaginului" de Eve Ensler
Liliana Oprea says
Celei mai bune prietene i-am recomandat: Crima si pedeapsa de Fiodor M. Dostoievski, Viata pe un peron de Octavian Paler si Eugenie Grandet de Honore de Balzac ca top 3. Ar fi foarte multe carti de recomandat dar conteaza si cui ii recomanzi, ce gusturi are fiecare.
Gabriel Nechita says
not sure if sarcastic or serious :))
Petre Dalea says
”Secretele succesului – Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent” Dale Carnegie
Cătălina Vulpiţa says
aş recomanda autori şi anume Eliade şi Rebreanu
Alex Geru says
Cu siguranta i-as recomanda:
Tata bogat, tata sarac – Robert Kiyosaki
Secretele succesului – Dale Carnegie
Andreea Elena Șulcă says
Eu as recomanda si Octavian Paler.
AX MH says
Eu nu am citi prea multe carti dar vreau sa citesc si as dori daca puteti sa imi recomnadati carti de orice gen si oricat de mari,insa nu doresc sa incep cu carti de clasa a12 a sau pt facultate ci as dori sa incep cu carti pe care nu le-am avut in lista aia plictisitoare pe care am primit-o in clasa a 5 a si pe care continua sa ne-o dea, vreau sa citesc mult mai mult
Andrei Kurtuy says
Eu as recomanda:
"Portretul lui Dorian Gray" – Oscar Wilde
"Calomnii mitologice" – Ocatvian Paler
"Viata pe un peron" – Octavian Paler
"Veronica se hotaraste sa moara" – P. Coelho
Anamaria Buzatu says
Eu iti recomand "Colectionarul" – John Fowels; cred ca iti va placea si sper sa iti deschida si apetitul;) Vei fi cu siguranta incantata
AX MH says
multumes mult si sper sa imi mai recomandati.
Anamaria Buzatu says
Oricand cu placere…Astept pareri dupa ce vei fi citit cartea;)
Mihai Cocea says
"Gifted Hands (Maini Inzestrate)" Ben Carson
David Calin says
Hmm, ca tot ai spus de dune (nu toate, serios, doar primele 3-4 maxim), as recomanda "Jocul lui Ender" de " Orson Scott Card, "Sfarsitul copilariei" de Arthur C. Clarke. Hmmm, si ceva ce am citit recent, o carte geniala, scrisa de un adevarat geniu, "Introducere in psihanaliza" de Sigmund Freud
Oprea ALexandru says
mizerabili victor hugo
Oprea ALexandru says
papilon
de cherie
Mihail-Radu Pantilimon says
"Calatorie la capatul noptii"- Celine
Bogdan Grigore says
Multumesc. Referine din povestea din Shogun apar in toate celelalte carti ale lui Clavel. In Nobila Casa spre exemplu, unii din partenerii de afaceri a comaniei Struan sunt o companie japoneza codusa de urmasii uneia din marile familii din Shogun, daca nu ma insel famila Toda din care facea parte Toda Hiromatsu din Shogun, mana dreapta a lui Toranaga.
De asemeni, in Gai – Jin cele doua povesti din Shogun si restul serii lui Clavel se impletesc. Multe vechi elemente din Shogun si acea perioada apar in Gai-Jin care se petrece tot in Japonia ca si Shogun dar care are in prin plan Nobila Casa (respectiv compania Struan)
Tot in Nobila Casa daca nu ma insel, apare o familie japoneza care era urmasa lui Blackthorne din Shogun, familia numindu-se Anjin, numele japonez pe care il primeste Blackthorne.
Practic povestea din Shogun nu este continuata efectiv. Dar multe elemente si referinte din ea transpira in seria lui Clavel care priveste Nobila Casa si familia Struan aratand ca ce s-a intamplat cu cateva sute de ani in urma in Shogun face parte din acelasi univers fictiv si nu sunt separate.
Laura Toader says
As recomanda "Mananca, roaga-te, iubeste" – Elizabeth Gilbert, precum si orice carte scrisa de Dale Carnegie.
Geanina Babuta says
Arta conversatiei de Ileana Vulpescu
Raluca Laslo says
As recomanda doua dintre preferatele mele: Viata pe un peron de Octavian Paler si Panza de paianjen de Cella Serghi 🙂
Ana Cherciu says
cartile scrise de Martin Page
Oana Elena Sarghe says
Profetul de Khalil Gibran este superba ! As recomanda-o oricui, oricand, nu doar celui mai bun prieten 🙂
Acostachioaie Eva says
NCU VA VINE SA CREDE TI DAR VA RECOMAND CU CALDURA ,T inerete fara batrinete si viata fara de moarte ,cititi o acum cind sinteti adulti si vede ti cum o intelege ti ,e mult mai mult decit un basm ,veti ramine surprinsi
Ionut Ionut says
de balzac, jj rouseau, denis diderot si kafka
Ileana Alexandrescu says
Buna! "O singura noapte eterna"-Teodor Mazilu
Iulia Simona Vladau says
Eu as recomanda cu cea mai mare caldura Eleganta ariciului, Muriel Barbery
Iolu Andreea says
Jurnal-Oana Pellea.
Leonte Doina says
Eu aș recomanda "Fructele maniei" de John Steinbeck.
Roxana-Maria Bogles says
Eu recomand tot ce a scris Paul Ferrini , in special , Vindeca-ti viata precum si Eckhart Tolle, Puterea prezentului si Un Pamant nou.
Sorin says
O carte despre lasatu de fumat…
http://ttap.co/1INo2Sg
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandări
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim de recomandare
Gabriel Nechita says
mulţumim pentru recomandări
Alexandra Valentina Kei says
Shogun de James Clavell , o carte care te introduce in lumea Asiei dar mai ales in cultura Japiniei, tocmai o citesc si m-a facut sa o indragesc.
Irina Cristian says
"Nunta in cer" – Mircea Eliade, cartile lui Khaled Hosseini
Costin Ștefan says
"Screw it, Let's do it – Lectii din scoala vietii" – de Richard Branson
Otilia Cionca says
Laurent Gounelle – "Dumnezeu calatoreste intotdeauna incognito", Evgheni Vodolazkin – "Laur" , Khaled Hosseini -tot ce a scris pana acum, Haruki Murakami -tot, Peter Beagle – "Ultima licorna', etc…