1 Carte pe Saptamana

Carti bune si dezvoltare personala

INTRĂ ÎN COMUNITATEA PASIONAŢILOR DE CĂRŢI

Şi vei primi GRATUIT pe email recomandări de cărţi bune şi sfaturi despre cum să devii mai deştept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Carti bune
  • Top Carti
  • Comunitate
  • Carti online

Despre Simplitate

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

Cărți celebre de citit într-o viață! - Recomandările noastre!

  • Facebook
  • Gmail

Acest articol este scris de Cristi Stefan, un blogger pasionat despre productivitate si tot ceea ce tine de dezvoltare personala.

M-am gândit să scriu despre simplitate pentru că observ cum acest aspect nu se mai regăsește în zilele noastre.

Observ cum viața noastră devine din ce în ce mai complicată. Avem nevoie de mai multe lucruri, mai mulți prieteni, mai multe știri, mai multe canale tv, mai multe relații, mai mult din toate.

Totul parcă începe să se îndrepte spre acumulare materială din ce în ce mai mare și paradoxal asta ne face mai triști. Pentru că odată ce o să avem, să spunem, telefonul mobil pe care îl dorim, nu o să fim fericiți. Deoarece atunci o să avem nevoie de accesorii, de husă pentru el, de aplicații, de mai mult și mai mult.

Vreau să faci acest exercițiu.

Vreau să inspiri și să expiri adânc. Vreau să te oprești puțin din ceea ce faci și să te dai un pas înapoi. Să te uiți în jurul tău și să te întrebi: oare chiar am nevoie de atâtea lucruri? Oare posesiunile materiale mă vor face mai fericit? Oare.. mai mult înseamna mai fericit?

Gândește-te, întreabă-te.

Spre ce ne îndreptăm?

Momentan citesc celebra carte a lui Palahniuk, Fight Club, și acolo spune un lucru foarte interesant, cum că lucrurile pe care le deții, ajung să te dețină.

Nu crezi asta, nu? Ok, hai să vedem, că tot vorbeam de telefonul mobil. Tu îi spui telefonului tău, sună-l pe X, trimite mesajul ăsta, fă asta, pune alarma asta, când pica 5 decembrie? Ș.a.m.d. Ești stăpânul telefonului tău, îl deții și tu îi spui ce să faca, corect?

Fals. Pentru că ai uitat să observi un lucru.

Telefonul îți spune ție ce să faci: încarcă-mă, uite-te la mine ai primit un mesaj, uite-te la mine ai primit o notificare, citește mail-ul ăsta!, vreau wifi, acum!

The things you own end up owning you. Asta-i adevărul.

Dacă mai mult nu ne face mai fericiți, care să fie oare răspunsul? Răspunsul este chiar subiectul acestui articol – simplitatea. Mai mult cu mai puțin.

Cu cât ai mai puține lucruri cu atât ești mai fericit. Cu cât ai mai puține de pierdut cu atât o să riști, nu o să îți mai fie frică, o să ai mai mult curaj.

Când nu o să mai ai nimic de pierdut atunci o să ajungi ceea ce ți-ai dorit. Atunci o să ai curajul să faci ceea ce îți place! Dacă iese prost.. ce pierzi? Nimic. Pentru că nu ai nimic de pierdut.

Simplitatea la o femeie.

Simplitatea înseamnă eleganță. Simplitatea mă cucerește de fiecare dată, mai ales la o femeie.

Ai văzut cum la nunți sau la baluri, femeile se fardează, se îmbrobodesc precum bradul de crăciun? De ce? Ca să atragă atenția, ca să fie mai frumoase?

Ei bine.. atenția mi-o atrag (inevitabil ca un brad luminos de crăciun), însă ce simt în interior este doar repulsie.

Pentru că eu iubesc simplitatea.

Iubesc femeia care se îmbracă simplu, cu o bluză normală, care nu se fardează și nu îi este rușine de felul în care arată. Care citește, care se folosești de timpul ei pentru a ajunge undeva, pentru a face ceva, nu pentru a-l consuma inutil pe site-uri de socializare sau în fața oglinzii.

Iubesc simplitatea unei femei care nu se fardează și care își acceptă lipsurile fără să le acopere cu un strat gros de fond de ten. Iubesc simplitatea la o femeie pentru că simplitate înseamnă eleganță.

Cu cât suntem mai simpli, cu atât suntem mai puri, mai naturali, mai autentici. Nu avem nevoie de etichete pentru a arăta cine suntem, pentru că în aglomerația asta și așa nu le mai vede nimeni.

Nu ești firmele pe care le porți. Nu ești postările pe care le pui pe Facebook. Nu ești poza ta de la profil. Nu ești mașinile pe care le conduci. Nu ești telefonul pe care îl deții. Nu ești posesiunile pe care le-ai acumulat.

