Schimbările din viața mea au fost influențate de locurile pe care le-am vizitat, de oamenii din jurul meu și nu în ultimul rând, de cărțile pe care le-am citit.
Cărțile scrise de Osho mi-au oferit lecții de viață importante pe care le prețuiesc în fiecare zi.
Învăţăturile lui Osho, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine.
Mai jos îţi recomandăm cele mai importante 8 cărţi cu învăţăturile lui OSHO.
Top 8 cele mai Bune Carti ale lui OSHO
Meditații pentru oamenii ocupați
“Fă ca râsul să fie rugăciunea ta. Râzi mai mult. Nimic nu eliberează energiile blocate mai bine ca râsul. Nimic nu te face inocent așa cum o face râsul.”
Această carte uimitoare conține numeroase tehnici simple de relaxare care te vor ajuta să te relaxezi și să descoperi lumea “meditației”.
“Meditații pentru oamenii ocupați” oferă răspunsuri simple, ușor de implementat la diverse întrebări, cum ar fi: cum funcționează meditația? ce îmi oferă ea? ce mi se întâmplă atunci când meditez?
După ce o să citești această carte o să treci de la întrebarea “de ce aș medita?” la întrebarea “de ce nu?”.
Perfectă pentru cei ce știu deja importanța momentelor de liniște în tumultul vieții.
Emoţiile. Cum ne putem elibera de mânie, gelozie şi teamă
“Oamenii sunt plini de prejudecăți, de idei personale. În loc să vadă realitatea, ei vin cu clișeele lor limitate și constată că acestea nu se încadrează în ele.”
Mare parte din timp ne împărtășim emoțiile, fie ele pozitive sau negative, cu cei din jurul nostru fără să știm. Facem asta pe baza anumitor deprinderi pe care le-am învățat de-a lungul vieții.
Osho ne învață cum să observăm emoțiile din punct de vedere al dezvoltării interioare.
Această carte mi-a oferit numeroase “AHA moments” în urma cărora am ajuns la concluzia că “dacă sunteți un om CU ADEVĂRAT rațional, veți deveni un om de știință.
Dacă sunteți o ființă cu adevărat emoțională, puteți deveni poet. Este frumos când lucrurile se petrec astfel. Dialogul dintre rațiune și emoție este dificil, dar nu imposibil.”
Cartea despre femei
“V-am mai spus, femeia trebuie iubită, nu ințeleasă. Acesta este primul pas către înțelegere.”
De cele mai multe ori mă amuz când aud de o carte despre femei scrisă de un bărbat, nici “Cartea despre femei” de Osho nu a făcut excepție de la regulă.
Dar, exceptând faptul că autorul se contrazice singur uneori, cartea are ceva idei interesante, ce merită cunoscute și chiar experimentate.
Chiar dacă este un ghid pentru a ajuta femeia modernă să se dezvolte și să se descopere. Recomand această carte și bărbaților pentru că nu este o carte numai despre femei, ci despre iubire, relații, căsnicie, maternitate, corp și minte.
Cartea despre copii
“Cuvântul educație vine de la „educare” care înseamnă a conduce de la întuneric la lumină.”
Mergând pe ideea “Întrebări si Răspunsuri”, cartea acoperă toată dezvoltarea copilului, de la sarcină până la momentul în care copilul tău depășește adolescența. Din această cauză am clasat-o foarte ușor în colecția “Să ne înțelegem copiii”.
Mi-a plăcut cum Osho a combinat învățăturile vechi cu cele mai noi.
Recomand această carte ca un ghid pentru orice părinte, dar în comparație cu alte cărți din același domeniu pentru că Osho reușește să le completeze foarte frumos.
Compasiunea
“Rămâi obişnuit, rămâi necunoscut. Şi în statutul tău de nimeni vine musafirul esenţial… în starea ta de nimeni, tu devii gazda.”
Ce mi-a plăcut foarte mult la această carte e cum Osho reușește să te ajute să faci o paralelă între compasiune, pasiune si motivele pentru care compasiunea este foarte importantă în viața ta.
Osho explică de ce atunci când ești în starea de compasiune nu mai ești controlat de diferite impulsuri sau instincte.
Inteligența-Reacționează creativ la prezent
”Mintea e o binecuvantare atunci cand e insoțită de meditație, altfel e un blestem. Adaugă-i ființei tale meditație și blestemul dispare, blestemul însuși devine binecuvântare; e o binecuvântare deghizată.”
Osho ne învață cum inteligența nu e lacomă. Este interesant cum un om inteligent nu e niciodată lacom.
Mi-a plăcut cum autorul a pus problema fricii în viața noastră “Frica e ca rugina, distruge toată inteligența”.
O recomand acelora dintre voi care au o viață ocupată si sresantă. Vă va oferi o nouă perspectivă asupra problemelor de zi cu zi.
Libertatea – Curajul de a fi tu însuți
”In esență esti complet liber să alegi, dar odata ce alegi, alegerea ta aduce limitarea. Dacă vrei să rămâi total liber, atunci nu alege.”
Mică fiind, îmi era frică să fiu diferită, vroiam să fac parte din diverse colective, să fiu ca ceilalți, pentru a fi acceptată.
Dar așa începeam să mă pierd pe mine. Această carte mi-a dat fix răspunsurile la întrebările pe care nu le-am pus niciodată, dar de care aveam atâta nevoie.
E un subiect greu și e o carte relativ grea, in sensul că fiecare pagină conține ceva adânc, o propoziție sau o poveste.
Prin care Osho ne arată cum colectivul este o idee destul de periculoasă. În cadrul colectivului, individul, a fost mereu sacrificat.
Moral, imoral, amoral – Ce este bine și ce este rău?
„O moralitate ce vine în urma unui mare efort e imorală. O moralitate ce vine fără efort e singura moralitate care există.“
O altă lecție despre meditație. Un adept al meditației, Osho ne învață cum putem folosi meditația până și în lucrurile simple, cărora nu le dăm atenție. De fiecare dată, acesta mă uimește cu capacitatea lui de a răsturna tiparele clasice de gândire.
Cum mă provoacă cu fiecare pagină la un proces de conștientizare de sine și să pun sub semnul întrebării certitudinile impuse de societate.
Osho a fost şi încă este un individ polarizator şi plin de contradicţii.
Părerea mea este că trăiește exact cum dorește şi reușește să inspire şi pe alte persoane să ducă o viaţă mai conştienţă şi mai plină de libertate.