Pentru mine faptul că am intrat la facultate a fost o gură de aer proaspăt.
Nu o știe prea multă lume, dar în clasa a 12-a eram într-o perioadă mai neagră a vieții mele.
Tatăl meu murise în vara de dinainte să intru în clasa a 12-a, iar pe tot parcursul ultimului an de liceu eram din ce în ce mai “rebel”: chiuleam mult, nu învățam, mă îmbătam. Chestii de genul. Nu e neapărat ceva de care să fii mândru .
Toată avalanșa asta negativă a culminat cu faptul că am picat BAC-ul la matematică, din cauza mea desigur, pentru că nu am fost în stare să trec peste antipatia față de diriginta mea, care m-a făcut să detest o disciplină absolut fascinantă.
Facultatea reprezenta așadar șansa mea de a o lua de la 0.
Şi așa a fost.
Am intrat la management, pe un loc cu taxă. După vreo 3-4 săptămâni am intrat și într-o organizație de studenți care a reprezentat preambulul unei experiențe de viață și profesională minunate, căruia îi datorez în mare parte, abilitățile pe care le dețin acum.
Însă ca un student curios și ușor grăbit să se dezvolte, am făcut o mulțime de greșeli și de lucruri pe care nu trebuia să le fac, majoritatea punându-mi frână dezvoltării mele personale și profesionale.
Dintre toate aceste lecții pe care le-am deprins pe perioada facultății aș vrea să împărtășesc 6 lecții cu tine.
Sunt convins 100% dacă aș fi știut și înțeles aceste lecții mai devreme, aș fi avut mai mulți bani, mai mult timp liber, mai mulți prieteni, o rețea mai mare de contacte și probabil și acces la mai multe oportunități.
1. Cum sa scapi de presiunea psihologica a unui esec. Garantat!
Am văzut pe parcursul a 3 ani de zile zeci, poate chiar sute de persoane, care au renunțat la studii, la a mai face voluntariat pentru că nu au putut face față presiunii psihologice a unui eșec.
Faptul că au eșuat, că au avut o restanță, pe mulți i-a consumat, pentru că poate pentru ei a fost primul eșec adevărat din viața lor.
De fapt nu i-a consumat faptul că au eșuat. Nu momentul eșecului a fost momentul care le-a creat presiune psihologică, ci gândirea (mentalitatea) de după ce au avut primul eșec.
Cuvântul eșec este un concept. Nu este neapărat o stare de spirit. Nu este un obicei. Este o situație care apare deseori doar în mintea noastră. Ceea ce văd alții ca un succes, noi îl putem vedea ca și eșec.
Automat, este o idee care în mintea noastră schimbă felul în care vedem și relaționăm cu lumea din jurul nostru.
Metoda garantată de a scăpa de presiunea psihologică pe care o generează un eșec, este să faci dintr-o nereușită – o lecție.
Da, e atât de simplu.
Din moment ce orice lucru care nu îți merge bine este transformat într-o lecție, tu abordezi situația complet diferit.
Te analizezi, devii curios și descoperi noi lucruri la tine. Cauți lecția, nu cauți sentimentul de autocompătimire.
Mulți autori de cărți sau vorbitori în public s-au folosit de eșecurile lor pentru a le transforma în lecții de viață și au făcut bani pentru că au împărtășit cu alții secretele “eșecurilor” lor :).
2. Daca nu ceri, inseamna ca nu meriti.
Eu am fost pe parcursul liceului genul ăla de persoană care instala windows-ul celor care nu știau să instaleze un windows.
Niciodată nu am cerut nimic în schimbul “expertizei” mele de instalator de sisteme de operare.
Mi-am ajutat o bună parte din colegi să își realizeze site-urile pentru atestatul de informatică. La fel, nu am cerut nimic în schimb.
Mare prostie am făcut.
Nu cred însă că ar fi trebuit să le cer neapărat bani, însă faptul că eu am oferit acele lucruri gratuit, fără ca măcar să îi dau o valoare percepută acțiunilor mele, au fost din respectivele acțiuni să devină acțiuni lipsite de valoare.
Mulți dintre studenți învață pe parcursul facultății să facă primii bani. Mulți se apucă să facă freelancing.
Diferența dintre cineva care “face Photoshop” pe bani și cineva care “face Photoshop” gratuit este exact atitudinea asta de a cere ceva în schimb. Această atitudine bazată pe conceptul de tranzacție (barter), o să te ajute mult în viață.
Învață oamenii să ofere ceva la schimb, nu numai să ceară.
Atunci când ceri ceva și ți se oferă, munca ta capătă valoare în plus în mintea ta și în viața ta. E mai de preț. E un skill vandabil.
Ideea de work for free or for full price îmi vine acum în minte. Această idee mi-a devenit mantră abia în anul 3 de facultate când am început să fac bani din freelancing :).
3. Renunta la confort/posesiuni.
De câteva luni am cunoscut un om extrem de interesant cu care m-am împrietenit foarte repede.
Când era încă în facultate a luat decizia să meargă în Kosovo, ca voluntar. Facultatea oricum nu îl ajuta prea mult așa că a decis că e cazul să schimbe ceva la el.
Părinții lui evident nu au fost de acord și i-au spus că ideea lui nu este cea mai bună idee pe care a avut-o :).
Grație unei înțelegeri încheiate cu părinții lui înainte să intre la liceu, ca începând cu vârsta de 18 ani să ia orice decizie legată de viața lui pe cont propriu, dreptul de veto al părinților săi nu a contat.
Nu știu câți dintre noi ar fi avut puterea asta de a renunța la confortul actual și să se ducă într-un mediu total inconfortabil.
Cunosc persoane care în primul an de facultate nu aveau o personalitate tocmai adorabilă, dar printr-un șir de experiențe și de riscuri, cum ar fi plecarea într-un stagiu de practică în Afganistan (în timpul stagiului au avut loc și tot felul de incidente și chiar și un atentat la o ambasadă aflată la câțiva zeci de metri de locurile pe care le frecventa) și-au schimbat radical felul în care văd viața.
Nimic nu mai pare greu, nimic nu mai pare imposibil.
Nu spun că ar trebui să ai o experiență șocantă, dar simplul faptul că renunți la confort și la anumite posesiuni, te poate face mai conștient de cine ești și de cine vrei să devii.
4. Cunoaste mai multi oameni mai interesanti si mai destepti decat tine
Suntem obișnuiți să stăm la cutiuță și să nu interacționăm cu prea multe persoane mai deștepte ca noi, pentru că nu vrem să părem proști sau mai puțin educați.
Mulți studenți își păstrează anturajele pentru că nu au curajul și imboldul necesar de a cunoaște oameni mai deștepți și mai interesanți.
Cei care au insă curajul, reușesc să lege noi prietenii, să își crească inteligența emoțională și să relaționeze mult mai ușor cu oamenii în general.
Pentru că emoția ne conduce cu mult mai mult decât logica, o să îi îndrăgim întotdeauna mai mult pe cei care au abilități sociale mai proeminente.
Cea mai bună perioadă pentru a experimenta și pentru a învăța lucruri noi este în facultate. Riscurile sunt mici și ai de ales dintre atâtea anturaje, încât nu contează dacă îți pierzi anumiți prieteni, pentru că îți poți găsi imediat alții.
Dacă aș fi interacționat cu mai mulți oameni cu ambiții mai mari sau asemănătoare cu ale mele, cu siguranță la nivel profesional aș fi stat mult mai bine.
Ideea de networking merge dincolo de câteva contacte bine plasate. Cu cât te împrietenești cu mai mulți oameni capabili și competenți, cu atât mai bine o să îți fie.
Garantat!
5. Creeaza-ti oportunitatile.
Înainte să dau drumul la acest blog, mulți dintre banii pe care îi făceam se duceau pe cărți. Cred că undeva la 3000-4000 de lei i-am investit în cărți.
Dorința mea în 2012 era să am un atu (un asset), care să îmi permită să obțin cărțile în mod gratuit.
Cea mai evidentă soluție pentru mine era un blog.
Partea amuzantă este că nu a fost acest blog, ci unul în engleză care a eșuat pentru că nu am fost îndeajuns de perseverent.
Proiectul 1cartepesaptamana s-a născut dintr-o discuție cu un amic (care dintre amicii mei, nu știu, dar sigur era un amic) și mi-a luat cam 5 luni să îmi fac curajul să lansez blogul. :)) I know, sunt ușor ciudat.
Cert este, după ce l-am lansat și mi-am făcut curaj să promovez majoritatea ideilor și conceptelor pe care le cunosc, lucrurile au început să se așeze in ordine.
Apoi, am reușit să închei o înțelegere cu editura mea favorită din România, Publica, care au fost îndeajuns de drăguți încât să îmi furnizeze material de citit pe parcursul unui an de zile. Adică 1 carte pe săptămână :).
Deseori repet împreună cu colegii mei de afaceri, că cel mai bun loc de muncă este acela pe care ți-l creezi singur.
Nu prea ne place să lucrăm sub un șef, așa că ne-am făcut o firmă pe care o creștem :).
Cu niște idei, o implementare corectă și cu puțin curaj poți să faci ce vrei tu.
6. Renunta la ideile tale si ajuta-i pe altii cu ideile lor.
Napoleon Hill, Zig Ziglar, Dale Carnegie și foarte mulți dintre liderii și autorii din domeniul dezvoltării personale, sunt de convingerea că dacă vrei să ai succes în viață, trebuie să îi ajuți pe alții să aibă succes în viață.
Motivul este evident.
Ajutându-i pe alții te poziționezi ca un om pe care te poți baza și un consilier de încredere.
Oamenii preferă să facă afaceri cu cei care au fost acolo când au avut nevoie de ei și sunt de încredere.
Conceptul de Karma îmi place foarte mult.
Faci foarte mult bine altora și mult bine ți se va întoarce. Chiar înzecit.
Sunt de părere că acest lucru se poate întâmpla, mai ales dacă îi dai Karmei o mână de ajutor și te folosești de lecția cu numărul 2: Dacă nu ceri, înseamnă că nu meriți!
Acest blog, reprezintă încercarea mea de a-i ajuta pe ceilalți să aibă succes:
- recomand cărți bine, care mi-au plăcut sau m-au impresionat
- recomand resurse utile
- ofer sfaturi care pot furniza inspirație și claritate
Pot să spun sincer că de când proiectul acesta a crescut așa de mult (~3000 de abonați în 6 luni și jumătate), Karma își face efectul și se întoarce cu tot felul de oportunități beneficii:
- invitații la evenimente
- propuneri de colabări
- prietenii frumoase
- bani
- oportunități de dezvoltare
Din această lecție nu vreau să înțelegi că trebuie să muncești doar pentru alții, doar că poți găsi o modalitate prin care te poți ajuta pe tine, ajutându-i pe alții.
***
Am scris mult, aproape 2000 de cuvinte și simt că nu am cuprins chiar tot ce am avut de spus.
Motivul e simplu, am nevoie de niște întrebări ca să intru în detalii legate de cum anume văd eu lecțiile acestea aplicate în viața mea sau în viața altora.
Inițial acest articol reprezenta o prezentare ținută în fața a 20 de oameni, dar am zis să o împărtășesc și cu cititorii acestui minunat proiect, care mă face mai fericit pe zi ce trece.
Te felicit dacă ai reușit să treci prin tot articolul, sper să fi prins ceva din el.
Mi-ar plăcea să îmi dai o mână de ajutor la promovarea articolului.
Tot ce trebuie să faci este să apeși butoanele de la începutul articolului.
Silviana Visan Carter says
mie imi place citatul tau:'Mulţi autori de cărţi sau vorbitori în public s-au folosit de eşecurile lor pentru a le transforma în lecţii de viaţă şi au făcut bani pentru că au împărtăşit cu alţii secretele “eşecurilor” lor' in rest nu mi-ai spus nimic nou!
Gabriel Nechita says
🙂 mă bucur că ai extras ceva util din articol.
Silviana Visan Carter says
Nechita Gabriel ,in general ma intereseaza tot ce se scrie despre esec!
Racz Robert says
Intotdeauna trb sa stii exact ce vrei, ca sa evoluezi in directia respectiva.
Dar, ma uit in trecut si ma gandesc ca puteam d atatea ori sa iau o pauza in liceu, ca tot aveam sa intru unde mi-am propus (iar acest sfat mi l-am ascultat ca mai apoi sa am surpriza sa intru din nou unde mi-am propus). Nu trebuie sa iti irosesti niciodata resursele.
Ideea de a te inconjura de oameni mai inteligenti, mai experimentati decat tine este intr-adevar una ft buna, deoarece asa cresti, te dezvolti ca persoana, ca idei, ca perspectiva,iari asa ceva nu prea inveti sa gandesti in scoli; a-i ajuta pe altii sa gandeasca, ei bine, asta reprezinta o "practica" neplatita dar cu rezultate foarte satisfacatoare a ceea ce ai invatat, pasul urmator.
Nu am avut timp sa citesc acest articol decat pe fuga, dar revin.
Raluca Tanase says
Blogul nu stiu la ce discutie s-a nascut dar ideea cu "Cititul se face sexy" stiu ca s-a nascut in discutia cu o amica 😛
Neacsu Florian Emanuel says
silviana cum stai cu informatia despre esec ?ai acumulat suficienta informatie ?daca nu la cat mai multe nereusite ca e sinonim cu cuvantul esecuri ,pentru a fi de folos acestui blog si dezvoltari personale bineinteles, ca asta ne dorim cu toti !succes !
Gabriel Nechita says
Ideea cu cititul te face sexy am cristalizat-o cu voi fetele când am fost în Ceai ETC :). Ideea era, migram între cititul te face sexy (care se dorea a fi un manifest) şi citeşti, deci eşti sexy :P.
Neacsu Florian Emanuel says
Ce credeti ca se intampla in continuare , cu Silvia Visan Carter in legatura cu indemnul meu de mai jos ?
Neacsu Florian Emanuel says
APROPO nimic personal e vb de dezvoltare personala !
Cristina Elena Constantinescu says
Ai facut foarte bine ca ai scris acest articol.E cea mai buna modalitate de a impartasi cu cat mai multa lume acest lectii.Nu ar fi fost corect ca numai 20 de oameni sa stie aceste lucruri :D:D:D
Andrei Ion says
"Nu prea ne place să lucrăm sub un şef, aşa că ne-am făcut o firmă pe care o creştem." – felicitari, insa un sef vei/veti avea mereu. Cand esti pe cont propriu el e fie banul fie clientul.
Cristian Ciuberea says
Legat de esec mi-a placut ideea ca esecul nu e esec din cauza evenimentului care se petrece ci din cauza interpretarii lui.
Cristian Ciuberea says
Legat de ideea 2 m-ai pus un pic pe ganduri. Si eu "reparam" calculatoare pe gratis pentru ca mi se parea ceva prea simplu ca sa cer bani(pe langa faptul ca imi erau prieteni). Problema a ramas si acum, sunt multe lucruri care mi se par prea simple de facut ca sa cer bani pe ele. Ar prinde bine un articol pe schimbarea mentalitatii cand vine vorba de a cere bani pe ce faci.
Gabriel Nechita says
oricum, voi aţi avut parte de versiunea live :P.
Gabriel Nechita says
cred că ştii al ce mă refeream :); e vorba că depinzi de tine în mare parte, iar controlul este la fel în mare parte tot la tine.
ştiu, nu suntem liberi, pentru că suntem constrânşi de bani şi de ceilalţi, dar una e că când cineva îţi scrie fluturaşul şi alta este când ţi-l scrii singur.
în plus, măcar pe cont propriu, fac ceea ce ştiu că îmi place :p.
Kty Mierlea says
Like!
Alina Procopiescu says
In ce ONG ai fost?
Gabriel Nechita says
AIESEC Braşov 🙂
Emanuel Beres-Salagean says
Imi place articolul, mi se potriveste. Intrarea la facultate a reprezentat si pentru mine sansa de a lua viata de la 0, dar din alta perspectiva. Succes Gabi! Continua tot asa!
Anisoara Stolojescu says
articolul e minunat, mai putin lectia nr.2; parerea mea e ca vei pierde inmiit procedand asa; vezi Nicolae Steinhardt "Daruind vei dobandi" (titlul unei carti) sau, daca vrei un alt punct de vedere, din partea unei minti luminate, citeste "Jurnalul fericirii" al aceluiasi autor! (chiar daca acum perceptia ta e alta, te asigur ca" viata"- timpul- te va ajuta sa ti-o schimbi)!
Cocioba Corneliu says
Foarte interesant articol.
Sorin Timofticiuc says
Cel mai bun mod de ai ajuta pe ceilalti e prin propriul exemplu, dovedind ca ai reusit tu.
Adela Spinu says
superb articol! recomand!
Gabriel Nechita says
Ştiu la ce te referi :). Am dăruit extrem de multe şi mi s-au întors extrem de multe.
Accentul nu trebuie neapărat pus pe ideea că trebuie să ceri bani pe tot ceea ce faci, scopul este să creezi nişte relaţii care funcţionează pe nişte schimburi echitabile.
Aplicabilitatea lecţiei depinde întotdeauna de un context, în cazul meu, am avut parte de mai multe situaţii care se încadrau în contextul de care eu vorbeam şi mergea să aplic lecţia mea :).
Sunt persoane care dăruiesc şi nu primesc înapoi… pentru că nu au avut curajul de a-şi cere drepturile.
Părerea îmi este deja formată pentru că am testat teoriile proprii.
Cred că per total se aplică mai degrabă "work for free or for full price", decât "dăruieşte mult că sigur ţi se va întoarce la un moment dat".
Eliza Vaș says
Superb articol, Gabriel!
Stefan Coman says
Read it, merita!! 😉
Madalina Ludusan says
foarte frumos articolul. Sunt studenta si sa stii ca sfaturile sunt foarte bune, in special acela cu "renunta la confort"–> nici nu isi poate inchipui o persoana cat de mult te schimba faptul ca incerci sa iesi din zona ta de confort! felicitari, Gabriel!
Serban Stanescu says
Frumos reaalizat Gabi! Am venit cu gândul să fac a doua recenzie video, dar constat că mai am de muncit! 🙂 Trebuie să găsesc o soluţie. Mă mai gândesc! M-am bucurat că am regăsit nume şi cărţi pe care am dat o poală de bani. Cred că a fost overall, cea mai valoroasă mişcare pe care am făcut-o! Abia acum pot să îmi dau seama cât a valorat de mult când am renunţat chiar şi la mâncare, de dragul cărţilor! Şi când mă gândesc ce imensitate am de învăţat de acum înainte!
Gheorghe Bratu says
🙂 No tweet/share, fara suparare. Spor in viata
Andrada Emm says
No tweet/share, dar faptul ca ai comentat a postat automat linkul la tine pe wall… diabolic :))
Lucian M Mustață says
două lucruri am de spus referitoare la articolul tău:
1. Niciodată nu am instalat windowsul gratis, deşi poate au fost momente în care nu aveam un ban în buzunar de 2-3 săptămâni
2. Deşi, în facultate am mai făcut lucuri moca, doar pentru simpatie, principiul după care mă cunosc majoritatea celor cu care am interacţionat, când vine vorba de servicii prestate de mine, este "mie ce-mi iese?". Nu că aş vrea neapărat bani sau beneficii materiale, dar e întotdeauna mai bine să-i înveţi pe ceilalţi că timpul înseamnă bani. La fel şi atenţia ta.
Madalina Androne says
Ehhhhhhhhhh , viata ! daca stiam si eu lucruriile acestea acum 10 ani , poate ca acum eram o alta persoana ! este foarte adevarat , tot ce ai scris , admiterea la prima facultate a fost acum 10 ani cand de abia terminasem liceul si luasem amaratul ala de Bac ! bineinteles ca nu am luat admiterea la prestigioasa Universitate de stat care pe deasupra mai era si Academie , ai mei nu s-au lasat si m-au inscris la particular …..primi ani au fost dezastru …..eu aveam un nivel mult sub cerintele profesioriilor care erau plini de orgoli pt . ca erau medici de profesie ….. in fine …. ar fi multe de spus , dar in linii mari ai perfecta dreptate !
Sorin Voiculescu says
Foarte tare articolul.
Mersi
Vladimir Rizac says
mda, un alt articol despre reteta fericirii ,incercarea de a controla lucrurile care vin natural, de la sine. pe sistemul: vezi eu nu am facut asa si nu s fericit, tu fa si ai sa fii fericit . stiu multe persoane care isi justica nefericirea: "eeee, daca stiam eu in tinerete lucrurile astea, acum eram bogat si fericit" asta e cel mai prost gand despre tine care poti sa l ai in viata si iti dovesti tie ,inca odata, ca mentalitate de sclav condus inca o mai ai . oricum pentru articolul asta, as avea niste argumente extrem de logice sa ti l distrug in cateva minute . dar is prea obosit .
Gabriel Nechita says
păi ce aştepti, dacă asta te face mai fericit :)), se pare că mă cunoşti extrem de bine de ştii ce fel de mentalitate am :).
Vladimir Rizac says
scuze, ma refeream la oamenii care isi justifica nefericirea,ma refeream in general, m am exprimat gresit, nu ma refeream la tine . deci imi cer scuze . eu zic ca lucrurile in viata vin natural, la oamenii care stiu ceea ce vor,care nu isi fac prieteni doar ca sa i ajute cand cad jos, isi fac doar prieteni . nici un om de afaceri nu o sa ti zica cum a facut primul milion . ceea ce ai scris tu aici , is doar opinii, pareri, si unii oameni se forteaza sa joace rolul asta, se forteaza sa urmaresca o reteta, si isi pierd din vocea instincului. si nu toata lumea o sa fie bogata i viata, pentru ca nu stiu in primul rand ce vor oamenii, eu as vrea sa stiu ce vor oamenii, as vrea sa inventez ceva nou, un produs nou, o firma noua ,ceva ce lumea sa saliveze. deci pe mine nu ma intereseaza: CUM AU REUSIT, pe mine ma intereseaza: CUM AU GANDIT IDEEA, de au reusit . eu zic ca, fiecare are o reteta a lui, inteligenta emotionala , si un pic de noroc . PS: asta e doar o opinie a mea, si inca muncesc 8 ore pe zi, deci nu ma luati in seama .:P :))))
Gabriel Nechita says
Linkie Link E normal că articolul este gen "părere personală şi subiectivă", mi se pare şi normal deodată ce titlul articolului este "6 lectii pe care mi-ar fi placut sa le stiu cand am devenit student". Deci tonul ăsta personal e clar declarat din titlu :).
Din păcate tu te refereai la o altă chestie, eu nu am predicat o reţetă, ci nişte lecţii pe care eu le privesc retrospectiv, astfel încât să le dau altora o perspectivă sinceră şi reală asupra unor mici greşeli pe care eu consider că le-am făcut.
CE vreau să spun este că te-ai aprins degeaba de prima dată şi ai luat prea în serios articolul :).
Simona Gheorghe says
Mi-a placut articolul tau. Tu ii spui Karma, eu ii spun Legea Compensatiei, in viata primesti ceea ce oferi. Sunt sfaturi utile, merita citite.
Alin Lupoiu says
"încât nu contează dacă îţi pierzi anumiţi prieteni, pentru că îţi poţi găsi imediat alţii" asta este atitudinea ta fata de prieteni?
Stoian Mihai says
Se referea la simplii prieteni, cum sunt anturajele si grupurile din liceu/facultate. Nu cred ca se referea la prieteni apropiati si pe care ii sti de o viata…deoarece in cazul asta ( prieteni din copilarie ) chiar daca o perioada nu mai tii legatura cu respectivul/respectiva…o relatie ramane si va fi probabil pentru mult timp sau totdeauna.
Stoian Mihai says
Si iti multumesc Lupoiu Alin ca ai dat share, deoarece chiar este un articol bun pe care sunt bucuros ca am avut ocazia sa il citesc… (contine informatii destul de importante)
Gabriel Nechita says
uite ca ai primit si raspunsul la intrebare 🙂
Caroline Cristea says
Schimbarea mentalităţii e simplă. Trebuie doar să gândim puţin logic. Ţie ţi se pare simplu să instalezi windowsuri dar cei cărora le instalezi depind de tine ca de aer. Practic, pentru ei e imposibil să o facă singuri. Ideea e că tu oferi un serviciu unei persoane pentru că ea e prea comodă sau nu e capabilă să îl facă singură. Cât despre servicii, îţi dau un simplu exemplu. Dacă mergi la un restaurant şi comanzi un fel de mâncare, plăteşti pentru serviciul acela, da? Şi de ce mergi la restaurant? Ori din comoditate, ori pentru că nu ştii să găteşti. Iar când nu ştii, plăteşti.
Na, în cazul în care serviciile le oferi prietenilor, nu trebuie neapărat să le ceri bani în schimb. Dar ei trebuie să fie conştienţi că la nevoie, trebuie să te "servească" şi ei pe tine. Aşa mi se pare cel mai fair.
Loredana Roman says
este un articool foarte impresionant..eu sunt studenta in primul an si sper ca sfaturile tale legate de cunoasterea a mai multor persoane din diferite domeni …sa imi fie folositoare 🙂
Nesu Daniela says
Bun articol cu multe invataturi pentru cine are urechi ca auda si ochi sa citeasca. Bravo!!
Anna Maria Radu says
Sunt stundenta si crede-ma ca sunt momente in care ma intreb daca drumul pe care l-am ales este cel potrivit pentru mine. Voi posta articolul tau pe grupul de faculta, sunt sigura ca multi din colegii mei s-au aflat candva in aceeasi situatie. Cu totii avem nevoie de un imbold cand nu stim incotro sa o luam. E empowering articolul, ai tot respectful pentru cele aproape 2000 de cuvinte.
Iulia Marchis says
Subscriu.
Monica Muresan says
punctul 5. pus in practica..si incetul cu incetul..se materializeaza
Catalina Androsca says
Imi pare rau ca nu am citit articolul asta in primul an de facultate 🙂 Felicitari! E super!!!
Laura G. Nistor says
unul dintre putinele articole in romana care m-au facut sa-l citesc pana la capat, gandesc, respir si visez in engleza, ceea ce este foarte ciudat avand in vedere ca predau limba romana strainilor… foarte interesant blog-ul, felicitari!
Sabina Stroescu says
Ce articol frumos si inspirant ! 🙂
Sabina Stroescu says
When in doubt, walk out. Asculta-ti intuitia! Poate nu e drumul pentru tine, si trebuie sa faci altceva. Eu abia la 25 de ani mi-am gasit chemarea, pana atunci nimic nu-mi placea, si plecam fara ezitari.
Sabina Stroescu says
dude, da fuck? eu muncesc 12 ore pe zi, nu sunt "sclava" , muncesc pt mine, ce-i cu conceptiile astea? lasa oamenii in pace
Sabina Stroescu says
ce frumos 🙂
Lorand-Edmond Iszlai says
Felicitari pentru articol! Sunt cateva sfaturi utile, iar unul din ele e cel legat de perioada in care iti permiti sa iti asumi riscuri… asta asa intre 20-25 de ani! 😀
Ada Alexandra says
Foarte utile lectiile! Pot fi aplicate la orice varsta. 🙂
Alina Romila says
Aveam nevoie sa imi readuc aminte de punctul 5… in perioada asta "tumultoasa" :D. Multumesc pentru articol!!!
Daniela Biviaki says
valabil oricand 🙂
Tineri de Viitor says
Felicitări pentru ambiție. Proiectul tău este unul de succes!
Ionut Ionut says
Felicitari pentru curaj, pentru trezirea spirituala. Ai o karma buna… Poti muta muntii din loc. Oamenii trebuie sa invete sa renunte la teama si sa iasa din zona de comfort. Felicitari. Am multe de spus si mai multe de invatat.
Ana-Maria Pană says
Felicitari Gabriel Nechita,faci o treaba minunata !!
Multumesc !
Adriana Iorga says
Acum te-am descoperit si voi fi cu ochii pe tine! 🙂 E de recitit articolul, ca sa ne intre bine in cap informatia 😉 Eu ma aflu in categoria celor care-s prea mandri ca sa ceara, nu ca m-as teme de un refuz; anyway, pe viitor voi intra in alta categoria, asta e cert. Succes in tot ce faci!!
Cretu Ovidiu Stefan says
bravo! Interesant! Inima sus!
Vasile Danci Moroşanu says
sunteți triști, oameni buni! credința, dăruirea totală fără a cere ceva înluminează ființa de așa manieră încît ceea ce noi numim convențional eșec capătă conotații pozitive 🙂
Dumitrache Elena says
lectia doi chiar mi-a oferit o alta perspectiva. tot timpul ofer lucruri fara a cere ceva la schimb si realizez ca nu imi valorific suficient munca, de asemenea foarte rar indraznesc sa cer ajutor cuiva pentru ca nu vreau sa se simta obligat sa mi-l ofere doar pentru ca eu i l-am oferit. am realizat ca daca eu nu acord suficienta importanta ajutorului pe care il ofer sau lucrurilor pe care le fac pe gratis , persoanele carora le ofer aceste lucruri , le vor aprecia mult mai putin decat mine. intr-adevar facultatea mi-a schimbat viata si m-a invatat multe lucruri.