Vrei să citești o carte bună și nu știi ce să citești? Ei bine, ești norocos, în ultimii ani au apărut o mulțime de cărți pentru toate gusturile. Autorii se întrec unii pe alții prin lumi fantastice, sfaturi de lifestyle sau de antreprenoriat, povești de dragoste, thrillere psihologice si multe alte cărți care reușesc să îl îmbie și pe cel mai mofturos cititor.

Fie că ești un cititor devotat sau unul relaxat, interesat doar de cărți de citit în vacanță, un lucru e clar: o lectură bună îți schimbă viața în bine. Nu doar că te relaxează, dar te și educă, te ajuta sa-ti dezvolti vocabularul si creativitate, te pregătește pentru anumite etape din viață sau te ajută să le depășesti pe altele, te ajută sa înțelegi mai bine lumea în care trăiești sau te ajută să evadezi din cotidian.

Chiar dacă în alte articole ți-am spus că sunt mai mult atrasă de cărție clasice, anul acesta pentru mine a fost despre cărți și autori noi. Am decis să dau o șansă reală acestei categorii și nu am fost deloc dezamăgită.

În această idee am făcut un articol cu cărțile mele preferate, luate din recomandări online sau de la prieteni (cel mai mult recomandate de prieteni) din 2019.

Top 30 carti populare in 2019 recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro

CASA BÂNTUITĂ de Shirley Jackson

Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat.

Ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască.
„Unul din cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani.“ Stephen King

 

MINISTERUL FERICIRII SUPREME de Arundhati Roy

La douăzeci de ani de la cartea ei de debut, Dumnezeul lucrurilor mărunte, care a câștigat Booker Prize în 1997, după același număr de ani de activism și mai multe volume de eseuri publicate, scriitoarea indiană a revenit la literatură cu mult așteptatul roman Ministerul fericirii supreme. Arundhati Roy ne dăruiește, cu același amestec irezistibil de furie și tandrețe, un mozaic al Indiei contemporane, într-o amplă simfonie literară închinată celor care, răniți de lumea dezumanizată, sunt salvați de iubire și speranță.

 

FOC ȘI SÂNGE de George R.R. Martin

Cu sute de ani înainte de „Urzeala Tronurilor”, Casa Targaryen – singura familie de stăpâni ai dragonilor care supravietuiește decăderii Valyriei, se stabilește la Piatra Dragonului. Aceasta va fi povestea generațiilor de conducători care, începând cu legendarul Aegon Cuceritorul, se luptă pentru a păstra Tronul de Fier, până la rebeliunea care aproape i-a distrus.
Ce s-a întâmplat, de fapt, la Dansul Dragonilor? Care au fost crimele oribile ale lui Maegor? Cum era Westeros când dragonii făceau legea din ceruri? Cum era Valyria după dezastrul care a lovit-o?
La acestea și multe alte întrebări răspunde cronica unui maester al Citadelei, completând istoria tulburătoare și pasionantă a Targaryenilor.

 

ARHEOLOGIA IUBIRII. DE LA NEANDERTHAL LA TAJ MAHAL de Cătălin Pavel

„Uneori nu ne rămâne decât să reconstruim sentimentele plecând de la cultura materială – chiar dacă asta pare o ambiție neștiințifică. În preistorie de exemplu, acolo unde sursele scrise lipsesc, arheologia e singura metodă, bună-rea, de a înțelege ce se întâmpla într-un cuplu. Cum altfel să aflăm cât de străină (sau nu) ne este o îmbrățișare anonimă din Epoca Fierului?
Studiile de caz propuse în acest volum arată că dragostea n-a apărut odată cu romanul. Dar și că obiectele – şi oasele –, oricât de fragmentare, spun ceva ce textele despre iubire nu vor putea niciodată spune. De la mormântul lui Adam și al Evei la cele ale soldaților din Primul Război Mondial, de la papirusul orfic de la Mangalia la inscripțiile dintr-un bordel pompeian, cititorul e invitat să participe la un experiment neobișnuit în dinamica istoriografică a iubirii. Nu prin genealogii culturale, ci prin murdărirea sistematică a mâinilor – ca în arheologie.”