Pentru că un om care încearcă să impresioneze cu asta, se folosește de aparențe pentru a prospecta ceva, pentru că înăuntru nu are nimic.

Știu, am trecut de la femei la telefoane mobile, însă ideea se menține. Cu cât ești mai simplu, cu cât ai mai puține lucruri, cu atât o să fii mai fericit. Cu atât o să fii mai productiv și o să te dezvolți.

Pentru că.. eliminând lucrurile ce nu sunt importante, facem loc celor ce sunt cu adevărat importante și aduc valoare în viața noastră.

Simplitatea este esențială. Mai ales dacă vrei să ieși în evidență în acestă lume care se concentrează doar pe mai mult, doar pe non-valori, doar pe grabă.

Ieși în evidență prin simplitate, ce frumos sună..

Prin simplitate ajungi acea persoană din copilărie de care îți este dor uneori, acea persoană care se bucura la cel mai mic lucru și era tot timpul cu zâmbetul pe buze. Acea persoană cu sentimente sincere, cu o gândire inocentă și cu multă energie și pasiune.

Acea persoană se află încă în interiorul tău, trebuie doar să îi faci loc să iasă la suprafată.. și asta o poți realiza doar prin… simplitate.

De ce am ales eu simplitatea?

Bun, atâtea vorbe, însă cel mai bine este să vă povestesc de ce am ales eu să renunț la majoritatea lucrurilor din viața mea și ce am avut de câștigat cu asta.

Ceea ce fac și ce îmi place să fac este: să scriu, să pun oamenii pe gânduri și să le ofer o altă perspectivă asupra lucrurilor care ne înconjoară. Acest lucru necesită creativitate.

Dacă vă arat pozele cu spațiul meu de lucru de acum câtiva ani o să vă minunați. Și chiar am căutat o poză a nu crede că vorbesc prostii.

Cam așa arata masa la care lucram prin octombrie, anul 2009:

Acum, așa arată masa la care lucrez (poza este de acum 1-2 luni însă de atunci am mai eliminat câte ceva. Ține cont că așa arată când lucrez.

Sunt inconjurat doar de lucrurile esențiale. Același lucru se aplică și pentru biblioteca mea, pentru șifonier, pentru toată camera mea.

Am aruncat și am donat toate lucrurile ce îmi erau în plus, ce nu îmi mai foloseau. De la haine la pix-uri. Aveam peste 50-60 pixuri, acum am doar două pix-uri (Pilot G2 de 0.5) și un creion (un Rotring Tikky Special de 0.5 – vechi, găsit în clasa a 7-a, are o poveste impresionantă). Atât.

Asta m-a ajutat să mă concentrez mai bine pe ceea ce fac, pe scris. Nu mai sunt distras de toate lucrurile de pe masa mea, sau din camera mea. Mă concentrez asupra esențialului.

Acest principiul al simplitații (less is more) l-am aplicat în cam tot ceea ce fac, de la blog-ul meu care are un design simplist până la viața mea socială. Și asta m-a facut mai împlinit, mai fericit.

Sunt fericit pentru că pot duce la capăt ceea ce mi-am propus fără să fiu distras de lucrurile inutile din viața mea. Sunt fericit pentru că pot crea articole care să influnețeze într-un mod pozitiv persoanele care au răbdarea să mai citească și sunt fericit pentru că am realizat că… fericirea mea nu este direct proporțională cu lucrurile pe care le cumpăr.

Tot pe tempo-ul acestui articol am scris și eu ceva pe blog-ul meu, despre felul în care noi ne grăbim și dorim să avem din ce în ce mai mult și mai repede. Te invit să îl citești, este asemănător ca stil și ca idee cu ceea ce am scris aici.

Ai adresa aici – http://crististefan.com/repede/

Îți doresc o saptămână frumoasă și nu uita, less is more.

 

Cu drag, 

Cristian Ștefan

  • Facebook
  • Gmail

Te-ar putea interesa si:

  • Top carti din prima jumatate a anului 2020
  • Carti care te vor ajuta sa iti intelegi copilul mai bine
  • Cărți de evoluție personală | Investește în tine
  • Istoria cărților interzise: o privire asupra cărților care au fost cenzurate de-a lungul timpului și a motivelor din spatele cenzurii.
  • Cele mai bune cărți scrise de femei: o selecție a celor mai bune cărți scrise de femei, cu accent pe lucrări semnificative pentru literatură si…
  • Ziua internationala a cartii - 35 de Lucruri interesante despre Carti

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

Comments

  1. Danielle Dany says

    30th November 2012 at 6:43 pm

    PENTRU CA FERICIREA VINE DE LA LUCRURILE MARUNTE SI DIN SIMPLITATE CU CAT COMPLICI SI TE COMPLICI MAI MULT TE DEPARTEZI DE FERICIRE .

