Sunt acele cărți care te fac să verifici de 3 ori dacă ai încuiat ușa și care te fac să adormi de multe ori cu lumina aprinsă, sunt carti horror care au un loc aparte în biblioteca ta.
Sunt personaje și povești care te urmăresc mult timp după ce le-ai cunoscut și care te fac să te gândești dacă chiar există acele tipologii de oameni. Da, acele povești care îți dau fiori de groază. Oare sunt reale?
Stephen King spunea că „Monştrii sunt reali, fantomele la fel. Ei trăiesc înăuntrul nostru şi, uneori, câştigă.” Trăiesc și în aceste cărți horror pe care te invităm să le citești. Atenție! Unele pot provoca insomnii!
Top 6 carti horror recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
GHICI CINE MOARE PRIMUL de M.J. Arlidge
Stilul lui Arlidge este alert și este posibil să ai nevoie de mici pauze pentru a înțelege personajele și a digera povestea. Merită să faci aceste pauze pentru a înțelege mai bine psihologia din spatele instinctului de supraviețuire.
Personajele cărții sunt suflete pereche și vor să își petreacă restul vieții împreună. Atunci când se trezesc singuri și dezorientați într-un subsol, groaza îi copleșește. Au o armă încărcată cu un singur glonț și mesajul: ”Când unul dintre voi îl va ucide pe celălalt, supraviețuitorul va fi liber.”
Spaimă, disperare, sete, foame și gândul terifiant că unul dintre ei trebuie să moară. Toate acestea te vor ține cu sufletul la gură până afli de ce și cum e posibil ca o femeie să se gândească la acest scenariu. Da, criminalul este o femeie și se știe de la început.
VIRUSUL LUI IUDA de James Rollins
James Paul Czajkowski – numele adevărat al lui James Rollins, a renunțat la practica veterinară în Sacramento, California, pentru a fi un autor full-time. Printre volumele traduse în limba română se numără: ”Furtuna de nisip”, ”Harta oaselor”, ”Ordinul negru”, ”Virusul lui Iuda”.
”Virusul lui Iuda” este un thriller captivant, cu o savuroasă intrigă științifică și cu personaje deja cunoscute din cartea ”Harta oaselor” tot a lui Rollins. Gray Pierce va capta de această dată “luminile rampei”, împreună cu Seichan, amândoi luptând de aceeaşi parte a baricadei pentru salvarea omenirii.
Din adancul Oceanului Indian, o molimă de neimaginat scapă de sub control. Timpul este limitat iar protagoniștii trebuie să găsească un leac.
VIRUSUL MONA LISA de Tibor Rode
Mai stăm puțin la categoria ”virusuri/molime de neimaginat” și îți prezentăm ”Virusul Mona Lisa”. Un altfel de virus față de cel al lui Iuda de mai sus, dar la fel de letal. Dacă după primul său roman, Tibor Rose și-a câștigat asocierea scrisului său cu cel al lui Dan Brown, cu ”Virusul lui Mona Lisa” și-a asigurat locul în topul celor mai importanți autori de thriller.
Te invităm să afli o poveste despre o conspirație globală cu un singur obiectiv: distrugerea frumuseții. Un autobuz care transportă un grup de regine de frumusețe dispare. Puțin timp mai târziu, unele dintre fete se reîntorc, dar fețele și corpurile lor au fost teribil de desfigurate de operații plastice.
În Italia, faimoasa “Cina cea de taină” de Leonardo da Vinci este distrusă într-un atac acid. Ce legătură este între aceste evenimente? De aflat!
CARTEA ORORILOR de Stephen Jones vol.2
Dacă ai citit volumul 1, trebuie să citești și volumul 2! Stephen Jones a adunat 7 povestiri înfricoșătoare cât 7 cărți horror, scrise de 7 autori. Printre ele amintim de ”Înțelegere greșită” și ”Bărbatul din șant”. De citit cu toate luminile aprinse!
”Înțelegere greșită” de Ramsey Campebell este despre o emisiune interactivă la radio în care concurentul poate apela la un prieten în caz de nevoie. Asta dacă nu cumva prietenul înțelege greșit cererea. Ce este horror în această situație? Trebuie să afli!
„Bărbatul din șanț”, de Lisa Tuttle este o povestire cu final neașteptat care debutează clasic. Un cuplu de tineri iși construiesc casa într-un loc părăsit, în mijlocul unei mlaștini, la margine de drum. Femeia este torturată de viziuni, de premoniții și de un sentiment de culpabilitate datorat unei mici experiențe sexuale, nu tocmai potrivite.
ÎNGERI CĂZUȚI de Susan EE
…sau altă față a îngerilor, într-o lume terifiantă, unde aceste frumuseți nemaintâlnite sunt capabile de fapte pline de cruzime. Într-un oraș pustiit, îngerii coboară din cer în timpul nopții ucigându-i sau răpindu-i pe toți cei care le ies în cale. Penryn are dificila sarcină de a-și proteja sora paralizată și mama bolnavă de schizofrenie.
Penryn este inteligentă, puternică, curajoasă și loială, nu se teme să-i înfrunte pe cei care i-au rapit sora și e dispusă să facă orice sacrificiu pentru a o salva pe aceasta. Îl vei cunoaște și pe Raffe, un înger misterios care îi va fi aliat protagonistei și care va primi multe lecții de curaj și devotament, calități pe care le au oamenii și pe care el nu le cunoaște.
Scriitoarea Susan Ee a fost pasionată toata viața de science-fiction, fantasy și horror, mai ales dacă au un strop de romance. Această combinatie o găsești și în cartea ”Îngeri căzuți”.
UCIGAȘUL DIN MINE de Jim Thompson
Nu este o carte cu vampiri, strigoi, fantome sau ființe supranaturale. Este posibil ca mulți dintre pasionații genului să nu o includă în categoria de cărți horror, dar cu siguranță îți va da fiori. Este genul ”noir” apreciat de mulți, dar și criticat.
Lou Fort este vocea și criminalul din ”Ucigașul din mine” și este ajutor de șerif în Central City. Îl vei cunoaște mai bine chiar din propriile declarații. „O mulțime de psihiatri destul de isteți fuseseră prostiți de indivizi ca mine și nu le-o puteți lua în nume de rău. Pur și simplu nu prea există material cu care să lucreze, știți ce spun?” – citat din carte.
Propriile destăinuiri ale lui Lou face ca subiectul să fie simplu de urmărit. Logica argumentelor, dar și trăirile interioare ale sale amplifică curiozitatea. ”S-ar putea să avem boala, afecțiunea; ori s-ar putea să avem doar sânge rece și să fim al dracului de inteligenți; ori poate că nici nu suntem vinovați de ceea ce se presupune că am facut.” – citat din carte
Sperăm că ți-am îngrozit curiozitatea.
Spor la citit!