Creierul nostru nu funcționează liniar. Nu gândim totul în pași și în serii logice.
Unele lucruri din capul nostru fac zeci de mii de conexiuni de care nu ne dăm seama sau de care ne dăm seama și din frică sau rușine, nu le includem în exercițiile noastre de gândire.
Gândirea radiantă înțelege complexitatea felului în care gândim și vine cu o propunere, care să satisfacă felul în care creierul funcționează cu adevărat: mindmap-ul.
Mindmap-ul este o reprezentare grafică asemănătoare unui neuron.
Nucleul reprezintă centrul sau subiectul nostru principal de gândire, iar dendritele (cred că așa se numesc) reprezintă ramurile care se desprind din centru.
Ce este un mindmap
- o formă de organizare a informației
- poate fi folosit la a lua notițite, decizii, a crea concepte și a ține evidența
- este o formă expresivă, logică și artistică în același timp
- este o formă personală de a gândi, se pretează în funcție de individ și personalitate
- prezintă elemente conectate radiant (sub formă de ramuri legate de un subiect central)
Ce nu este un mindmap
- nu este o formă de organizare ideală/perfectă
- nu este soluția salvatoare pentru planificări și definirea de concepte/proiecte complexe
- nu este o formă neapărat sistematică și nu este liniară
- nu este întotdeauna 100% util să faci un mindmap
Cum arată un mindmap
Ai mai jos un print generos cu felul în care arată un mindmap realizat pentru acest post. După cum poți observa, îți poți da seama de multe direct din vizualizarea propriu-zisă a mindmap-ului.
Am 3 secțiuni principale, fiecare secțiune cu elementele ei și per total îți ofer o perspectivă de ansamblu a articolului.
La ce pot folosi mindmap-urile
Sunt de părere că poți folosi un mindmap la orice. Poate să fie vorba de organizarea unei petreceri, un proiect, licența ta, structura site-ului tău și orice altceva.
Nu prea contează subiectul, pentru că mindmap-ul nu ține cont de subiect cât ține cont de individ și de personalitatea acestuia.
Eu folosesc mindmap-uri pentru a captura idei și ca să îmi organizez informația din propriul creier mai ușor. Mă ajută să îmi clarific repede ce am de făcut.
Unelte
Eu am folosit în ultimul timp, cu precădere, 2 unelte: Mindomo și Freemind.
Pentru cei care vor ceva de start, foarte simplist, recomand Freemind este probabil softul cu care am început majoritatea să facem mindmap-uri. E free și e ok.
Dacă vrei ceva mai deosebit, chiar și dacă e pentru prima oară când faci un mindmap, recomand Mindomo, o soluție foarte elegantă și ușor folosit, intuitivă aș putea spune.
Poți crea cu Mindomo mindmap-uri simpliste, extrem de elegante, dar poți și merge foarte departe atașând părți audio, link-uri, poze și altele și să generezi o adevărată operă de artă.
Dacă vrei și mai mult de atât, cu Mindomo poți face dintr-un mindmap, o prezentare elegantă.
Motivul pentru care insist pe Mindomo este că mi-a plăcut foarte mult softul și mi s-a părut cea mai bună unealtă de mindmapping pe care am folosit-o până acum și crede-mă am testat destule tool-uri. Totodată, mă încântă faptul că sunt români de-ai noștri și merită tot respectul pentru ce produs au creat.
Ai mai jos un clip care explică abilitatea lui Mindomo de a crea prezentări din mindmap-uri. Click aici dacă nu vezi filmulețul.
Reguli în crearea mindmap-urilor
De fapt regulile următoare nu prea sunt reguli, cât sunt indicații de bun simț care să te ajute să creezi mindmap-uri bune:
- Pornește din centru (subiectul de bază)
- Folosește-te de culori
- Pune tot ce ai în minte pe mindmap, organizează mai târziu
- Include cât mai multe tipuri de resurse: audio, video, link-uri, poze
- Nu te limita: fă mindmap-ul mai frumos, mai colorat, mai artistic
- Distrează-te
Concluzie
Consider că mindmap-urile reprezintă o metodă excelentă de a stimula gândirea și inclusiv creativitatea.
Recomand tuturor utilizarea unei unelte cum este Mindomo, pentru că te ajută să realizezi niște lucruri pline de sens, prin mai multă interactivitate cu ceea ce așterni pe mindmap.
Dacă ai întrebări, răspund cu mare plăcere la ele, dar te avertizez că nu sunt expert în gândirea radiantă, dar sunt un utilizator entuziast de mindmap-uri.
De asemenea dacă ai tips & tricks pe care poți să le împarți cu noi, sunt binevenite, desigur.
Andreea Carmen Făniţă says
Eu folosesc mindmap-ul inca de dinainte sa stiu ce este si cum arata un mindmap. Am inceput la liceu si inca il folosesc. Este o metoda foarte buna mai ales pentru mine. Eu imi simt mintea dezorganizata si uneori imi vin multe mrea multe idei la un loc. Mindmapping-ul are toate cuvintele de lauda din partea mea. Ma bucur ca ai scris despre asta.
Daniel Sima says
Carmen daca esti interesata iti pot oferi un cont cu 1 luna premium ca sa testezi Mindomo 🙂
Andreea Carmen Făniţă says
Daniel Sima oferta ta este foarte tentanta. Am intrat putin pe site-ul Mindomo ca sa aflu mai multe si sunt de-a dreptul curioasa. Mi-ar placea sa am ocazia sa il testez mai ales ca se apropie ultimul meu examen si trebuie sa realizez o prezentare structurata si pe scurt in 7 minute. Cred ca ar fi cel mai potrivit instrument pentru asta.
Daniel Sima says
Andreea Carmen Făniţă Perfect 🙂 Fa-ti cont si da-mi un mesaj privat cu numele contului. Luni dimineata o sa iti activam 30 de zile premium 🙂
Andreea Carmen Făniţă says
Daniel Sima : WoW, Multumesc mult pentru oportunitate. 😀 asa o sa fac 😀