 

LINGURA CARE DISPARE. ȘI ALTE POVESTIRI ADEVĂRATE DE NEBUNIE, DRAGOSTE ȘI ISTORIE A LUMII DIN TABELUL PERIODIC AL ELEMENTELOR de Sam Kean

De ce ura Gandhi iodul (I, 53)?

Cum se face că radiul (Ra, 88) era cât pe ce să-i ruineze reputația cercetătoarei Marie Curie?

Și de ce este galiul (Ga, 31) elementul preferat pentru farsele de laborator?

Tabelul periodic este o realizare științifică măreață, dar în același timp e și un izvor plin de pasiuni, trădări, aventuri și obsesii. Aceste povestiri fascinante urmăresc toate elementele din tabel pe măsură ce-și joacă rolurile în istoria omenirii, în finanțe, în mitologie, în conflicte, în arte, în medicină și în viețile savanților (adesea) nebuni care le-au descoperit. Lingura care dispare contopește cu măiestrie știința cu snoavele clasice despre invenții, investigații, descoperiri și… alchimie, de la Big Bang și până la sfârșitul timpului.
Sam Kean ilustrează tabelul periodic al elementelor, introducând în distribuție o serie de personaje ale căror povestiri exemplifică interacțiunile noastre cu lumea fizică. Introducând în fiecare capitol o mulțime de povestiri pe teme generoase, autorul nu omite nimic. Toți cititorii vor învăța câte ceva.

 

BAFTA, DEVLA ȘI HARAMUL. SUDII DESPRE CULTURA ȘI RELIGIA ROMILOR de Mirel Bănică

Există o literatură foarte bogată, ca număr de titluri și volume, cu și despre romi, despre prezența lor în cele mai variate domenii ale activității umane, dar foarte puține scrieri dedicate religiei și culturii religioase ale acestora.

Practicile și credințele religioase ale romilor se diferențiază de cele ale populației majoritare în care se găsesc: personalizate, fervente, mai puțin dogmatice, încărcate cu revendicări și markeri identitari, chiar și atunci când vine vorba de adeziuni masive la noile mișcări evanghelice, în special cultul penticostal.

Acest volum, rodul unei cercetări teoretice și de teren de aproape trei ani, își propune să răspundă unei nevoi de cunoaștere, atât din partea cercetătorilor, cât și a publicului larg pasionat de lumea romilor. Deși este vorba de o culegere de studii din domenii distincte (etnografie, imagologie, antropologie), rezultatul final aruncă o nouă lumină asupra permanenței și schimbărilor din domeniul religiei și culturii religioase ale acestei etnii pe cât de fascinante, pe atât de puțin cunoscute.

 

ROBIN WILLIAMS de Dave Itzkoff

De la stilul său rapid de stand-up la rolul de debut din Mork & Mindy și la impresionanta interpretare din Good Will Hunting, pentru care a câștigat Premiul Oscar, Robin Williams a fost un actor unic și un comedian inovator. Uneori părea să fie posedat, perorând despre cultură, politică și revelaţii personale cu o intensitate și o agerime uluitoare și trecând cu repeziciune de la un personaj la altul.
Însă așa cum ne arată Dave Itzkoff în această biografie revelatoare, geniul lui Robin Williams masca un nucleu profund de emoţii conflictuale și de îndoieli de sine.

În numerele sale de comedie și în celebrele sale filme Dead Poets Society, Good Morning, Vietnam, The Fisher King, Aladdin și Mrs. Doubtfire, Robin Williams și-a exprimat nelimitatul talent de improvizaţie, dând viaţă personajelor și recurgând la umor pentru a scoate la iveală adevăruri mai profunde.

 

IUBIRILE LUI HEMINGUAY POVESTITE DE EL ÎNSUȘI ȘI CONSEMNATE LUI A.E. HOTCHNER de Heminguay și Hotchner

De-a lungul timpului, și mai ales în ultima parte a vieții, Hemingway i-a dezvăluit prietenului de încredere cu care mergea la vânătoare, la coride și la pescuit amănunte despre evenimentele care i-au marcat existența, dând la iveală o ipostază mai puțin cunoscută a marelui scriitor.