  2. Cristina Moldovan says

    3rd December 2012 at 8:34 pm

    Foarte la obiect spus! sunt total de acord! 🙂

  3. Bogdan Tătulea says

    3rd December 2012 at 9:45 pm

    "Simplitatea e cel mai sofisticat lucru".
    Aceasta e una dintre filozofiile companiei Apple, al cărei fan văd că eşti.

  4. Vlad Ciure says

    4th December 2012 at 8:55 am

    LIKE VA ROG PENTRU ANDREEA !!!>>>PENTRU BALUL BOBOCILOR
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=368054879956177&set=a.368054856622846.86503.365059616922370&type=1&theater

  5. Cristian Ștefan says

    6th December 2012 at 10:39 pm

    Corect. 🙂

  6. Cristian Ștefan says

    6th December 2012 at 10:39 pm

    Super, ma bucur.

  7. Cristian Ștefan says

    6th December 2012 at 10:39 pm

    Exact.

  8. Buglea Rares says

    7th December 2012 at 7:04 pm

    va recomand o carte, pe nedrept uitata: Indemn la simplitate- Ernest Bernea

  9. Apreutesei Alina-Lacramioara says

    9th January 2013 at 12:48 pm

    …..aseaza-te te rog pt o clipa, opreste timpul si priveste..priveste o pasare in zbor, priveste o raza de soare..,priveste apusul cand linii parca mai clare iti par..priveste cum frunza se clatina-n vant, priveste un munte ce strajuieste-n apus, priveste un zambet de copil si vezi-i mirarea din ochi…
    ..cand ai sa afli al vantului cant, cand ai sa sorbi din o cupa cu apa, cand ai sa vezi un dans pe un nor..vei sti ca atunci ai trait in viata..nu te-amagi cu sperante desarte..asculta dar al pamanatului cant..citeste un gand..cand inima-ti va bate atunci cat de tare..avem o minune..minune e viata…
    Mare adevar cu simplitatea..bv!!!

  10. Pentru Barbati says

    10th January 2013 at 11:20 pm

    Traim din nefericire pentru altii nu pentru noi …sau cel putin majoritatea …

  11. Vranceanu Andrei Daniela Ilie says

    17th January 2013 at 6:59 am

    imi place mult..simplitatea

  12. Marusia Cernat says

    3rd February 2013 at 3:49 pm

    Un articol interesant… Citandu-l pe Fracois de La Rochefoucauld: "Simplitatea, care ar trebui sa fie o calitate naturala, are adesea nevoie de studiu pentru a fi dobandita."… Multi in ziua de azi uita sa fie ei insusi…

  13. Angel Catalin says

    17th April 2013 at 7:49 pm

    Genial articolul !

  14. Florentina Trifonova says

    30th May 2013 at 2:06 pm

    Multumesc ca m-ai ajutat sa inteleg un lucru esential despre mine si anume ce ma face nefericita.Acum inteleg de ce avem nevoie in viata pentru a fi impliniti. Excelent articolul acesta in special si citesc cu mare interes articolele care poarta marca Cristi Stefan.

  15. Alex Dumitrescu says

    30th May 2013 at 2:12 pm

    iMac…simplitate…corect 😉

  16. Lungu Elena says

    30th May 2013 at 3:41 pm

    traiesc dupa aceleasi principii…insa ma confrunt cu prejudecatile unor persoane apropiate/

  17. Ramona Horbencu says

    30th May 2013 at 4:27 pm

    Felicitari! Este un articol foarte bun, cu mult adevar si care te pune pe ganduri. Tine-o tot asa! 🙂

  18. Silvia Serbu says

    3rd June 2013 at 5:46 am

    MINUNAT!

Carti care merita citite

Dacă îţi place să citeşti în fiecare săptămână și ai nevoie de idei de cărţi bune, îți recomandăm să navighezi prin topurile de mai jos.

  • Cărți pentru oameni deștepți
  • Carti de dezvoltare personală
  • Cărți de afaceri
  • Cărți despre antreprenoriat
  • Cărți de marketing
  • Lista celor 100 de cărți citite
  • Cărți despre lifestyle design
  • Cărți despre motivarea oamenilor
  • Cărți despre relatii interpersonale
  • Cărți despre despre Steve Jobs

INTRA IN COMUNITATEA PASIONATILOR DE CARTI

Si vei primi GRATUIT pe email recomandari de carti bune si sfaturi despre cum sa devii mai destept.

Dacă nu-ți place conținutul pe care îl vei primi, te poți dezabona printr-un singur click.

  • Despre Noi
  • Politica de confidentialitate, Cookie-uri şi Protectia Datelor
  • Contact
  • Recenzii Carti