Prefer diminețile liniștite, în care pisicuța mea se alintă de picioarele mele în timp ce pregătesc o cafea neagră cu frișcă.
Cărțile pe care le citesc în timp ce mă bucur de cafeaua de dimineață trebuie să fie rapide și reconfortante, prefer lecturile care reușesc să îmi antreneze mintea și sa mă deconecteze de la problemele din viața de zi cu zi înainte să revin la cotidian.
Ce este minunat la cafea, este faptul că îți poate tranforma timpul liber în relaxare și detașare de cotidian. Astfel, ce cărți merg citite la cafea? Am câteva propuneri pentru tine în acest top cu cati de citit la cafea pentru a avea un început de zi perfect.
5 Carti de citit la cafea pentru o dimineata perfecta recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
OAMENII FERICIȚI CITESC ȘI BEAU CAFEA de Agnes Martin-Lugand
Fără să aibă mare legătură cu titlul promițător romanul lui Agnes Martin-Lugand este o poveste de dragoste, cu o notă sentimentală, și puțin aer melodramatic, perfecta de citit la o cafea dimineața, înainte să intri în problemele din viața de zi cu zi
A plecat din Paris să se uite pe sine. Dragostea pe care o va întâlni va schimba totul.
O întâlnire neașteptată cu un bărbat taciturn o face pe Diane să vada din nou lumea cu încredere și cu forță regasită în urma pierderii soțului și a fetiței sale.
Această poveste despre împăcarea cu sine conține dialoguri convingătoare și e spusă într-un stil simplu, nepretențios, avand chiar și accente de umor. – Le Parisien
URGIA ȘI ZORILE de Renee Ahdieh
Într-un ținut aflat sub domnia unui tânăr rege însetat de sânge, fiecare revărsat al zorilor sfâșie sufletul unei alte familii. Califul din Khorasan, un băiat de optsprezece ani, nu este altceva decât un monstru.
În fiecare noapte, Khalid cere mana unei fete, ca apoi, în fiecare dimineață, să curme viața noii lui mirese cu o frânghie de mătase. Când cea mai buna prietenă a Seherezadei îi cade victima lui Khalid, ea jură să se răzbune si, în ciuda vârstei ei fragede, de doar șaisprezece ani, se oferă să-i devină mireasa califului din Khorasan.
Seherezada este hotarâtă nu doar să rămână în viață, ci si să pună capăt, odată pentru totdeauna, domniei despotice a lui Khalid.
,,O combinație fascinantă între Urzeala tronurilor și O mie și una de nopți.” – US Weekly
STRANIA POVESTE A LUI BENJAMIN BUTTON ȘI ALTE ÎNTÂMPLĂRI DIN EPOCA JAZZULUI de F. Scott Fitzgerald
Strania poveste a lui Benjamin Button a inspirat în anul 2008 o celebră ecranizare, cu Brad Pitt și Cate Blanchett în rolurile principale. Filmul a fost distins cu trei premii Oscar, trei premii BAFTA și a obținut cinci nominalizări la Globul de Aur.
„Aceasta nu pretinde să fie literatură. Aceasta este doar o istorisire pentru cei cu sânge rece care vor o poveste și nu doar o mulțime de chestii psihologice sau analiză. Omule, o vei iubi! Citește-o aici, urmărește-o în filme, ascult-o la fonograf, coase-o la mașina de cusut”, spunea Scott F. Fitzgerald despre cartea lui.
Benjamin Button se naște cu o boală ciudată, care îl face să arate ca un bătrân de 80 de ani. E crescut de tatăl lui, care încearcă să-l facă să se simtă normal, deși viața lui Benjamin are un parcurs fantastic: întinerește pe măsură ce înaintează în vârstă.
DAMA DE PICĂ ȘI ALTE POVESTIRI de Aleksandr Pușkin
Știu că suntem obișnuiți cu romanele rusești de sute de pagini, dar această carte de proză scurtă sigur te va scoate din cotidian și te va duce într-o societate complet diferită de cea în care trăim.
Tânărul Hermann află întâmplător, la o petrecere, cu bunica unuia dintre amicii săi, o venerabilă contesă, știe secretul câștigului sigur la cărți. Acest lucru îi schimbă soarta. Își dedică viața dezlegării misterului, dar totul pare să fie în zadar, căci contesa moare.
Bătrâna se întoarce însa pe neașteptate din morți și bate la ușa lui Hermann ca să-i destăinuie teribilul adevăr: cele trei cărți întotdeauna câștigătoare. Câteva zile mai târziu, tânărul înnebunește…
CĂRĂBUȘUL DE AUR ȘI ALTE POVESTIRI de Edgard Allan Poe
“Adevăratul înțeles al nuvelelor lui Poe constă nu în ceea ce își propun să relateze. Multe dintre ele sunt în mod declarativ vise; și, ca în cazul viselor, deși par absurde, efectul lor asupra emoțiilor noastre este unul cât se poate de serios.
Nimeni n-a înțeles mai bine ca Poe că, atât în fictiune, cât și în poezie, contează nu ceea ce spui, ci ceea ce-l faci pe cititor să simtă. Nimeni n-a înțeles mai bine ca Poe că până și cel mai profund adevăr psihologic poate fi redat prin fantastic”, spunea criticul literar Edmund Wilson.
Volumul Cărăbușul de aur și alte povestiri aduce la un loc câteva dintre capodoperele narative ale lui Edgar Allan Poe.
Fie că eroul este frământat de o enigmă a cărei rezolvare va elucida misterul unei crime, fie că protagonistul e ținut cu sufletul la gură, pus să rezolve mesaje încifrate și incălceli entomologice ca să afle taina unei comori, povestirile scriitorului american au de fapt în comun atenția pe care o acordă cititorului.
BONUS
GOD IN A CUP: THE OBSSESIVE QUEST FOR THE PERFECT COFFEE de Michaele Weissman
Poate o ceașcă de cafea să dezvăluie fața lui Dumnezeu? Poate schimba lumea? Aceste întrebări nu sunt retorice. În cazul în care boabele de cafea foarte apreciate se pot vinde la licitație pentru 50, 100, sau 150 de lire sterline pe lună (și potențial de două ori mai mari decât la comerțul cu amănuntul), orice se poate întâmpla.
În această carte, jurnalistul și aventurierul târziu-înflorit, Michaele Weissman trec într-un domeniu exotic și paradoxal de cafea de specialitate, unde călătorul de succes trebuie să fie un pasionat cunoscător de cafea, un antreprenor ambițios, activist și un fel de Indiana Jones.
Dacă îți place o ceașcă de cafea bună sau o poveste extraordinară de aventură, te vei bucura de o carte fără precedent, apropiindu-te de oamenii și de pasiunile care stau în spatele celor mai bune cafele de astăzi.
În final, vreau să te las cu acest citat de Claudia Roden:
”O ceașcă de cafea împărțită cu un prieten este fericire gustată și timp bine petrecut. Cafeaua este un moment de plăcere și aromă.”