Am decis să îi dedic ei acest articol și să împărtășesc și cu tine, cititorule, câțiva autori și cărțile lor (recomandări de la Denisa) mai puțin cunoscute în România, dar care merită citiți și cu siguranță te vor surprinde.
SEANAN MCGUIRE
Trilogia ”Bijuterii Negre”, este saga destinului unei tinere femei jucată pe fundalul a trei tărâmuri puternice …
În urmă cu șapte sute de ani, o vrăjitoare neagră văzu o profeție străveche prinsă în viața ei de vise și viziuni.
Acum Regatul Întuneric se citește pentru sosirea reginei sale, o vrăjitoare care va purta mai multă putere decât chiar Înaltul Domn al iadului însuși. Dar este încă tânără, încă deschisă influenței – și corupției.
Cine controlează regina controlează întunericul. Trei bărbați – dușmani înjurați – știu acest lucru. Și știu puterea care se ascunde în spatele ochilor albaștri ai unei fete tinere nevinovate. Și așa începe un joc nemilos de politică și intrigă, magie și trădare, în care armele sunt ură și iubire – iar premiul ar putea fi groaznic dincolo de imaginație …
Kvothe e în continuare în căutarea răspunsurilor care să îi dezvăluie adevărul despre misteriosul popor Amyr, despre chandrieni și despre moartea părinților săi.
Dar drumul către adevăr este presarat cu primejdii, iar Kvothe trebuie să se confrunte cu legendarii mercenari Adem, să încerce să repare onoarea familiei sale și să călătorească în regatul Fae. Acolo o va întâlni pe Felurian, o femeie zână, căreia nu-i poate rezista sau supraviețui niciun barbat…
Kvothe face primii pasi în drumul său eroic și află cât de grea poate să fie viața când ajungi să fii considerat o legendă vie.
Seria ”Născuți din ceață” este o trilogie, la care a fost adăugat ulterior un al patrulea volum a cărui acțiune se petrece la 300 de ani după evenimentele din seria originală.
De o mie de ani oamenii n-au mai văzut soarele sau o floare, de când Lordul Legiuitor a început să conducă lumea. Omenirea e împărțită în două clase: skaa și nobili. Singurul lucru care le deosebește este faptul că nobilii se nasc uneori cu anumite abilități de a folosi metalele în acțiuni ca Domolirea, Atatarea sau Împingerea.
Ocazional însă împerecherea dintre clase produce un skaa cu talente de nobil; de aceea, Lordul Legiuitor ucide copiii născuți din asemenea relații. Uneori câte unul scapă cu viață. Iar Kelsier este un astfel de Supraviețuitor… legendarul „Nascut din ceață“, care aduce acum speranța pentru skaa.
Prima parte din ”Trilogia Farseer” are loc în Regatulor celor Șase în care stă să izbucneasca un război civil, când iese la iveală un secret: prințul Coroanei are un fiu ilegitim, Fitz. Antrenat pe ascuns, doar în compania unui om misterios.
În grajdurile de la castelul Regelui Shrewd, acesta descoperă că are puteri magice și, printre altele, poate comunica telepatic. Mai mult, devine asasin, dar un asasin a cărui viață e pusă în pericol. Așa că trebuie să supraviețuiască, mai ales că s-ar putea să aibă misiunea de a salva regatul…
„Pe piața romanelor fantasy, atât de aglomerată astăzi, cărțile lui Robin Hobb sunt ca niște diamante într-o mare de zircon” George R.R. Martin
BONUS
La începutul articolului ți-am povestit puțin despre Denisa. În plus, ea este în top 5 Goodreads România și top 13 Goodreads All World. Daca asta nu e WOW nu am ce să zic. Pe lângă recomandările pentru articol, ea ne-a făcut si o recenzie la una din cărțile ei preferate. recenzie în urma căreia am dat și eu comanda.
De ce ai vrea să citești vreodată o carte în care personajul principal este un hoț, un mincinos, cineva care merge împotriva a tot ce înseamnă High Fantasy? Acest tip, Locke nu este chiar atât de puternic, nu poate ucide 7 asasini cu mâinile la spate, nu poate face magie și, practic, are nevoie de prietenii săi pentru orice.
Ei bine, spun că acesta este exact motivul pentru care ar trebui să citești acesta. Nu este tocmai cartea mea tipică de High Fantasy, este ceva complet diferit când vine vorba de personaje. Ticăloșii gentilomi sunt, practic, o trupă de hoți care, bine … Sunt ca Robin Hood, fură de la bogați și… nu dau săracilor, dar cel puțin ei fură de la cei bogați. Asta trebuie să conteze pentru ceva, nu?
Însă ceea ce m-a determinat să iubesc această carte, este ceva complet diferit. Da, constructorul mondial este nemaipomenit, complotul este distractiv și interesant, iar povestea în sine este captivantă, dar există o mulțime de cărți acolo care au aceleași „statistici”. Permite-mi să fac o listă (scurtă, îți promit) de motive pentru a încerca această carte:
1. Este diferit, este vorba despre o trupă de hoți. Nu avem cavaleri, nici regi și prinți, nici o persoană atotputernică care să poată face ceva cu o lovitură a degetelor. Și mie una, îmi place când am ocazia să citesc ceva, poate ceva mai special decât ce găsesc în alte cărți.
2. Personajul principal are nevoie de prietenii săi. Este o poveste despre loialitate, prietenie și oameni grozavi (și hoții pot fi oameni minunați).
3. Este acel fel de poveste care te face să îi iubești pe cei răi. Îmi place cu adevărat atunci când un autor reușește să te facă să te îndrăgostești de „rău”. Băieții buni sunt ușor de plăcut, oameni altruiști, oameni care îi ajută pe cei din jurul lor, care au o personalitate deosebită și fac mereu lucrul bun, sunt cu adevărat ușor de plăcut (și poate se raportează și la ei). Dar să iubești pe cineva care nu are aceste calități? Ei bine, este greu.
5. Personajele sunt sarcastice. Și ironice. Există o mulțime de înjurături și limbaj infernal. Și da asta înseamnă că sunt autentice și sincere tot timpul. În plus, sunt personaje complexe, par atât de reale. Până la sfârșitul cărții, îi vei considera probabil prietenii tăi (sau cel puțin oameni pe care i-ai întâlnit de fapt în viața reală).
6. Avem o lume minunată, cu un complot minunat și o poveste cu adevărat interesantă. Fac tot posibilul să nu îți dau niciun spoiler, așa că mă voi opri aici.
În concluzie, este un fel de carte pe care iubitorii de fantezie o vor iubi, iar iubitorii non-fantezie o vor găsi cu adevărat interesantă și distractivă. Cu siguranță merită citit, indiferent dacă citești de obicei sau nu acest tip de carte.
Mulțumesc Denisa pentru această recenzie superbă!
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul