A inceput sa imi displaca sa mai dau sfaturi. Nu neaparat pentru ca nu m-as pricepe, ci mai degraba pentru ca imi dau seama ca nu mai depinde de mine ca o persoana sa se schimbe.
Am ajutat multe persoane sa devina mai informate si mai bune in diverse feluri, dar simt ca uneori oamenii nu se asculta pe ei insisi, dar prefera sa primeasca directii si sfaturi de la prieteni sau de la persoane care le stimeaza.
Isi externalizeaza procesul de luare al deciziilor, pentru ca e mai usor sa ia altcineva decizia pentru tine, decat sa o iei tu pentru tine.
In timp, renunti la presiunea luarii unei decizii, dar iti pierzi incet incet capacitatea de a te conduce pe tine insuti.
Cand nu mai stii cum sa te conduci pe tine incepi sa iei decizii impotriva propriului interes si incep sa te simti pierdut sau cel putin dezorientat.
Totusi, consider ca exista cateva scapari si cateva “strategii” pe care te poti baza, astfel incat sa iti recapeti busola decizionala si sa poti sa fii din nou o persoana a carei judecata functioneaza in directia propriului sistem de valori si de abilitati. (Scuze pentru limbajul de lemn)
Nimic nu mi se pare mai important in viata asta, decat sa iei decizii care sunt congruente cu lucrurile care te caracterizeaza.
Dupa cum spuneam, am 5 principii care sa te ghideze spre decizii mai bune, luate in interesul tau:
1. Esti ceea ce gandesti sau ceea ce gandesc altii despre tine
Poti sa citesti sintagma de mai sus in toate cartile de NLP si de neurostiinte. Probabil niciodata nu au fost mai multe dovezi ca ceea ce ne spunem in mod repetat ne afecteaza in mod direct structura creierului.
Creierului este un mecanism care este depedent de obiceiuri si de impulsuri. Ceea ce faci in mod repetat te defineste, nu numai la nivel intern (ceea ce se intampla in creierul sau corpul tau), dar si in viata reala.
Daca dai 2-3 tepe, vei fi categorisit ca fiind un tepar. Daca vei intarzia de mai mult de 3 ori vei fi categorisit ca pe o persoana cu probleme de punctualitate, indiferent de motivele pe care le oferi.
Asadar, din pacate esti ceea ce tu gandesti sau ceea ce ganadesc altii despre tine.
Ceea ce este amuzant, este ca uneori noi ne putem considera zmei, dar lumea din jur ne poate vedea ca pe niste ratati. “Secretul” este in a incerca sa aliniezi felul cum te vezi tu si cum te vede lumea.
Cum sa faci asta? E mai complicat decat este de spus, pentru ca raspunsul corect din punct de vedere “politic” este : DEPINDE!
Am intrebat pe pagina de Facebook daca e important sa iti pese de parerea celor din jur. Ca de obicei, depinde, multi au zis da, altii au spus nu.
Parerea mea este ca nu ar trebui sa iti pese de ceea ce zic altii despre tine, atata timp cat ceea ce zic altii despre tine iti face cinste. Cand nu-ti face cinste, ar fi cazul sa aliniezi ceea ce gandesc altii despre tine, la ceea ce esti tu cu adevarat.
2. Ceea ce vezi nu este neaparat si realitatea
Ceea ce vedem este de fapt ceea ce percepem ca fiind real in momentul respectiv. Realitatea este ceva subiectiv. Nu, nu sunt abstract.
Imagineaza-ti ultima cearta cu cineva apropiat. Tu credeai o chestie, persoana cu care te certai alta chestie.
Aveati altfel de intelegeri privind ceea ce inseamna realitatea. Faptul pentru care va certati era acelasi, dar perceptia acestuia era diferita.
Nu stiu cat de importanta este lectia asta pentru tine, dar pentru mine este esentiala. Ma ajuta sa ma detasez de anumite necazuri sau de anumite probleme. Ma face sa inteleg perspectiva celuilalt, pentru ca imi demonstreaza ca aceeasi situatie poate fi vazuta in cel putin 2 alte feluri.
Inainte sa te plangi, sa te pui pe jos si sa dai din picioare si sa zici ca realitatea e de rahat, ai putea sa incerci sa intelegi ca e doar “realitatea” ta, din momentul respectiv.
Ceea ce pentru tine e o viata de cosmar, pentru altii este o viata de vis sau cel putin o viata mai buna.
Nu zic ca iti imaginezi ca lucrurile uneori sunt aiurea, doar ca iti recomand sa analizezi mai atent daca situatia este intr-adevar chiar asa cum o vizualizezi.
3. Ar trebui sa tintesti catre fericire nu catre a detine controlul
Imi vine greu sa cred ca avem lucrurile sub control. Dovada poate fi to do list-urile pe care le avem in fiecare zi de rezolvat, multe dintre elemente fiind task-uri ce vin de la altii.
Daca mai mult de 50% de lucrurile pe care le ai de facut sunt venite de la altii, cat de mult control detii de fapt asupra propriei vieti?
Sincer, sunt de parere ca ar trebui sa uiti cuvantul control. Este inutil. Nu te ajuta cu nimic.
Ce te ajuta pe tine de fapt este sa intelegi ca trebuie sa inveti sa fii flexibil. Trebuie sa inveti sa te adaptezi. Trebuie sa fii un cameleon.
Oamenii pe care eu ii stimez cel mai mult sunt aceia care sunt atat de flexibili, incat isi permit sa traiasca cu foarte putini bani si sa poata duce o viata de vagabond.
Faptul ca au flexibilitatea asta nu inseamna ca si o fac asta, dar inseamna ca isi vor putea reveni dintr-un necaz mare mult mai repede decat am putea-o face noi doi.
Acesti oameni flexibili vor cauta intotdeauna sa fie fericiti si nu bogati. E frumos sa ai chestii stralucitoare si bani pe care sa ii cheltui pe diverse lucruri, dar faptul ca ai confort financiar nu iti va garanta fericirea.
Sunt convins ca stii asta deja, dar vroiam sa fiu sigur am atins si punctul asta :D.
4. Cand ceva nu-ti mai face placere, renunta
Cand am plecat din Romania a trebuit sa renunt la ceva la care tineam extrem de mult, afacerea pornita cu 2 dintre cei mai buni prieteni dintre ai mei.
E greu sa recunosti ca ceva ceea ce tu ai inceput, nu iti mai face placere sa il continui, insa antreprenoriatul inca nu era pentru mine.
Sunt de parere ca toti putem sa fim sefi pe ceva de-al nostru, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii antreprenor. Antreprenorii au foarte multa responsabilitate in “carca” lor, iar eu am inca nu eram destul de responsabil ca sa fac fata.
Devenisem foarte putin productiv si incepeam sa fac grimase cand imi deschideam emailul.
Cand ajungi intr-o situatie ca a mea, renunta sau da-te la o parte. E cazul sa schimbi peisajul.
De ce?
Cel mai periculos om in orice fel de activitate este omul caruia nu-i mai face placere sa isi faca munca. Acesta poate ajunge sa saboteze colectivul, chiar si fara sa isi dea seama.
Incepusem sa ma simt ca o povara pentru colegii mei care aveau mai mult drive.
Asa ca m-am dat la o parte. Nu mai avea rost sa fac ceva ceea ce nu-mi mai placea.
5. Ca sa ajungi unde vrei sa ajungi va trebui sa muncesti mult de tot
Uneori energia pe care o consumi incercand sa gasesti o scurtatura, o puteai investi in a-ti dezvolta abilitatile.
Toti vrem sa ajungem in cel mai scurt timp acolo sus. Unde e sus, fiecare stie pentru el.
Insa multi vor sa ajunga sus, fara pic de munca. Foarte putin reusesc. Cei care reusesc, deseori regreseaza la fel de repede.
Munca este un catalizator pentru experienta. Experienta este un catalizator pentru flexibilitatea.
Iti recomand sa muncesti din greu, pentru a deveni mai flexibil si mai puternic.
Da, poti cauta in continuare scurtaturi, dar retine ca undeva, candva, va trebui sa muncesti din greu ca sa ajungi la rezultatele pe care le doresti.
Daca o sa muncesti din greu nu inseamna ca nu o sa dormi noaptea. Inseamna doar ca vei investi mai multa energie si va trebui sa inveti mai din greu.
“Doar munca zideste caracterul tare” – Butch, Valea Tatilor
Sunt de parere ca oamenii investesc prea multa energie in a evita sa-si faca treaba pe care o au de facut. Aceeasi energie poate fi consumata intr-un mod productiv intr-un alt domeniu, daca ceea ce faci acum nu iti mai este pe plac.
***
Motivul pentru care am scris un articol atat de lung, este pentru ca vreau sa te fac sa te trezesti. Daca tu esti deja “treaz”, atunci vreau sa il ajut pe un prieten de-al tau.
Fiecare este responsabil de dezvoltarea lui personala, iar eu cred cu tarie ca devii mai puternic cu fiecare decizie pe care o iei.
Lucrurile se intampla atunci cand deciziile se pun in aplicare.
Cand ele doar se discuta, energia se consuma incetul cu incetul. Cu cat trece mai mult timp, cu atat devine mai greu sa iei o decizie si cu atat mai mult creste probabilitatea de a lua o decizie proasta.
Incearca sa aplici principiile descrise in acest articol timp de 1 saptamana. Observa rezultatele si diferentele in felul cum judeci o experienta. Nu observi ceva diferit la felul cum gandesti?
Mult succes in aplicarea ideilor din acest articol.
Iulian Baciu says
la 2) as pune ca subtitlu: Relitatea este cea pe care o vezi tu, insa nu e singura :).
Recheşan Gheorghe Dan says
bulshit si chestii fumate…bune pt aia de n-au ce face cu viatza lor.
Adrian Pop says
Asa de bine ar fi daca ar disparea eticheta din stanga pentru like-uri…acopera scrisul si e enervant sa o tot ocolesti. Iar cine vrea sa dea like da, chiar daca eticheta e statica sub titlu, de ex. :D…in rest, postarile sunt interesante 😉
Cleopatra Erato says
Impartasesc aceeasi dorinta si opinie cu Adrian Pop.
Tomoroga Titus says
Like