Alegerea hainelor este o abilitate ce se dezvoltă în timp, cu fiecare achiziție.
Fiind genul de persoană care își cumpără haine mai rar, cu atât mai important este pentru mine să aleg și să cumpăr hainele cele mai potrivite.
Norocul meu a fost că un coleg din blogosferă mi-a trimis cartea lui despre stil vestimentar: Ești ceea ce porți?.
Autorul este Laci Nagy, unul dintre bloggerii de top din România, autorul blogului Stil Masculin.
Înainte de a povesti despre carte, trebuie să recunosc o treabă.
Mă îmbrac prost. Sau mai bine zis, nu mă îmbrac bine. Cât de cât le mai nimeresc cumva.
Până la 23 de ani m-am îmbrăcat numai în culori seci, majoritatea, care mă ajutau să ascund faptul că sunt plinuț.
De aproximativ 1 an, am mai schimbat placa și mă îmbrac ceva mai colorat și am început să iau decizii mai înțelepte privind cu ce mă îmbrac și cum aleg să port hainele.
Totuși, sunt convins că mai am multe de învățat.
Pentru că sunt foarte încăpățânat, am amânat foarte mult citirea cărții lui Laci.
Atât de mult încât Laci imediat o lansează pe a doua și eu tot la prima am rămas.
De acum o să acord mai mult timp acestui subiect, pentru că din păcate, oamenii încă își mai bazează părerea pe aparențe și vreau să îmi transmit clar brandul personal din secunda 0.
Un bărbat bine îmbrăcat începe întodeauna cu dreptul o negociere. Imaginează-ți că mergi la bancă și te întâmpină un reprezentant în trening și cu părul gelat.
Oricât de simpatic ai fi tu și de tolerant, cu siguranță nu o să ai încredere în omul respectiv încă de la început.
Îmi pare rău, dar oamenii sunt superficiali la nivel de primă impresie și acest lucru ne mai ține probabil câteva sute de ani.
Dar să revenim la subiect, hai să îți spun cum te poate ajuta Laci.
5 lucruri pe care le-am înțeles din “Ești ceea ce porți”
1. Mesajul pe care îl transmiți prin hainele pe care le poți este: “îmi pasă de mine și de cum arăt”.
Cine spune că e altfel cred că exagerează. E doar un detaliu care stabilește încredere și îți poate foarte de folos. Nu e vorba să te îmbraci ca de nuntă de fiecare dată, ci să te îmbraci cât mai bine de fiecare dată. Să scoți maximul dintr-o situație.
2. Faptul că ești pasionat de vestimentație nu înseamnă că vei petrece mai mult timp aranjându-te și admirându-te în oglindă.
Faptul că vei fi pasionat de vestimentație nu te face nici metrosexual, nici narcisist, ci te face preocupat. Cum alții sunt preocupați de cum le arată site-ul, așa poți și tu să fii pasionat de vestimentație, pentru că îți dorești să transmiți imaginea corectă despre tine din prima.
3. Un nasture rămâne descheiat.
Are 2-3 nasturi? Unul rămâne descheiat. Am testat chestia asta pe cont propriu cu un tricou Henley (preferatul meu). Arată de N ori mai bine și îți dă un aer de senzualitate. Cărui bărbat nu îi place să emane mai multă senzualitate…
4. Urmărește să cumperi haine versatile.
Lucru în care cred foarte mult. Cu cât mai versatil obiectul vestimentar cu atât mai bine din punctul meu de vedere. Nu vrei să strângi în dulap haine pe care nu le poți combina în niciun fel.
5. Hainele reprezintă o metodă excelentă de a-ți transmite/întări imaginea personală (brandul personal).
Ești mai eclectic? Poți transmite asta dinainte să deschizi gura prin folosirea unor obiecte vestimentare într-o combinație unică.
