Benjamin Franklin, Abraham Lincoln, Winston Churchill, Andre Agassi sunt doar câțiva dintre cei ale căror vieți au fost transpunse în carti biografice.
Oameni care au avut o viață fenomenală, persoane care se găsesc în raport de 1 la un milion, oameni care și-au pus amprenta asupra istoriei lumii într-un fel sau altul.
În carti biografice surprind detalii pe care nu mă așteptam să le surprind. Am ocazia să învăț mai multe lucruri despre dezvoltare personală dintr-o carte biografică, decât dintr-un ghid de dezvoltare personală.
De ce? Pentru că ți se prezintă un om în tot ansamblul experiențelor sale. Vei vedea cum anume s-au legat lucrurile din viața unui om. O să ai parte de context.
Şi deseori, fix contextul lipsește dintr-o carte de dezvoltare personală. Eu unul cred foarte mult în poveștile de viață redate prin carti biografice.
10 carti biografice pe care vreau să le citesc:
1. Biografia lui Andre Agassi (Open) – Andre Agassi a fost unul dintre cei mai buni tenismeni ai tuturor timpurilor, cu 8 turnee de Grand Şlem câștigate.
Agassi vorbește despre ce anume a însemnat cariera pe care a avut în tenis și toate lucrurile care i s-au întâmplat, rele și bune. E un fel de “sneak peak” în culisele tenisului de performanță și a presiunii ce o exercită asupra unui om. Eu zic că merită citită :).
2. Biografia lui Steve Jobs de Walter Isaacson – moartea lui Steve Jobs a fost una dintre veștile cele mai triste ale anului 2011, mulți plângându-l mai puternic decât dacă le-ar fi murit o rudă. E ciudat să vezi devotamentul acesta față de un om nu prea simpatic și care avea destule probleme.
Cert este că Jobs a fost o legendă și orice legendă merită o biografie. Vreau să o citesc pentru vreau să înțeleg, ce anume îl făcea special pe Jobs și cum de a indus lumii obsesia privind personalitatea lui Steve Jobs.
3. Biografia lui Albert Einstein de Walter Isaacson – Einstein mi s-a părut unul dintre cei mai curioși și înțelepți oameni de care am auzit eu vreodată. Felul lui de a fi, pasiunea pentru rezolvarea problemelor, curiozitatea lui excesivă și umorul lui deosebit, fac din Einstein un personaj ideal pentru un film biografic. Chiar mă mir cum de a nu a făcut nimeni un film de genul, cred că ar vinde bine.
4. Biografia lui Benjamin Franklin de Walter Isaacson – se pare că Walter Isaacson este intens preocupat de a prezenta viața unor personalități marcante pentru istoria lumii. Benjamin Franklin a fost printre primele personalitați “luate la rost” de Walter Isaacson.
Isaacson a mai scris carti biografice despre Henry Kissinger, Einstein și Steve Jobs.
5. Biografia lui Abraham Lincoln de Ronald White – nu am auzit de un om mai perseverent decât Lincoln. După ce am aflat mai multe despre istoria Americii am ajuns la o concluzie oarecum macabră… orice președinte american, care vrea să facă lucruri cu adevărat revoluționare, foarte probabil va fi omorât. Lincoln, JFK, de Reagan nu știu prea multe… Lincoln a rămas în istorie pentru că a abolit sclavia și că a încheiat războiul civil între cele 2 părți, Nord și Sud.
6. Biografia lui Al Pacino în dialog cu Lawrence Grobel – Pacino este un actor genial, probabil preferatul meu când vine vorba de personaje iconice: Tony Montana, Naș, orb care știe să danseze perfect tango, polițist cu grave probleme de autoritate… Pacino a creat niște personaje fantastice.
Chiar vreau să văd ce are în minte, dincolo de abilitățile de actor desăvârșit.
7. Biografia lui Jack Nicholson de John Parker – eu îl consier nebun pe Jack Nicholson… dar cel mai simpatic nebun. Cred că omul ăsta a trăit mai multe vieți la extrem, decât o să trăiesc eu sau tu la un loc. Un actor genial, nu mă pot decide între Jocker-ul jucat de el și de Ledger, a jucat în filme care au făcut multe persoane să plângă: About Schmidt, The Bucket list.
E fenomenal și simt nevoia să fiu în mintea unui fenomen de om cum este Jack Nicholson.
8. Biografia lui Winston Churchill de Martin Gilbert – printre singurii britanici care îmi plac. Un politician desăvârșit, care a știut să influențeze oameni de renume mondial, Churchill mie mi s-a părut dintotdeauna un comediant. Pe mine mă amuză, probabil e umorul ăla specific britanic de vină.
El și cu Margaret Thatcher mi se par britanici mai interesanți decât membrii casei regale, mai puțin atunci când un membru al casei regale este jucat de Colin Firth.
9. Biografia lui Nikola Teslade Mark Seifer– cel mai subevaluat inventator al tuturor timpurilor probabil. Nu sunt mulți cei care au fost cu mult înaintea timpurilor lor Da Vinci, Newton, Tesla… sunt printre cei mai importanți. Tesla a fost un om uimitior, am văzut atâtea documentare despre el și invențiile lui, dar parcă mi-aș dori să citesc mai multe despre el, dincolo de chestiile cool care se prezintă prin documentare.
10. Biografia lui Isaac Newton de James Gleick – Newton a fost un om extrem de complex, ciudat și interesant. Vedea lucruri pe care alții nu le vedeau și înțelegea lumea din jurul lui într-un mod cu tot și cu totul diferit. Probabil cea mai marcantă personalitată a fizicii, Newton a fost un nume repetat obsesiv în liceu.
Cred că e cazul să înțeleg mai bine de ce a fost atât de important, nu?
Ce alte carti biografice îmi recomanzi?
Probabil o să mai adaug și alte carti biografice pe măsură ce le citesc pe acestea pe care mi le-am propus sau devin mai curios.
Sunt atâția oameni geniali care au trăit pe lumea asta sau sunt încă în viață… și parcă toți ar merita să aibă viața documentată/sintetizată într-un volum, astfel încât noi să ne preluăm propriile lecții din experiența lor de viață.
Tu ce carti biografice îmi recomanzi să citesc? E vreo personalitate care ar merita o carte biografică, dar nu a primit-o? 🙂
Daria Codescu says
buna! eu recomand citirea cartilor "Buna dimineata, baieti" si "Cismigiu et. Comp." de Grigore Bajenaru! in cele doua carti se povesteste viata autorului, mai exact, in cartea "Cismigiu et. Comp." se arata viata autorului ca elev, iar in cartea "Buna dimineata, baieti!" se arata viata autorului ca si profesor( el fiind un profesor exceptional).