Despre roman:
”Succintă cronică de familie, istorie a unei camaraderii și a unei rivalități, poveste de dragoste și nostalgică reamintire a României la zece ani dupa Revoluție, toate înfașurate într-o atmosferă corporativă țesută atent cu terminologie specifică, romanul poate însemna regăsire sau deja-vu pentru mulți corporatiști sau introducere în temă pentru cei care visează la o carieră într-o multinațională.”
Motivele care îndeamnă la scris sunt la fel de diverse precum subiectele dezbătute. Sunt oameni care și-au descoperit această pasiune imediat după ce au învățat alfabetul, în timp ce alții și-au dat seama că au ceva de spus lumii la mijlocul existenței lor, în urma unor experiențe însemnate. Nu există un declic comun celor care vor să comunice cu semenii lor prin cuvinte – ba mai mult, de cele mai multe ori această dorință rămâne sub semnul întrebării multă vreme înainte de i se da curs -, pentru că scrisul este o expresie intimă a ființei noastre, una care ne dezvăluie natura într-o proporție copleșitoare.
Pentru mine, simpla existență a cărților este cea mai convingătoare încurajare pentru a mă exprima, este declarația cea mai bine argumentată a dreptului meu de a scrie ceea ce simt, pentru că mărturia mea este la fel de îndreptățită și de valoroară ca a oricărui scriitor. Se poate întâmpla ca unii să nu aibă niciodată curajul de a se dezvălui semenilor, oricât de puternic ar simți nevoia să o facă și pe aceia îi compătimesc, fiind conștientă cât de dureroase sunt cuvintele nespuse. Însă astăzi, intenția mea este să îi încurajez pe toți, hotărâți sau nehotărâți, să dea o șansă scrisului lor, să se facă auziți.
Visul oricărui scriitor este să fie publicat, acesta este finalul urmărit, însă până ce manuscrisul lui se va afla între doua coperți, va trebui să parcurgă un drum lung, anevoios și pe alocurea singuratic. Voi încerca în cele ce urmează să descriu cât mai obiectiv calea către publicare, așa cum am experimentat-o eu, delimitând etapele traseului cât mai fidel cu putință.
Decizia
Se poate întampla ca o carte să fie scrisă de-a lungul unui deceniu sau doar a câtorva luni. Nu este relvantă durata, ci angajamentul pe care îl facem față de ea, promisiunea față de noi înșine că îi vom da șansa să existe în forma desăvârșită pe care suntem capabili să i-o dam.
O carte cere scriitorului, pe lângă talent și dorință, în primul rând timp. În zilele noastre timpul a devenit cea mai rară valută și uneori nici cea mai arzătoare dorință nu poate determina pe cineva să își modifice stilul de viață pentru a primi în schimb lunile sau anii pe care i-ar solicita o carte.
Personal, am știut mereu că nu voi fi în stare să scriu o carte dacă nu ma voi dedica în întregime ei. Pentru mine aceasta a fost soluția, să renunt la job pentru a-mi împlini acest vis literar.
Sunt de parere ca majoritatea cărților vor ele însele să se nască, iar scriitorii sunt doar un accesoriu în întreg procesul. Şi ce privilegiu este pentru aceștia! În schimb, întotdeauna ceva trebuie sacrificat, iar în cazul de față este vorba de timp.
Ideea
In general, orice carte s-a născut dintr-o idee, din pasiunea pentru acea idee și mai ales din nevoia ca ea să devina cunoscută și dezbătută. Ideea se poate referi la o epocă, o personalitate, o stare de spirit, o faptă, un drum inițiatic, un ținut îndepărtat, o moarte, o credință (etc) sau, cum se întâmplă de cele mai multe ori, la dinamica dintre individ, cultură și societate, cu toate implicațiile controversate care o susțin.
Înainte de orice altceva, trebuie să aveți temelia viitoarei voastre cărți, baza pe care veți începe să construiți căminul personajelor, decorul faptelor la care încă nici nu v-ați gândit că se vor petrece. Nu vă faceți iluzii și nu vă amagiți crezând că ideea va rămâne așa cum a înmugurit în mintea voastră; fiți deschiși și acceptați posibilitatea ca aceasta să se transforme odată cu paginile scrise. Permiteți-i să evolueze.
Munca de cercetare
După ce aveți ideea, este obligatoriu să vă informați despre ce s-a mai scris deja pe marginea ei – și în acest sens munca de cercetare este cum nu se poate mai comodă și mai accesibilă generației noastre, datorită motorului de căutare atotcunoscător, atotgoogălitor, care are toate răspunsurile (99% cel putin). Dacă textele precedente sunt generoase, atunci nu vă rămâne decât să adăugați noutate sau cel puțin o viziune originală sau o perspectivă diferită asupra subiectului, ceva care să trezească interesul publicului țintă; iar dacă aveți norocul ca asupra ideii voastre să nu se fi aplecat prea multi înaintea voastră, atunci aveți sfânta datorie de a crea un precedent greu de egalat.
Terminologia, vocabularul și structura cărții sunt detalii la care trebuie să va gândiți înainte de a porni la drum. O listă cu cuvintele cheie pe care vreți să le aruncați strategic în text, cu locuri pe care vreți să le bifați pe harta acțiunii sau cu date istorice (doar ca să dau câteva exemple), vă vor fi de mare folos odată ce veți porni în călătorie.
Deasemenea, dacă e cazul desigur, să aveți structurată acțiunea pe capitole, stabilite și denumite personajele, iar întriga și deznodamantul schitate măcar vag înainte de a completa liniile punctate, vă va ajuta să vă orientati mai repede printre miile de gânduri ce va vor solicita de câte ori veți privi foaia albă. Un plan al cărții va închega întregul și îi va da o formă concretă încă de la început.
Freestyle
S-au scris multe sfaturi pentru scriitorii debutanți despre cum să scrie, ce pași să urmeze, în ce ritm sau cu cât entuziasm. Însă vă pot spune sigur că în privința conținutului și a stilului, niciun sfat nu poate fi competent și bun de urmat. Actul în sine, fiind o experiență intimă, unică și irepetabilă, nu poate fi, sub nicio formă, dresat sau anticipat.
Asadar, singurul sfat pe care îl am în acest sens este să va așezați la masă și să scrieți, fără cenzură și idei preconcepute. Nu veți ști niciodată dinainte ce va ieși în final, nu în privința scrisului. Cu ideea în gand, permiteți cuvintelor să își caute ordinea și sensul fără să vă împotriviți. Rezultatul este întotdeauna fascinant, lăsându-vă impresia că altcineva a scris acel text incredibil. Aveți încredere!
Publicarea
Ați avut ideea, inițiativa, v-ați alocat timp, ați făcut sacrificii, ați încredințat hârtiei cele mai subtile gânduri într-un stil original și aproape nu vă vine să credeți că ați fost în stare de asemenea măreție – și presupuneți că greul a trecut, când de abia acum începe. Mda, greul începe când vă treziți la realitate, când visul de a scrie și-a găsit deja răspunsul într-un manuscris, când ajungeți să vă întrebați dacă va avea șansa de a primi două coperți sugestive care să atragă privirea ultimilor concetățeni cumpărători de carte.
Acesta este momentul în care trebuie să deveniți pe lângă scriitor, un om de vânzări, de marketing și PR și mai ales să vă însușiși virturea răbdării, fără de care vă veți pierde mințile.
Pașii către publicare sunt cunoscuți și firești, însă timpul în care îi veți parcurge sau probabilitatea de a reusi să-i parcurgeți pe toți, poate varia doar în funcție de determinarea voastra.
Mai întâi faceți o listă cu toate editurile care au mai publicat cărți din același domeniu. Google le știe pe toate. Apoi întocmiți o scrisoare de intentnție în care e obligatoriu să treziți interesul și curiozitatea pentru cartea voastră. Trimiteți prin email și cu posta aceasta scrisoare însoțită de câteva capitole din carte și așteptați, nu va pierdeți cumpătul (deși este inevitabil). De mare folos ar fi recomandarea, așa că, dacă aveți cunoștințe care au mai publicat, nu vă jenați să cereti ajutorul. Profitați de orice mijloace ca manuscrisul vostru să ajunga pe biroul unui editor.
Refuzurile
Refuzurile sunt inevitabile, fie ca sunt exprimate în cuvinte și expediate via email sau poștă, fie că sunt mascate în lipsa unui răspuns. Oricum s-ar manifesta, sunt zdrobitoare, știu, și nu există leac pentru ele în afara de perseverență. Faceți puțina zarvă. Facebook-ul și blogurile sunt epecialiste în a face valuri, așa că deveniți creativi și treziți interesul pentru munca voastră. Nu renunțați, acesta este sfatul suprem. Insistați și retrimiteți emailurile către toți cei care nu v-au răspuns până când cineva, undeva, cândva, poate chiar din greșeală, le va citi și vă va da o șansă.
Succesul
A avea succes este prin definiție relativ. Pentru generația noastră a avea succes se înrudește cu a fi popular, cunoscut, mediatizat, înstărit. Un scriitor își dorește să fie citit, comentat, citat, iar cărțile lui dezbătute în cercuri cât mai largi. Într-o mai mică sau mai mare măsură, toate cărțile care ajung să fie publicate au parte de toate acestea. Însă, indiferent de anvergura ecoului pe care îl provoacă, o carte este un succes în sine, chiar dacă a ajuns la o sută de cititori sau la un milion. De aceea, cred că un scriitor va juca mereu după alte regului, pentru că nu poate să nu scrie ceea ce are de spus, așa cum nu va știi niciodată cât de multe suflete au atins cuvintele lui.
De asemenea avem și un concurs în care poți intra în posesia uneia din cele 3 cărți ”corporatistul” scrise de autoarea articolului de mai sus, Raluca Marchis.
Ce trebui să faci?
1. Să dai like paginii Corporatistul
2. Să potezi un comentariu la articolul de mai sus răspunzând la întrebarea: Dacă ar fi să scrii o carte, despre ce ai scrie?
Câștigătorii vor fi selectați prin extragere Vineri 15 Februarie ora 11.00 A.M și vor fi anunțați în cursul aceleiași zile.
Alte reguli:
– concursul se desfășoară doar pe teritoriul României
– pentru fiecare carte pusă în joc va avea loc o extragere separată
– poți câștiga o singură carte
Câștigătorii concursului sunt:
Adela Spinu
Silviu Craiu
Laurentiu Mihai
Felicitări câștigătorilor și mulțumiri tuturor participanților!
Acest articol este scris de Raluca Marchis, ”de meserie arhivistă/bibliotecară, de ocupație ex-corporatistă, de vocație scriitoare”, autoarea romanului Corporatistul.
Despre roman:
”Succintă cronică de familie, istorie a unei camaraderii și a unei rivalități, poveste de dragoste și nostalgică reamintire a României la zece ani dupa Revoluție, toate înfașurate într-o atmosferă corporativă țesută atent cu terminologie specifică, romanul poate însemna regăsire sau deja-vu pentru mulți corporatiști sau introducere în temă pentru cei care visează la o carieră într-o multinațională.”
Nicoleta Nico says
Daca ar fi sa scriu o carte as scrie o carte despre efectele pe care le au genele oamenilor asupra propriilor emotii si sentimente.
Emanuel Laudacescu says
Numele cartii ar fi : ''Cum sa nu iti traiesti viata'' , despre toate rahaturile vietii , si cum pot fi evitate ele, sa nu duci o viata mediocra ca 98 % din populatia lumii , ca sa eviti acest lucru ar trebui sa te apuci cat mai devreme .
Sorin Ioan Mihu says
simple cele 7 etape pentru cine isi doreste cu adevarat sa lase un mesaj…..eu deja am trecut la actiune si deja am peste 30 de paginii, despre adaptabilitate si flexibilitate!
Birta Daniel Mihai says
Cand vrei sa scrii o carte trebuie sa te gandesti de 2 ori cu ce sa incepi si ce cuvinte le scrii ca omul de rand sa o citeasca cu placere.Mai alesi acu in secolul 21 cartile sunt tot mai putine cautate de oameni de rand.Oameni nu prea au timp de citit.Copiii de ziua de azi nu mai for sa citeasca doar telefonul,televizorul,calculatorul aia le ie la primul rand.Pacad ca cartile din bibliotecile Judetene stau prafuite in rafturi,daca 10-20 de persoane ma intra in biblioteca astazi in secolul 21.cam atat am vrut sa va scriu ca sa stiti ca In Romania de azi generatia mea si a celor mici nu stiu unde vom ajunge.Cu Respect Birta Daniel Mihai
Raluca Andreea says
hai! wanna see it :>
Raluca Marchis says
Felicitari Sorin! Iti doresc spor si rabdare.
Adela Spinu says
eu vreau sa scriu 2 carti, 2 romane. unul se numeste "Adelaida – povestea unei curtezane moderne" si este inspirat din povestea unei curtezane celebre, iar al doilea va fi cu tenta autobigrafica si nu are un nume inca …
Valentina Moraru says
M-ar tenta sa scriu o carte despre cultura si civilizatia indiana.
Vlad Gargaz says
Daca ar fi sa scriu o carte as scrie intr-un mod liber ce-mi curge mie din creier, as lasa imaginatia, as folosi toata imaginatia nu conteaza dac-o sa iasa un talmos balmos :))
Razvan Viziteu says
Daca ar fi sa scriu un roman,as scrie despre un tanar,crescut intr-o familie normala.Acest tanar,caracterizat printr-o complexitate a trairilor interioare,cu o fluctuatie evidenta a starilor proprii sufletesti,parcurge cateva etape marcante ale vietii..Mai concret,este asaltat de realitatile cotidiene crunte,isi da seama ca lumea se schimba pe zi ce trece,ca totul pare a evolua intr-un sens negativ,ca oamenii tind sa-si piarda caracterul si sa imbratiseze valori negative,sa urmeze diverse modele negative ce apar prin presa scrisa si televiziune..Acest roman ar fi o marturie a propriei constiinte si a starilor sufletesti pe care le traieste,luptand pentru a promova valori pozitive,cum ar fi educatia,cultura,hranirea sufletului cu noi cunostinte,intr-o lume in care aceste valori se pierd in umbra avantajelor banesti,materiale..Mai pe scurt,subiectul cartii ar fi lupta morala,psihica,dintre eroul cartii si lumea ce il inconjoara
Andréa Cristina Nichita says
Daca pe wish list-ul meu s-ar afla si intocmirea unei opere literare ,inclinatia mea s-ar evidentia in incercarea de-a zugravi goana constienta a regasirii unui sine complex intr-o lume in care personalitatea ,plurivalenta gandirii si autenticul sunt anihilate inca din leagan ,intr-o lume in care prevaleaza meschinaria ,intr-o valtoare a prohibitiei libertatii mintii(care-i adevarata libertate) ,intr-o lume guvernata de un singur principiu,de-altfel criminal: cel al omogenizarii; de-altfel ,despre paradoxul secolului XXI , si anume , schingiurea trasaturilor fundamentale ale fiintei umane ,ceea ce-l distinge decisiv de animal : comunicarea si liberul arbitru ; invers proportionalitatea dintre acestea si progresul stiintific perpetuu , despre faptul ca ,desi paleta mijloacelor de comunicare s-a exitins,a devenit foarte vasta ,calitatea acestui proces s-a devalorizat pe masura ,acesta fiind doar un singur exemplu …
Raluca Marchis says
Razvan, sa stii ca exact asta am avut in minte cand am scris romanul Corporatistul. Sunt convinsa cai vei regasi aceste aspiratii citindu-l.
Ioana Gavriluta says
despre viata mea si implicit a familieie mele…
Ruxandra Muresan says
lumea vazuta prin ochii unui copil
Diana Bretan says
Probabil ar fi un jurnal,locul unde m-as descarca…mi-as scrie propriile ganduri si sentimente cu privire la orice lucru 🙂 totusi,desi ador sa citesc,nu cred ca m-as descurca foarte bine 😀
Monique Grecea says
Despre iubire..un fel de 'the notebook' unde personajele principale suntem eu si iubitul meu..o poveste plina de aventuri care in cele din urma ne aduc la casatorie! 🙂
Cristina Cornescu says
As scrie un roman despre prietenie, iubire si cat de greu este sa le gasim si sa le pastram. Spolier: finalul ar fi unul fericit, avem nevoie de lucruri pozitive!
Razvan Viziteu says
Tocmai m-ai facut foarte curios sa-ti citesc romanul,Raluca
Lavinia Ingrid says
Parerea mea este ca toata lumea poate scrie o carte daca se dedica si o scrie din suflet. Toata lumea are cel putin o poveste de spus din care fiecare am putea invata. Daca ar fi sa scriu o carte ar fi despre cum am putea sa maximizam trairile si sentimentele care le avem fata de lumea ce ne inconjoara.
Oana Muntean says
Daca ar fi sa scriu o carte ar fi de dezvoltare spirituala. Putin autobiografica, despre drumul meu de pana acum, cu idei si concluzii la care am ajuns.
Rebecca Arseni says
Daca as fi sa scriu o carte, ceea cce chiar mi-am propus, as scrie despre experientele mele de viata. Am citit mai multe carti, dar cel mai tare m-am impresionat cele in care te regasesti. Ultima carte pe care am citit-o a fost Fluturi de Irina Binder (Insomnii pe Facebook). In ea cred ca se ragaseste oricine. Este o poveste de dragoste, dar pentru mine a fost si este o lectie de viata. O carte ca acesta as vrea sa scriu in care fiecare persoana sa se ragaseasca macar intr-un fragment si sa devina un om mai bun<3
Oana Moldovan says
"Din perspectiva firului de iarba" sau despre cum se vede lumea de jos in sus, cu tot ce implica aceasta viziune
Andreea Laszlo says
As scrie o carte despre zei si intelepciune.
Mihai Buninet says
Foarte interesant mai ales pentru incepatori.pentru a nu face greselile pe care le-au facut altii.
