Această carte face parte din provocarea “Citește 1 carte pe săptămână” și mi-a fost oferită de partenerii provocării, oamenii buni de la Editura Publica.
Bun, trebuie să fac o mărturisire.
Cred că m-am îndrăgostit. Şi nu de o fată. Ci de un domeniu: domeniul experimentelor sociale.
Şi cred că tocmai mi-am găsit un nou erou, noul meu erou fiind Dan Ariely.
Munca domnului Ariely mi se pare genială. GENIALĂ!
Dan Ariely este titularul unei catedre de Psihologie și Economie Comportamentală și cred că are cea mai mișto slujbă din lume: să înțeleagă și să determine de ce oamenii sunt uneori atât de iraționali și ce forțe le conturează deciziile.
Munca lui este apreciată de o mulțime de publicații excelente: New York Times, Wall Street Journal, Boston Globe, Harvard Business Review și multe altele…
Multe dintre cercetările lui au născut cărți foarte bune, precum cea despre care o să îți vorbesc, sau au stat la baza altor bestseller-uri precum Drive, scrisă de Daniel Pink și Irațional în mod previzibil, scrisă tot de Dan Ariely.
Despre ce e vorba în Iraționalitatea Benefică a lui Dan Ariely?
Dan Ariely ia și pune la încercare câteva dintre cele mai banale presupuneri pe care noi le avem despre viață, muncă și relațiile interpersonale și face lumină privind felul cum alegem și decidem cum acționăm.
Cartea tratează subiecte precum:
- cum influențează bonusurile – productivitatea la locul de muncă
- de ce uneori investim atât de multe resurse și timp ca să ne răzbunăm
- de ce ne supraevaluăm propriile creații
- de ce ne este uneori atât de greu să renunțăm la lucrurile pentru care am muncit
- efectele pe termen lung ale emoțiilor de scurtă durată
- și multe altele…
Cartea este fascinantă pentru că oferă atât de multe insight-uri noi privind felul cum alegem să le comportăm irațional în niște situații banale.
Spuneam de Dan Ariely că este eroul meu. Acest om are acces la niște resurse și persoane la care eu doar visez. Are acces la niște oameni talentați care îl ajută să cerceteze și să simuleze cele mai importante acțiuni pe care oamenii le fac zi de zi și să descopere tot felul de lucruri care ne pot face viața mai frumoasă, precum:
- să investim un pic mai mult efort în ceea ce facem, astfel încât să devenim mai atașați de proiectele noastre
- să oferim bonusuri dese și mici, în loc de rare și mari, pentru că primele sunt mai motivante decât cele din urmă
- cum să discernem atunci când suntem prea atașați de ideile noastre, încât punem în pericol creativitatea organizației în care lucrăm
…și o mulțime de alte lucruri de valoare pot fi extrase din această carte plină de povești interesante, de experimente care pot fi reproduse și cu prietenii noștri și de idei care ne pot face niște adulți mai competenți.
Sincer prefer oricând o carte cum este Iraționalitatea Benefică, în defavoarea a N cărți în care se vorbește despre sentimente și dezvoltare personală, însă doar ca principii și valori, fără nicio bază de cercetare.
Deseori ne putem lăsa cuprinși de ideea cum că totul se poate întâmpla dacă suntem pozitivi și suntem dispuși să trecem peste lucrurile care se întâmplă în viața noastră. Dar vine o carte precum este cea a lui Dan Ariely și te face curios de cum anume poți să schimbi în bine deciziile și viața celor din jur și să faci ceva practic pentru tine și pentru oamenii cu care lucrezi.
Dan Ariely este noul meu erou, pentru că de fiecare dată când are o întrebare la care nu își poate răspunde, face un experiment și împărtășește rezultatele cu toată lumea.
Dovadă îi sunt milioanele de vizionări de care se bucură speech-urile TED pe care acesta le susține.
Îți recomand Iraționalitatea Benefică a lui Dan Ariely din toată inima, pentru că e o carte care îți va satisface curiozitatea și te va face să privești cu alți ochi banii, munca, dragostea, răzbunarea, medicina sau fericirea în general.