Bine v-am regăsit, pasionați de citit!
În primul rând, vrem să vă mulțumim că ați fost alături de noi în ultimul an și că ați răspns la formularul pe care l-am trimis. Am primit foarte multe răspunsuri cu ajutorul cărora vom încera să oferim articole cât mai interesante si evident câteva surprize.
Anul 2020 se anunță un an foarte bogat din punct de vedere literar. Vom avea parte de continuări ale unor romane celebre, vor apărea noi serii de romane, sau traduceri ale unor povești celebre apărute pe piața internațională în ultimii ani. Așa că am pregătit o listă cu o parte din cărțile pe care noi le așteptăm cu mare nerăbdare.
Cărți pe care echipa 1cartepesaptamana le asteaptă în 2020
Surpriza anului următor este o nouă serie fantasy dedicată copiilor şi semnată de Erin Hunter: “Braveland“.
Intră în lumea din Bravelands … și descoperă seria Erin Hunter pe care o așteptai.
Un leu alungat din tribul său.
Un elefant care poate citi oasele morților.
Un babuin care se răzvrătește împotriva destinului său.
Timp de generații, animalele din câmpiile africane au urmat o singură regulă: ucid doar pentru a supraviețui. Dar când un act de neîncredere de trădare spulbește pacea, echilibrul fragil dintre prădători și pradă se va sta în labele a trei eroi improbabili.
Erin Hunter este autorul binecunoscutei serii “Supraviețuitorii.”
Autoarea unuia dintre cele mai iubite romane de dragoste, Cecelia Ahern, revine în lumina lumii literare cu un titlu foarte aşteptat de cititoarele din România.
“Postscript” este continuarea bestsellerului “P.S. Te iubesc” și va apărea în limba română la începutul acestui an. Dacă nu ai citit prima carte, ți-o recomand cu drag.
O autoare nu foarte cunoscută printre cititori din România, Anna Burns prozatoare britanică, originară din Irlanda de Nord. A debutat în 2001 cu romanul “No Bones”, distins cu Orange Prize și Winifred Holtby Memorial Prize. În 2007 a publicat romanul “Little Constructions”, iar în 2018 cunoscuta carte “Milkman” (Lăptarul), pentru care i se acordă Man Booker Prize, ea devenind astfel primul scriitor nord-irlandez laureat cu acest premiu.
“Lăptarul” este scris din perspectiva unei femei care și-a trăit adolescența în perioada conflictului dintre comunitatea separatistă catolică și cea protestantă, „loialistă”, susținută de autoritățile britanice, Lăptarul oferă o imagine impresionantă a unei societăți tulburate, în care conflictele naționaliste și religioase, teama, moartea și conformismul constituie normalitatea.
Anul acesta apare și versiunea în limba română a acestui roman, dar dacă nu mai ai răbdare până atunci, o poți găsi deja online.O adolescentă ce se străduiește să trăiască normal într-o epocă tulbure se vede asaltată de insistențele unui bărbat mai în vîrstă, numit „lăptarul”, despre care se zvonește că ar fi unul dintre membrii de vază ai grupărilor paramilitare ce luptă pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie.
Tim Jamieson părăsește Florida și călătorește în orășelul fictiv DuPray, Carolina de Sud.
În suburbia Minneapolis, câțiva intruși îi ucid în tăcere pe părinții lui Luke Ellis, în vârstă de 12 ani, și îl răpesc. Se trezește într-o cameră identică cu a sa Institul, un situat adânc în pădurea din Maine.
La Institut sunt alți copii răpiți cu talente speciale – telekinezie și telepatie – care trăiesc în camere proprii. Doamna Sigsby, directoarea institutului, și personalul ei sunt dedicați extragerii talentelor speciale de la copii. Pe măsură ce fiecare nouă victimă dispare, Luke devine din ce în ce mai disperat să iasă și să obțină ajutor.
“Institul” este noul roman semnat de Stephen King, un roman plin de supranatural, exact cum King ne-a învățat de atâția ani.
Una din cărțile mai puțin cunoscute ale lui Stephen King se numește “Jocul lui Gerald”, unde autorul te va surprinde cu un stil puțin diferit.
O noutate absolută va fi un nou roman din seria “Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins, care se petrece înainte de acţiunea din trilogie şi dezvoltă istoria tulburătoare a Panemului.
“The Ballad of Songbirds and Snakes” te va readuce în lumea panemului cu șaizeci și patru de ani înainte de evenimentele din “The Hunger Games”, începând din dimineața jocurilor cu numărul zece.
Isabel Allende revine pe piața noastră cu romanul “O lungă petală de mare“, tradus din spaniolă cu note de Cornelia Rădulescu. Cartea este exac ca o călătorie prin secolul XX cu personaje remarcabile, alături de care vei descoperi că, într-o singură viaţă, pot încăpea uneori mai multe şi că, luptând cu istoria, se poate întâmpla ca cea mai grea să nu fie plecarea, ci întoarcerea.
Isabel m-a surprins cu romanul “Despre dragoste și umbră“ în care faptul că Irene Beltran provine dintr-o familie de burghezi înstăriți nu îl impiedică pe Francisco Leal, un tânăr fotograf angajat în secret în lupta de subminare a dictaturii militare, să cadă în mrejele frumuseții ei fascinante. Când merg să investigheze cazul misterios al Evangelinei Ranquileo, o adolescentă care suferă de niște crize stranii și despre care se spune că ar avea puteri miraculoase, cei doi se avntă într-o aventură care le va schimba definitiv viața.
Anul aesta va fi publicat volumul semnat de Guzel Iahina “Copiii de pe Volga“, traducere din rusă şi note de Luana Schidu. După cartea-fenomen “Zuleiha deschide ochii”. Un roman la fel de profund şi de tulburător în care te vei regăsi în lumea coloniilor de germani de pe Volga, în anii ’20-’30 ai secolului trecut, o lume în care basmele sunt la fel de verosimile – şi la fel de crude – ca realitatea.
Andreas Eschbach se întoarce și el la cititorii români cu cartea “Aurul diavolului“, în care spune cine sunt, de fapt, alchimiştii zilelor noastre. După încheierea cruciadelor apare pentru prima dată piatra filosofală, cu care se poate face aur – aur periculos, aur radioactiv. Cavalerii teutoni considerau că este sarcina lor să îl găsească şi să îl păstreze în siguranţă pentru eternitate.
Un roman la fel de misterioso este si “Ultimul dintre ei” în care te vei regăsi într-un mic sat de pescari irlandezi în care trăiește un barbat care ascunde un secret important. Nu, mai bine zis, el este un secret important. Îi promiseseră puteri supraomenesti. Însă a devenit un invalid. Sperase să devină un erou. Însă trebuie să se ascundă de toată lumea. Pentru sacrificiul său și-a câștigat dreptul de a locui tot restul vieții sale acolo unde dorea. În schimb, era obligat s păstreze tăcerea. Dar există cineva care îi cunoaște secretul și se află pe urmele sale.
Ultima, dar nu cea din urmă, una din cele mai așteptate cărți ale anului, memoriile fostului Președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.
După succesul autobiografiei „Povestea mea”, a fostei Prime Doamne, care a devenit rapid una dintre cele mai populare cărți de memorii de ordin politic din istorie, cu peste 10 milioane de exemplare vîndute la nivel global, Barack Obama va lansa în timpul campaniei prezidențiale a SUA propria biografie.
Lista continuă cu mulți alți autori care cu siguranță ne vor surprinde plăcut. De abia aștept să vă povestesc despre fiecare în parte.
Spor la citit!
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul