Pe Silviu Iliuță îl urmăresc de câțiva ani pe Facebook, dar nu am apucat să citesc mai mult decât blogul ”Cronici pe bune„.
Este o pată de culoare în peisajul jurnalismului/blogosferei din România, iar stilul lui ironic este savuros!
Detectiv de România, ce titlu potrivit! Potrivit pentru că în cultura noastră, orice asociere cu ”de România” are un sens ușor ironic, nu prea îți vine să-l iei în serios.
Romanul în două volume jonglează între ironic și intrigant, pe întreaga dezvoltarea a poveștii, alternând momente de intensitate cu momente amuzante (pe alocuri foarte amuzante).
Este o lectură plăcută, rapidă și aș putea adăuga, neașteptată pentru un roman polițist autohton.
Anton Scorilo, eroul poveștii, detectiv particular cu o carieră strălucită, dar fără cazuri rezolvate la activ este prins într-o siutație extrem de periculoasă și misterioasă. Mare iubire al lui Anton, Irina zisă și ”Ochi spălăciți”, apare brusc în biroul lui, fără ca el s-o recunoască, apoi dispare la fel de misterios din baia secretarei lui Anton, Eva, iar căutarea acesteia îl teleportează pe Anton într-un dulap în care descoperă cadavrul indianului Sunny și… o păpușă gonflabilă. Interesant, nu-i așa?
Toată această situație duce la un lung șir de evenimente care mai de care mai misterioase și… amuzante, bineînțeles, că doar romanul este scris de Iliuță.
Adevărul e că rar mi-a fost dat să citesc o carte, cu expesia mea de om serios (așa citesc de obicei) și din când în când să tot pufnesc în râs.
Dacă am vorbit despre lautra ironică și amuzantă, atunci trebuie să menționez neapărat și faptul că Iliuță a fost atent la construcția narativă a poveștii. Povestea alternează între prezent și trecut, iar acest lucru ajută la crearea suspansului, dar și la conturarea mai clară a personajelor sau justificarea acțiunilor acestora.
Personajele sunt tipologii foarte bine conturate și ușor de regăsit în societatea noastră.
Trecerea de la primul volum spre volumul al doilea îmbogățește o poveste ce pare la început simplă, dar care ajunge să fie complexă, cu multe detalii interesante. Ce mai, un adevărat roman polițist, scris într-o notă ironică, cu multe referințe la peisajul autohton, așa cum îl știm cu toții.
Ce mai, romanul merită citit, iar Silviu Iliuță merită felicitările noastre! Romanul a fost tipărit de către Bookzone și poate fi achiziționat, direct de pe site.
Articol scris de Ovidiu Bălcăcian
Digital marketer, pasionat de ceea ce fac, pragmatic și mereu în căutare de noi provocări
Social Media Campaign Manager la The Pharmacy
Trainer la Laboratorul de Online.