Mulți antreprenori își aduc bine aminte de momentul de început al business-ului lor. Nu a fost ușor atunci și probabil nici acum nu este.
Ca să construiești și să dezvolți un brand înseamnă multă muncă, și fizică și psihică. Plus sacrificii, compromisuri.
Cum spuneam, nu este ușor, dar nici imposibil. Iar când afli că și alții au fost ca tine și au reușit, chiar prinzi mai multă putere și încredere. Când citești biografia oamenilor din spatele marilor branduri înțelegi mai bine ce înseamnă să crezi în visul tău și să nu renunți.
Chiar poți afla niște sfaturi cu adevărat folositoare, adevărate modele de urmat.
Află poveștile a 5 antreprenori de succes care îți pot fi modele de inspirație în afacerea ta.
Richard Branson
Richard Charles Nicholas Branson, născut pe 18 iulie 1950, este antreprenor, investitor, aventurier și filantrop. Este cunoscut ca fondatorul grupului Virgin care cuprinde peste 400 de companii din diverse industrii. În acest moment, este al 6-lea cel mai bogat bărbat din Regatul Unit și este cunoscut la nivel mondial pentru încercările sale record în activitățile de aventură.
Richard Branson apreciază familia sa ca fiind extrem de importantă deoarece l-au ajutat să-și atingă succesul. El a afirmat că dragostea familiei sale îl face să continue să realizeze lucruri și, fără această iubire, realizarea lucrurilor nu ar fi semnificativă.
A început cu Virgin Records în 1972 iar acum are peste 70 000 de angajati în 35 de țări prin intermedil a 60 de companii. În iunie 2019, valoarea netă a afacerilor lui Branson, în vârstă de 68 de ani, se situa la 4,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes, ceea ce îl face al optulea cetățean cel mai bogat din U.K.
Câteva din sfaturile pentru antreprenori pe care el însuși le-a urmat:
1. Alege numele brandului tău cu grijă.
2. Nu poți conduce o companie fără a-ți asuma riscuri.
3. Tu îți construiești propriul noroc.
4. Nu oricine e potrivit pentru titlul de CEO.
5. Când ai de ales între personalitate și experiență, alege experiența.
Poți afla mai multe despre experiența lui Richard Branson din propria biografie.
Richard Branson – PIERDEREA VIRGINITĂȚII
Richard Branson și-a scris propriile reguli ale succesului, creând un grup de companii prezente în toată lumea, dar fără sediu central, fără ierarhie de management și cu birocrație minimă. Multe dintre afacerile lui au apărut în domenii în care concurența era destul de mare.
Într-o lume din cale-afară de stresată, în care aproape că nu mai e timp de altceva decât de muncă, Richard Branson ne propune un model nou: familie, prieteni, distracție, aventura. El crede că toate sunt la fel de importante în viața lui ca afacerile.
Este o carte ce se adresează tuturor în general, dar antreprenorilor în special. Vei realiza că și oamenii de succes au avut multe obstacole de trecut, dar diferența între ei și ceilalți este că nu au renunțat. Succesul lui Branson se datorează faptului că face afaceri într-un mod diferit.
Steve Jobs
Steve Jobs a fost un inventator, designer și antreprenor american, fost co-fondator, director executiv și președinte al Apple Computer. (dacă mai este nevoie de prezentare). Produsele revoluționare Apple, care includ iPod-ul, iPhone-ul și iPad-ul, sunt cunoscute peste tot în lume și considerate ca find evoluția tehnologiei moderne.
S-a născut în 1955. Părinții lui biologici l-au dat spre adopție părinților Clara și Paul Jobs și a primit numele de Steven Paul Jobs. Hobby-ul pentru electronică l-a prins de pe vremea când lucra cu electronice în garajul familiei.
În același garaj, în 1976, când Jobs avea doar 21 de ani, el și Wozniak au pornit Apple Computer. Banii de început i-au făcut din vânzarea Volkswagen-ului lui Jobs și a iubitului calculator al lui Wozniak.
În 1980, Apple Computer a devenit o companie comercializată public, cu o valoare de piață de 1,2 miliarde de dolari până la sfârșitul primei sale zile de tranzacționare. În 1984, Apple a lansat Macintosh, computerul ca un stil de viață: romantic, tânăr, creativ.
Iată 5 sfaturi despre succes de la Steve Jobs:
1.Cunoaşte-te pe tine însuţi, fii tu însuţi
2. Învaţă din propriile tale greşeli
3. Creează-ţi propria realitate
4. Fă ceva măreţ, apoi fă ceva şi mai bun
5. Împărtăşeşte-ţi înţelepciunea cu ceilalţi
Walter Isaacson – STEVE JOBS. BIOGRAFIA AUTORIZATĂ
Pornind de la o serie de peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, derulate de-a lungul a peste doi ani Walter Isaacson a reușit să facă portretul vieții trepidante a unui om care a revoluționat șase domenii de activitate: computerele personale, filmul de animație, muzica, telefoanele, tabletele computerizate și conținutul digital.
Steve Jobs știa că cea mai bună cale de a crea valoare în secolul XXI era reprezentată de conectarea creativității cu tehnologia, așa că a construit o companie în cadrul căreia salturile imaginației s-au îmbinat cu remarcabile reușite din domeniul ingineriei. El și colegii săi de la Apple au fost capabili să gândească diferit.
Nu a fost un șef sau un om exemplar, nici un model demn de urmat. Chiar era capabil să provoace furia și disperarea celor din jur. Așadar, povestea sa este una educativă și totodată plină de povești, conținând lecții despre inovație, caracter, leadership și valori.
Bill Gates
Bill Gates s-a născut William Henry Gates III pe 28 octombrie 1955, în Seattle, Washington. A crescut într-o familie de clasă medie superioară cu sora sa mai mare, Kristianne, și sora mai mică, Libby.
Părinții săi, chiar dacă credeau în educația publică, l-au înscris la Școala exclusivă din Seattle când avea 13 ani. Acolo îl întâlnește pe partenerul său Paul Allen.
În 1970, la vârsta de 15 ani, Gates și Allen au dezvoltat împreună „Traf-o-Data”, un program de calculator care monitoriza modelele de trafic din Seattle. Au strâns 20.000 de dolari pentru eforturile depuse. Gates și Allen au vrut să-și înceapă propria companie, dar părinții lui Gates au dorit ca el să termine școala și să meargă la facultate, unde au sperat că va lucra pentru a deveni avocat.
În 1975, Gates și Allen au format Micro-Soft, un amestec de „micro-computer” și „software” (au renunțat la cratimă într-un an). Primul produs al companiei a fost software-ul BASIC care a rulat pe computerul Altair.
Până în 1979, Microsoft a încasat 2,5 milioane de dolari. La vârsta de 23 de ani, Gates devine șeful companiei.
Uite 5 citate celebre de la Bill Gates:
1.Aleg o persoană leneșă pentru a face o muncă grea. Pentru că o persoană leneșă va găsi o modalitate ușoară de a o face.
2. Succesul este un învățător rău. Seduce oamenii deștepți să creadă că nu pot pierde.
3. Dacă te naști sărac, nu este greșeala ta, dar dacă mori sărac, este greșeala ta.
4. Cu toții avem nevoie de oameni care ne vor oferi feedback. Așa ne îmbunătățim.
5. Pe măsură ce privim în viitorul secol, liderii vor fi cei care îi împuternicesc pe ceilalți.
Bill Gates – UN OPTIMIST NERĂBDĂTOR
Bill Gates, fondatorul și fostul sef al Microsoft, a fost timp de trei decenii cel mai admirat, dar si blamat om de afaceri al lumii. Considerat de unii ca fiind un vizionar ingenios și prezentat de altii interesat doar de mărirea imperiului său, Gates a avut o influență extraordinară asupra dezvoltării tehnologiei digitale în viața de zi cu zi, în ultimii 30 de ani.
Un optimist nerăbdător – Bill Gates despre Bill Gates este o colectie de citate ale autorului pe diverse subiecte, o carte deosebit de valoroasă care va răspunde la unele întrebări despre gândirea unui om cu o inteligență ieșită din comun, dar va stârni și curiozitatea de a afla mai multe despre acest personaj controversat al istoriei moderne.
Jeff Bezos
Jeff Bezos este fondatorul și CEO-ul companiei de e-commerce Amazon, proprietarul The Washington Post și fondatorul companiei de explorare spațială Blue Origin. Proiectele sale de afaceri de succes l-au făcut sa ajunga pe locul 1 in topul celor mai bogați oameni din lume.
După ce a absolvit Princeton, Bezos s-a angajat la mai multe firme de pe Wall Street, inclusiv Fitel, Bankers Trust și firma de investiții D.E. Shaw
Chiar dacă această carieră în finanțe a fost extrem de profitabilă, Bezos a ales să facă o mișcare riscantă în lumea e-commerce. Și-a părăsit locul de muncă în 1994, s-a mutat la Seattle și a vizat potențialul neexploatat al pieței de internet prin deschiderea unei librării online.Părinții lui Bezos au fost șocați de faptul că va renunța la o slujbă pe Wall Street pentru a vinde cărți pe internet.
Amazon.com a devenit public în 1997 și mulți s-au întrebat dacă va rezista, având în vedere că propriile librării și edituri si-au lansat site-uri de comenzi. Doi ani mai târziu, nu numai că a reușit, dar a și depășit concurența.
În 2011 a avut vânzări anuale de 17 miliarde de dolari față de 510 000 dolari în 1995. În septembrie 2018, Amazon era evaluată la peste 1 trilion de dolari, a doua companie care a atins vreodată acel record la doar câteva săptămâni, după Apple.
Câteva sfaturi de la Jeff Bezos:
1.Dacă dublezi numărul de experimente pe care îl faci pe an, vei dubla inventivitatea.
2. Una dintre modalitățile de a ieși dintr-o cutie mică este să îți inventezi calea de ieșire.
3. Viața e prea scurtă să stai pe lângă oameni care nu te inspiră.
4. Un brand pentru o companie este ca o reputație pentru o persoană. Îți câștigi reputația încercând să faci lucruri grele bine.
5. O parte din cultura companiei depinde de lecțiile pe care le înveți pe parcurs.
Brad Stone – JEFF BEZOS SI EPOCA AMAZON
Obiectivul acestei cărți este de a spune povestea din spatele unuia dintre cele mai mari succese antreprenoriale, povestea unui copil talentat care a ajuns un director executiv extraordinar de motivat și de adaptabil.
Este o lectură fascinantă și revelatoare pentru noua generație de antreprenori și oameni de afaceri. Jeff Bezos este unul dintre cei mai vizionari și mai tenace inovatori ai vremurilor noastre care transformă și inovează industrii întregi. Brad Stone captează între paginile acestei cărți întreaga pasiune și strălucire de care Jeff Bezos face dovadă.
Brad Stone a scris timp de cincisprezece ani despre Amazon și tehnologiile din Silicon Valley pentru publicații precum Newsweek și New York Times. În prezent este editorialist la Bloomberg Businessweek și locuiește în San Francisco, California.
Pe elefant.ro o găsești în limba engleză.
Elon Musk
Elon Reeve Musk este un antreprenor și om de afaceri american din Africa de Sud, care a fondat X.com în 1999 (care a devenit ulterior PayPal), SpaceX în 2002 și Tesla Motors în 2003. Musk a devenit multimilionar la sfârșitul anilor 20, când și-a vândut start up-ul, Zip2, la o divizie de Computere Compaq.
Pe 22 mai 2012, Musk și SpaceX au făcut istorie când compania a lansat racheta Falcon 9 în spațiu cu o capsulă fără echipaj. Vehiculul a fost trimis la Stația Spațială Internațională cu 1.000 de kilograme de provizii pentru astronauții staționați acolo, marcând pentru prima dată când o companie privată a trimis o navă spațială la Stația Spațială Internațională. Din lansare, Musk a fost citat: “Mă simt foarte norocos … Pentru noi, este ca și cum ai câștiga Super Bowl”.
Musk este co-fondator, CEO și arhitect de produse la Tesla Motors, o companie formată în 2003, care este dedicată producerii de mașini electrice la prețuri accesibile, precum și produse pentru baterii și acoperișuri solare. El supraveghează toată dezvoltarea produselor, inginerie și proiectarea produselor companiei.
A declarat de multe ori că dedică mai mult de 80 de ore pe săptămână afacerilor și muncii pe care o face cu pasiune. Câteodată chiar mai mult, ajungând să doarmă în fabrică, pe jos. Pe Twitter a spus că ”nimeni nu a schimbat lumea muncind 40 de ore pe săptămână.”
Iată 5 citate despre motivație și inspirație de la Elon Musk:
1.Când ceva este suficient de important, o faci chiar dacă șansele nu sunt în favoarea ta.
2. Primul pas este de a stabili că ceva este posibil. Atunci apare probabilitatea.
3. Când Henry Ford a făcut mașini ieftine și fiabile, oamenii au spus: „Nah, ce este neînregulă cu un cal?” Acesta a fost un pariu imens pe care l-a făcut și a funcționat .
4. Aș putea urmări ce se întâmplă sau aș putea să fiu parte la ce se întâmplă.
5. Persistența este foarte importantă. Nu ar trebui să renunți decât dacă ești obligat să renunți.
Ashlee Vance – ELON MUSK: TESLA SPACEX SI MISIUNEA CONSTRUIRII UNUI VIITOR FANTASTIC
Jurnalistul Ashlee Vance ne oferă o incursiune fără precendent în viața și cariera celui mai îndrăzneț om de afaceri din Silicon Valley. Autorul a obținut exclusivitatea publicării acestor informații de la Musk, de la familia și prietenii săi.
Vance a petrecut peste 50 de ore de conversații cu Musk și a intervievat aproape 300 de oameni pentru a putea spune poveștile companiilor revoluționare ale lui Musk și pentru a-i face un portret complex omului care a transformat și a inovat industria americană, făcându-și în același timp și numeroși dușmani.
Într-o perioadă în care multe companii sunt interesate mai mult să câștige bani și mai puțin să-și asume unele riscuri în dezvoltarea unor tehnologii radicale, Musk iese în evidență drept singurul om de afaceri cu suficient dinamism și viziune pentru a revoluționa trei industrii diferite în același timp.
Pe tine ce poveste de business de inspiră? Succes în afaceri și spor la citit!
Articol scris de VALENTINA NEACȘU
Sunt happy writer și big dreamer & believer in Social Media.
Așa cum scrie și pe contul meu de Instagram: @neacsuvalentinacristina.
Tot acolo poți afla mai multe despre mine. Putem chiar vorbi despre ultima carte pe care am citit-o sau pe care ai citit-o.