Nota editorului: Recenzia aceasta face parte din provocarea Citește o carte pe săptămână și a fost scrisă de către Sologon Cristina.
Consider că avem cu toții o definiție mai mult sau mai puțin clară asupra noțiunii de inteligență practică.
Ei bine, în cazul meu această noțiune este descrisă perfect în primele 2 pagini din “Prefață”, prin intermediul unei povestiri despre un general și elefanți.
Ce m-a făcut totuși să citesc și celelate pagini ale cărții?
Explicația ar fi faptul că, deși înțeleg conceptul de inteligență practică, îmi este foarte greu să îl explic în cuvinte sau să îi dau o definiție foarte clară și am sperat ca citind această carte voi reuși să găsesc cuvintele potrivite.
Voi continua recenzia în stilul uneia din tehnicile găsite în această carte, și anume tehnica PIN.
P – aspecte pozitive
Coeficientul de inteligență nu spune totul despre o persoană și deși mi-a fost greu să recunosc la început, sunt total de acord cu autorul cand spune că ne face doar să ne simțim inferiori sau superiori față de cineva.
Deși H. Gardner a publicat teoria inteligențelor multiple în 1983, a durat destul de mult până când aceasta să fie sprijinită și de alți experți.
Mi-am structurat gândirea în ceea ce privește noțiunea inteligențelor multiple creată de H. Gardner.
Acesta spune că există 6 tipuri de inteligențe:
- Abstractă: gândirea în simboluri, matematică și logica formală.
- Socială: înțelegerea contextelor sociale și relaționarea cu oamenii.
- Practică: simțul practic.
- Emoțională: conștientizarea și dirijarea trăirilor interioare.
- Estetică: simțul formei, desene, muzica, arta și literatura.
- Kinestezică: deprinderi corporale (pentru sport, dans, pilotarea unui avion etc).
Am găsit ceea ce căutam! O definiție clară a noțiunii de inteligență practică „este abilitatea mentală de a face față provocărilor și oportunității vieții”.
I – aspecte interesante
Perspectiva biologică asupra creierului uman (biocomputer uman) – privit ca un calculator care poate stoca informații pe o durată mare de timp, poate analiza informații, poate genera informații și dezvolta programe software.
Mi-a placut foarte mult modul în care autorul explică din punct de vedere biologic creierul și modul în care acesta influențează acțiunile oamenilor.
Ce am mai găsit interesant este modul în care autorul definește patru noțiuni cheie ale gândirii („sub-istețimi”), gândiri ce ne ajută să facem față mediului în care trăim: gândirea bivergentă (divergentă și convergentă), gândirea elicopter (abstractă și concretă), gândirea intulogică (logică și intuitivă), gândirea viscerațională (rațională și emotivă).
Deși la prima vedere aceste tipuri de gândiri par total opuse, acestea pot fi folosite foarte bine și împreună.
O bună parte a cărții este destinată modurilor de actualizare ale software-ului mental de care vorbeam mai sus.
Karl Albrecht descrie 4 metode:
- dezvoltarea flexibilității mentale – am învățat aici cât de importante pot fi expresiile: „nu știu”, „am facut o greșeală”, „m-am răzgândit” în situațiile cu care mă confrunt zi de zi, și o să le pun în aplicare.
- adoptarea gândirii afirmative – prin control, filtrând informațiile pe care le lasăm să intre în mintea noastră și prin reconstruirea atitudinii
- adoptarea unor obiceiuri sănătoase legate de limbaj – e uimitor cât de complex e limbajul pe care îl folosim. E bine să fim foarte atenți când folosim anumite cuvinte, însă o atenți specială este necesară și când îi ascultăm pe cei din jurul nostru, pentru a face o diferența dintre text și subtext. În urma unui test făcut am observat cât de des pot apărea confuzii datorită gândirii deductive.
- evaluarea ideilor – cel mai important lucru: să luăm notițe, pentru că memoria pe termen scurt poate fi foarte înșelătoare
N – aspecte negative:
Răsfoiam acum câteva zile cursul de gândire al lui Edward de Bono, și am găsit descrisă acolo tehnica PIN, însă cu o altă denumire, PMI (P = plus, M = minus, I = interesant).
Această carte, cu siguranță mi-a structurat ideile despre conceptul de inteligență practică și mi-a trezit interesul și față de conceptul de „inteligență multiplă”.
Nota editorului: Vă recomand pe lângă cartea lui Karl Albrecht și cartea lui Daniel Goleman care vorbește pe larg despre inteligența emoțională, un alt tip de inteligență foarte importantă în dezvoltarea oamenilor.[divider_flat]
Marusia-Laura Pestrea says
Awesome!:*