Acest articol este scris de Felicia Perșunaru care este profesoară și mare amatoare de cărți.
“Alege să faci ceea ce îți place și nu va trebui să muncești nici măcar o singură zi.”
Confucius
Metafora drumului cu multe obstacole și răspântii, cu o destinație precisă, dar și multe rătăciri, se poate aplica și în cazul carierei.
Puțini dintre noi pornim pe acest drum cu un plan fundamentat pe resurse, interese și valori personale și profesionale, fără a avea o imagine clară asupra destinației.
Unde mai pui că nu există o rețetă – minune care să garanteze o carieră de succes, există doar întrebări obiective și răspunsuri subiective.
Îți propun propun o scurtă listă cu astfel de întrebări de pus înainte de a începe călătoria pe drumul sinuos al carieriei.
1. Job = carieră?
În trecut, te angajai și rămâneai în aceeași companie până la vârsta pensionării, jobul și cariera suprapunându-se. Astăzi, poți schimba șase joburi în zece ani, iar asta nu înseamnă că ai avut șase cariere, ci ai avut mai multe oportunități de a vedea ce ți se potrivește și de a-ți dezvolta aptitudinile și competențele.
Jobul este o etapă, un pas, o parte dintr-un întreg care este cariera.
Pe scurt, o carieră înseamnă să descoperi un domeniu în care poți excela făcând lucrurile care îți plac.
2. Dacă îmi trimit CV-ul la cât mai multe firme, am mai multe șanse?
În felul acesta, CV-ul tău va fi ca un bilet de loterie, multe combinații, dar puține șanse. Încearcă să răspunzi la întrebarea
“De ce ai aplicat la acest job/ De ce ai ales compania noastră?” înainte de fiecare aplicare, chiar ai un răspuns pentru toate?
Pentru că, înainte de a fi ales de către angajatori, tu ești cel care alege jobul respectiv.
Următorul pas este să-l convingi și pe angajator că tu ești combinația norocoasă, iar pentru această etapă este esențial ca tu să crezi asta.
3. Consilierul în carieră îmi poate spune ce carieră să aleg?
Dacă ești la început de carieră și vrei o imagine de ansamblu asupra a ceea ce ți se potrivește, un specialist te poate îndruma ca la carte punându-ți înainte mai multe variante pornind de la o analiză a competențelor tale.
Alegerea carierei e însă una personală.
4. O carieră potrivită se regăsește pe lista “Cele mai bune joburi”?
Există “Top 10” pentru orice, de la eșarfe la muzică.
De obicei, aceste predicții sunt bazate pe date economice și sociale ce se schimbă de la un an la altul.
A-ți alege o carieră pe baza unei asemenea liste e ca și cum ai fi convins că vei asculta “Vara nu dorm” toată viața.
5. E simplu să-ți alegi o carieră?
Cuvântul-cheie este alegerea.
Totul depinde de alegerea ta. Dar “a alege” îl va trage după sine pe “dacă” și asta va complica întotdeauna lucrurile. A alege o profesie înseamnă a renunța la celelalte opțiuni, cel puțin temporar.
De aceea, alegerea unei cariere trebuie privită ca un lung proces în care întâietate o are cunoașterea propriilor dorințe.
6. E necesar să am un plan?
Hotărăște-te ce reprezintă pentru tine o carieră împlinită. Implică satisfacții financiare, lucrul cu oamenii, mult timp liber, posibilități de dezvoltare personală?
Concepe o hartă a carierei, unde te afli acum și unde ai vrea să ajungi. “Unde?”, “când?”, “cu ce?” și „cum?” sunt întrebări esențiale în conturarea carierei.
7. După ce primesc jobul, mă pot relaxa într-o zonă de confort?
Să rămâi într-o zonă de confort poate duce la plafonare, e important să găsești mereu noi oportunități care să îți șlefuiască aptitudinile, pași mici, dar siguri, în construirea carierei tale.
Trebuie să privești în perspectivă, axându-te pe cât de mult te va ajuta jobul respectiv în viitor.
8. Pot face carieră dintr-un hobby?
CV-ul tradițional cultiva o ultimă rubrică, deseori necompletată, unde erai întrebat ce îți place să faci în timpul liber. Europass pune în lumina reflectoarelor experiența, urmată de educație și formare, lăsând la coadă aptitudinile și competențele personale.
Cred cu tărie că hobby-urile sunt cele care te definesc ca om pentru simplul motiv că le faci de plăcere, nu sunt pe lista cu sarcini.
Atunci când faci de plăcere intervine acel “Practice makes perfect.”
9. Odată ce am ales cariera, voi merge pe acest drum până la capăt?
Planificarea carierei este un proces continuu, îți vei revizui de foarte multe ori destinația sau pașii.
Important e să-ți evaluezi realist resursele de care dispui și să fii sincer cu tine.
10. Cariera înainte de toate?
Întotdeauna ne vom raporta la felul în care ne văd ceilalți, iar cariera este cea care îți asigură un statut social, stabilitate financiară și respectul celor din jur.
Este cartea ta de vizită care oglindește munca depusă pentru a ajunge acolo. De aceea, se remarcă tendința de a investi tot timpul și energia în dezvoltarea unei cariere de succes, pierzând din vedere lucrurile cu adevărat importante. Iar aici intervine subiectivitatea și felul în care reușesti să îmbini viața profesională cu cea personală pentru a echilibra balanța.
Se spune că întrebările sunt, de fapt, răspunsuri. Dacă știm ce întrebări să ne punem înainte de a alege, cu siguranță răspunsurile sunt cele care ne vor ghida pașii în construirea unei cariere de succes.
Despre Felicia Perșunaru
Felicia Perșunaru – profesor, îmi place să investesc în mine și în oameni. Profesez din pasiune, scriu din dorința de a învăța mai multe despre mine și citesc de două ori mai mult decât vorbesc.
Felicia a mai scris și următorul articol: Scurt Dicționar de MicroExpresii
Pentru Barbati says
Multi ar trebui sa inceapa sa gandeasca ca nu "jobul" e tot de ce au nevoie in viata
Poti lucra si de acasa nu tre sa ai un "sef"
Mihai Buninet says
Sfaturi foarte bune pentru cei ce acum incep sa isi caute un job.