Alice Mogojan says
Si eu am cateva pagini bune despre o relatie intre doua fete, traita la o margine de oras, intr-un loc nu tocmai fericit, dar care poate fi privit cu zambetul pe buze.
Ema Condurache says
"Viata pe short list":) O poveste a (incercarii) "intoarcerii" pe piata muncii/ RO, dupa un an sabatic dedicat lucrurilor pe care nu am reusit sa le fac (lucruri care necesita in principal TIMP si care m-au ajutat sa ma ajut; an sabatic finalizat si cu prima carte publicata, dar in SUA – si nu neaparat "multumita" snobismului:)
http://www.amazon.com/Searching-Myself-Emma-Condurache/dp/1452550417
Cartea va incerca sa surprinda cu umor faze din viata reala, chiar daca uneori par desprinse din alte dimensiuni si demne de "cartea recordurilor":)
Felicitari Raluca pentru curaj si increderea de a-ti urma drumul! Cineva imi spunea ca, cu fiecare carte scrisa, suntem mai aproape de Dumnezeu! Adevarat sau nu, sentimentul pe care il traiesti cand vezi ce poate "iesi" din tine (si prin tine) este … de nepretuit! Toate cele bune, Ema
Raluca Marchis says
Multumes Ema si mult succes si tie!
Ioana Struteanu says
Bravo Emi, abia astept noua carte. Tb sa ne mai intalnim ca sa ne mai vina idei.
Andrea-Augusta Nemes says
o carte cu si despre suflet 🙂
Claudia Dinu says
Daca ar fi sa scriu o carte ar fi cu si despre iubire.
Mihaela Bacanu says
Eu as scrie o carte despre procrastinare. Probabil ca de asta nu am ajuns inca sa o scriu….
Laurentiu Mihai says
Despre educatie financiara. Cum sa castigi mai multi bani, cum sa-i administrezi mai bine si cum sa nu-ti irosesti banii pe lucruri inutile.
Ionela Procovanu says
o carte despre cartile care iti pot schimba viata
Laura Căluian says
Titlul e bun..mai ales cand este inspirat de numele serialului HBO "How NOT to Live Your Life" 😛 ^_^
Laura Căluian says
Citind mare parte din comentarii, am observat ca majoritatea celor de aici vorbesc despre cartile pe care ar dori sa le scrie…folosind acelasi mod conditional-optativ "as scrie", "as incepe", "as face"…De ce sa nu incepi sa scrii la modul concret? Ce te opreste? Daca vrei sa scrii, scrie…daca vrei sa iei lectii de arta culinara, fa-o…Nu-ti pierde timpul, cea mai pretioasa si limitata resursa a noastra, imaginandu-ti ce ai vrea sa faci…Maine a alta zi..incepe pur si simplu ACUM sa scrii! Astept sa va citesc cartile, prieteni! 🙂
Nichifor Mariana says
Daca ar fi sa scriu o carte,cred ca as scrie despre viata unei scriitoare anonime.
Marinela Flintoc says
Doresc sa scriu,,cartea vietii mele",care va avea un succes rasunator,lucrez in sistemul penitenciar si prin multe abuzuri si nedreptati,am trecut in decursul activitatii mele,personajele vor fi reale,,Viata unei agente de penitenciare".
Gabriel Nechita says
mult succes.
Octavian Grigore Pupazan says
🙂 salutare
Sămânța says
Suntem un grup de iubitori de carte si lucram la un proiect national de Promovare a cartii romanesti online. Vino in echipa noastra si vom realiza multe impreuna! Nu trebuie decat sa-ti placa sa citesti si sa acorzi o ora din timpul tau liber unei activitati simple de Prospectare online. Este un proiect ambitios care cere munca in echipa , consecventa si perseverenta!Nu-ti trebuie experienta ci doar un PC conectat la internet. Cerem doar cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word si cel putin studii medii. Iti asiguram toate conditiile pentru a castiga bani: instruire gratuita, contract de comision, echipa dinamica.Te vom instrui si asista pas cu pas via email. Intr-o luna de activitate vor aparea si rezultatele materiale. Vrei sa afli ce castigi? Trimite mesajul “Doresc informatii” la adresa: tiberiu_rey@yahoo.com
Alkay Marian says
"Revolutie culturala",cu intentia de a putea ajuta cat mai multa lume sa fie impacat cu el insusi si cu ceea ce are,fericit traind prezentul,sa scape de frica de moarte si atunci cand isi doresc ceva,sa existe gandirea"doar eu sunt responsabil pentru ceea ce-mi doresc"