Ești minimalist? Atunci transmite asta și prin cum te îmbraci. Nu e vorba de modă aici, ci de coerență și congruență cu propriile valori. E greu să transmiți ideea de seriozitate îmbrăcat ca un clovn, nu?
Ce e amuzant, este că eu niciodată nu am pus preț pe îmbrăcăminte. Prietenul meu cel mai bun, cu care mai mergeam prin vânzări, pe vremea când lucram împreună, îmi atrăgea atenția întotdeauna. Eu, mai încăpățânat de fel, nu îl ascultam.
Acum privind în urmă, cred că am făcut o mare prostie: netransmițând credibilitate și prin intermediul vestimentației cred că ne afecta pe amândoi.
Pe mine că nu transmiteam faptul că sunt o persoană serioasă, pe el, pentru că nu eram aliniați ca “mesaj vestimentar”.
Pe tine cât te costă momentele naive?
Țin minte acum 4 ani cum am mers cu maică-mea la cumpărături.
Căutam împreună un palton. Vroiam să îmi iau niște haine mai serioase.
Am ajuns într-un magazin în care erau multe de ales, în care aveam multe alternative grozave. Ne-am îndreptat spre unul dintre cele mai pretențioase paltoane.
L-am probat, mi-a plăcut pe jumătate, dar pentru că nu știam nimic despre stil personal atunci, am ales așa… pe jumătate hotărât.
Pe mama a costat-o acel palton 300-350RON, nu mai țin minte exact. De câte ori am purtat paltonul ăla? Maxim 5 ori.
Mi-e și rușine când mă gândesc la treaba asta.
Cât m-ar fi costat să evit greșeala asta? 79RON. Atât costă cartea lui Laci.
Dar sunt convins că asta nu a fost singura greșeală pe care am făcut-o.
Un dulap plin cu haine pe care nu le mai port îmi este martor: cămăși, pantaloni, tricouri, geci. Chestii purtate o singură dată. Unele luate din prostie, altele luate pur și simplu din grabă.
Nu cunosc o persoană care să aibă prea puține haine, ci prea multe haine pe care le-a ales prost de la început.
Hainele bune, sunt mereu la modă. Optează pentru elemente vestimentare consacrate, ele fiind de obicei și cele mai versatile.
Vestea cea bună este că Laci vorbește pe larg despre toate aceste elemente și te poate ajuta să eviți cheltuielile inutile.
După ce am citit cartea lui Laci, mi-am ales haine mai versatile și tricouri colorate pe care le port cu mare plăcere. Aprecieri pozitive am primit imediat după ce am cumpărat și am purtat aceste haine.
Ce înseamnă asta pentru tine? Cartea lui Laci e o investiție grozavă, care poate fi recuperată la următoarea sesiune de cumpărături.
Ce poți învăța din cartea lui Laci?
- Care sunt elementele vestimentare consacrate și cum se poartă ele
- Despre layering, abilitatea de a crea combinații vestimentare unice
- Ce materiale sunt mai bune
- Cum să mărești durata de viață a articolelor vestimentare
- Cum să te îmbraci dacă ești plinuț, slab, scund sau înalt
- Care sunt materialele cele mai durabile
- …și multe alte tips & tricks
Îți spun sincer că nu o să începi să te îmbraci perfect dintr-o dată. Nu e o pilulă magică.
Ceea ce îți garantez totuși, după ce am testat pe propria-mi piele, este că nu vei mai privi hainele de pe raft în același mod în care le-ai privit până acum.
Le vei atinge, le vei verifica etichetele meticulos, o să distingi ce e brand de ce e ieftin. Vei distinge ce e material bun de material prost.
Nu scriu des despre o carte peste 1000 de cuvinte, dar când scriu, cu siguranță este o carte care mi-a plăcut cu adevărat.
Mihai Buninet says
Foarte multe lucruri interesante despre vestimentatie ,care iti arata ca trebuie sa pui mare pret pe felul cum te imbraci.