1 Carte pe Saptamana

Carti bune si dezvoltare personala

INTRĂ ÎN COMUNITATEA PASIONAŢILOR DE CĂRŢI

Şi vei primi GRATUIT pe email recomandări de cărţi bune şi sfaturi despre cum să devii mai deştept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Carti bune
  • Top Carti
  • Comunitate
  • Carti online

Ideile nu costa

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

  • Facebook
  • Gmail

Nota editorului: Recenzia aceasta face parte din provocarea Citește o carte pe săptămână și a fost scrisă de către Lăzărescu Alina.

”Una din cele mai bune 30 de carti de afaceri ale anului 2004” (Soundview Executive Books)

O idee apare atunci cand cineva devine constient de existenta unei probleme sau a unei oportunitati, oricat de mica. In fiecare zi, salariati obisnuiti – cei care fac munca de birou, realizeaza produsele si servesc clientii – vad o multime de probleme si oportunitati si vin cu idei bune despre cum pot fi abordate acestea.

Ideile reprezinta motorul progresului. Ele imbunatatesc vietile oamenilor deoarece creeaza modalitati mai bune de actiune.

ideile_nu_costa_curtea_vecheEle construiesc si dezvolta organizatii de succes si le mentin sanatoase si prospere. Fara capacitatea de a obtine idei noi, o organizatie stagneaza, intra in declin si pana  la urma este eliminata de competitori care au idei noi.

Oamenii au idei pentru ca descopera moduri mai bune de a face lucrurile sau pentru ca vad o ocazie de exploatat. A avea o idee buna implica o combinatie de viziune, cunostinte si dinamism.

Cele mai multe dintre problemele si sau oportunitatile pe care angajatii le identifica vor fi relativ minore, asa ca si cele mai multe dintre ideile lor vor fi de asemenea minore.

Cumpara cartea

Managerii care le subestimeaza se indeparteaza de toate avantajele potentiale ale ideilor angajatilor.

Ideile minore sunt mai valoroase decat ideile mari.

Un sistem de idei care poate incuraja si pune in aplicare ideile minore este un instrument  gigantic de invatare si dezvoltare.

Fiecare idee, chiar si una proasta, contine o forma de descoperire.

De ce ofera angajatii idei?

De ce ar oferi angajatii idei, fara a avea perspectiva recompenselor? Ce au ei de castigat din asta? Raspunsurile la aceste intrebari, ating motivul esential pentru care aceste companii au gasit recompensele atat nefolositoare, cat si contraproductive.

Cei mai multi salariati au deja o multime de idei. Doresc sa le vorbeasca managerilor despre ele si ar fi incantati sa le vada folosite. O idee incepe atunci cand cineva devine constient de existenta unei probleme sau a unei oportunitati.

Multi oameni ofera idei pentru ca doresc sa o faca. Ei sunt mandri de munca lor, doresc sa schimbe lucrurile si apreciaza cand li se recunosc meritele.

Daca sistemul de recompense este creat astfel incat toata lumea are de castigat din progresele rezultate, atunci nu mai conteaza (decat pentru recunoastere) cine a initiat ideea  sau cine contribuie la implementarea ei – toti vor fi motivati sa o dezvolte.

Pentru a fi cu adevarat eficient, un sistem de recompense ar trebui integrat in rutina zilnica a organizatiei. In loc sa reprezinte ceva suplimentar, ar trebui incorporat in modul de lucru al angajatilor si in modalitatea de conducere a companiei.

Un aspect de care se plang adesea managerii in legatura cu programele de bonusuri si de impartire a castigurilor este ca nu reusesc sa motiveze anagajatii prea mult.

Cu alte cuvinte, bonusurile nu schimba prea mult comportamentul angajatilor.

O procesare eficienta a ideilor are opt caracteristici importante:

1. Ideile sunt incurajate si bine primite

Cel mai bun mod de a incuraja ideile este sa fii receptiv la ele. Angajatii trebuie convinsi ca managerii chiar isi doresc ideile lor.

2. Procedura de propunere a unei idei este simpla

Multe sisteme de procesare a ideilor sunt orientate catre cele mai mari si mai complexe idei. Un  procedeu eficient identifica ideile minore si trateaza propunerile de anvergura drept exceptii.

3. Evaluarea ideilor este rapida si eficienta

Deciziile luate la cel mai de jos nivel al organziatiei pentru cat mai multe idei sunt mai bune, se implementeaza rapid si la costuri mai mici, economisind astfel timpul managerilor.

4. Feedbackul se face in timp util, este constructiv si informativ

Acest lucru mentine angajatii implicati in proces, demonstreaza ca ideile lor sunt luate in serios si promoveaza invatarea. Daca ideea a fost respinsa sau inteleasa gresit, feedbackul da oamenilor posibilitatea sa gaseasca modalitati de a o imbunatati sau de a o comunica mai bine.

5. Implementarea este rapida si nu intampina piedici

Implementarea rapida are ca rezultat mai multe idei si obtinerea mai rapida a avantajelor ce deriva de aici. Pentru a gestiona eficient un numar mare de idei minore, o organizatie trebuie sa ofere resurse la care muncitorii sa aiba usor acces.

6. Ideile sunt revizuite in cautarea unui potential suplimentar

Puterea unui sistem de idei creste proportional  cu abilitatea de a identifica aspectele mai generale din spatele ideilor minore. In loc de a rezolva problemele partial, organizatia poate acum sa le abordeze pornind de la cauze.

7. Oamenilor li se recunosc meritele, iar succesul este sarbatorit

Cea mai eficienta forma de apreciere pentru cei care ofera idei este ca acestea sa fie implementate rapid, iar angajatilor implicati sa le fie recunoscute meritele.

8. Performanta sistemului de idei este evaluata, revizuita si imbunatatita

Sfatul autorilor este de a avea intotdeauna la indemana un carnetel sau un jurnal, pentru a nota idei, impresii si observatii.

  • Facebook
  • Gmail

Te-ar putea interesa si:

  • Top carti din prima jumatate a anului 2020
  • Istoria cărților interzise: o privire asupra cărților care au fost cenzurate de-a lungul timpului și a motivelor din spatele cenzurii.
  • Cele mai importante cărți ale secolului 21 până acum: o analiză a impactului cultural și social al acestor lucrări.
  • Cele mai bune cărți scrise de femei: o selecție a celor mai bune cărți scrise de femei, cu accent pe lucrări semnificative pentru literatură si…
  • Scriitorul lunii mai: Agnes Martin-Lugand
  • Brandon Sanderson si cartile lui

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Comments

  1. Mihai Cornel says

    30th August 2014 at 5:26 am

    cartea merita citita : http://www.okazii.ro/carti-economie/management/ideile-nu-costa-a161111941

Carti care merita citite

Dacă îţi place să citeşti în fiecare săptămână și ai nevoie de idei de cărţi bune, îți recomandăm să navighezi prin topurile de mai jos.

  • Cărți pentru oameni deștepți
  • Carti de dezvoltare personală
  • Cărți de afaceri
  • Cărți despre antreprenoriat
  • Cărți de marketing
  • Lista celor 100 de cărți citite
  • Cărți despre lifestyle design
  • Cărți despre motivarea oamenilor
  • Cărți despre relatii interpersonale
  • Cărți despre despre Steve Jobs

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Si vei primi GRATUIT pe email recomandari de carti bune si sfaturi despre cum sa devii mai destept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Despre Noi
  • Politica de confidentialitate, Cookie-uri şi Protectia Datelor
  • Contact
  • Recenzii Carti