Thinkers50 este un clasament al gânditorilor din management, care a fost alcătuit pentru prima oară în anul 2001 și care se actualizează o dată la 2 ani.
În 2011 a avut loc la Londra, summit-ul care a celebrat a șasea configurație a acestui top. Ca și fapt divers în 2009, summit-ul a avut loc la București, deci ar trebui să fim mândri de asta.
Clasamentul este altcătuit din autori și practicieni din domenii conexe managementului: antreprenoriat, management, marketing, leadership, educație, strategie, calitate.
Ordinea lor în clasament se stabilește în felul următor:
- se votează pe site-ul unde sunt propuși
- sunt evaluați după 10 criterii
Echipa care îi evaluează este coordonată de către cei 2 fondatori ai Thinkers50: Stuart Crainer și Des Dearlove.
Echipa evaluează acești 50 de guru ai gândirii de business după următoarele 10 criterii (le las în engleză ca să nu se piardă sensul):
- originality of ideas
- practicality of ideas
- presentation style
- written communication
- loyalty of followers
- business sense
- international outlook
- rigor of research
- impact of ideas
- …and the elusive guru factor
Deci această echipă nu face repartizarea chiar după cum îi taie capul, mai ales că este vorba despre niște persoane foarte influente în zona aceasta de management.
Câștigătorul din anul 2011 a fost Clayton Christensen, autor a mai multor cărți, dintre care traduse în română avem de fapt doar o carte Inovația ca și soluție în afaceri aparută la Curtea Veche și care face parte din colecția PROFIT.
Câștigătorii de până acum ai Thinkers50 au fost:
- C.K. Prahalad 2007, 2009 – a scris Comoara de la baza piramidei
- Michael Porter 2005 – unul dintre cei mai tari gânditori pe strategie
- Peter Drucker 2001, 2003 – tăticul managementul, probabil cel mai mare guru din management și cel mai citat autor de business (este evident că este unul dintre preferații mei) – a scris foarte multe cărți
Dacă îți iei un pic de timp să și vezi cum a evoluat topul îți dai seama că cei 20 de noi intrați, au scris și au profesat în zone precum:
- leadership
- strategie
- management
- economie globală
- self-discovery
- educație
- inovație
Asta înseamnă că topul din acest an (în care și-au făcut loc foarte mulți autori cu origini în India, fapt ce denotă influența asiatică în management) s-au inclus foarte mulți gânditori care se gândesc la progres, la autonomia angajatului, la spargerea de tipare, la eficiență. Practic accentul a căzut foarte mult pe inovație ca și soluție de a rezista în business și în societate.
Trecerea asta s-a făcut destul de rapid, pentru că topul din 2009 era dominat de gânditori cu accente puse pe revoluția corporațiilor, revoluția managementului la nivel strategic.
De fapt, dacă ai observat, gurul care a ieșit pe primul loc, este un autor care a scris o carte numită Inovația ca și soluție (a se interpreta strategie) în afaceri, deci trendul să zicem noi este evident!
Ar fi interesant dacă predatul prin facultăți s-ar face pe baza listelor acestea oferite de Thinkers50 și s-ar actualiza curricala la fiecare 2 ani, adică exact cum avansează și gândirea de afaceri de fapt.
În încheiere aș vrea să atrag atenția asupra faptului că au ieșit din acest clasament gurus care au fost mai mereu acolo pe scenă, precum:
- Steve Jobs
- Philip Kotler
- Richard Branson
- Jack Welch
- Ratan Tata
- Eric Schmidt
Mai sunt și alții, dar aceștia mi-au venit primii în minte.
O altă observație plăcută pe care o fac, este faptul că topul are mult mai multe femei, un lucru care pe mine mă bucură enorm, pentru că erau o grămadă de femei care au scris niște cărți foarte bune de business, dar încă nu li se recunoscuseră meritele.
Topul din 2011 are 11 intrări de female thinkers, față de doar 4 în 2009 și față de 3 în 2007.
Acest top poate fi inspirație pentru edituri de ce cărți ar mai trebui să traducă în română și pentru cei care sunt pasionați de trenduri în gândirea de business, să își noteze ce cărți să mai citească.
Topul complet pe 2011 îl găsiți aici: Thinkers50 2011.