1 Carte pe Saptamana

Carti bune si dezvoltare personala

INTRĂ ÎN COMUNITATEA PASIONAŢILOR DE CĂRŢI

Şi vei primi GRATUIT pe email recomandări de cărţi bune şi sfaturi despre cum să devii mai deştept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Carti bune
  • Top Carti
  • Comunitate
  • Carti online

7 sfaturi care sa te ajute sa nu renunti la programul tau de fitness/sport dupa 2 saptamani

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

  • Facebook
  • Gmail

Acest articol este scris de Stefan Radu.

Ah, e din nou acea perioada a anului. Dupa ce, in ianuarie, tot omul si-a pus cel putin o “New Year’s Resolution” legata de sport/sanatate (“Sa dau jos cateva kilograme/sa ma tonific/sa incep sa alerg/etc”), benzina s-a terminat.

Acel entuziasm initial a pierit cu desavarsire. A intervenit VIATA! Incepe usor cu “azi nu pot, ca am mult de lucru”, “azi e prea frig, ma duc maine”, “azi ma doare capul, astept sa imi treaca”…

Si te trezesti ca a mai trecut un an si inca nu ai schimbat nimic in stilul tau de viata.

Oh well..o luam de la capat, la anul. Felicitari, tocmai ai intrat in categoria oamenilor pe care eu o numesc “resolution people” (alaturi de ceilalti 95% din oamenii care isi pun o astfel de “hotarare” de anul nou).

Dar totusi..Poate..anul asta e diferit..

Hai sa vedem cateva “tips & tricks” care sa te ajute sa nu renunti, sa treci peste acest “hop” si sa ramai motivat in continuare:

1) Alege ceva care iti place!

E clar..daca mersul la sala/alergat/aerobic il vezi ca pe mersul la dentist (si scoaterea unui dinte..fara anestezie), o sa renunti in secunda 2.

Alege ceva care iti face placere. Poate sa fie orice: mers, Zumba, inot, sala, bicicleta, volei, tenis, Kangoojumps..intelegi ideea. Daca iti place, o sa continui. Daca nu, poti sa iti iei de pe acum un tricou pe care scrie mare, cu rosu: “Resolution people”. 🙂

2) Ia-o usor!

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac cei care incep un program de exercitii/sport este ca vor PREA MULT, PREA REPEDE. Ia-o usor, nu e nici o graba.

Progresele mici, dar constante, o sa te tina motivat. Probabil nu ti-ai iesit din forma intr-o luna, asa ca nu te astepta sa iti revii intr-un timp la fel de scurt. Plus ca eviti riscul unei accidentari care sa te scoata “pe bara” pentru un timp mai lung.

3) Alege cel mai potrivit moment al zilei…

..pentru tine. Nu exista “cel mai bun moment sa faci miscare”, exista “cel mai bun moment PENTRU TINE”. Degeaba iti zic eu sa te antrenezi dimineata, daca programul tau nu iti permite.

Miscarea ar trebui sa devina un obicei, la fel ca (era sa zic fumatul) spalatul pe dinti.

4) Gaseste-ti un partener (sau o echipa)!

Cand esti singur, daca nu ai chef azi, nu te duci. Dar, cand stii ca trebuie sa te intalnesti cu “partenerul de antrenament” sau cu echipa cu care joci, nu mai e asa simplu.

In felul asta, va motivati reciproc. Cu totii trecem prin perioade mai “bleah”, si ajuta sa avem pe cineva care sa ne traga dupa el (si invers).

5) Masoara-ti progresul!

Da, progresul te motiveaza (surpriza, nu?). Daca ieri puteai sa alergi 500 de metri, si azi alergi 600, poti sa fii mandru/a de tine. Orice progres, oricat de mic, iti da energie.

Incearca sa iti notezi undeva aceste progrese. Nu te baza pe memorie (mai nou, sunt si multe site-uri care ofera “fitness goal trackers”. Cand treci printr-un moment “bleah”, uita-te la ce ai realizat pana atunci. O sa “iti dea aripi”, cum zice o reclama.

6) Incearca lucruri noi!

Varietatea este “condimentul” vietii (nu numai in sport/fitness). Daca pana acum ai fost doar la sala, incearca sa te antrenezi in aer liber. Daca pana acum ai alergat, incearca inotul sau catararea.

Cu cat incerci mai multe lucruri, cu atat ai sansa sa descoperi mai mult ce iti place. Si asta e ESENTIAL (vezi punctul 1). Plus ca eviti plictiseala, rutina si monotonia.

7) Gaseste-ti “de ce-ul” personal!

