În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul!
Ideea înfiinţării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes.
În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale a cititului, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut la cele vesnice şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.
Nu este nimic mai bun decât să te îmbii cu o carte bună. Cărțile oferă, în mod evident, liniște și o evadare temporară din propria ta poveste. Practic, sunt magie. Cititorii avizi au de obicei o istorie lungă alături de cărți care de multe ori a început din copilărie datorită părinților și dorinței lor neîncetate de a împărtăși iubirea față de cărți.. Așadar, nu este de mirare că eu, tu (și mulți alții) suntem mai fericiți când citim.
Chiar dacă s-ar putea să fii un profesionist de lectură și să știi foarte multe despre cărțile pe care le-ai citit, este posibil să nu știi prea multe despre cărți în general.
În mod surprinzător, există tone de fapte aleatorii despre cărți care sunt super interesante.
Și din moment ce în mod evident îți place să citești și să descoperi lucruri noi, am decis să aleg unele dintre cele mai interesante fapte despre cărți, astfel încât să ști un pic mai multe despre ceea ce îți place.
Ziua internationala a cărții – 35 de Lucruri interesante despre Cărți
♦ Există peste 129 de milioane de cărți.
Potrivit Google, 129.864.880 de milioane de cărți au fost publicate. Acest număr este, evident, mult mai mare acum. Așadar, când spui cu voce tare „Ugh, nu găsesc o carte bună de citit!”, să știi că ai de unde alege.
♦ Cea mai scumpă carte cumpărată vreodată a fost vândută pentru 30,8 milioane de dolari.
Acesta este “Codex Leicester” de Leonardo Da Vinci, și a fost achiziționată de Bill Gates, potrivit Business Insider. În momentul de față cartea valorează undeva la 53,1 milioane de dolari.
♦ Există un cuvânt pentru “a iubi” mirosul cărților vechi.
Eu una știu că ador mirosul cărților vechi. Ei bine, am descoperit că există o denumire pentru acest fapt. „Bibliosmia” este cuvântul pe care l-am căutat probabil întreaga viață.
♦ Cea mai lungă frază tipărită este de 823 de cuvinte.
Aveam impresia că este probabil o problemă, dar este o frază legitimă care există în “Mizerabilii” de Victor Hugo, potrivit lui Barnes și Noble.
♦ În trecut numele autorului nu era tipărit pe coperțile cărților lor.
Copertile primelor cărți tipărite au fost considerate opere de artă. Au fost acoperite cu desene, piele și chiar aur – așa că nu a existat un loc pentru numele autorului.
♦ Prima carte scrisă vreodată cu ajutorul unei mașini de scris a fost “Aventurile lui Tom Sawyer“.
Mark Twain trebuie să fi avut multă cerneală și multă răbdare.
♦ Președintele Theodore Roosevelt a citit câte o carte pe zi.
Aceasta este dedicare pentru lectură.
♦ Cele mai citite trei cărți din lume sunt …
“Sfânta Biblie“, “Citate din președintele Mao Tse-Tung“ și “Harry Potter“. Ce variație de domenii.
♦ Islandezii citesc mai mult decât oricine.
Poate că are legătură cu vremea sau poate sunt doar învățați să iubească cu adevărat cărțile. Oricum, Felicitări Islanda pentru câștig!
♦ “Alice in Tara Minunilor” are la baza o fată adevărată de 10 ani.
Numele ei era Alice Liddell, iar familia ei era prietenă apropiată cu autorul Lewis Carroll. În timp ce se afla într-o excursie cu barca, ea i-a cerut să-i spună o poveste – și așa a luat naștere Alice.
♦ Analfabetismul este încă o problemă uriașă în întreaga lume. 🙁
Unul din cinci adulți din întreaga lume nu poate citi sau scrie, cele mai mari rate fiind în Asia de Sud și Vest și Africa sub-Sahariană.
♦ Casa lui Dickens avea o ușă secretă sub forma unei biblioteci false. Cărțile false includeau titluri precum „Viața unei pisici” în 9 volume.
♦ Dramaturgul Joe Orton a intrat în închisoare în 1962 pentru că a vandalizat cărți din bibliotecă. Unul dintre desenele animate pe care le-a desenat arată un bărbat în vârstă tatuat.
♦ Prima carte cumpărată de pe Amazon a fost numită “Conceptele fluide și analogiile creative: Modelele computerizate ale mecanismelor fundamentale ale gândirii“.
♦ Conform unei estimări, J. R. R. Tolkien este autorul celui de-al doilea și al treilea roman cu cea mai mare vânzare din lume.
