Filosofie! Toți filosofăm la o plimbare, câteodată în oraș cu prietenii, la o cafea sau la o bere. Cu toții avem capacitatea să gândim în perspectivă și să comunicăm teoriile proprii și la alți oameni.

În fiecare zi îmi pun diverse întrebări la care, automat, caut răspunsuri.

Sunt sigură că și tu faci la fel! Însă contează și ce fel de întrebări ne punem.

Asta am învățat de la autori ca Osho, Darwin, Dostoievski sau Platon. Autori care au reușit să schimbe viața multor oameni și m-au inspirat în viața de zi cu zi. 

De aceea am decis să fac o listă cu cele mai impresionante carti de filosofie pe care le-am citit, cărți ce m-au ajutat în momente cruciale.

Top 5 carti de filosofie recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro

Originea Speciilor de Charles Darwin

Publicată în anul 1859, faimoasa operă „Originea Speciilor” de Charles Darwin, stă la baza întemeierii evoluției biologiei și anatomiei.

Fiind cea mai controversată lucrare a lui Darwin, și poate cea mai controversată carte publicată vreodată, reușește să contrazică principiile religiilor cu privire la evoluție. Ce mi-a plăcut cel mai mult, este faptul că deși este o carte care abordează subiecte complexe, este scrisă într-un limbaj accesibil oricui. Chiar și în prezent multe din teoriile abordate în această carte sunt încă discutate din punct de vedere anatomic sau religios.

Deși teoria evoluției a evoluat foarte mult de când a prezentat-o Darwin, selecția naturală discutată în această carte este cea mai acceptată teorie când vorbim de evoluția speciilor.

Dincolo de bine şi rău de Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche este unul dintre cei mai mari filosofi din istorie. Lucrările lui au avut și încă au mare influență aupra vieților noastre.

În cartea „Dincolo de bine și de rău”, Friedrich îți explică teoriile (critice) despre creștinism. Apoi îți oferă diverse teorii prin care te ajută să cinstești fiecare zi și auto-determinarea.

Lucrul cel mai puternic pe care mi l-a transims această carte este faptul că „Cine se luptă cu monștri trebuie să ia seamă să nu se transforme la rândul lui într-un monstru. Iar dacă vei privi multa vreme într-o prăpastie, prăpastia va privi și ea în adâncul tău.”

Fraţii Karamazov de Feodor Dostoievski

Dosoievski, filosof rus, este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți scriitori din epoca de aur a literaturii. În acest roman, autorul discută într-un mod inovativ subiecte clasice importante, cum ar fi credința, moralitatea sau liberul arbitru.

„Frații Karamazov” este ultima, dar și cea mai complexă lucrare a autorului și în același timp o concentrare a experienței lui. Vorbește despre patru frați; fiecare dintre ei reprezintă o ipostază esențială a ființei.

Ivan reprezintă intelectualul și rațiunea; Dimitri reprezintă senzualitatea; Aleksei (protagonistul) reprezintă trăirea spirituală și apropierea de Dumnezeu și Smerdeakov, fiul nelegitim, reprezintă dedicarea și sofismul.

Moartea neașteptată a tatălui, îi aruncă pe fiecare dintre ei în diverse situații, ceea ce duce la multe teorii care sunt precedate de un proces amplu.

Dialoguri de Platon

Platon, unul dintre cei mai influenți filosofi ai Greciei Antice și fondatorul Academiei din Atena, este considerat figura pivotantă în dezvoltarea filosofiei.

Prin această carte autorul te invită să descoperi o culegere a celor mai importante și frumoase dialoguri platoniciene, cum ar fi Criton, Banchetul, Gorgias și Menon sau Apărarea lui Socrate.

Una dintre frazele care m-au impresionat cel mai mult spune: „Vă spun într-una, că nu bogăția face virtutea, ci dimpotrivă, virtutea face bogăția, și din ea își trag obârșia toate bunurile, atât cele obstești cât și cele particulare.”

Biblia

Da! Biblia! Scrisă de mai mulți autori, cum ar fi Matei, Marcu, Luca, Ioan, este cartea care a avut cea mai mare influență asupra istoriei mondiale.

Biblia a influențat convertirea la creștinism a imperiului Roman, de atunci, creștinismul a devenit cea mai răspândită religie din lume.

Deși puțin greoaie, este o carte foarte interesantă ce îți oferă foarte multe „Aha! Moments” sau numeroase lecții de viață. Și în același timp câteva lecții de istorie, în care vei reliza de ce și cum s-au întâmplat anumite lucruri.

După cum ai observat, majoritatea sunt cărți foarte vechi.

De ce le-am ales pe acestea? Pentru că stau la baza majorității teoriilor filosofice și au avut cel mai mare impact asupra filosofiei din ziua de azi și nu numai, a omenirii.

Tip! Poți reține mult mai usor informația dacă îți creezi un mic jurnal de citit, în care îți notezi citatele ce te-au impresionat cel mai mult. Astfel, o sa poți trece mult mai ușor, după ce termini cartea, prin informațiile cele mai relevante pentru tine.

Sper ca acești filosofi să te ajute la fel de mult cum au reușit să mă ajute și pe mine!

Spor la citit! 🙂

Recommended Posts