Richard Feynman, laureat al premiului Nobel în fizică, a fost pe lângă un om de știință excepțional, un fin observator al gândirii umane și un educator de clasă.
În video-ul de mai jos, Richard Feynman tratează o problemă destul de serioasă, cea a cunoașterii.
Oamenii confundă adeseori faptul că știu foarte informații despre un lucru, cu faptul că înțeleg cum funcționează acel lucru. Este o iluzie destul de periculoasă și comună, pentru că ai impresia că știi, când de fapt doar știi să numești 2-3 aspecte ale unui lucru sau de fapt cunoști doar numele acelui lucru.
Poți să cunoști toate componentele ce formează o mașină, dar când vine vorba să explici cum funcționează aceasta, foarte probabil nu vei putea explica unei alte persoane de ce pleacă mașina de pe loc.
La fel este și cu condusul mașinii. Ştii în mare cam cum se schimbă vitezele, cum se accelerează cum se frânează, dar când ești pus la volan, habar nu ai cum să îți coordonezi gândurile și mișcările, astfel încât să nu îți moară motorul.
Richard Feynman povestește o întâmplare de când era copil, care prezintă destul de clar această iluzie a cunoașterii.
Când era copil, era la joacă cu alți prieteni și o pasăre a trecut prin preajma lor. Un copil dintre cei care se jucau în preajma lui, l-a întrebat pe Feynman dacă știe ce fel de pasăre este. Micuțul Feynman nu a știut să răspundă la întrebare, așa că amicul lui l-a admonestat pentru faptul că tatăl lui Feynman nu îl învață nimic.
De aici povestea devine extrem de interesantă. Feynman povestește cum tatăl său îi spune rând pe rând cum se numește pasărea în diverse limbi (japoneză, chineză, portugheză și italiană), dar subliniază faptul că dacă știi cum un lucru se numește în diferite limbi, nu înseamnă că înțelegi și cum funcționează acel lucru.
Partea bună este că există și o soluție la această iluzie a cunoașterii. O poți folosi ca un test sau ca pe o metodă de învățare rapidă.
Richard Feynman se folosea de această tehnică, pentru a se duce prin departamentul de matematică și de-ai verifica pe cei din departament, dacă pot explica concret, cu cuvinte simple, lucrurile pe care aceștia le studiau.
Tehnica Feynman pentru a învața mai repede:
- Alege un concept pe care vrei să îl înveți
- Prefă-te că îi explici altcuiva acest concept
- Dacă nu poți explica fluent/clar conceptul, reînvață materialul.
- Simplifică-ți limbajul sau folosește-te de analogii ca să îți expui explicația mai clar.