Whoa! O sa devenim putin “deep”. Nu te speria. “De ce-ul” personal inseamna fix motivul TAU pentru care vrei sa faci miscare/sport/fitness. Nu te limita la “vreau sa dau jos cateva kilograme”. Sapa mai adanc. DE CE vrei sa dai jos cateva kilograme? Ca sa fiu mai sanatos..

DE CE sa fii mai sanatos? Ca sa am mai multa energie.. DE CE sa ai mai multa energie? Ca sa pot sa ma joc cu copiii mei/sa fiu mai productiv.. DE CE…poti sa continui asa la nesfarsit. Cand o sa ajungi la “DE CE-ul” tau personal, cel mai intim, o sa iti dai seama.

Astea ar 7 sapte sfaturi simple care te ajuta sa ramai motivat si sa iti continui programul de fitness/sport. Nu ar trebui sa fie ceva pe care TREBUIE sa il faci, ci pe care VREI sa il faci (pentru ca vezi cu ochii tai beneficiile: esti mai suplu/a, ai mai multa energie, dormi mai bine, arati mai tanar, rezistenta mai mare la efort, etc).

In incheiere, as vrea sa iti recomand doua carti care mi-au placut foarte mult, legate de motivatia interioara, intelegerea mecanismelor subtile ale acestei motivatii, si felul in care poti obtine un corp mai frumos si mai sanatos:

1. “Awaken the Giant Within: How to Take Immediate Control of Your Mental, Emotional, Physical and Financial Destiny!”, de Tony Robbins

2. “Body for Life”, de Bill Phillips – “12 weeks to mental and physical strength”

  • Facebook
  • Gmail

Te-ar putea interesa si:

  • Top carti din prima jumatate a anului 2020
  • Carti de Citit in Casa: Ce am citit noi
  • Homeschooling - Carti despre scolarizarea la domiciliu
  • Cele mai bune cărți scrise de femei: o selecție a celor mai bune cărți scrise de femei, cu accent pe lucrări semnificative pentru literatură si…
  • Carti care te vor ajuta sa iti intelegi copilul mai bine
  • Istoria cărților interzise: o privire asupra cărților care au fost cenzurate de-a lungul timpului și a motivelor din spatele cenzurii.

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Comments

  1. Dragos Stoian says

    6th February 2013 at 1:36 pm

    Excelent articol – imi place ca ai sfaturi foarte practice, cateva din ele am aplicat si eu si pot sa garantez ca functioneaza. Dupa un timp nu iti mai imaginezi sa nu faci acel exercitiu, iti intra in obisnuinta si devine o placere

  2. Irina Brașov says

    6th February 2013 at 2:20 pm

    Foarte bune sfaturile! Le-am aplicat si le aplic eu (aproape) pe toate cand mi se intampla sa ma demotivez (afara de cel cu partenerul de training). As avea un lucru de adaugat privind acel 95% care se lasa: am citit o cercetare (nu mai retin unde, dar daca vrei sa intram mai in detaliu, caut) facuta pe un esantion de fumatori din care o parte si-au propus ca "New Year's Resolution" sa se lase de fumat. Peste 6 luni, dintre cei care nu si-au propus sa se lase de fumat, doar vreo 2% s-au lasat, si dintre cei care si-au propus, vreo 44%. Deci, ajuta sa iti propui un obiectiv, sa-l vizualizezi in aceste millestones anuale (are mai mult impact psihologic decat deciziile in alte perioade ale anului). Mult spor in continuare si la cat mai multe articole bune!

  3. Stefanita Radu says

    6th February 2013 at 2:29 pm

    Foarte buna completarea, Irina! E clar, ajuta mult sa iti stabilesti si definesti obiectivul…Dar asta e doar un pas in a reusi sa iti schimbi obiceiurile (de orice fel).

Carti care merita citite

Dacă îţi place să citeşti în fiecare săptămână și ai nevoie de idei de cărţi bune, îți recomandăm să navighezi prin topurile de mai jos.

  • Cărți pentru oameni deștepți
  • Carti de dezvoltare personală
  • Cărți de afaceri
  • Cărți despre antreprenoriat
  • Cărți de marketing
  • Lista celor 100 de cărți citite
  • Cărți despre lifestyle design
  • Cărți despre motivarea oamenilor
  • Cărți despre relatii interpersonale
  • Cărți despre despre Steve Jobs

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Si vei primi GRATUIT pe email recomandari de carti bune si sfaturi despre cum sa devii mai destept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Despre Noi
  • Politica de confidentialitate, Cookie-uri şi Protectia Datelor
  • Contact
  • Recenzii Carti