În acest articol voi vorbi despre un subiect care îmi este extrem de drag: schimbare prin schimbări mici.
Aceste schimbări mici în timp aduc rezultate mari.
Ca să ajungem să trăim o viață plină de însemnătate și/sau să ne atingem acele OCIM-uri (Obiective colosale, incredibil de mari) trebuie să ne schimbăm mentalitatea și modul în care acționăm.
Pentru că astfel de schimbări sunt extrem de greu de realizat și de cele mai multe ori eșuăm să producem niște schimbări esențiale, chiar dacă știm că o să ne fie mai bine după.
Schimbările mici reprezintă în timp printre cele mai bune metode de a aborda o schimbare importantă în viața noastră.
Cred că îți amintești vorba aia cu “Succesul peste noapte durează 15 ani.” sau diverse alte variații ale acestei maxime.
Ei bine, succesul poate fi atins cu o probabilitate ridicată, dacă producem anumite schimbări mici pe care noi le considerăm esențiale pentru noi.
Evident, fiecare dintre noi are diverse și diferite obiective. După ce am citit mai multe cărți și am citit mai multe articole de la diverși bloggeri, oameni de succes, oameni de afaceri etc, am ajuns la concluzia că sunt multe schimbări mici și de bun simț pe care le putem implementa în viața noastră, astfel încât să ne apropiem de ceea ce dorim să fim/să devenim.
1.Vrei să te trezești mai devreme?
Îți este greu să faci asta?
Atunci va trebui să adormi mai devreme, căutând să te obosești mai repede în timpul zilei ca să nu adormi din nou târziu sau să te trezești mai devreme.
Dacă nu poți să te trezești la 6, trezește-te la 6:30. Dacă nu poți să te trezești singur, pune un prieten să te ghideze prin telefon până în baie să te speli pe ochi și după aceea până în bucătărie să îți faci o cafea și să îți prepari micul dejun.
2. Vrei să faci mai multă activitate fizică?
Pentru că ideea de exerciții fizice ar trebui să implice și o oarecare doză de fun și plăcere, trebuie să găsim un sport sau o activitate fizică pe care să o apreciem.
Nu-ți place fotbalul, fă baschet, nu-ți place baschetul, fă arte marțiale, nu-ți plac artele marțiale fă fitness pe muzică, nu-ți place niciun sport, fă plimbări lungi cu muzică în ureche.
Fă unul dintre aceste lucruri cel puțin de 1 dată pe săptămână pentru primele 3 săptămâni, după aceea avansează la de 2 ori pe săptămână pentru 2 săptămâni și tot așa, până îți intră în obicei.
Fă ce îți place, ce te activează fizic și cât de des se poate.
3. Te enervează emailul?
Verifică-l de 2 ori pe zi sau verifică-l doar la ore fixe. De câte ori nu ți-ai verificat email-ul și nu ai avut niciun email nou sau nimic important de rezolvat? De multe ori sunt convins.
Nu mai verifica email-urile imediat cum te trezești sau înainte de a te pune la somn. Ești foarte vulnerabil în momentele acelea. Lasă-ți munca pentru muncă.
Încearcă timp de 1-2 săptămâni primul sfat și vezi cum merge. În funcție de situație ajustează frecvența.
Dacă vezi că nu ești așa de solicitat precum credeai, verifică mai rar sau roagă-ți prietenii pentru chestii urgente să te sune sau să îți dea un mesaj.
4. Rutina te omoară?
Săptămânal încearcă ceva nou. În loc să te uiți la televizor citește o carte. În loc să mergi în același bar/pub/restaurant mergi la un local nou.
Nu știi un local nou, întreabă-i pe prietenii tăi pe unde au mai fost și le-a plăcut sau întreabă lumea pe Facebook unde îți recomandă să mergi.
Te-ai plictisit să stai în casă, mergi într-un club sau la o plimbare prin oraș. Nu trebuie să stai mult, 1-2 ore cât să îți dai seama dacă e mai bine decât să stai în casă.
Vrei ceva mai educativ? Învață o limba nouă: poate portugheză, poate chineză, poate spaniolă; sau și mai bine învață o nouă meserie.
5. Nu mai faci lucruri interesante împreună cu cei dragi?
Când vă întâlniți, mergeți în oraș, beți un ceai, discutați despre cum vă mai merge și după aceea vă întoarceți fiecare la viață lui?
Te-ai plictisit de treaba asta? Dacă da, în loc să ieșiți de 10 ori/lună în oraș economisiți acei bani și mergeți 2 zile într-un alt oraș sau vizitați locuri pe care doreați să le vizitați de mai demult.
- Mergeți la un bowling sau la un biliard.
- Mergeți la teatru.
- Mergeți în parc și citiți împreună.
- Mergeți la un film.
- Mergeți și jucați un sport împreună.
Timp de o săptămână, în fiecare zi înainte de a merge la muncă, mergi și bea-ți cafeaua de dimineață împreună cu un prieten într-un local aflat la mijloc, astfel încât amândoi să ajungeți la timp la serviciu.
Vorbesc despre chestii mici care merită încercate, măcar încercați să vedeți cum merge.
6. Nu ești motivat să înveți mai mult?
În acest eu văd 2 remedii de bază, simple și rapide, pe care le poți testa: să înveți cu un scop sau cu un motiv și/sau înveți să înveți mai bine.
Să înveți cu un scop nu trebuie neapărat să tindă către un obiectiv SMART (specific, measurable, achievable, realistic, timeframed).
Poți să înveți pentru că este distractiv și vrei să te dezvolți continuu sau pur și simplu vrei să afli lucruri noi.
Cea mai simplă întrebare la care poți să răspunzi și să îți dai seama că azi ai învățat mai multe decât ieri este: “Sunt azi mai bun decât ieri?”.
Banală întrebare, nu? Nu, nu chiar. Este simplă, dar nu banală.
Dacă în fiecare zi ești cu un pic mai bun decât ieri, dacă în fiecare zi știi să faci ceva mai bine decât ieri, atunci ai șanse ca până la sfârșitul anului să ai cel mai bun an din viața ta.
Să înveți mai bine nu e greu.
Implică însă puțină creativitate.
Sunt câteva lucruri pe care le poți face astfel încât învățatul să devină mai productiv și mai fun:
- îți poți structura informația
- poți folosi mindmap-uri
- găsești analogii care te ajută să memorezi mai bine
- faci din învățat o competiție cu un prieten bun
- implici toate simțurile: văz, auz, miros, pipăit, gust
- citești cu voce tare
- înveți într-un loc cu liniște/zgomotos
- folosești muzica clasică ca și catalizator
La fel, sunt câteva schimbări mici, care pot schimba multe.
7. Nu te înțelegi cu lumea din jurul tău?
Cel mai important sfat pe care ți-l pot da în această privință este să te porți mai des cu lumea din jurul tău cum ai dori ea să se poarte cu tine.
- Fă mai multe complimente sincere.
- Apreciază gesturile mici.
- Oferă feedback constructiv.
- Renunță să mai fi tu în centrul atenției.
- Dă dreptate celor din jurul tău.
- Acceptă favoruri și oferă favoruri.
- Spune nu, dar fii politicos.
- Ajută-i pe cei care nu înțeleg din prima.
- Învață să comunici eficient, astfel încâ toată lumea din jurul tău să te înțeleagă din prima.
Şi acestea sunt doar câteva idei care mi-au venit în minte la scrierea acestui articol. Am scris acest articol pentru amândoi, pentru că și eu mai uit cât de ușor este să schimb lucrurile.
Uneori este atât de ușor să crezi că e greu să te schimbi în bine, încât uiți să faci câteva schimbări mici, care majoritatea țin de bun simț.
Lucrurile nu sunt chiar atât de greu de schimbat, însă noi le complicăm inutile și ne paralizează frica de schimbare.
La final, toate sfaturile pe care eu le-am prezentat pot fi reduse la întrebarea “Sunt mai bun astăzi, decât eram ieri?“. Dacă da, felicitări, ești pe drumul cel bun.
Mi-ar plăcea să discutăm mai multe despre ideea asta de schimbări mici. Poate ne oferi și tu 2-3 sugestii.