♦ Pe lângă faptul că este o adevărată specie de scorpion, un „scorpion de carte” este cineva care este ostil cărților sau învățării; fraza este înregistrată pentru prima dată în 1649 într-o lucrare a poetului Andrew Marvell.
♦ Pentru a se simți aproape de ea, Joan Didion adesea doarme în aceeași cameră cu cartea la care lucrează.
♦ Cea mai mică carte din lume se găsește în Biblioteca Națională a Scoției din Edinburgh și se numește “Old King Cole” Măsoară 1 mm x 1 mm, iar paginile pot fi întoarse doar cu un ac.
♦ Cuvântul japonez „tsundoku” înseamnă „cumpărarea unei număr mare de cărți și, apoi, a nu le citi”
♦ Cea mai scumpă carte din lume costă (în teorie) 153 de milioane de euro și are doar 13 pagini.
♦ În liceu, J. D. Salinger era atât de prins în actorie, încât a semnat anuarul cu numele rolurilor pe care le-a jucat.
♦ Cea mai veche instanță cunoscută scrisă a cuvântului „carte” este într-o carte a lui Alfred cel Mare.
♦ Un alt cuvânt pentru un plagiat este „suptul creierului” (brain sucking); prima apariție a cuvântului tipărită (în 1781) se referea la librării.
♦ Ford Madox Ford a recomandat cititorilor să judece o carte, nu după copertă, ci prin a 99-a sa pagină.
♦ În 2007, Stephen King a fost confundat cu un vandal atunci când a început să semneze cărți în timpul unei vizite neanunțate la o librărie din Australia.
♦ Prima carte tipărită la Oxford a fost un studiu despre Crezul Apostolilor. Prima sa pagină a purtat o amprentă greșită: era datată din 1468 și nu din 1478.
♦ Dr. Seuss a inventat cuvântul „tocilar”, folosindu-l în cartea sa din 1950 „If I ran at the ZOO”.
♦ 68% din cărțile vândute în întreaga lume sunt cumpărate de femei.
♦ Cea mai mare carte din lume este “Atlasul Klencke”, care măsoară 1,75 metri înălțime și 1,90 metri lățime atunci când este deschis.
♦ “Fools Of Nature” de Alice Brown a fost prima carte care a fost descrisă drept „bestseller” în 1889.
♦ Cel mai lung roman scris vreodată este “Remembrance of Things Past” de Marcel Proust, care conține aproximativ 9.609.000 de caractere.
♦ Din 1 copac pot fi făcute până la 50 de cărți.
♦ În America, cele mai interzise cărți sunt “Harry Potter“.
Motivele aparente sunt pentru că promovează vrăjitorie, dau exemple proaste și sunt prea întunecate.
Majoritatea cărților au fost interzise în școlile catolice, deoarece conțin vrăji „reale”. Se mai spune că seria “Harry Potter” prezintă vrăjitoria într-o lumină bună, ceea ce pur și simplu nu este adevărat.
♦ Pentru a scrie un roman este nevoie de aproximativ 475 de ore.
Acest fapt despre lungimea romanului este argumentat destul de mult pe internet. Scrierea romanului propriu-zis poate fi finalizată în 475 de ore. Romanul mediu este de 90.000 de cuvinte, ceea ce înseamnă scriere de 189 de cuvinte pe oră. Majoritatea oamenilor pot realiza acest lucru.
Totuși, a scrie un roman nu înseamnă doar a pune cuvinte pe niște hârtie. La un roman există mult mai mult decât 189 de cuvinte pe oră. Toate cercetările care intră într-un roman ar putea adăuga cu ușurință încă 475 de ore la acest calcul.
♦ Un studiu a descoperit că ai o probabilitate de două ori și jumătate mai mică de a fi diagnosticat cu Alzheimer dacă citești regulat.
„Studiul nostru sugerează că exercitarea creierului dvs. prin participarea la activități ca acestea de-a lungul vieții unei persoane, de la copilărie până la bătrânețe, este importantă pentru sănătatea creierului la bătrânețe”, – Robert S. Wilson, la Rush University Medical Center din Chicago
În România din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai ziua cărţii, ci şi ziua bibliotecarului. Așadar…
♦ La mulți ani tuturor biblioterarilor și bibliotecarelor! ♦
Sper că te-ai simțit bine descoperind câteva lucruri interesante despre cărți.
Echipa 1cartepesaptamana stă acasă!
Spor la citit și multă sănătate!
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul