Typography-ul reprezintă arta de a aranja cuvintele într-o formă în care să transmită mai mult decât ceea ce scrie. Sunt convins că ai văzut wallpaper-uri care deși conțineau doar text, transmiteau parcă mai mult decât cuvintele care erau scrise.
Ei bine acolo intervine “arta tiparului” (sincer nici nu știu cum să traduc typography în română).
Kinetic typography reprezintă de fapt arta de a transmite idei prin text dinamic.
De obicei vezi kinetic typography sub formă de clipuri în care versurile sunt puse la vedere și textul este dinamizat prin diverse animații, mărimi, typeface-uri. Sau vezi kinetic typography sub formă de speech-uri, cum este și cazul clipurilor te mai jos.
Pentru mine Kinetic Typography chiar reprezintă o artă înaltă. Este ceva minunat pentru că ia cuvântul în forma lui brută și îi dă un sens vizual și transmite mult mai mult decât cuvântul în sine.
De ce îți spun ție despre treaba asta? În primul rând, te poți folosi de conceptul de typography în prezentări PPT. Poți să-ți îmbunătățești prezentările folosind fonturi mai mari, mai frumoase, mai bune expresive.
În al doilea rând, clipurile care se folosesc de kinetic typography te surprind și te conving. Sunt clipuri care te fac să te simți ciudat și de obicei bine. Dacă ești pasionat animație (After effects, Sony Vegas etc) o să ți se pară interesant și să faci kinetic-uri.
Dacă nu mă crezi, uite am selectat câteva clipuri care să îți bucure ochii:
8. The Networking – Mad as Hell
Ai observat că până acum am zis Typeface și nu Font. Când cineva îți zice “schimbă fontul”, el de fapt vrea să îți spună să schimbi typeface-ul, care reprezintă de obicei tot setul acela de caractere care arată asemănător. Fontul reprezintă o reprezentare dintr-un typeface, ex: Arial de 9px este un font, Arial de 9px bold este un alt font, Arial 9px bold și underlined este iar un alt font și așa mai departe. Typeface este Arial, practic întreaga familie de fonturi.
Sunt niște concepte simple și frumoase dacă începi să citești mai multe despre typography.
Dintre toate aceste animații, care ți s-a părut cea mai interesantă și ce ți-ar mai plăcea să vezi redat sub formă de kinetic typography?