Din cartea lui A.E. Hotchner aflăm despre viața romantică de la Paris, despre relația care i-a distrus prima căsnicie și despre tragedia de a fi iubit două femei în același timp, despre legăturile lui cu marii artiști si scriitori ai vremii, despre prietenia cu Scott Fitzgerald, despre întâlnirea cu frumoasa Josephine Baker, dar și despre cele două accidente aviatice cărora le-a supraviețuit ca prin minune.
O carte despre aventură, greșeli, regrete și pierderea adevăratei iubiri; întrebarea care nu i-a dat pace în săptămânile dinaintea morții era: Cum știe un tânăr care se îndrăgostește pentru prima oară că aceasta va fi singura mare iubire a vieții lui?

 

ISTORIA ALBINELOR de Maja Lunde

Neliniștitoare, revelatoare, emoționantă și scrisă cu o măiestrie aparte, Istoria albinelor unește în mod surprinzător trei voci distincte din trei epoci diferite într-un roman provocator despre supraviețuirea speciei umane. Relațiile cele mai puternice și în mod paradoxal cele mai fragile, cele dintre părinți și copii, sunt puse în echilibru cu aceea asupra căreia rareori reflectăm – relația dintre om și natură.

Un roman complex care pendulează între trecut și viitor, aflat de asemenea  și printre bestsellerurile de la Bookfest.

 

SAPIENS. SCURTĂ ISTORIE A OMENIRII de Yuval Noah Harari

Acum 100.000 de ani, pe pamânt existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpânii planetei?

De la începuturile speciei noastre și rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global până în modernitate, Sapiens îmbină istoria și știinta pentru a pune în discuție tot ce știm despre noi înșine.

De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de câteva decenii am început să încălcăm legile selecției naturale care au guvernat viața în ultimii patru miliarde de ani.

Dobândim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci și pe noi înșine. Încotro ne duce aceasta și ce vrem să devenim?

 

POVESTEA MEA de Michelle Obama

Michelle Obama descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatându-și povestea așa cum a trăit-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte și ața cum dorește ea.

Plină de căldură, de înțelepciune și de revelații, Povestea mea este o însumare neobișnuit de intimă ce vine din partea unei femei inimoase și plină de caracter, care a sfidat necontenit așteptările, și a cărei poveste ne inspiră.

”Procesul de scriere al acestei cărți a fost pentru mine unul revelator și plin de însemnătate. În ăastimpul până la publicarea cărtii Becoming în toamna aceasta, sper că și voi vă veți gândi la propriile povești, și am încredere că asta v va ajuta să deveniti orice doriti. Poveștile voastre sunt cele pe care le aveți acum și pe care le veți avea mereu și sunt povestile pe care trebuie sa vi le asumați.” – Michele Obama

 

PACIENTA TĂCUTĂ de Alex Michaelides

Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită căsătorită cu un fotograf de modă, ea trăiește într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra.

Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședință foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani.

Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicații transformă o tragedie domestică în ceva mult mai teribil, un mister care captează imaginația publică și o face pe Alicia celebră.

Prețul tablourilor sale crește astronomic, iar ea, pacienta tăcută, este ascunsă de tabloide și de lumina reflectoarelor la The Grove, un spital psihiatric de maximă securitate din nordul Londrei.

Theo Faber este un psihoterapeut care a așteptat multă vreme oportunitatea de a lucra cu Alicia.

Hotărârea lui de a o face să vorbească și să dezvăluie misterul motivului pentru care și-a împușcat soțul îl poartă pe un drum plin de primejdii – o căutare a adevărului care amenință să-l distrugă…

 

REGELE MALEFIC de Holly Black

După ce și-a trădat familia şi l-a păcălit pe Cardan să devină regele ei marionetă peste regatul Elfhame, Jude descoperă că este mult mai ușor să câștigi puterea decât să o păstrezi.

Politica de la curtea zânelor, cu alianţele ei mereu schimbătoare, este foarte complicată, iar Cardan se dovedește a fi mult mai greu de controlat decât şi-a imaginat Jude.

Mai ales că face tot ce îi stă în putere ca să o umilească și să-i submineze planurile, chiar dacă fascinaţia lui pentru ea rămâne neștirbită.

Când devine limpede că un apropiat are de gând să o trădeze, punând în pericol viața ei şi a celor pe care îi iubeşte, Jude trebuie să găsească trădătorul și să-și înfrunte propriile sentimente complicate pentru Cardan, pentru a-și menţine puterea, ca muritoare într-o lume a zânelor.

 

TOATE LUMINIȚELE de Jamie McGuire

Când o zărește pentru prima dată pe Catherine Calhoun, Elliott Youngblood e doar un puști cu un aparat de fotografiat, care n-a mai văzut niciodată o fată atât de frumoasă și de tristă.

Deși amândoi se simt izolați, între ei se înfiripă o prietenie profundă, care se destramă când Elliott e obligat să plece din oraș.

La întoarcere, băiatul descoperă că lucrurile s-au schimbat: el este vedeta echipei de fotbal a școlii, iar Catherine lucrează tot timpul la misterioasa pensiune a mamei sale.

Nu l-a iertat pe Elliott pentru că a abandonat-o, dar el e hotărât să-i recâștige prietenia și… inima.

Tocmai când Catherine e gata să-l ierte, în oraș are loc o tragedie, iar Elliott devine suspectul principal. În ciuda bănuielilor tot mai mari ale localnicilor, Catherine nu renunță la dragostea ei pentru Elliott.

Dar secretul mistuitor al fetei ar putea să le distrugă orice șansă la iubire și fericire.

O poveste emoționantă despre doi adolescenți răniți, care găsesc alinare într-o prietenie ce se va transforma în prima iubire. Un roman în care se împletesc pasiunea, neliniștea și speranța.

 

ORICE INIMĂ E O POARTĂ seria Copii în derive de Seanan McGuire

Alunecând prin umbrele de sub pat, pășind printr-un șifonier sau rostogolindu-se printr-o vizuină de iepure, copiii au știut dintotdeauna să călătorească în lumi magice.

Dar ce se întâmplă când aceștia se întorc și nu se mai pot adapta la lumea reală, iar familiile nu-i acceptă schimbați?

Nancy a nimerit odată într-un tărâm magic, dar acum s-a întors. Iar lucrurile pe care le-a experimentat… pot schimba radical o persoană.

Copiii din grija domnișoarei West înțeleg mult prea bine acest lucru. Și cu toții încearcă să găsească o modalitate de a se întoarce în propriile lumi fantastice.

Însă sosirea lui Nancy la cămin marchează o schimbare. Întunericul pândește la fiecare pas, iar când tragedia lovește din plin, depinde de Nancy și de noii ei colegi de școală să rezolve misterul. Cu orice preț.

 

BIBLIOTECA INVIZIBILĂ de Genevieve Gogman

Irene este un agent special al Bibliotecii, organizația secretă care strânge cele mai importante cărți din toate universurile paralele.

Alături de Kai, enigmaticul ei ucenic, este trimisă într-o Londră infestată de haos, unde legile naturale sunt modificate de supranatural și magie.

Misiunea lor? Să recupereze o variantă unică a poveștilor Fraților Grimm.

Ajunși acolo, Irene și Kai sunt prinși într-un labirint de pericole, indicii contradictorii, societăți secrete, dragoni, vampiri, reptile din metal și roboți controlați prin magie.

Nu doar viețile lor și reputația Bibliotecii sunt în pericol, ci realitatea însăși.

 

SONATA GUSTAV de Rose Tremain

Gustav s-a născut într-un orășel elvețian pașnic, unde al Doilea Război Mondial nu pare să fi lăsat cicatrici.

Dar familia Perle a suferit consecințele alegerilor făcute de tată, Erich, în timpul conflagrației, când Elveția și-a închis granițele pentru refugiații evrei.

Crescut de o mamă adorată, Emilie, dar care este rece și dominatoare, incapabilă să uite loviturile trecutului (o copilărie lipsită de iubire, o căsnicie nefericită, ruina adusă de acțiunile lui Erich), Gustav se bucură de afecțiune prin procură când se împrietenește cu Anton, fiul sensibil și răsfățat al unei familii prospere, talentat pianist.

Modelat de austeritate și frustrare, Gustav învață să trăiască lipsit de pasiune, mulțumit de ritualurile pedant-repetitive ale vieții sale de director de hotel.

După moartea lui Emilie, sobrul Gustav începe să afle povestea familiei sale, iar nebănuitele pasiuni devastatoare și gesturi dramatice ale trecutului îi năruie eșafodajul convingerilor.

Salvatoare pare să fie revelația unei prețioase iubiri târzii.

 

BIROUL PENTRU GĂDINI ȘI IAZURI de Didier Decoin

Împrumutând senzualitatea stampelor japoneze, Biroul pentru Grădini și Iazuri este romanul unei călătorii inițiatice din Epoca Heian.

Didier Decoin imaginează periplul unei tinere femei care-și iubește soțul și dincolo de moarte.

Între rivalități politice și ritualuri seducătoare, scriitorul surprinde atmosfera unei Japonii eterne, care se abandonează rafinamentului și simțurilor.

Cu umerii răniți de încărcătura prețioasă pe care o poartă – opt crapi, dintre ultimii prinși de soțul ei, Katsuro, înainte să se înece –, Miyuki pornește fără ezitare spre capitala Heian-kyō, ca să ducă, în locul acestuia, peștii pentru iazurile imperiale.

La capătul unui drum lung, plin de întâmplări violente, ajunge la palat și-l întâlnește pe temutul Nagusa Watanabe, directorul Biroului pentru Grădini și Iazuri.

Dar, în loc să fie trimisă acasă cu plata pentru crapi, lui Miyuki i se cere să mai rămână la Curte, unde urmează să aiba loc takimono awase, concursul de parfumuri pentru care toată lumea se pregătește cu febrilitate.

 

NĂSCUȚI PENTRU A ÎNVĂȚA de Alex Beard

Învățarea este sufletul speciei noastre. De la primul pas la ultimele cuvinte, suntem ceea ce învățăm. Educația prezice cât vom câștiga, cât de mulțumiți vom fi, chiar și cât de mult vom trăi.

Dar, în ciuda importanței sale evidente, învățarea a pierdut contactul cu progresele umane. Trăim într-o epocă informațională și muncim într-o economie a cunoștințelor, însă școlile noastre sunt relicve ale epocii industriale.

În această carte, expertul în educație Alex Beard ne duce într-un tur uimitor prin viitorul învățării, pentru a ne arăta cum putem – și de ce trebuie – să obținem rezultate mai bune.

Combinând informații din interior, anecdote amuzante și cercetări inteligente, Beard ne conduce de pe coridoarele aglomerate ale unei școli generale din Londra, pe holurile tehnologizate din Silicon Valley, în „fabricile de examene” din Coreea de Sud și în sălile de clasă incluzive din Finlanda, pentru a ne arăta că ne aflăm, în prezent, la marginea unei revoluții în domeniul învățării.

Cartea abordează probleme ce merg de la inteligența artificială la înțelegerea noastră tot mai bună a creierului bebelușilor și de la rădăcinile creativității la modul în care pot sălile de clasă să fie motoare involuntare de extremism, oferind un ghid pentru a transforma învățarea în secolul XXI și a deveni mai buni.

 

EXCITAT de Randi Hutter Epstein

Plină de anecdote uimitoare, informații despre cercetările medicale recente și detalii amuzante, Excitat ni-i prezintă pe marii oameni de știință care au făcut descoperiri remarcabile despre dezechilibrele hormonale care ne pricinuiesc atâta suferință, dar și pe șarlatanii care s-au folosit de aceste descoperiri pentru a vinde remedii false.

Epstein scoate la iveală umanitatea care se află în centrul acestei științe a hormonilor şi vorbeşte despre oameni de tot felul: un doctor din anii 1920, care promova vasectomia ca pe o modalitate de sporire a libidoului, o femeie medic, care a descoperit hormonul sarcinii în anii 1940, și o mamă care colecta glande pituitare de la cadavre, pe care le folosea ulterior ca sursă de hormon de creștere pentru a-și trata fiul.

Rex Randi Hutter Epstein este doctor în medicină, absolventă a unui masterat în sanatate publică, profesor la Columbia University și lector la Yale University. Scrierile sale au apărut în New York Times și pe blogul Psychology Today.

 

SERIA PISICILE RĂZBOINICE de Erin Hunter

Clanul Tunetului, Clanul Râului, Clanul Vântului și Clanul Umbrelor trăiesc în desișurile pădurii sau pe malul lacului, înconjurat de dealuri împădurite.

Tărâmul pisicilor sălbatice își schimbă înfățișarea de la o serie la alta, din cauza intervențiilor distructive ale oamenilor, supranumiți Două Picioare. Dar relațiile dintre ele se modifică de la o pagină la alta, creând imaginea unei societăți în permanentă transformare.

De la prietenie și iubire până la trădare și război, pisicile războinice întâmpină provocările existenței într-un mod specific: pun accent pe loialitate și se ghidează după un cod al onoarei, se antrenează ca războinici pentru a asigura protecția Clanurilor și a îndepărta pericolele care pândesc din exterior, apelează la remedii naturiste pentru a se vindeca de bolile cu care se confruntă, respectă legile statornicite de înaintașii lor și urmează cărarea deschisă de spiritele strămoșilor războinici, reuniți în Clanul Stelelor.

 

URZEALA TRONURILOR de George R.R. Martin

Povestea este compactă și întunecată, iar personajele sunt gri, adică nu vei avea o distincție clară între bine și rău.

Toată seria este o tablă imensă de șah unde piesele sunt regi, lorzi, armate, dar și dragoni, vrăjitoare sau morți vii. Dar lucrul care m-a fascinat cel mai mult este faptul că lui Martin nu i-a fost frică să elimine până și cele mai importante personaje.

”Urzeala Tronurilor” este un roman superb, pe care ți-l recomand să îl citești. În plus, s-a creeat ecranizarea după acest roman, o ecranizare foarte bună care a adus lumea fantasy în atenția publicului larg.

 

SERIA THE WITCHER – ULTIMA DORINȚĂ Andrzej Sapkowski

Geralt este un vânător cu păr alb și ochii sclipitori. Are puteri magice și gânduri necurate. Este un asasin nemilos. Un criminal cu sânge rece. Și are un singur scop: să ucida toți monștrii care bântuie lumea.

Însă nu tot ce pare monstruos e malefic si nu orice basm e o feerie cu zâne.

Geralt se confruntă cu regi incestuoși, duhuri răzbunătoare, fecioare crude, harpii și vampiri. Dar nici măcar aceștia nu sunt întotdeauna ceea ce par.

”Asemenea lui China Mieville și Neil Gaiman, scriitorul Andrzej Sapkowski ia ce e vechi si creeaza ceva cu totul nou.” – Foundation

 

CARTEA PIERDUTĂ A VRĂJITOARELOR de Deborah Harkness

„La început a fost absența și dorința

La început a fost sânge și teamă

La început a fost o descoperire a vrajitoarelor.”

În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 – aflat sub o vrajă. Deși se trage dintr-un neam vechi și celebru de vrăjitoare, Diana a renunțat de mult la moștenirea familiei sale în favoarea cercetării universitare și a unei vieți obișnuite, așa că, după o analiză sumară, returnează manuscrisul.

Dar descoperirea ei pune în mișcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotrivă demoni, vrajitoare si vampiri. Printre ei se află și Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic.

O poveste romantică sofisticată și plină de suspans îi unește în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului…

 

TURNUL ÎNTUNECAT de Stephen King

Seria urmărește călătoria lui Roland de Gilead, ultimul Pistolar al tărâmului, plecat într-o misiune sinucigașă în care trebuie să găsească Turnul Întunecat. Locul magic în care toate tărâmurile sunt conectate și unde se nasc toate lucrurile.

Călătoria sa îl trimite în locuri ciudate, extrem de diferite, magice, la un moment dat, ajunge chiar și în lumea noastă.

King este un magician al personajelor, complexitatea și fascinația sunt cuvintele care le caracterizează. Autorul oferă cu fiecare carte o combinație tot mai calitativă cu fiecare roman, combinație dintre western și horror, sau fantasy și science fiction, plus legende arturiene și universuri paralele fascinante.

 

ANIMALE FANTASTICE ȘI UNDE LE POȚI GĂSI, Scenariu original de J. K. Rowling

Celebra autoare de romane fantastice J. K. Rowling nu ne lasă să-i ducem prea mult dorul lui Harry Potter.

Newt Scamander, explorator și magizoolog, tocmai și-a încheiat turul în jurul lumii în căutarea celor mai rare și extraordinare creaturi magice. Ajunge și la New York, unde nu are de gând să stea prea mult. Însă își pierde geamantanul și unele dintre animalele fantastice scapă și cutreieră libere prin oraș. Ce urmează e o adevarată nebunie…

Animale fantastice și unde le poți găsi, debutul scenaristic al lui J.K. Rowling, autoarea mult îndrăgitelor cărți din seria Harry Potter, care au ajuns bestselleruri internaționale, a fost ecranizat și îl are în rolul lui Newt Scamander pe Eddie Redmayne, actor câștigător al unui premiu Oscar.

 

ALEGEREA de Og Mandino

Crezi că este imposibil să renunți la slujba ta bine plătită pe care o urăști și să te dedici familiei și unui hobby care îți face mare plăcere? După ce citești ”Alegerea” lui Mandigo s-ar putea să îți schimbi părerea.

De ce? Avem întotdeauna libertatea de a alege. Nu suntem victimele inocente ale întâmplării, ale deciziilor celorlalți, ale destinului. Și asta ne prezintă Mandingo în cele aproximativ 200 de pagini ale cărții: posibilitatea alegerii.

Protagonistul cărții ajunge să se bucure de cele mai mici detalii din viața sa, realizând că poți descoperi atât de multe lucruri și locuri frumoase atunci când ai timp pentru tine.

Og Mandino este un cunoscut autor american și probabil ai auzit de bestsellerul său ”Cel mai vestit vânzător din lume”, fiind vândută în peste 9 milioane de exemplare.

 

ACOLO UNDE FEMEILE SUNT REGI de Christie Watson

Lumea exotică a Nigeriei, cu senzațiile, culorile și mirosurile care o definesc, iubirea maternă în cele mai felurite reprezentări ale sale , o dragoste familială pe fundalul tensiunilor sociale, o poveste emoționantă scrisă cu empatie, cu o forță uriașă.

Elijah și Deborah, fiu și mamă, o poveste emoționantă în jurul căreia Christie Watson a zugrăvit portretul unei lumi sfâșiate de conflicte religioase, de rasă și de apartenența socială.

Elijah este un băiețel nigerian de șapte ani, născut în Anglia. Aflat în plin proces de adopție, Elijah este împărțit între iubirea pentru mama biologică, Deborah și cea adoptivă, Nikki. La un moment dat, asistenții sociali descoperă ca Elijah a fost abuzat și traumatizat fizic și psihic.

În lupta lui de a se accepta și de a-și găsi liniștea alături de noua sa familie, Elijah vrea să se convingă, totuși, de dragostea lui Deborah, iar prețul pe care îl plătește este devastator.

 

HEMINGWAY ȘI CU MINE de Paula Mclain

Paula Mclain s-a declarat atrasă de poveștile femeilor curajoase care își controlează singure destinul. Astfel, a apărut această poveste intrigantă dintre Ernest Hemingway și celebra corespondentă de război și scriitoare – Martha Gellhorn.

Povestea este spusă de Martha, o femeie foarte independentă, o pionieră a timpurilor ei, când majoritatea femeilor nu își doreau cariere ci doar viață de familie liniștită. Nu numai femeile nu ar fi făcut ce ea a făcut, dar nici mulți bărbați: să meargă în zone de război, pline de pericole și să încerce să aducă  informații cât mai corecte.

Aflându-se în Key West cu mama și fratele ei, Martha îl cunoaște întâmplător într-un bar pe Ernest Hemingway care era împreună cu cea de-a doua soție și cei doi copii. Încă de la început, între cei doi există scântei și o chimie incredibilă. Cum va fi oare relația lor?

 

MINCIUNI PE CANAPEA de Irvin D.Yalom

Își poate pierde un psihiatru mințile? Uite o întrebare intrigantă!

Cărțile lui Irvin D. Yalom  au ceva aparte și te cuceresc de la primele pagini. Toată viața sa a fost fascinat de literatură, însă la presiunile familiei a ales o carieră medicală ca psihanalist. De-a lungul timpului a îmbinat foarte bine ficțiunea cu poveștile pacienților săi. Însă, ”Minciuni pe canapea” este 100% ficțiune.

Dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăște să joace rolul de pacientă neajutorată, un psihanalist poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților? Ernest Lash este tânărul psihanalist care ignoră sfaturile mentorului său și Caroline Leftamn este femeia convinsă că Ernest este motivul pentru care soțul ei a părăsit-o.

Oare răzbunarea ei va fi dulce?

Te-am mai putea interesa și:

Top 7 carti aparute in 2018

 

Top carti beletristica aparute in 2017

 

Top carti beletristica aparute in 2016

Top carti de beletristica aparute in 2015

Articol scris de ELY BRADAVSCHI.

Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.

Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.

Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul

Recommended Posts