Dacă vrei să te schimbi, este clar că trebuie să schimbi anumite lucruri mici, care în timp produc rezultate mari. Schimbare permanentă se întâmplă în pași mici și repetați.
Nu poți avea pretenția ca mâine să devii acel om pe care ți-l imaginezi. Însă poți să ai pretenția ca începând de acum, să faci acele schimbări care te vor aduce mai aproape de acel ideal pe care ți-l imaginezi.
Ca să faci acești pași mai rapid sau mai cu încredere, îți prezint 15 lucruri pe care eu consider că nu ar mai trebui să le faci anul acesta:
1. Nu-ți mai pierde prea mult timpul. Ca să ne înțelegem de la început. Timpul pe care îl petreci cu cei dragi, nu este timp pierdut. Timpul petrecut cu persoane la care nu ții, poate fi considerat timp pierdut. Focusează-te pe ce este mai important și investește-ți timpul făcând ceea ce îți place.
Timp pierdut este un timp pe care simți că nu o să îl mai recuperezi vreodată sau timp pe care ți-ar fi plăcut să îl petreci în orice alt fel posibil. Orice alt fel, chiar dacă este o activitate mai puțin interesantă.
2. Nu mai spune “Voi face treaba asta mai târziu!”. Pe mine această replică m-a marcat. Cred că puteam să fac de 2-3 ori mai multe dacă nu îmi spuneam în minte această propoziție care încurajează de obicei procrastinarea. Dacă lucrezi la ceva important și chiar nu poți să faci acest lucru acum, încearcă să îl delegi sau refuză-l.
Foarte des, o să treci lucruri în to do list, care au tot fost reprioritizate și pe care le tot eviți.
Nu lăsa legea lui Parkinson să își facă efectul.
3. Nu mai amâna să citești o carte care te-ar putea ajuta. Perioada în care am citit cel mai puțin, trebuia să fie de fapt perioada în care trebuia să citesc cel mai mult: liceul. Nu aveam mai nicio grijă pe cap atunci. Acum am foarte multe de făcut, dar mereu îmi fac timp pentru citit.
Acest blog s-a născut datorită acestei preocupări deosebite pentru citit.
Cărțile te pot ajuta foarte mult, pentru că foarte probabil mulți dintre cei pe care încerci să-i depășești, citesc foarte rar sau chiar deloc. Poți să consideri cititul o strategie de a genera un avantaj competitiv. Încearcă vreo 2 luni citind vreo 2-3 cărți/lună, vezi unde ajungi, vezi ce îți iese și vezi dacă merită. Sunt convins că nu vei regreta, mai ales dacă citești cărțile potrivite.
4. Nu mai mânca orice. Sărbătorile sunt o scuză “bună” pentru a mânca orice.
Problema era că anul trecut nu aveai dezvoltat obiceiul de a rezista în fața multitudinii de carbohidrați și de lipide.
Nu zice nimeni să devii un pustnic sau să începi o dietă miraculoasă, dar eu unul m-aș obliga să renunț pe rând la toate chestiile care doar au scopul de a umple stomacul și pe termen mai lung îți strică echilibrul din organism.
Repet, schimbările mari se produc în pași mici și repetați.
5. Nu mai trage chiulul de la activități importante. Important nu înseamnă că îți va aduce bani, important înseamnă că îți va aduce un anume beneficiu. Ne ascundem uneori în spatele unor rutine sau activități fără niciun beneficiu, pentru că ne simțim inconfortabili mergând la activități importante: întâlniri cu prieteni vechi, pregătiri care ne-ar putea schimba, examene la materii care nu ne plac, lucruri pe care trebuie să le facem cu familia.
Am observat, că dacă depășim acele bariere care ne fac inconfortabili, devenim foarte flexibili în gândire și în atitudine.
Asta înseamnă că deoseori trebuie doar să absorbi șocul realizării unei activități pentru primele câteva dăți. După aceea te poți învârti în orice activitate și poți extrage cu adevărat beneficiile din activitățile importante.
6. Nu mai îți cumpăra fericirea. Mie îmi plac gadgeturile, dar nu mi le cumpăr decât pe cele pe care am nevoie. Mie îmi plac hainele mai simple și stylish, dar nu mi le cumpăr pe toate. Mie îmi plac cărțile, dar nu mi le cumpăr pe toate. Alții le cumpără pe toate indiferent dacă le place sau nu. Își cumpără sentimentul de siguranță, sentimentul de proprietate, sentimentul de a fi unic, sentimentul de a fi puternic.
Un lucru cumpărat doar ca să acopere o problema, exact asta face sau chiar mai rău, înrăutățește situația.
Suntem consumeriști și ne cumpărăm lifestyle-ul în loc să îl creăm. Forma fără fond este pentru cei care vor doar să mai scape de responsabilități încă o zi.
Să zicem că banii se vor termina la un moment dat. Ce o să faci, nu o să mai fii fericit? Asta te definește? Poți mai mult de atât, cumpără doar lucrurile care îți oferă utilitate, lucrează la încrederea în sine, la relații de prietenie, la dezvoltarea intelectului tău și nu o să mai cumperi lucruri care doar par că te fac să te simți mai bine.
7. Nu mai aștepta atât de mult să iei o decizie importantă. Cu cât amâni o decizie mai mult, cu atât va fi mai greu să o iei, cu atât o să te adâncești mai mult, cu atât mai mult vei trece de momentul oportun când ar fi trebuit să iei acea decizie.
Ia o decizie cât mai repede și după aceea aplic-0 și adaptează-te. Decizia s-ar putea să fie una bună, dar implementarea proastă. Decizia poate să fie una mai puțină, dar implementarea să fie una bună și rezultatele să fie surprinzătoare.
Totul depinde de implementare. TOTUL. Ai o idee, este nulă fără implementare. Ai un plan, este nul fără implementare. Ai un obiectiv, este nul fără implementare. Concentrează-te mai mult pe a face și petrece mai puțin timp planificând.
Este bine să te gândești de 2 ori înainte de a face un lucru, dar să nu confunzi gânditul cu amânatul :).
8. Nu te mai împrumuta de bani sau nu mai împrumuta bani. Odată ce ai intrat în jocul ăsta al împrumuturilor, intri într-un vârtej extrem de neplăcut. Este neplăcut să tragi de cineva să îți dea banii, este neplăcut să îi ceri cuiva bani.
Eu urăsc să mă împrumut, dar am fost des unul dintre cei care îi împrumuta pe ceilalți.
Mie nu-mi place să bat lumea la cap, dar sentimentul că cineva îți datorează ceva în general este unul neplăcut. Te face să te întrebi dacă vrei primi vreodată acel ceva înapoi. În loc să te împrumuți de ceva, fă un barter, un troc, o tranzacție. Te simți mult mai confortabil când faci o tranzacție, decât atunci când faci un împrumut.
9. Să nu le mai faci pe toate. Dacă ești unul dintre cei care zic “dacă vrei ca un lucru să iasă bine, trebuie să îl faci cu mâna ta” ești cu siguranță un om cu mult prea multe pe cap. Încearcă să delegi ceea ce e mai puțin important sau cronofag (îți consumă foarte mult timp) și concentrează-te pe lucrurile care oferă valoare adăugată.
Este greu să lași din mână niște lucruri pe care tu le făceai de obicei, dar pe măsură ce devii mai elevat, trebuie să gândești mai strategic, în termeni de valoare adăugată și maximizarea beneficiilor. Sună frumos și abstract, dar trebuie să îi lași și pe alții să învețe, să greșească, să încerce, să capete experiență.
10. Nu mai da vina pe ceilalți. Sau cel puțin recunoaște-ți și tu vina în toată povestea asta. Nu zic să te învinovățești pentru lucrurile pe care alții le fac, doar îți cer să îți asumi responsabilitatea și să accepți consecințele. Nu mai fugi de pedepse, s-ar putea ca unele pedepse să te elibereze de stres și de nervi.
11. Nu mai spune “la mulți ani” prietenilor dragi pe Facebook. Asta mi-o spun în primul rând mie. Anul acesta nu mai ai voie să îi trimiți unui prieten bun (decât dacă e ultima soluție) un mesaj de “la mulți ani” prin Facebook. Ordinea mijloacelor pe care ar trebui să le folosești: față în față, telefon, SMS, email.
12. Nu te mai epuiza făcând lucruri care nu îți sunt pe plac. Se spune că e bine să începi cu ce nu îți place să faci, dar dacă acele lucruri nu-ți plac, nu mai bine nu le mai faci deloc? Deleagă-le sau instrumentează în așa fel, încât nu mai trebuie să le faci tu. De ce? Pentru că îți irosești energia și nervii. Concentrează-te pe lucrurile care te fac mai deștept, mai entuziasmat, lucruri care te fac să zâmbești. Nu ai chiar așa de multă energie, așa că ar fi bine să te concentrezi pe lucrurile care contează cu adevărat. Nu-ți zic să fugi de responsabilități, doar îți recomand să le transmiți cuiva căruia îi place să le facă sau vrea să învețe din ele.
13. Nu mai citi lucruri care doar te enervează. Nu mai citi presa, nu mai citi blogurile care te enervează, nu mai citi statusuri pe Facebook, nu mai citi mesaje de la oameni care te enervează, nu mai te uita la televizor la știrile de la ora 5, nu mai citi Cancan, Libertatea, Click și alte tabloide.
Citește în schimb acest blog 😛 sau alte lucruri care te fac mai deștept, care te fac să zâmbești și care te determină să schimbi lucrurile în bine.
14. Nu te mai compara cu toți ceilalți din jurul tău. Este o diferență între a lua ce e mai bun de la cei din jurul tău și a te compara cu cei din jurul tău. Nu-ți defini stilul de viață în funcție de reușitele altora. Felul în care ei au ajuns acolo sus, nu este felul în care tu vei ajunge acolo sus. Felul în care ei reacționează, este diferit de felul în care tu reacționezi.
Ești președintele propriei tale vieții.
Te poți uita în schimb la cei din jurul tău oricând pentru inspirație, pentru idei, pentru strategii, dar întotdeauna va trebui să adaugi culoarea ta :).
Învață despre greșelile și reușitele celor din jurul tău, dar ia-ți notițe în felul în care ți se potrivește doar ție.
15. Încetează să mai petreci timp cu oameni pe care nu îi placi.
(a) Îți place de el? (NU) Îl poți determina să se schimbe astfel încât să îți placă de el? (NU) Atunci găsește pe cineva pe care să placi.
(b) Îți place de el? (NU) Îl poți determina să se schimbe astfel încât să îți placă de acel cineva? (DA) Atunci ajută-l să se schimbe astfel încât și el să fie mulțumit cu ceea ce va deveni.
(c) Îți place de el? (DA) Atunci ține-l aproape cât mai mult timp.
Concluzie
Acestea sunt sugestiile mele pentru lucrurile pe care nu ar trebui să le faci anul acesta. Ştiu, sunt multe idei, probabil controversate sau mai puțin argumentate, dar consideră ca fiind perspectiva mea asupra lucrurilor.
Dar te rog să mai ai în vedere o treabă:
Majoritatea deciziilor delicate pe care o să le iei, vor înregistra un mic recul la început și o să ți se pară că ai făcut de fapt un pas în spate. Însă pe măsură ce lucrurile să schimbă o să îți fie din ce în ce mai bine și lucrurile o să meargă așa cum îți imaginai.
Important este să începi, unele lucruri se vor întâmpla de la sine, altele vor trebui a fi urmate de mai multă acțiune.
Dacă ții foarte mult să te schimbi anul acesta, zilnic va trebui să respecți reguli precum cele pe care le-am descris eu în acest articol.
Nu neapărat regulile pe care eu le-am descris sau nu pe toate. Creează-ți propriul tău set de reguli, de fapt așa îți recomand să și faci.
Dar începe și aplică-le de acum, nu mai târziu, nu mâine, nu începând cu săptămâna viitoare. Cu cât amâni mai mult, cu atât mai greu o să îți fie.
Ce lucruri nu ar mai trebui să facem în 2012? Cele pe care eu le-am descris sunt juste, merită respectate?
Alexandru Dan says
Un articol foarte, foarte, foarte util la inceput de an, pentru un "fresh new start"! Multumesc 🙂
Cristina Florea says
Action time 🙂
Gabriel Nechita says
Neapărat, fără acţiune nu ajungem nicăieri :).
Gabriel Nechita says
Un 2012 superb îti doresc, să ai multe realizări.
Muresan Ioan says
Gaseste "15 modalitati " de a scapa Romania de cleptocratie…
Gabriel Nechita says
mi-ar plăcea să pot avea influenţa asta, să scap România de cei răi… poate va veni cineva cu influenţa asta sau paote se vor asocia mai mulţi care împreună să poată să facă asta 🙂
Alexandra Cristina Mihalache says
Rezolutii de baza 🙂
Gabriel Nechita says
Să zicem că sunt promisiuni de bun simţ :P.
Victor Onofrei says
11. Ideea nu e daca sa scrii sau sa nu scrii pe wall "la multi ani" ci de unde vine la multi ani-ul ala?!
a) daca vine dintr-o obligatie contractuala numita "Friends on Facebook" atunci, corect, ar trebui sa renunti
b) daca vine dintr-o relatie adevarata atunci, evident, mult mai important e fata in fata, dar nu trebuie neaparat sa scoti facebook din plan. De exemplu, pe fb poti sa faci o dedicatie muzicala…
Gabriel Nechita says
un telefon valorează mult mai mult decât un mesaj pe Facebook, perceptual vorbind :). Sunt multe variante, dar eu sunt de părere că un om se bucură mai tare dacă îl suni decât dacă îi laşi un mesaj pe Facebook.
Am zis succesiunea face to face, telefon, sms, facebook.
Victor Onofrei says
dar poti sa le faci pe toate, transmitand un mesaj unic/in mod unic prin fiecare cale de comunicare
Angela Ionete says
Multi avem nevoie de un restart…
Angela-Elena Ifrim says
Foarte frumos si foarte folositor ! Asa e , daca vrei sa schimbi ceva Fa Ceva.
Angela-Elena Ifrim says
Foarte frumos si foarte folositor ! Asa e , daca vrei sa schimbi ceva Fa Ceva.
Marieta says
Din punctul meu de vedere un articol de nota 20+ imi pace mult este complex ,informatii utile ptr dezvoltarea personala.L-am citit cu placere si pot spune ca am sa il recitesc ori de cate ori este nevoie cu aceeasi placere.Recunostinta infinita.Il recomand tuturor din toata inima.Cu drag!
Gabriel Nechita says
Mă bucur că ti-a plăcut articolul. Mi-a luat câteva ore să aleg cele 15 lucruri, era o listă de vreo 25, dar le-am selectat pe cele mai importante. Ca de obicei, orice like, share, tweet este apreciat.
Gabriel Nechita says
Restartul ăsta e cel mai bun la început de an… dar eu zic că merge dat şi pe tot parcursul anului, numai că la începutul anului, parcă ai mentalitatea aia de a fresh new start.
Vlad Gargaz says
+++
Lole Cristian says
Punctul 3 —-> un mare +
Punctul 7 —-> lucrurile pe care de obicei le lasi sa balteasca, baltind vor ramane
Punctul 10 —> japonezi au adoptat o politica foarte buna, au incetat sa mai caute vinovatul si s-au apucat de cautat solutii ( try reading Gemba Keizen )
Punctul 14 —> sfat " Cartea despre Ego " scrisa de adeptii lui OSHO
Punctul 15 —> legea atractiei spune ca vibratiile, semnalele, energiile pe care le emiti sunt ceea ce vei primii inapoi. Emite un vibe bun si vei primii inapoi tot un vibe bun de la oamenii de langa tine.
O zi buna.
Mihai Constantin Besleaga says
Multumesc, e foarte bine cand cineva iti mai aduce aminte ca te abati din drumul bun .
Ioana Olea says
Eu cred ca…pentru a nu se ,,inregistra un mic recul la inceput"(te-am citat 🙂 ) si pentru a nu i se parea cuiva ca a facut ,,de fapt un pas in spate" …ar fi bine sa se exprime sugestiile fara negatii. Creierul nostru este tentat sa faca exact invers. E ca atunci cand eram copii si multi dintre apropiati ne spuneau ca ,, Nu e bine sa faci cutare lucru!''…Asa sunt formulate si cele 10 porunci pe care, se spune, ca le-a dictat Dumnezeu lui Moise! Cred ca de-aia…toti le incalcam! Pentru ca sunt formulate cu negatia in fata…Daca nu pe toate…cel putin jumatate dintre ele! In rest… felicitari pentru experienta acumulata si capacitatea de a iesi din orice situatie, bucurandu-te ca ai mai invatat ceva, asa incat sa le impartasesti si altora!:) keep going!
Gabriel Nechita says
Da, înţeleg ceea ce spui tu.
Să discutăm puţin despre contextul neurologic… avem în creier o zonă numită centrul dorinţei, aceasta se activează atunci când vrem să facem ceva ceea ce ne-ar putea oferi o experienţă interesantă.
Dorinţa asta are mai mulţi butoni comportamentali, aceşti butoni comportamentali sunt daţi de educaţia pe care tu o primeşti care creează pattern-uri în mintea ta.
Astfel, cele 10 porunci nu mai funcţionează, pentru că în timp oamenii au fost învăţaţi că opusul poate însemna o experienţă plăcută (chiar dacă este practic împotriva propriilor crezuri).
De aceea fumătorii nu sunt afectaţi de avertismentele de pe pachetele de ţigări, de-aia copiii fac ceea ce nu vor părinţii.
Psihologia inversă ne este implantată în creier de mici de către toţi din jurul nostru care la un moment dat, ne învăţat să facem fix invers ceea ce ni se zice :).
Articolul meu nu are responsabilitatea de a te schimba sau a schimba pe altcineva, ci mai degrabă de a te face să conştientizezi ce se poate face diferit. La urma urmei, toate răspunsurile le deţine fiecare persoană pentru ea şi doar ea se poate schimba. Însă o persoană ca să se schimbe are nevoie de un motiv, poate lucrurile pe care le-am scris eu pot deveni motive :).
Mihai Tudosă says
Superb scris! Mulțumim!
Bogdan Sandru says
Foarte interesant, multumesc !!!!
Ioana Mogosanu says
multumesc este foarte interesant mai ales in ziua de astazi
Viorica Florentina says
adevarat, f frumos articolul,insa nu stiu daca chiar totul depinde de noi….vrei sa schimbi ceva: "fa ceva"…..De ani,ani,ani si ani incerc sa schimb ceva si nu-mi iese nik,totul pe dos.Acum fac rabdare pana cand Dumnezeu va vrea sa schimbe ceva.Dar am multe intrebari fara raspuns la care una chiar o scriu:" este posibil sa ai atata vointa sa faci ,sa creezi, sa construiesti….dar nu reusesti sa ajungi acolo unde iti pui in gand?pur si simplu nu reusesti.toti pasii mari pe care ii faci sunt in afara.Nu se leaga absolut nimic,absolut!Ce ganditi?
Alexandra Agapie says
ma bucur ca am descoperit acest site!!!e foarte interesant si educativ in acelasi timp!!!
Georgiana-Elena Lucuță says
Ești președintele propriei tale vieți. Voi reține cu siguranță sfaturile dvs. Excelente articolele. Am căutat foarte mult timp un loc și un om care să îmi poată insufla credibilitate și încredere în ce doresc să fac mai departe. Mulțumesc.
Marian Popescul says
foarte interesant
Elena Radu says
"Nu mai iti cumpara fericirea" sau Nu iti mai cumpara fericirea ? "…nu mai te uita la televizor" sau… nu te mai uita la televizor?
Constantina Radus says
un articol foarte bun si foarte util
Victor Peta says
inteligent si concentrat articolul good
Clau Story says
ce intelegeti din asata si cei care vor ma intra sa no cititi asata
Catalin Obrijanu says
Da asa ma stradui si voi reusi sunt pe acest drum dupa cate vad in jurul meu,e bun !
Stefan Pintea says
Genial punctul 11 🙂
Dragos Staetu says
:)))
Magdalena Grecu says
Totuși…"Nu le mai FACE tu pe toate"!!
Daniela Aniela says
e atat adevar in toate punctele!!!!!!!!!
Adam Elisabeta says
Scrie regulile pe care le respecți când citești o carte
Luana Sandache says
pentru mine 15 este best of : D