Vrei să citești o carte bună și nu știi ce să citești? Ei bine, ești norocos, anul acesta au apărut o mulțime de cărți pentru toate gusturile.
În ciuda dezvoltării tehnologiei din ultimii ani și chiar dacă am ajuns să stăm în mare parte din timp în fața ecranelor, ultimii ani au adus o revenire ușoară a cititului.
Fie că ești un cititor devotat sau unul relaxat, interesat doar de cărți de citit în vacanță, un lucru e clar: o lectură bună îți schimbă viața în bine. Nu doar că te relaxează, dar te și educă, te ajuta sa-ti dezvolti vocabularul si creativitate, te pregătește pentru anumite etape din viață sau te ajută să le depășesti pe altele, te ajută sa înțelegi mai bine lumea în care trăiești sau te ajută să evadezi din cotidian.
În această idee am făcut un articol cu cărțile noastre preferate din 2018.
Top 7 carti aparute in 2018 recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
21 DE LECȚII PENTRU SECOLUL XXI de Yuval Noah Harari
Într-o lume invadată de informații irelevante, claritatea înseamna putere. 21 de lecții pentru secolul XXI face lumină în privința unora dintre cele mai presante chestiuni de pe agenda globală actuală.
Cum facem față stirilor false? Mai sunt relevante țările si religiile? Ce ar trebui să ne învățăm copiii? De ce trece democraia liberală printr-o criza? Este iminent un nou razboi mondial? Ce înseamnă ascensiunea lui Donald Trump? Ce ar trebui să facem în privința terorismului? La aceste întrebări și multe altele vei găsi răspunsuri în cartea lui Noah.
STRĂINUL DE LÂNGĂ MINE de Irina Binder
Străinul de lângă mine este omul căruia i-ai dăruit timp de mulți ani cele mai bune ganduri, visuri, sentimente și realizări ale tale; este vecinul sau colegul cu care te intersectezi uneori, cu care poate ca te și saluți și care îți trăiește viața la un perete distanță de tine; este necunoscutul pe care destinul ți-l aduce în cale într-o bună zi, preț de o conversație ce îți schimbă viața…
Întrebările din centrul cărții sunt: Cine esti Tu? Cine este Celalalt?
” M-am gandit la un moment dat să nu exagerez, dar o voi scrie așa cum simt, fără cenzuri… Sunt sigură că o să vă placă și că veți îndrăgi mult personajele. Povestea este inspirată din realitate. Sper să reușesc să vă transmit emoțiile personajelor, dar și mesajele pe care le oferă povestea.” – Irina Binder
GÂNDEȘTE ȘI VEI FI BOGAT de Napoleon Hill
A ajuns rapid una dintre cele mai celebre cărți scrise vreodată, Gândește și vei fi bogat te poate ajuta să îți tranfori visele în reaitate. Napoleon Hill promite că dacă aplici în mod activ ideile lui vei ajunge să privești viața într-un mod cu totul diferit de cel actual. Prin aceste schimbări poți ajunge să te bucuri de viață exact așa cum e ea.
În plus autorul ne dă sfaturi despre cum să ajungem și noi în lumea celor bogați. Sună bune, nu? J
”Ești stăpânul destinului tău, prin puterea pe care o ai de a-ți controla gândurile.” – Napoleon Hill
CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL de Matt Haig
Matt Haig este autorul bestsellerului Reasons to stay alive și al altor cinci romane foarte cunoscute, precum The Radleys și Umanii. Ca autor de cărți pentru copii și adolescenti, a castigat numeroase premii cum ar fi Blue Peter Book Award sau Smarties Book Prize.
Tom Hazard are un secret periculos. Poate că arată ca un barbat de 41 de ani, dar din cauza unei boli extrem de rare, trăiește de câteva secole. Din Anglia elisabetană până la Parisul din epoca jazz-ului, de la New York și până la insulele din Oceanul Pacific, Tom a vazut destule și acum nu-și doreste decât o viașă normală.
Cum să oprești timpul este o poveste nebunească și dulce-amară despre cum te poți pierde și regăsi, despre iminența schimbărilor și despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți cum să trăiești cu adevărat.
”Matt Haig are multă empatie pentru condiția umană, pentru lumina și întunericul ei; folosește toată paleta disponibilă ca să-și construiască poveștile excelente. – Neil Gaiman
ȘI, DEODATĂ, CINEVA BATE LA UȘĂ de Etgar Keret
Etgar Keret mi-a amintit de faptul că merită să cred în viitorul prozei scurte. Deoarece proza scurtă îi permite autorului talentat ca în câteva pagini să îți transmită tot ceea ce dorește. Etgar a reușit să combine tot ceea ce mă atrage la o carte: elementul surpriză, umor, originalitate, personaje în care mă regăsesc. În plus, o poți citi oriunde, în autobuz spre lucru, în pauza de cafea sau pur și simplu când ajungi acasă de la lucru și ai nevoie de o deconectare relaxantă.
Lucrurile par bine așezate în lumea personajelor lui Keret. Copiii sunt duși la gradiniță, la școală, la locul de joacă; adulții aleargă cu treburi sau își văd de casă. Dar, deodată, banalul se complică: viața de zi cu zi își dezvăluie dramele, sentimentele izbucnesc, iar realitatea virează adesea în supranatural. Cum arată viața de apoi a unui sadic asasin plătit? Te poți reîncarna intr-o guava? Dar într-un pudel răsfățat? Peștisorul de aur chiar stă într-un acvariu în Jaffa, ținându-i de urât taciturnului Serghei? Oricât de îndrăznețe ar fi volumele imaginației narative, ele nu te lasă să scapi din vedere realitatea.
ARTA DE A CERE de Amanda Palmer
Amanda Palmer este o artistă născută și crescută în New York – cântăreață, actriță, perfomer stradal, de toate.
Amanda a fost o bună perioadă de timp artist stradal: se deghiza în mireasă și stătea nemișcată pe o cutie. Când cineva îi lăsa ceva în cutie, ea îi oferea o floare. Arta de a cere este ideea din spatele acestei experience din viața autoarei. Așa cum se înțelege și din titlu cartea Amandei este despre cum să nu îți mai faci griji și să-i lași și pe ceilalți să te ajute.
Prin intermediul acestei cărți poți învăța că nu ești singurul, că sunt foarte mulți oameni care se tem să ceară ajutorul, în consecință viața și relațiile le sunt paralizate.
PRIVIND ÎNĂUNTRU de Petronela Rotar
Am fost un om zdrobit, întors spre moarte, nu înspre viață. La 30 de ani, mă imaginam trăind doar încă câțiva ani, la fel de zbuciumat cum am trăit mereu. Apoi, murind devreme. Cu un ochi priveam spre moarte, iar cu celălalt spre copiii mei, opintindu-mă să mai trăiesc o vreme, cât să văd fetele suficient de mari ca sa se descurce singure. Este un miracol că nu am murit, trăind atât de sinucigaș, fără macar să-mi dau seama.
Am trecut râzând pe lângă moarte, nu doar fiindcă am fost îngropată sub o avalanșă, ci fiindcă am trăit fiecare zi ca să mor. Am facut întoarcerea spre viață în ziua în care am decis să mă vindec. Nu știam atunci că asta fac. Am aflat abia acum, după un drum lung și dureros, când am ajuns.
Am adunat în cartea aceasta drumul meu spre sine și lecțiile mele. Poate vor mai fi de folos cuiva, drumeț rătăcit pe calea vindecării. E darul pe care îl întorc vieții, că m-a îngăduit și așteptat să mă întorc cu fața spre ea.
Știu că se apropie și Crăciunul așa că aceste cărți pot fi cadourile ideale pentru cei dragi, sau pentru tine, de ce nu? 🙂
Spor la citit!